Apple ID maken

Apple ID: de complete uitleg

Om een Apple-apparaat te kunnen gebruiken is een Apple ID vereist. Maar wat is een Apple ID precies en waar kun je hem allemaal voor gebruiken? Je leest er alles over in deze gids.

Een Apple ID is het e-mailadres dat je gebruikt om in te loggen voor allerlei Apple-diensten. Je krijgt met een Apple ID toegang tot je opslagruimte op iCloud en hebt ook een Apple ID nodig om aankopen te doen in iTunes en de App Store. Dit artikel legt alle mogelijkheden uit.

Apple ID: wat is het?

Wanneer je een nieuwe iPhone, iPad of iPod touch in gebruik neemt, zie je een scherm zoals hieronder is afgebeeld. Je kunt op dit scherm inloggen met een bestaand Apple ID of een nieuw Apple ID aanmaken. Je Apple ID is voor allerlei activiteiten nodig, maar dit zijn de twee belangrijkste:

 • Toegang tot iCloud en bijbehorende online diensten
 • Doen van aankopen in App Store, iTunes en verwante diensten

Apple ID maken

De Apple ID’s die je hiervoor gebruikt, mogen verschillend zijn. Soms is dat ook gewenst, namelijk wanneer je samen met je partner een iTunes-account deelt om apps aan te schaffen. Je gebruikt dan je eigen Apple ID om je persoonlijke gegevens te synchroniseren en het gezamenlijke Apple ID om aankopen te doen. Dat is toegestaan, al kun je wel in de problemen komen als de relatie na verloop van tijd stopt. Gebruik daarom alleen een gezamenlijk iTunes-account voor aankopen met iemand waarmee je een langdurige relatie hebt (dat kan uiteraard ook je vader, moeder of kind zijn). Je kunt er ook voor kiezen om Delen met gezin te gebruiken. Meer daarover lees je in onderstaande gids.

Bekijk ook

Delen met gezin: aankopen en informatie delen met familieleden

Delen met gezin (Family Sharing) biedt je de mogelijkheid om apps, muziek en locaties te delen binnen een gezin. Hoe stel je Delen met gezin in en wat zijn de mogelijkheden en beperkingen? In deze uitleg lees je alles over Family Sharing voor iPhone, iPad en Mac.

Waar wordt je Apple ID zoal gebruikt?

Je Apple ID wordt voor nogal wat zaken gebruikt, dus het is belangrijk om je wachtwoord geheim te houden:

 • Aankopen doen in de iTunes Store (muziek, films, etc.)
 • Aankopen doen in de App Store (apps)
 • Aankopen doen in de iBooks Store (digitale boeken)
 • Aankopen doen in de Mac App Store (Mac-software)
 • Aankopen doen in de online Apple Store (hardware, accessoires, etc.)
 • iMessage (berichtendienst)
 • FaceTime (videobellen)
 • Zoek mijn iPhone (iOS- en OS X-apparaten terugvinden)
 • Zoek vrienden (locatie van vrienden opzoeken)
 • Apple TV-diensten en -instellingen
 • Apple Music
 • Gebruik van iCloud-diensten, zoals backup maken van je iPhone (zie uitgebreidere lijst hieronder)
 • Game Center (sociale gamedienst van Apple)
 • Concierge (afspraken maken bij de Genius Bar in de Apple Store)
 • Apple-discussieforum
 • Kopen van fotoproducten, zoals fotokaarten en -kalenders
 • Aanvragen van Apple Online support

Apple ID en iCloud

iCloud is een bundel met allerlei online toepassingen, opslag en synchronisatie. Je hebt een Apple ID nodig om deze toepassingen te kunnen gebruiken. Hieronder zie je de belangrijkste onderdelen van iCloud, die afhankelijk zijn van je Apple ID, zoals:

 • Mail (eigen maildienst van Apple)
 • Contacten (eigen adresboekdienst van Apple)
 • Agenda (eigen agendadienst van Apple)
 • Herinneringen (eigen takenlijstdienst van Apple)
 • Notities (eigen notitiedienst van Apple)
 • Synchroniseren van bookmarks en tabbladen in Safari
 • Reservekopie van iOS-apparaten maken
 • Reservekopie van Mac-apparaten en terug naar oudere versies van documenten met Back to My Mac
 • iCloud Drive (documenten tussen meerdere apparaten synchroniseren)
 • Online opslagruimte van iCloud (en om extra opslagruimte te kopen)
 • iTunes Match (matchen van eigen muziek met iTunes-muzieknummers)
 • iTunes in the Cloud (online beschikbaar maken van muziek)
 • iCloud-muziekbibliotheek (je eigen muziek uit Apple Music)
 • iCloud-fotobibliotheek (automatisch gemaakte foto’s online opslaan)

Apple ID invoeren op iOS-apparaat en Mac

Je e-mailadres wordt gebruikt als gebruikersnaam van je Apple ID. Het is niet mogelijk om een Apple-mailadres als hoofdgebruikersnaam te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn adressen die eindigen op @mac.com, @me.com en @icloud.com. Elk ander e-mailadres is wel toegestaan. Mocht je toch in willen loggen met je Apple-mailadres, dan voeg je deze later toe als secundair e-mailadres.

