Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op iOS 14

Apple gaat binnenkort iOS 14 aankondigen. Maar welke functies komen er dit jaar naar je iPhone? In deze vooruitblik op iOS 14 zetten we de recente geruchten, verwachtingen en wensen op een rij.

iOS 14 vooruitblik

Afgelopen jaar maakte Apple de overstap van twee aparte besturingssystemen voor iPhone en iPad. Dat betekent dat Apple zich met iOS 14 opnieuw focust op de iPhone, hoewel veel verbeteringen waarschijnlijk ook naar iPadOS 14 komen. De afgelopen tijd zijn er al aardig wat geruchten geweest, waardoor we een goede inschatting kunnen maken wat iOS 14 te bieden heeft. De update wordt naar verwachting tijdens de WWDC 2020 aangekondigd en komt waarschijnlijk in het najaar beschikbaar. Welke functies zitten eraan te komen en wat zijn onze wensen voor iOS 14? Je leest het in deze vooruitblik op iOS 14!

Hou er rekening mee dat onderstaande functies nog niet zeker zijn en plannen nog kunnen veranderen.


Aftellen naar WWDC 2020
In deze artikelserie blikken we elke week vooruit naar de WWDC 2020. Op maandag 22 juni trapt Apple af met de eerste WWDC die volledig online gehouden wordt. Nu de conferentie een paar weken later begint dan je van Apple gewend was, hopen we met deze serie de pijn iets te verzachten.
Bekijk ook

WWDC 2020: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2020

WWDC 2020 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Wat is er aangekondigd op WWDC 2020 en hoe heeft Apple het aangepakt? Dat lees je in dit overzicht van WWDC 2020.

Aftellen naar WWDC 2020: iOS 14 vooruitblik.

#1 Eigen standaardapps kiezen
Betrouwbare bronnen meldden dat Apple eraan denkt om gebruikers zelf standaardapps te laten kiezen. Deze functie zou dan in iOS 14 toegevoegd kunnen worden. Momenteel kun je wel al standaardapps verwijderen, maar als je dan bijvoorbeeld op een e-mailadres op een webpagina tikt, wordt er geen andere mail-app voor in de plaats geopend. In iOS 14 zou je dit eindelijk zulf kunnen kiezen, ook voor bijvoorbeeld de browser. Er is de laatste tijd veel druk op Apple uitgeoefend om gebruikers zelf standaardapps in te laten stellen, dus het is goed mogelijk dat het dit jaar eindelijk gaat gebeuren.

Bekijk ook

Standaardapps verwijderen van je iPhone en iPad

Gebruik je bepaalde standaardapps niet meer op je iPhone en iPad, dan kun je ze verwijderen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt, wat precies de gevolgen zijn en om welke apps het gaat.

#2 Eigen gekozen muziek-app voor Siri en HomePod
Daaraan gerelateerd is is de beperking van Siri dat de assistent standaard gebruikmaakt van Apple’s eigen apps, tenzij je nadrukkelijk erbij zegt dat je bijvoorbeeld een liedje via Spotify wil gebruiken. In iOS 14 zou je dit ook zelf kunnen kiezen. Dat zorgt er meteen voor dat je op bijvoorbeeld de HomePod, waar iOS 14 ook voor verwacht wordt, standaard Spotify kan gebruiken. Het openstellen van de HomePod voor andere diensten is ook een recent gerucht en is een functie die Apple overweegt. Laten we hopen dat Apple de stap dit jaar maakt (en de HomePod snel naar Nederland brengt).

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple wil HomePod openstellen voor Spotify en andere diensten'

Apple gaat de HomePod meer openstellen voor andere streamingdiensten. Momenteel werkt de HomePod nog alleen nauw samen met Apple Music, maar daar komt volgens bronnen verandering in.

