Bedieningspaneel in iOS 11 op de iPhone.

Updaten naar de publieke versie van iOS 11: dit is het stappenplan voor betagebruikers

Heb je een (publieke) beta of de Golden Master geïnstalleerd van iOS 11? Dan lees je in dit artikel welke stappen je moet volgen om de definitieve versie van iOS 11 te installeren.

iOS 11 is er! Mensen die nog op iOS 10 zitten kunnen eenvoudig over-the-air of via iTunes updaten. Maar wat moet je doen als je de (publieke) beta of de GM van iOS 11 al had gedownload? In dat geval is het stappenplan net even anders. In dit artikel lees je hoe je kunt updaten naar de definitieve versie van iOS 11.

iOS beta updaten.

Stappenplan voor betagebruikers

De afgelopen maanden heeft Apple meerdere beta’s uitgebracht voor iOS 11, zowel voor ontwikkelaars als voor publieke testers. Het stappenplan voor mensen met een publieke beta is bovendien net even anders dan voor de ontwikkelaarsbeta.

 • Ben je een geregistreerde ontwikkelaar en heb je de developerbeta’s telkens geïnstalleerd, dan heb je waarschijnlijk nu al de Golden Master geïnstalleerd. De definitieve versie van iOS 11 is identiek aan de Golden Master. In feite hoef je dan dus niets te doen. Mocht je toch naar de definitieve versie willen, dan kan dat met het stappenplan hieronder.
 • Publieke betatesters konden de afgelopen dagen ook een Golden Master downloaden. Ook deze is identiek aan de definitieve versie. Wil je handmatig overstappen naar de definitieve publieke versie, volg dan de stappen hieronder.

Optie 1: Updaten via je iPhone of iPad

Als je je iPhone of iPad wilt laten bijwerken naar de definitieve versie van iOS 11, dan doe je dat als volgt:

 1. Je gaat je eerst afmelden van het betaprogramma.
 2. Zodra de volgende officiële versie van iOS beschikbaar komt (in dit geval iOS 11 of bijvoorbeeld iOS 11.1) krijg je een normale melding, die te vinden is via Instellingen > Algemeen > Software-update.

Check ook even de FAQ op Apple’s pagina over het betaprogramma.

Optie 2: Bijwerken via de herstelmodus

Op een aparte support-pagina legt Apple uit hoe je van een betaversie naar de definitieve versie kunt overstappen. Je moet hiervoor de iPhone in herstelmodus zetten en verbinden met iTunes. Volg onderstaande stappen:

 1. Nu de publieke versie van iOS 11 beschikbaar is, koppel je je iPhone of iPad aan een computer met iTunes.
 2. Start de iPhone of iPad geforceerd op. Hou hiervoor de powerknop en homeknop tegelijkertijd ingedrukt. Hou deze vervolgens vast, ook nadat het Apple-logo in beeld komt. Je kunt de knoppen weer loslaten zodra het scherm voor de herstelmodus in beeld komt.
 3. In iTunes verschijnt vervolgens de herstelmodus.
 4. Klik vervolgens op Werk bij. De aangesloten iPhone of iPad wordt bijgewerkt naar de meest recente eindversie van iOS die geen betaversie is, dus in dit geval iOS 11.

Optie 3: Installeer het IPSW-bestand van iOS 11

Je kunt ook zelf handmatig de definitieve versie van iOS 11 downloaden en installeren. Je hebt hebt hiervoor het IPSW-bestand van iOS 11 nodig.

 1. Download het juiste IPSW-bestand voor jouw iPhone of iPad, bijvoorbeeld via de website ipsw.me. De download voor iOS 11 verschijnt pas nadat deze officieel is uitgebracht.
 2. Verbind je iPhone of iPad met een computer en open iTunes.
 3. Selecteer in iTunes het desbetreffende apparaat.
 4. Maak voor de zekerheid nog een extra reservekopie via iTunes door te kiezen voor Maak reservekopie onder het kopje Handmatig reservekopieën maken en terugzetten.
 5. Op een Windows-computer hou je de Shift-knop ingedrukt en kies je voor Zoek naar update. Op de Mac druk je op de Alt-toets en kies je eveneens voor Zoek naar update.
 6. Selecteer het gedownloade IPSW-bestand en installeer deze op je iPhone of iPad.

Optie 4: Downgrade je iPhone of iPad

Je kunt er ook voor kiezen om eerst je toestel te downgraden naar iOS 10 en daarna gaan zitten wachten tot je een melding krijgt dat iOS 11 beschikbaar is. Een groot nadeel (!) hiervan is dat je reservekopieënë die je met de iOS 11 beta’s hebt gemaakt, niet kunt terugzetten op een toestel met iOS 10. Je zult dus een oudere reservekopie moeten terugzetten, mits je die nog hebt. Daarbij kunnen wel wat recente gegevens verloren gaan. Je zou er ook voor kunnen kiezen om met een schone installatie te beginnen en de backups verder maar te laten zitten.

Voor het downgraden naar iOS 10.3.3 ga je als volgt te werk:

 1. Download het IPSW-bestand van iOS 10.3.3 vanaf een site als ipsw.me.
 2. Sluit de iPhone of iPad vervolgens aan op je computer en open iTunes.
 3. Selecteer in iTunes het aangesloten apparaat.
 4. Op een Windows-computer hou je de Shift-knop ingedrukt en kies je voor Herstel iPhone/iPad. Op de Mac druk je op de Alt-toets en kies je ook voor Herstel iPhone/iPad.
 5. Kies het gedownloade IPSW-bestand van iOS 10.3.3 en installeer deze op je iPhone of iPad.

Je iPhone en iPad wordt daarmee teruggezet naar fabrieksinstellingen. Vervolgens kun je een oudere reservekopie terugzetten of je toestel opnieuw instellen.

Betatesters met Golden Master iOS 11

Heb je de Golden Master van iOS 11 op je toestel staan, dan hoef je niets te doen. De definitieve versie van iOS 11 is exact hetzelfde als de Golden master. Wil je in het vervolg geen beta’s meer ontvangen, dan kun je je uitschrijven van het betaprogramma. Dit doe je door op het toestel te gaan naar Instellingen > Algemeen > Profiel. Selecteer hier het betaprofiel en tik op Verwijder profiel. Je ontvangt dan in de toekomst geen verdere beta-updates meer.

Mocht je de update zelf handmatig willen doen, dan kun je optie 1 of optie 2 volgen in de stappen hierboven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Apps
Onderwerp ios 11
Software iOS 11