iOS 12 onbekende functies

Updaten naar de publieke versie van iOS 12: dit is het stappenplan voor betagebruikers

Heb je een (publieke) beta of de Golden Master geïnstalleerd van iOS 12? Dan lees je in dit artikel welke stappen je moet volgen om de definitieve versie van iOS 12 te installeren.

iOS 12 komt eraan! Later vanavond kunnen iPhone- en iPad-gebruikers overstap en hun toestel updaten naar iOS 12. Maar wat moet je doen als je de (publieke) beta of de GM van iOS 12 al had gedownload? In dat geval is het stappenplan net even anders. In dit artikel lees je hoe je kunt updaten naar de definitieve versie van iOS 12.

iOS 12 beta naar Final: stappenplan voor betagebruikers

De afgelopen maanden heeft Apple meerdere beta’s uitgebracht voor iOS 12, zowel voor ontwikkelaars als voor publieke testers. Het stappenplan voor mensen met een publieke beta en een ontwikkelaarsbeta is als volgt:

 • Ben je een geregistreerde ontwikkelaar en heb je de developerbeta’s telkens geïnstalleerd, dan heb je waarschijnlijk nu al de Golden Master geïnstalleerd. De definitieve versie is identiek aan de Golden Master. Je hoeft dus niets te doen.
 • Publieke betatesters konden ook een Golden Master downloaden. Heb je dit nog niet gedaan, ga dan nu naar Instellingen > Algemeen > Software-update. De definitieve versie van iOS 12 is gelijk aan de Golden Master. Je hoeft dus in principe niks te doen. Je hebt dan al de uiteindelijke versie geïnstalleerd. De Golden Master en iOS 12 Final heeft buildnummer 16A366 (te checken via Instellingen > Algemeen > Info).

Wil je toch handmatig overstappen naar de definitieve publieke versie en je meteen afmelden voor het betaprogramma, volg dan de stappen hieronder.

Optie 1: Updaten via je iPhone of iPad

Als je je iPhone of iPad wilt laten bijwerken naar de definitieve versie van iOS 12, dan doe je dat als volgt:

 1. Je gaat je eerst afmelden van het betaprogramma.
 2. Zodra de volgende officiële versie van iOS beschikbaar komt (in dit geval iOS 12 of bijvoorbeeld iOS 12.0.1) krijg je een normale melding, die te vinden is via Instellingen > Algemeen > Software-update.

Check ook even de FAQ op Apple’s pagina over het betaprogramma.

Optie 2: Bijwerken via de herstelmodus

Op een aparte support-pagina legt Apple uit hoe je van een betaversie naar de definitieve versie kunt overstappen. Je moet hiervoor de iPhone in herstelmodus zetten en verbinden met iTunes. Volg onderstaande stappen:

 1. Zodra de publieke versie van iOS 12 beschikbaar is, koppel je je iPhone of iPad aan een computer met iTunes. Zorg dat je de meest recente iTunes-versie hebt met ondersteuning voor iOS 12.
 2. Start de iPhone of iPad via de herstelmodus op. Hoe je dit doet verschilt per toestel:
  • iPhone X, iPhone 8 en iPhone 8 Plus: druk op de volumeknop omhoog, op de volumeknop omlaag en hou daarna de zijknop ingedrukt.
  • iPhone 7 en iPhone 7 Plus: hou de zijknop en de volumeknop omlaag tegelijkertijd ingedrukt.
  • iPhone 6s, iPads en ouder: hou de powerknop en homeknop tegelijkertijd ingedrukt. Hou deze vervolgens vast, ook nadat het Apple-logo in beeld komt. Je kunt de knoppen weer loslaten zodra het scherm voor de herstelmodus in beeld komt.
 3. In iTunes verschijnt vervolgens de herstelmodus.
 4. Klik vervolgens op Werk bij. De aangesloten iPhone of iPad wordt bijgewerkt naar de meest recente eindversie van iOS die geen betaversie is, dus in dit geval iOS 12.

Optie 3: Installeer het IPSW-bestand van iOS 12

Je kunt ook zelf handmatig de definitieve versie van iOS 12 downloaden en installeren. Je hebt hebt hiervoor het IPSW-bestand van iOS 12 nodig.

 1. Download het juiste IPSW-bestand voor jouw iPhone of iPad, bijvoorbeeld via de website ipsw.me. De download voor iOS 12 verschijnt pas nadat deze officieel is uitgebracht.
 2. Verbind je iPhone of iPad met een computer en open iTunes.
 3. Selecteer in iTunes het desbetreffende apparaat.
 4. Maak voor de zekerheid nog een extra reservekopie via iTunes door te kiezen voor Maak reservekopie onder het kopje Handmatig reservekopieën maken en terugzetten.
 5. Op een Windows-computer hou je de Shift-knop ingedrukt en kies je voor Zoek naar update. Op de Mac druk je op de Alt-toets en kies je eveneens voor Zoek naar update.
 6. Selecteer het gedownloade IPSW-bestand en installeer deze op je iPhone of iPad.

Optie 4: Downgrade je iPhone of iPad naar iOS 11

Je kunt er ook voor kiezen om eerst je toestel te downgraden naar iOS 11 en daarna gaan zitten wachten tot je een melding krijgt dat iOS 12 beschikbaar is. Een groot nadeel (!) hiervan is dat je reservekopieën die je met de iOS 12 beta’s hebt gemaakt, niet kunt terugzetten op een toestel met iOS 11. Je zult dus een oudere reservekopie moeten terugzetten, mits je die nog hebt. Daarbij kunnen wel wat recente gegevens verloren gaan. Je zou er ook voor kunnen kiezen om met een schone installatie te beginnen en de backups verder maar te laten zitten.

Voor het downgraden naar iOS 11 ga je als volgt te werk:

 1. Download het IPSW-bestand van iOS 11.4.1 vanaf een site als ipsw.me.
 2. Sluit de iPhone of iPad vervolgens aan op je computer en open iTunes.
 3. Selecteer in iTunes het aangesloten apparaat.
 4. Op een Windows-computer hou je de Shift-knop ingedrukt en kies je voor Herstel iPhone/iPad. Op de Mac druk je op de Alt-toets en kies je ook voor Herstel iPhone/iPad.
 5. Kies het gedownloade IPSW-bestand van iOS 11.4.1 en installeer deze op je iPhone of iPad.

Je iPhone en iPad wordt daarmee teruggezet naar fabrieksinstellingen. Vervolgens kun je een oudere reservekopie terugzetten of je toestel opnieuw instellen.

Uitschrijven van iOS 12 beta’s
Heb je de Golden Master van iOS 12 op je toestel staan, dan hoef je waarschijnlijk niets te doen. Als de definitieve versie van iOS 12 exact hetzelfde is als de Golden master, krijg je geen update te zien. Wil je in het vervolg geen beta’s meer ontvangen, dan kun je je uitschrijven van het betaprogramma. Dit doe je door op het toestel te gaan naar Instellingen > Algemeen > Profiel. Selecteer hier het betaprofiel en tik op Verwijder profiel. Je ontvangt dan in de toekomst geen verdere beta-updates meer.

Mocht je de update zelf handmatig willen doen, dan kun je optie 1 of optie 2 volgen in de stappen hierboven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Devices
Onderwerp ios 12
Devices iPad, iPhone
Software iOS 12