#3 Wallpapers opnieuw georganiseerd
Elke nieuwe iOS-release brengt een aantal bijpassende wallpapers. Deze achtergronden zijn altijd gesorteerd op stilstaand, dynamisch en live. Maar Apple zou dit in iOS 14 helemaal om willen gooien. Er komen speciale collecties, gesorteerd op onderwerp. Denk dus aan een collectie achtergronden met bloemen en planten of een set abstracte wallpapers. Apps zouden hier ook gebruik van kunnen maken, zodat ze hun collectie kunnen aanbieden om rechtstreeks in de Instellingen-app te kunnen gebruiken. Het instellen van je eigen wallpapers kan natuurlijk altijd nog.

#4 Lijstweergave van apps
Het beginscherm ziet er al sinds de allereerste versie van iPhone OS (de voorloper van iOS) hetzelfde uit: appicoontjes staan in een raster, verdeeld over meerdere schermen. Apple zou al een tijdje werken aan een nieuwe lijstweergave, zodat je de apps ook op een andere manier kan bekijken. De standaard weergave zou niet verdwijnen, maar de lijst komt er als een extra optie bij. Je kan deze volgens de aanwijzingen ook filteren, zodat bijvoorbeeld alleen de apps waarvoor notificaties zijn in de lijst staan. Siri speelt volgens de geruchten hier ook een grote rol in, door suggesties te geven op basis van allerlei criteria.

#5 Nieuwe widgets
Op de iPhone gebruik je al widgets, maar nog altijd alleen in het Vandaag-scherm. Dit is een apart overzicht, links naast het toegangsscherm en de eerste pagina van je beginscherm. Hier zouden nieuwe widgets op het beginscherm bij komen. Deze zogenaamde live widgets tonen informatie van apps, zonder dat je ze hoeft te openen. Je zou ze vrijuit op het beginscherm kunnen indelen, zodat een weer-app precies kan laten zien hoe het weer nu is. Het zijn daardoor een soort bewegende app-icoontjes.

iOS 14 widget concept

#6 Nieuwe appkiezer
Onlangs dook op internet een mogelijke interne versie van iOS 14 op, waarop je zelf kan bepalen hoe de appkiezer eruit ziet. Daarbij lijkt het erop dat Apple overweegt om een iPad-achtige appkiezer ook op de iPhone mogelijk te maken. Je ziet dan de volledige schermen van de apps in kleine versies op het scherm en door naar rechts te vegen bekijk je de rest van de geopende apps. Het voordeel is dat je vier apps tegelijk op het scherm kan zien. Het is nog de vraag of deze functie uiteindelijk echt in iOS 14 komt of dat het slechts als test is.

Bekijk ook

Gerucht: 'iPhone krijgt in iOS 14 iPad-achtige appkiezer'

Er zijn beelden opgedoken van een mogelijke interne versie van iOS 14. Daarop is een iPad-achtige appkiezer te zien op de iPhone. De apps worden in een raster weergegeven.

#7 Nieuwe functies voor HomeKit
In iOS 14 zou Apple nieuwe HomeKit-functies willen introduceren. Eén van de verbeteringen is gezichtsherkenning bij camera’s. Sommige HomeKit-camera’s bieden dat nu wel, maar alleen in de eigen app. Een voorbeeld hiervan is de binnencamera van Netatmo. Met de functie direct in HomeKit, zorgt Apple voor een veilige manier van gezichtsherkenning. Een andere functie vinden we mogelijk voor de lampen. Deze zouden als een soort Night Shift kunnen fungeren, waarbij lampen op basis van het moment van de dag langzaamaan van sterkte en kleurtemperatuur zouden kunnen veranderen.

Bekijk ook

'Deze nieuwe HomeKit-functies komen naar iOS 14'

HomeKit krijgt in iOS 14 diverse nieuwe functies. Zo zit er gezichtsherkenning aan te komen en kun je je lampen 's avonds iets warmer laten kleuren met de Night Shift-functie.

