Craig Federighi WWDC 2020

WWDC 2020: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2020

WWDC 2020 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Wat is er aangekondigd op WWDC 2020 en hoe heeft Apple het aangepakt? Dat lees je in dit overzicht van WWDC 2020.

Al jarenlang organiseert Apple in juni de WWDC. Hier worden gebruikelijk alle grote software-updates van het jaar aangekondigd, met af en toe ook wat hardware. In 2020 was alles anders: vanwege het coronavirus was er geen fysiek evenement, maar gebeurde alles online. In dit artikel lees je alles over WWDC 2020 en wat er allemaal is aangekondigd.

Onze volledige WWDC 2020-samenvatting van alle aankondigingen vind je hier.

Datum WWDC 2020

WWDC 2020 vond plaats van 22 tot 26 juni 2020, in een compleet andere opzet. Alle aankondigingen en sessies werden online en op afstand worden gedaan. Je kon dus geen andere ontwikkelaars ontmoeten en er was ook geen zaal vol klappende mensen. Op maandag 22 juni om 19:00 uur vond de traditionele keynote plaats, gevolgd door de State of the Union. Daarna volgden workshops en 1-op-1 sessies. Iedereen kan alles gratis meebeleven via de website en apps.

Craig Federighi WWDC 2020

Locatie WWDC 2020

Er was in 2020 geen geen fysieke locatie voor WWDC. Voorgaande jaren gaf Apple de voorkeur aan San Jose, in het hart van Silicon Valley. Dit is dichtbij het hoofdkantoor van Apple.

Tim Cook tijdens WWDC 2020

Alle sessies van WWDC 2020 vonden online plaats en waren te volgen via de Apple Developer-website en -app. Hierin zit een apart tabblad voor de WWDC, waar je alle video’s en presentaties vindt zodra ze beschikbaar zijn.

Wat is WWDC?

WWDC staat voor Worldwide Developer Conference en is in eerste instantie bedoeld voor softwareontwikkelaars. Toch is het evenement ook belangrijk voor gewone gebruikers, omdat Apple tijdens de keynote de plannen voor de rest van het jaar onthult. Vooral de nieuwe functies in iOS trekken daarbij de aandacht. Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe functies in het najaar beschikbaar zullen komen en aan welke grote plannen en ontwikkelingen wordt gewerkt.

Apple Student Challenge

Apple organiseerde in 2020 ook de Swift Student Challenge. Studenten konden zich voor 18 mei aanmelden om hieraan deel te nemen. Ze moesten via de Swift Playgronds-app laten zien waar ze toe in staat zijn. Winnaars kregen een speciale WWDC20-jas en een set speldjes.

Tijdens workshops konden ontwikkelaars in meer dan 100 sessies leren hoe ze apps moeten ontwikkelen. In 2020 vond dit allemaal virtueel plaats.

Wat werd er aangekondigd op WWDC 2020?

Zoals ieder jaar is er een vast rijtje aankondigingen met updates voor iOS, macOS, iPadOS, tvOS en watchOS:

De keynote van WWDC vindt altijd plaats op maandag, zo ook in 2020. Apple CEO Tim Cook gaf de aftrap met een korte introductie, waarna hoofd software Craig Federighi het stokje overnam en de vernieuwingen in alle besturingssystemen langsliep. Tussendoor kwamen andere Apple-medewerkers in beeld om specifieke functies te demonstreren.

Af en toe kondigt Apple ook hardware aan tijdens WWDC, maar dat gebeurde in 2020 niet. Er waren geruchten dat Apple een nieuwe iMac zou onthullen, maar dat gebeurde niet. Ook de AirTags (accessoire om voorwerpen mee te vinden) en de AirPods Studio (de aankomende hoofdtelefoon) stonden volgens de geruchten op het programma, maar ook daar werd niets over gezegd.

Onze volledige WWDC 2020-samenvatting van alle aankondigingen vind je hier.

WWDC bezoeken, kan dat?

Normaalgesproken kun je WWDC als ontwikkelaar bezoeken, mits je wordt ingeloot. In 2020 was dat echter niet mogelijk omdat het evenement volledig online plaatsvond.

Tim Cook WWDC 2020

Iedereen kon wel via de livestreams alles volgen er waren ook opnames van workshops die je achteraf kunt terugkijken. Je mist dan natuurlijk wel de mogelijkheid om in direct contact te komen met Apple-engineers. In onze tip lees je hoe je het event via een livestream kon bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2020
Software iOS, iPadOS, macOS, tvOS, watchOS