Bedieningspaneel met Shazam via hoofdtelefoon.

Zo pas je het Bedieningspaneel aan met extra knoppen

Je kunt het Bedieningspaneel aanpassen, zodat er allerlei handige knoppen bij komen op je iPhone en iPad. In deze tip lees je hoe je het Bedieningspaneel, ook wel Control Center genoemd, aanpast.

Op je iPhone en iPad is het mogelijk om het Bedieningspaneel zelf aan te passen met allerlei handige knoppen en snelkoppelingen. Zo schakel je bijvoorbeeld snel de Energiebesparingsstand in. Wil je het Bedieningspaneel aanpassen op de iPhone en iPad, dan lees je in deze tip hoe je knoppen aan het Bedieningspaneel kan toevoegen.

Hoe kan ik het Bedieningspaneel aanpassen?

Het Bedieningspaneel is veelzijdiger dan je misschien denkt, want je kan zelf enkele knoppen toevoegen en aanpassen. Het gaat dan om het onderste gedeelte van het Bedieningspaneel waar je snelkoppelingen kunt plaatsen. Het bovenste gedeelte van het Bedieningspaneel staat vast en is niet aan te passen.

Hou er rekening mee dat niet alle knoppen toe te voegen zijn aan het Bedieningspaneel. Je kunt het Bedieningspaneel alleen wijzigen met knoppen die door Apple bepaald zijn.

Om extra knoppen toe te voegen, doe je het volgende:

  1. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel.
  2. Je ziet hier nu een lijst van alle knoppen. Bovenin vind je de knoppen die toegevoegd zijn, daaronder die je er zelf nog bij kunt zetten. Tik op het groene plusje om een knop toe te voegen en op een rood minnetje om hem te verwijderen.
  3. Je kunt ook de volgorde aanpassen. Hou je vinger op de drie horizontale streepjes achter een knop en sleep deze in de gewenste volgorde.

Bedieningspaneel aanpassen en extra knoppen toevoegen.

Welke knoppen in het Bedieningspaneel kan ik aanpassen?

In totaal gaat het om meer dan 25 knoppen (afhankelijk van het model en software-versie) die je zelf kunt toevoegen:

Het is niet mogelijk om vanuit apps van derden knoppen toe te voegen aan het Bedieningspaneel. Het gaat dus alleen om de bovenstaande knoppen die je zelf kunt instellen.

Zoals je ziet zijn sommige knoppen alleen beschikbaar op de iPad. In het kort zijn dat deze knoppen:

  • Helderheid toetsenbord
  • Stille modus

De knop voor Helderheid toetsenbord is bedoeld in combinatie met een fysiek toetsenbord met ingebouwde toetsenverlichting, zoals het Magic Keyboard voor iPad. Ook andere toetsenbordhoezen met verlicht toetsenbord zijn hiervoor geschikt. Heb je een los Bluetooth-toetsenbord met verlichting, dan kan je hier ook de helderheid mee aanpassen (indien geschikt).

HomeKit in het Bedieningspaneel

Met de aparte Woning-knop in het Bedieningspaneel kun je snel je HomeKit-apparaten bedienen. Je bekijkt en bedient zo al je favoriete scenes en accessoires en degene die je aan het Woning-tabblad toegevoegd hebt in de Woning-app zelf. Het is als het ware een snelkoppeling naar het Woning-tabblad in de Woning-app. Tik je op een naam van een kamer, dan schakel je naar het kameroverzicht in de Woning-app zelf.

Met de schakelaar Toon woningregelaars (via Instellingen > Bedieningspaneel) krijg je nog meer mogelijkheden. Als dit ingeschakeld is, verschijnen er in het Bedieningspaneel rechtstreekse knoppen naar accessoires en scènes. Je kunt daarmee je apparaten rechtstreeks vanuit het Bedieningspaneel bedienen zonder dat je eerst op de Woning-knop hoeft te tikken. De apparaten en scènes die hier verschijnen, veranderen gedurende de dag en hoe je je accessoires en scènes gebruikt.

Bedieningspaneel: HomeKit-knoppen voor Woning-app

NFC-taglezer in Bedieningspaneel

Sinds iOS 14 vind je ook een NFC-taglezer in het Bedieningspaneel. Deze knop is alleen beschikbaar op iPhone X en ouder. Met deze knop activeer je de scanfunctie van de NFC-chip, bijvoorbeeld om NFC-tags te scannen. Op de iPhone XS en nieuwer vind je deze knop niet, omdat je NFC-tags daarmee op de achtergrond kan scannen. Je hoeft de functie dan dus niet te activeren met een knop. De functie komt ook van pas in combinatie met de App Clips.

Bekijk ook

Zo gebruik je NFC-tags op je iPhone om taken te versnellen

De iPhone is voorzien van een NFC-lezer waarmee je data kunt uitlezen van allerlei objecten. In deze tip leggen we uit hoe je de NFC taglezer op je iPhone kunt gebruiken en hoe je ze maakt en gebruikt. Hiermee kun je allerlei acties sneller uitvoeren.

Je gebruikt de NFC-taglezer in het Bedieningspaneel als volgt (iOS 14 en nieuwer, op iPhone X en ouder):

  1. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel.
  2. Voeg de knop NFC-taglezer toe als dit niet al gebeurd is. Tik op het groene plusje om hem in de bovenste rij knoppen te zetten. Verplaats hem eventueel naar de gewenste plek via de drie streepjes.
  3. Open nu het Bedieningspaneel zoals je altijd doet (van beneden naar boven op iPhones met thuisknop, vanaf de hoek rechtsboven naar beneden op iPhone X).
  4. Tik op de NFC-taglezer, te herkennen aan de boogjes die naar rechts wijzen.
  5. Scan de NFC-tag.

NFC-taglezer in het Bedieningspaneel.

In onze uitleg over het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad lees je hoe je dit precies gebruikt.

Bekijk ook

Bedieningspaneel op iPhone en iPad: dit kun je er allemaal mee

Het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad kent een aantal handige opties en mogelijkheden. Hier vind je alle antwoorden op je vragen over het Bedieningspaneel. Hoe kun je het Bedieningspaneel openen en welke knoppen zijn er?