#8 CarKey
In de afgelopen iOS-versies zijn al meerdere aanwijzingen gevonden naar CarKey, een functie waarmee je iPhone je autosleutel wordt. iOS 14 zou zomaar de update kunnen zijn waarmee dit eindelijk direct vanaf je iPhone beschikbaar komt. Apple werkt hiervoor samen met diverse autofabrikanten. Vanuit de Wallet-app kun je digitale sleutels opslaan en die dan met NFC gebruiken om je autodeur te openen of zelfs de auto te starten. Je zou ook een sleutel een tijdje kunnen uitlenen en zelf bepalen welke sleutels geschikt zijn om alleen de auto te openen of om ook de auto te starten.

CarKey op iPhone

#9 Toegankelijkheid vernieuwingen
Voor doven en slechthorenden werkt Apple aan het herkennen van geluiden. De iPhone kan dan bijvoorbeeld een geluid van een huilende baby of een gierende sirene herkennen en je daar vervolgens met bepaalde trillingen voor waarschuwen. Apple werkt ook aan het Apple Voice Provider-framework, waarmee ontwikkelaars zelf stemmen aan hun apps toe kunnen voegen. Apple levert zelf standaard al een reeks stemmen waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Dit nieuwe framework komt vooral van pas bij bepaalde talen die Apple nog niet zelf ondersteunt.

#10 Nieuwe Fitness-app
Apple probeert je al meer in beweging te krijgen met bijvoorbeeld de Apple Watch, maar daar zou nu een meer actievere vorm van trainen bij komen. Apple werkt aan een nieuwe Fitness-app, waarin uitlegvideo’s van allerlei oefeningen bekeken kunnen worden. De app komt niet alleen naar de iPhone, maar ook naar Apple Watch en Apple TV. De app op de Apple Watch zou je inspanningen kunnen meten, terwijl je de resultaten ervan bekijkt op je iPhone. Als je voor de televisie zou willen sporten, komt de Apple TV-app met instructievideo’s van pas.

Bekijk ook

'Apple werkt aan fitness-app voor iOS 14 met uitlegvideo's'

Apple werkt aan een nieuwe workout-app met voorbeelden, waarmee je verschillende oefeningen kunt bekijken. Met de app kun je de workouts zelf veilig uitvoeren.

#11 Nieuwe augmented reality-app
Apple zit nog altijd niet stil als het om augmented reality gaat. Al jaren is er ARKit en daar hoort volgens bronnen ook een nieuwe AR-app bij. Daarmee kan je informatie uit je omgeving scannen en verzamelen. De app wordt getest in de Apple Store. Je zou dan in AR kunnen zien waar producten uitgestald worden en eenvoudig meer informatie krijgen, direct op je eigen iPhone. Apple gebruikt hiervoor allerlei tags in de omgeving, zoals QR-codes, iBeacons en meer. Ook Starbucks zou al meedoen aan de test.

#12 Apps zonder download
Je bent nog altijd gewend om apps rechtstreeks op je iPhone te downloaden voordat je ze gebruikt, maar in iOS 14 zou hier zomaar verandering in kunnen komen. Apple ontwikkelt volgens de code aan een functie waarmee je delen van apps kan gebruiken zonder ze te downloaden. Door een QR-code te scannen, kun je direct een bepaalde functie van een app gebruiken. Apps waar Apple mee experimenteert zijn de OpenTable- en Yelp-app. Daarmee kan je reserveringen maken en plaatsen ontdekken. Intern wordt nog deze functie Clips genoemd.

#13 Nieuw kleiner bel-scherm
Al jaren een wens van gebruikers: breng het bel-scherm niet meer volledig in beeld. Als je nu op je iPhone met iets bezig bent en je wordt gebeld, verschijnt de beller schermvullend in beeld. Je huidige app wordt uit beeld verdrongen, waardoor je bijvoorbeeld niet nog even je zin af kan typen. In iOS 13.4 heeft Apple voor het CarPlay Dashboard al enkele stappen gemaakt op dit gebied. Je kan daar namelijk gewoon nog het navigatie-kaartje bekijken terwijl je met iemand telefonisch in gesprek bent. De knoppen om het scherm op te hangen, verschijnen dan aan de rechter kant in een apart kader. Op de iPhone kan Apple dit bijvoorbeeld met een grotere melding doen, zoals een designer al liet zien in een iOS 14 concept.

iOS 14 concept bel-scherm.

