Andere aanpak bij iOS 14
De eerste versies van iOS 13 zaten vol met fouten. Om dit te voorkomen bij de volgende grote release gaat Apple het ontwikkelen van interne builds anders aanpakken. Intern wordt al hard gewerkt aan iOS 14 en daar zal dan ook de nieuwe aanpak worden gevolgd. Tot nu toe probeerden Apple-engineers zoveel mogelijk functies in dagelijkse builds van iOS te proppen, voordat alles goed werd getest. Dit zorgde ervoor dat testtoestellen met deze interne versies nauwelijks vooruit te branden waren.
Door deze situatie was het niet goed te overzien in hoeverre bepaalde functies voldoende stabiel waren voor de uiteindelijke release. Bij iOS 14 gaat het anders. Functies die nog in ontwikkeling zijn worden standaard uitgeschakeld en kunnen alleen worden ingeschakeld via een speciaal configuratiemenu. Zo kunnen ze toch worden getest, zonder dat ze het normale gebruik van de testtoestellen in de weg zitten.
Apple kan dan beter zicht houden op de stabiliteit en kan de software flexibeler aanpassen. Functies die nog niet beschikbaar komen, kunnen dan gemakkelijker worden verwijderd.
Overigens was intern al vroegtijdig bekend dat iOS 13 een nachtmerrie zou worden. Ontwikkelaars wisten al voor WWDC 2019 dat er allerlei problemen waren. Op een gegeven moment zijn ze maar gestopt met het verder afmaken van iOS 13.0 en richtten ze hun aandacht op iOS 13.1. Dat werd beschouwd als de uiteindelijke publieke release. Ze verwachtten dat alleen fanatieke Apple-fans iOS 13.0 zouden gaan gebruiken. Kort na iOS 13 verscheen dan ook al iOS 13.1. Er zat maar vijf dagen tussen en Apple hoopte misschien dat de gewone gebruikers nog even zouden wachten (dat was overigens ook het advies dat we destijds gaven: om nog even te wachten tot iOS 13.1).
Ondertussen is Apple nog steeds bezig met het gladstrijken van alle kreukels die iOS 13.x heeft veroorzaakt. Bij iOS 14 zou het hopelijk beter moeten gaan.