WWDC 2018 met Tim Cook op het podium.

WWDC 2020: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2020

WWDC 2020 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Welke aankondigingen kunnen we op de aanstaande WWDC verwachten, op welke datum valt de keynote in 2020 en wat weten we al over dit belangrijke evenement? Je leest het in dit overzicht van WWDC 2020!

Al jarenlang organiseert Apple in juni de WWDC. Hier worden gebruikelijk alle grote software-updates van het jaar aangekondigd, met af en toe ook wat hardware. In dit artikel lees je alles over de datum van WWDC 2020 en wat er allemaal wordt verwacht qua aankondigingen.

Wanneer is WWDC 2020?

Ieder jaar vindt WWDC plaats in juni. De aankondiging hiervan wordt doorgaans enkele maanden van tevoren gepubliceerd, waarna ontwikkelaars zich kunnen aanmelden. Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de volgende WWDC zal plaatsvinden, maar het is vrijwel zeker dat het dit jaar ook weer in juni zal zijn.

Waar is WWDC 2020?

De locatie van WWDC verandert nog wel eens, maar het is altijd in de buurt van San Francisco, Californië. Jarenlang werd het evenement gehouden in de stad San Francisco, maar de afgelopen tijd geeft Apple de voorkeur aan San Jose in het hart van Silicon Valley. Dit is dichter bij het hoofdkwartier van Apple.

Zodra de aankondiging van het evenement wordt gepubliceerd weten we precies waar WWDC plaats zal vinden. Er zijn nu nog geen aanwijzingen voor een specifieke locatie.

Apple WWDC 2019

Wat is WWDC?

WWDC staat voor Worldwide Developer Conference en is in eerste instantie bedoeld voor softwareontwikkelaars. Toch is het evenement ook belangrijk voor gewone gebruikers, omdat Apple tijdens de keynote de plannen voor de rest van het jaar onthult. Vooral de nieuwe functies in iOS trekken daarbij de aandacht. Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe functies in het najaar beschikbaar zullen komen en aan welke grote plannen en ontwikkelingen wordt gewerkt.

De keynote van WWDC vindt altijd plaats op maandag en wordt gedaan door CEO Tim Cook en andere executives zoals Craig Federighi en Phil Schiller. De rest van de presentatie wordt gevuld door andere Apple-medewerkers. Ook krijgen enkele softwareontwikkelaars de kans om nieuwe apps en games te laten zien.

Tijdens workshops kunnen ontwikkelaars in meer dan 100 sessies leren hoe ze apps kunnen ontwikkelen en vragen stellen aan de vele Apple-engineers. Er zijn ook gastsprekers uit de technologie-industrie die tijdens de WWDC presentaties geven.

Wat wordt er aangekondigd op WWDC 2020?

Zoals ieder jaar is er een vast rijtje aankondigingen met updates voor iOS, macOS, iPadOS, tvOS en watchOS worden aangekondigd.

Af en toe kondigt Apple ook hardware aan tijdens WWDC, maar dat is geen garantie. Als Apple een maart 2020-event organiseert voor bijvoorbeeld de nieuwe iPads en vernieuwde 13-inch MacBook Pro, dan zullen we tijdens WWDC weinig nieuwe hardware gaan zien.

Craig Federighi

WWDC bezoeken, kan dat?

Wil je WWDC bezoeken, dan moet je geluk hebben. Het aantal plaatsen is namelijk beperkt en de tickets worden verdeeld via een verloting. In aanloop naar WWDC hebben ontwikkelaars altijd de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een ticket. Wie wordt ingeloot kan voor een bedrag rond de $1599 een ticket aanschaffen. Je kunt dus niet voor de lol meedoen en later wel eens kijken of je zin hebt om te gaan. Je zult zelf moeten zorgen voor de vlucht en accomodatie. De registratie voor ontwikkelaars startte meestal rond maart en degenen die zijn ingeloot zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Thuisblijvers kunnen via livestreams alles volgen er zijn ook opnames van workshops die je achteraf kunt terugkijken. Je mist dan natuurlijk wel de mogelijkheid om in direct contact te komen met Apple-engineers.

Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden via de speciale WWDC-ticketpagina, die elk jaar slechts korte tijd geopend is. Deze zal beschikbaar komen na de aankondiging van WWDC 2020. Wie zich inschrijft krijgt vrij snel daarna te horen of hij/zij is ingeloot. Op de WWDC-website vind je ook een volledig schema van alle geplande activiteiten en locaties, zodra dit bekend is.

Apple nodigt elk jaar ook getalenteerde scholieren en studenten uit om naar het evenement te komen. Zij krijgen een gesponsord ticket en hoeven alleen hun reis- en verblijfkosten te betalen. De meeste deelnemers zijn scholieren die op de middelbare school zitten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2019
Software iOS, iPadOS, macOS, tvOS, watchOS