#14 Safari-vertaler
Er zijn in de App Store diverse vertaalapps te vinden, die vooral op vakantie van pas komen. Voor Safari werkt Apple aan een eigen vertaler. Daarmee zou je direct een webpagina in je eigen taal kunnen lezen. Safari herkent de taal automatisch en wisselen tussen de talen gaat zelfs zonder de pagina te verversen. Dit is dus ideaal als je nieuws in een vreemde taal zou willen lezen.

Bekijk ook

'Safari krijgt in iOS 14 ingebouwde vertaler en volledige Apple Pencil-support'

Apple gaat later deze maand iPadOS 14 en iOS 14 laten zien op de digitale WWDC. Eén van de functies die we mogelijk te zien krijgen is een ingebouwde vertaalmachine in Safari, zodat je niet meer naar Google Translate hoeft te bladeren.

#15 iMessage-verbeteringen
Apple zou werken aan diverse verbeteringen voor iMessage. Eén van de nieuwe functies is mogelijk het direct vermelden van gesprekspartners in een groep. Met een @, gevolgd door de naam, zou je direct iemand binnen een groep aan kunnen spreken. In veel andere chatapps, zoals WhatsApp, kan dat al. Ook een typindicatie zou aan groepsgesprekken toegevoegd worden.

Een andere verbetering is volgens geruchte de mogelijkheid om een bericht in te trekken. In WhatsApp kun je al berichten verwijderen voor iedereen en jezelf, maar in iMessage geldt dat nog alleen voor jezelf. Een verstuurd bericht maak je daarmee niet ongedaan. Mogelijk geeft Apple je hier beperkt de tijd voor, om te voorkomen dat berichten van dagen geleden ineens verdwenen zijn. Of dit er echt aan zit te komen, valt nog te betwijfelen. Een verbetering die we graag ook nog zien, is de mogelijkheid om berichten te quoten.

#16 Foto’s-uitdagingen
Ieder jaar tweakt Apple de Foto’s-app en dat zal dit jaar niet anders zijn. Hoe groot de veranderingen precies zullen zijn is nog onduidelijk, maar er zijn wel aanwijzingen voor één nieuwe functie. Je kent misschien wel de sporadische uitdagingen die Apple voor de Apple Watch organiseert. Een dergelijke functie zou ook naar de Foto’s-app komen, voor zogenaamde Shot On iPhone-uitdagingen. Apple heeft de afgelopen tijd een paar van zulke challenges georganiseerd, maar door dit direct te integreren in de Foto’s-app zou het zomaar kunnen dat dit nog vaker gaat gebeuren. Je zou daarmee aangespoord worden om unieke foto’s te maken in een bepaald thema.

#17 CarPlay-achtergronden
In iOS 13 onderging CarPlay een grote update: met het Dashboard, een vernieuwde vormgeving en meer aangepaste apps was het de grootste update voor het autosysteem ooit. Dit jaar lijkt de verbetering wat kleiner te zijn. Apple overweegt om je in iOS 14 zelf een achtergrond in te stellen. Nu is CarPlay alleen nog maar licht of donker van kleur, met daarop de icoontjes van de apps. Net als op je iPhone kan je straks een achtergrond instellen en in een concept is al te zien hoe dit er met de huidige iOS 13-wallpapers uit kan gaan zien.

CarPlay iOS 14 wallpaper test.

#18 iCloud-sleutelhanger-verbeteringen
Privacy en veiligheid is nog altijd belangrijk. Vorig jaar introduceerde Apple Sign in with Apple, waarmee je in apps en websites kan inloggen met je Apple ID-gegevens. Maar nog altijd heb je voor veel websites en diensten een apart wachtwoord nodig. Apple wil daarom iCloud-sleutelhanger verder verbeteren, vooral wat betreft tweestapsverificatie-codes. Daar kan iCloud-sleutelhanger nu nog niet mee overweg, maar mogelijk brengt iOS 14 daar verandering in.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple verbetert iCloud-sleutelhanger in iOS 14 met nieuwe functies'

Apple wil iCloud-sleutelhanger verder uitbreiden in iOS 14. De beveiligingsfunctie krijgt meer mogelijkheden van vergelijkbare apps, zoals 1Password.

