iMessage apps en games

‘iMessage in iOS 18 kan teksten samenvatten’

Apple werkt volgens geruchten aan een AI-functie die allerlei teksten kan samenvatten. Dit gebeurt op het apparaat zelf, zonder dat de teksten naar een server worden gestuurd. Het zou dit jaar een van de vernieuwingen in iMessage kunnen zijn.

Het gerucht werd verspreid door dezelfde website die eerder iOS 18-functies van Safari voorspelde, met onder andere de mogelijkheid om teksten op webpagina’s samen te vatten. De samenvattingsfunctie van iMessage kan op een soortgelijke manier gaan werken: met behulp van eigen taalmodellen van Apple, genaamd Ajax. Uit lange teksten kunnen allerlei sleutelwoorden en belangrijke zinnen worden gehaald, zoals locaties en namen van personen en bedrijven. “Als er bijvoorbeeld een naam bovenaan een tekst staat, zal de software die naam waarschijnlijk herkennen als behorend tot de auteur van de tekst”, aldus de ontdekkers.

De samenvattingfunctie kan ook nog op meer plekken in iOS 18 opduiken, bijvoorbeeld in tekstvelden of in digitale documenten. Eerder dit jaar werd in de code van iOS 17.4 het bewijs gevonden voor een nieuw raamwerk, genaamd SiriSummarization. Verder waren er al geruchten over een nieuwe Browsing Assistant in Safari, die hier vermoedelijk ook een rol bij speelt.

iMessage op een iPhone

CEO Tim Cook heeft al meermaals bevestigd dat Apple werkt aan generatieve AI-functies. Tijdens de presentatie van de laatste kwartaalcijfers zei hij nog dat Apple voldoende onderscheidende voordelen heeft ten opzichte van concurrenten, zoals naadloze integratie van hardware, software en diensten. Apple zou de eigen AI willen inzetten om eenvoudige antwoorden op vragen te genereren, door bijvoorbeeld informatie in de Agenda-app of de contacten-app op te zoeken. Voor geavanceerde taken die minder privacygevoelig zijn, zou gebruik kunnen worden gemaakt van externe modellen.

Apple heeft eigen taalmodellen ontwikkeld die volledig offline op een toestel kunnen draaien, maar daarnaast zou het bedrijf in onderhandeling met OpenAI en Google om hun technologie in licentie te gebruiken. De samenvattingsfunctie van iMessage en Safari zou echter volledig werken met Apple’s eigen Ajax-taalmodel. Dit werkt mogelijk sneller en is beter voor je privacy. Er hoeven namelijk geen privégegevens naar een externe server te worden gestuurd.

Op 10 juni horen we meer over Apple’s plannen met AI in iOS 18 tijdens de keynote van WWDC 2024.

Bekijk ook

Dit zijn Apple's plannen met AI in iOS 18

Apple werkt intern hard aan allerlei AI-functies voor iOS 18. Tijdens WWDC 2024 gaan we waarschijnlijk meerdere generatieve AI-functies te zien krijgen, onder andere voor Siri. In dit artikel houden we je op de hoogte van de status met verschillende updates.

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.