Wanneer je je iOS-apparaat in gebruik neemt vul je je Apple ID in. Je kunt deze stap overslaan en later een Apple ID invullen via Instellingen > iCloud of via Instellingen > iTunes en App Stores.

Op de Mac voer je je Apple ID in via Systeemvoorkeuren > iCloud, via iTunes > Store > Log in en via App Store > Inloggen.

Op een Windows-pc zijn de iCloud-diensten beschikbaar via de browser (icloud.com) en een speciale iCloud-app. Deze kun je downloaden op de website van Apple. Voor het inloggen in iTunes ga je naar iTunes > Store > Log in. In oudere versies van Windows (Windows 7 en Vista) kun je je Apple ID invoeren via Configuratiescherm > Netwerk en internet > iCloud.

Apple ID’s samenvoegen

Heb je meerdere Apple ID’s in gebruik en zou je het handig vinden om die samen te voegen, dan hebben we slecht nieuws. Het is niet mogelijk om meerdere Apple ID’s samen te voegen. Wel kun je de ene Apple ID gebruiken voor iCloud-diensten en het andere Apple ID voor aankopen in de diverse Stores.

Ook is het niet mogelijk om Apple ID’s uit verschillende landen samen te voegen of om te zetten. Wil je bijvoorbeeld een Belgische bankapp installeren die alleen in de Belgische App Store verkrijgbaar is, dan heb je een Belgisch Apple ID nodig.

Apple ID wijzigen

Het is mogelijk om het e-mailadres van je Apple ID te wijzigen. Daarvoor moet je in de instellingen van Apple ID zijn, die te bereiken is vanaf deze website. Log in met je bestaande Apple ID en klik in het eerste deel op Wijzig. Het e-mailadres mag niet gekoppeld zijn aan één van je andere Apple ID’s. Het wijzigen van je e-mailadres is dus geen slimme truc om meerdere accounts samen te voegen. Je kunt meerdere e-mailadressen koppelen aan je Apple ID.

Bij het wijzigen van je Apple ID verander je alleen het e-mailadres dat eraan gekoppeld is en dat je kunt gebruiken om op apparaten in te loggen. Al je aankopen, iCloud-gegevens en meer blijven gewoon behouden en zijn te gebruiken door in te loggen met het nieuwe e-mailadres.

Bekijk ook

Zo kun je je Apple ID of iTunes-account wijzigen

Deze tip legt uit hoe je het e-mailadres dat aan je Apple ID of iTunes-account is gekoppeld, kunt wijzigen. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te doen. Met de stappen in dit artikel is het heel gemakkelijk.

Wachtwoord Apple ID vergeten

Ben je het wachtwoord van je Apple ID kwijt, dan kun je dit met iForgot opnieuw instellen. Weet je niet meer wat je Apple ID is, dan kun je dat via de site van Apple ID achterhalen. Aan de hand van voornaam, achternaam en enkele e-mailadressen kan Apple proberen om je Apple ID te achterhalen. Apple hanteert een systeem met meerdere veiligheidsvragen om te controleren of jij het echt bent. Deze veiligheidsvragen heb je gekozen bij het aanmaken van je Apple ID, bijvoorbeeld de naam van je eerste huisdier.

Veilig gebruik van je Apple ID

Bevestigingscode voor tweestapsverificatie.Net als met alle online diensten moet je bij je Apple ID goed nadenken over je veiligheid. Het is bijvoorbeeld verstandig om voor je Apple ID een geheim e-mailadres te gebruiken, dat je voor niets anders gebruikt. Als kwaadwillenden al weten welk e-mailadres je gebruikt, heb je ze al één stap op weg geholpen. Ze kunnen dan met een brute force attack je wachtwoord proberen te achterhalen.

Apple probeert de veiligheid van je Apple ID steeds te verbeteren. Dit doen ze bijvoorbeeld met veiligheidsvragen: die vragen waarop alleen jij het antwoord weet. Een andere optie is tweestapsverificatie. Zet je deze functie aan, dan heb je altijd een vertrouwd apparaat nodig om ergens met je Apple ID in te kunnen loggen. Dit kan zowel een iPhone als een iPad zijn. Ook een telefoon die sms-berichten kan ontvangen is geschikt als vertrouwd apparaat. Kies daarom een apparaat dat je altijd bij je hebt.

Bekijk ook

Tweestapsverificatie instellen voor iCloud, iTunes en Apple ID

Je kunt tweestapsverificatie inschakelen voor iTunes, iCloud en andere Apple-diensten. Daarmee is je account beter beveiligd tegen hackers.