iCloud Keychain

iCloud Sleutelhanger (Keychain): alles over wachtwoorden beheren op iOS en macOS

iCloud Sleutelhanger (Keychain) is Apple's oplossing om wachtwoorden te beheren op de iPhone, iPad en Mac. Daarmee wordt het gemakkelijker om veilige, moeilijk te raden wachtwoorden te maken en te beheren. Via Safari kun je ze gemakkelijk invullen op webformulieren en in apps. In deze uitleg lees je alles over het gebruik van iCloud Sleutelhanger.

Alles over iCloud Keychain

Met iCloud Sleutelhanger kun je wachtwoorden, inlogdata, accountnamen en zelfs creditcardnummers veilig opslaan op je Mac en andere Apple-apparaten. De wachtwoorden die je opslaat worden automatisch gesynchroniseerd tussen je apparaten dankzij iCloud. In Safari kun je gemakkelijk de wachtwoorden automatisch laten invullen en sinds iOS 11 werkt dit ook vanuit apps van derden. Bovendien gaat Apple je vanaf iOS 14 waarschuwen voor onveilige wachtwoorden.

Wat is iCloud Sleutelhanger (iCloud Keychain)?

iCloud Sleutelhanger is Apple’s alternatief voor wachtwoordenapps zoals 1Password. Het omvat een aantal functies, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Wachtwoorden veilig opslaan.
  • Bewaarde wachtwoorden synchroniseren tussen apparaten.
  • Sterke wachtwoorden genereren.

iCloud Sleutelhanger maakt het makkelijker om voor elke dienst een ander, sterk wachtwoord te gebruiken. Dat is veiliger, want als je wachtwoord in verkeerde handen valt blijft de schade relatief beperkt. Zou je steeds hetzelfde wachtwoord gebruiken, dan kan iemand je (digitale) leven volledig ruïneren door met jouw accounts spullen te kopen, leningen af te sluiten of zelfs je identiteit over te nemen.

iCloud Sleutelhanger werkt op de Mac sinds OS X 10.9 (Mavericks) en op de iPhone vanaf iOS 7. Apple beveiligt je gegevens met 256-bit AES-encryptie.

Voordelen van iCloud Sleutelhanger (iCloud Keychain)

iCloud Sleutelhanger heeft een aantal voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Automatisch genereren van sterke en unieke wachtwoorden. Het voorkomt dat je steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt (wat onveilig is).
  • Automatisch opslaan van wachtwoorden, zodat je ze zelf niet hoeft te onthouden.
  • Automatisch synchroniseren van wachtwoorden, zodat je op alle iOS-apparaten en Macs toegang hebt tot webdiensten.
  • Automatisch invullen van wachtwoorden, zodat je ze niet handmatig hoeft in te typen.
  • Automatisch invullen van creditcardinformatie.

Er zit ook een nadeel aan iCloud Sleutelhanger: omdat het een dienst van Apple is werkt het alleen op iPhone, iPad, Mac en andere apparaten van Apple, maar niet op meerdere platformen.

Apple ID en iCloud beheren via de iPhone.

iCloud Sleutelhanger gebruiken

De functie staat niet automatisch ingeschakeld, dus je zult dit handmatig moeten doen. We hebben aparte uitleg over de volgende functies:

Lees hiervoor onze tip iCloud Sleutelhanger gebruiken op iPhone en iPad.

iCloud Sleutelhanger en creditcards

iCloud Keychain is meer dan alleen een wachtwoordenmanager. Je kunt er ook creditcardgegevens en persoonlijke data mee opslaan, zoals je telefoonnummer en woonadres. Nadat je het eenmaal hebt ingesteld kun je gemakkelijk formulieren op websites automatisch invullen en afrekenen, zonder dat je steeds handmatig dezelfde gegevens moet invullen. Bij creditcards wordt ook de verloopdatum bewaard, zodat je alleen nog de 3-cijferige verificatiecode hoeft in te vullen. Dit is gemakkelijker te onthouden dan de volledige 16 cijfers van je creditcard.

Koop je iets via een webwinkel vanuit de Safari-browser op de Mac, dan krijg je de vraag of je de creditcard-info wilt opslaan. Je kunt dit automatisch laten doen, maar het kan ook handmatig, zoals we hierboven uitleggen.

Beveiliging van iCloud Sleutelhanger

Wachtwoordenapps zoals 1Password maken vaak gebruik van een zogenaamd master password. Dit is één wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot al je vertrouwelijke informatie. Omdat mensen dit wachtwoord vaak moeten invoeren, kiezen ze vaak een eenvoudig master password en niet een complex, moeilijk te raden wachtwoord met veel speciale karakters en getallen.

iCloud-interface Mac 2017

Apple heeft dit anders aangepakt. Ze hebben gekozen voor een koppeling met iCloud en dat betekent dat je altijd je Apple ID en wachtwoord nodig hebt om toegang te krijgen. Op toestellen met Touch ID wordt het extra makkelijk gemaakt omdat je alleen je vinger op de Touch ID-sensor hoeft te leggen om toegang te krijgen tot je wachtwoorden. Op toestellen met Face ID is een gezichtsscan voldoende.

Ook heeft Apple tweefactorauthenticatie ingevoerd om je Apple ID extra te beveiligen. Daardoor loop je minder kans dat je data in gevaar komt, dan bij een systeem met master password.

iCloud Sleutelhanger beveiligingscode

Daarnaast werkt Apple met een iCloud beveiligingscode. Als je de Sleutelhanger instelt kun een iCloud-beveiligingscode aanmaken. Dit is een 6-cijferige of een alfanumerieke code waarmee je extra apparaten kunt machtigen om je iCloud-sleutelhanger te gebruiken. Deze code moet je ook invullen om je identiteit te bevestigen, bijvoorbeeld als je alle apparaten kwijt bent geraakt en daarna op een nieuwe iPhone toegang wilt tot je wachtwoorden.

iCloud Sleutelhanger-tips

We hebben onderstaande tips over het gebruik van de Sleutelhanger:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2020
Devices iPad, iPhone, iPod, Mac
Software iOS, macOS