Microsoft Office op iPad

Gerucht: ‘Apple laat gebruikers zelf standaardapps kiezen’

Meer kans voor apps van derden
Apple zou plannen hebben om apps van concurrenten een prominentere plek op de iPhone en iPad te geven. Ook de Homepod zou verder opengezet kunnen worden, bijvoorbeeld voor muziekdiensten zoals Spotify. Apple reageert daarmee op kritiek dat de eigen diensten worden voorgetrokken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Meer vrijheid in default apps

Apple zou intern in discussies verwikkeld zijn om gebruikers meer keuze te geven. Zo zou je zelf kunnen kiezen welke webbrowser en mailapp je gebruikt. Je zit dan niet meer vast aan de standaardapps van Apple, namelijk Safari en Mail. Dat zeggen mensen die op de hoogte zijn van de plannen, volgens Bloomberg. Apple biedt je sinds de start van de App Store in 2008 wel de mogelijkheid om eigen apps te installeren, maar veel functies zijn standaard nog afhankelijk van de eigen apps. Die staan ook voorgeïnstalleerd op de toestellen, waardoor externe ontwikkelaars minder kans hebben.


Voor ontwikkelaars is het lastig om gebruikers te bereiken en voor zich te winnen. Als je bijvoorbeeld op een e-mailadres tikt word je standaard naar de Mail-app gestuurd en krijg je niet de keuze om een andere default mailapp in te stellen. Dit heeft geleid tot kritische vragen, zowel bij concurrenten als bij overheden en instanties die toezicht houden op eerlijke concurrentie. Zo kwam Apple’s gesloten systeem en de onmogelijkheid om een andere default-app in te stellen ter sprake tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Huis van afgevaardigden. Politici vonden dat Apple meer keuze moet geven op het gebied van de webbrowser, kaarten, e-mail en muziek. De webbrowser en de mail-app zijn de twee meestgebruikte apps op de iPhone en iPad.

Standaardapps derden

Apple zou ook plannen hebben om de beperkingen op het gebied van muziekapps wat te versoepelen zodat Spotify, Deezer en andere muziekdiensten meer kansen krijgen. Spotify kreeg veel publiciteit toen het bedrijf Apple ervan beschuldigde Apple Music voor te trekken in promoties en dergelijke.

Bekijk ook

Spotify dient Europese klacht in over oneerlijke concurrentie door Apple

Spotify heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese mededingingsautoriteiten. Het bedrijf vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie door de 'Apple-tax' en beperkende regels.

Voorgeïnstalleerd is lucratief, vraag Google maar
Het kan erg lucratief zijn om standaard op de iPhone voorgeïnstalleerd te zijn. Google heeft er bijvoorbeeld miljarden voor over om als standaard zoekmachine in Safari te worden opgenomen. In 2018 schreven we dat het bedrijf hiervoor $9 miljard aan Apple had betaald en het vormt dan ook een flinke inkomstenbron voor Apple.

Apple levert bijna 40 standaardapps mee op de iPhone en iPad. Die kun je ook verwijderen, maar veel mensen blijven hangen bij de apps die Apple meelevert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.