
WWDC 2020: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2020
Al jarenlang organiseert Apple in juni de WWDC. Hier worden gewoonlijk alle grote software-updates van het jaar aangekondigd, met af en toe ook wat hardware. In 2020 was alles anders: vanwege het coronavirus was er geen fysiek evenement, maar gebeurde alles online. In dit artikel lees je alles over WWDC 2020 en wat er is aangekondigd.
Onze volledige WWDC 2020-samenvatting van alle aankondigingen vind je hier.
Datum WWDC 2020
WWDC 2020 vond plaats van 22 tot 26 juni 2020, in een compleet andere opzet. Alle aankondigingen en sessies werden online en op afstand worden gedaan. Je kon dus geen andere ontwikkelaars ontmoeten en er was ook geen zaal vol klappende mensen. Op maandag 22 juni om 19:00 uur vond de traditionele keynote plaats, gevolgd door de State of the Union. Daarna volgden workshops en 1-op-1 sessies. Iedereen kan alles gratis meebeleven via de website en apps.
Locatie WWDC 2020
Er was in 2020 geen geen fysieke locatie voor WWDC. Voorgaande jaren gaf Apple de voorkeur aan San Jose, in het hart van Silicon Valley. Dit is dichtbij het hoofdkantoor van Apple.
Alle sessies van WWDC 2020 vonden online plaats en waren te volgen via de Apple Developer-website en -app. Hierin zit een apart tabblad voor de WWDC, waar je alle video’s en presentaties nog steeds kunt terugkijken, ook van voorgaande jaren.
Wat is WWDC?
WWDC staat voor Worldwide Developer Conference en is in eerste instantie bedoeld voor softwareontwikkelaars. Toch is het evenement ook belangrijk voor gewone gebruikers, omdat Apple tijdens de keynote de plannen voor de rest van het jaar onthult. Vooral de nieuwe functies in iOS trekken daarbij de aandacht. Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe functies in het najaar beschikbaar zullen komen en aan welke grote plannen en ontwikkelingen wordt gewerkt.
Apple organiseerde in 2020 ook de Swift Student Challenge. Studenten konden zich voor 18 mei aanmelden om hieraan deel te nemen. Ze moesten via de Swift Playgronds-app hun kunsten laten zien. Winnaars kregen een speciale WWDC20-jas en een set speldjes, maar helaas geen gratis ticket voor WWDC.
Tijdens workshops konden ontwikkelaars in meer dan 100 sessies leren hoe ze apps moeten ontwikkelen. In 2020 vond dit allemaal virtueel plaats, waardoor iedereen wereldwijd de sessies kon volgen. Vragen stellen was alleen mogelijk voor geregistreerde ontwikkelaars en op aanvraag.
Wat werd er aangekondigd op WWDC 2020?
Zoals ieder jaar is er een vast rijtje aankondigingen met updates voor iOS, macOS, iPadOS, tvOS en watchOS:
De keynote van WWDC vindt altijd plaats op maandag, zo ook in 2020. Apple CEO Tim Cook gaf de aftrap met een korte introductie, waarna hoofd software Craig Federighi het stokje overnam en de vernieuwingen in alle besturingssystemen langsliep. Tussendoor kwamen andere Apple-medewerkers in beeld om specifieke functies te demonstreren.
Af en toe kondigt Apple ook hardware aan tijdens WWDC, maar dat gebeurde in 2020 niet. Er waren geruchten dat Apple een nieuwe iMac zou onthullen, maar dat gebeurde niet. Ook de AirTags (accessoire om voorwerpen mee te vinden) en de AirPods Studio (de aankomende hoofdtelefoon) stonden volgens de geruchten op het programma, maar ook daar werd niets over gezegd.
Onze volledige WWDC 2020-samenvatting van alle aankondigingen vind je hier.
Iedereen kon via de livestreams alles volgen er waren ook opnames van workshops die je achteraf kunt terugkijken. Je mist dan natuurlijk wel de mogelijkheid om in direct contact te komen met Apple-engineers. In onze tip lees je hoe je het event via een livestream kon bekijken.
Voorgaande WWDC’s
Apple houdt ieder jaar een nieuwe WWDC. Het is een traditie sinds 1990, waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van software. Lees hieronder meer over alle eerdere edities:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!