#19 Meer focus op stabiliteit
Apple zou de ontwikkeling van iOS 14 helemaal anders aanpakken dan het afgelopen jaar. Het afgelopen najaar verliep de uitrol van iOS 13 op zijn zachts gezegd nogal slordig. De updates volgden elkaar op de voet, omdat er nogal veel bugs in de eerste versies zaten. Om dit te voorkomen zou Apple de ontwikkeling dus anders aanpakken, met als gevolg een stabielere update. Dat lijkt dus goed nieuws voor iedereen, want hoe minder bugs er zijn hoe prettiger de update in de praktijk werkt.

#20 Geschikte toestellen
De grote vraag elk jaar: “Kan mijn iPhone nog geüpdatet worden?”. Als we geruchten mogen geloven wil Apple iOS 14 geschikt maken voor alle huidige toestellen. Dat betekent dat er ten opzichte van iOS 13 geen nieuwe modellen afvallen en dat zelfs de iPhone 6s en iPhone SE uit respectievelijk 2015 en voorjaar 2016 nog een update krijgen. Dat wordt een flinke uitdaging voor Apple, want met alle 2020 iPhones in aantocht betekent dit dat er maar liefst negentien verschillende iPhone-modellen ondersteund zouden moeten worden. Wij moeten het nog maar zien of het Apple lukt om geen enkel toestel af te laten vallen.

https://www.iculture.nl/nieuws/ios-14-update-alle-huidige-toestellen/

#21 Overige wensen en verwachtingen
Er zijn nog wel veel meer wensen en mogelijke verbeteringen die we graag in iOS 14 willen zien. Hierbij een greep uit onze wensen:

  • Kleiner Siri-scherm: In plaats van dat Siri schermvullend in beeld komt, zien we liever dat slechts een deel van het scherm gebruikt wordt.
  • Quote-functie in iMessage: In WhatsApp kun je gemakkelijk op een bericht reageren door deze te quoten. In iMessage is dat niet mogelijk, want vooral bij groepsgesprekken onhandig kan zijn.
  • Donkere app-icoontjes: Je kan sinds iOS 13 wel je iPhone in donkere modus zetten, maar lichte app-icoontjes blijven onveranderd.
  • Uitrol van Apple-functies die nog niet in Nederland zijn: We zien graag het nieuwe veegtoetsenbord in het Nederlands werken en de komst van de Apple News-app.
  • Verbeterd emoji-toetsenbord: Nu de nieuwe emoji elk jaar maar blijven komen, wordt de noodzaak voor een verbeterd emoji-toetsenbord alleen maar groter. Zo zien we graag de mogelijkheid om zelf je favorieten te kiezen of makkelijker te zoeken.
  • Niet storen per dag instellen: Waar wij ons al een tijdje aan ergeren, is het gebrek aan mogelijkheden voor de Niet storen-modus. Je kan dit niet per dag instellen, waardoor je voor het weekend geen langere Niet storen kan inschakelen dan doordeweeks. Bij Schermtijd kan dit wel, dus we zien dit graag ook voor Niet storen.

Wat zijn jouw verdere wensen? Laat het ons weten in de reacties. Wil je meer lezen over iOS 14, check dan onze round-up.

Lees ook onze andere vooruitblikken:

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: dit zijn onze verwachtingen van de keynote

Vandaag, op 22 juni, gaat de WWDC 2020 van start, maar wat kunnen we hiervan verwachten? In deze WWDC 2020 vooruitblik lees je onze verwachtingen voor deze speciale editie.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 15 juni: Artikel aangevuld en opnieuw gepubliceerd. Sommige gedateerde reacties zijn opgeschoond.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.