Notities-app in iOS 16

Noteren maar: dit is er nieuw in de Notities-app in iOS 18

De Notities-app in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia krijgt meerdere nieuwe functies: audio-opnames, wiskundenotities en nog veel meer. We nemen de verbeteringen van de Notities-app in iOS 18 met je door.

De Notities-app krijgt ieder jaar bij de grote iOS-update altijd wel wat handige nieuwe functies. In de loop der jaren is de app uitgegroeid tot een behoorlijk complete app, waar veel iPhone-gebruikers vaak gebruik van maken. Maar het kan natuurlijk altijd beter en het resultaat daarvan zien we in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia. De Notities-app krijgt in iOS 18 en de andere updates namelijk een aantal welkome nieuwe toevoegingen, die het werken met de app makkelijker maken.

#1 Audio-opnames toevoegen aan je notitie (en transcriberen)

Beschikbaar op: iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia

Een van de meest handige nieuwe toevoegingen in de Notities-app in iOS 18 is het toevoegen van een audio-opname. Je kan in een aantekening eenvoudig een opname invoegen, met een interface die je al kent van de Dictafoon-app. Je kan al afbeeldingen, tekeningen, tabellen en scans invoegen, maar door een opname rechtstreeks in de Notities-app te maken, kun je je aantekeningen ook verrijken met spraak. Dit zal vooral bij studenten van pas kunnen komen.

Notities in iOS 18: audio-opname invoegen

De Notities-app kan ook live een transcriptie maken van de audio-opname, zodat je het ook eenvoudig kan doorzoeken. Dit werkt helaas alleen in het Engels. De reden daarvoor is ons niet helemaal duidelijk, aangezien de Berichten-app al sinds iOS 17 ook een transcriptie maakt van je spraakbericht, ook in het Nederlands.

#2 Math Notes: wiskundige notities maken

Beschikbaar op: iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia

De tweede nieuwe functie voor de Notities-app in iOS 18, zijn wiskundige notities. Deze functie vind je ook in de Rekenmachine-app, maar is ook gewoon rechtstreeks in Notities te gebruiken. De Math Notes komen het beste tot hun recht op de iPad, in combinatie met de Apple Pencil. Je kan namelijk berekeningen opschrijven, waarna de Notities-app automatisch de uitkomst voor je uitrekent. En dan gaat het niet alleen maar om optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, maar ook om meer ingewikkeldere wiskundige berekeningen.

Notities in iOS 18: wiskundenotities (Math Notes)

Behalve voor geschreven berekeningen, werkt het ook door berekeningen te typen. Zodra je het =-teken typt, laat de Notities-app automatisch de uitkomst zien. Wil je weten hoeveel de boodschappen bij elkaar kosten? Dan kun je zelfs individuele bedragen van bijvoorbeeld elk artikel automatisch bij elkaar op laten tellen.

Math Notes in Notities in macOS Sequoia

#3 Smart Script: handschrift mooier maken op de iPad

Beschikbaar op: iPadOS 18

Op de iPad heeft de Notities-app nog iets extra’s, genaamd Smart Script. Als je met de Apple Pencil schrijft en je handschrift lastiger te lezen is, dan helpt deze functie jou daarbij. Je handschrift wordt namelijk automatisch leesbaarder gemaakt, terwijl het nog wel herkenbaar jouw handschrift is. Je kan zelfs gekopieerde getypte tekst plakken in je eigen handschrift, zodat het lijkt alsof jij het geschreven hebt. Functies als autocorrectie, het verplaatsen van tekst voor het invoegen van extra woorden of juist het weghalen van geschreven tekst zijn ook beschikbaar dankzij Smart Script.

iPadOS 18 Smart Script

Een nadeel is wel dat Smart Script officieel niet in het Nederlands ondersteund wordt, hoewel het op dit moment in onze test wel werkt in de beta van iPadOS 18. maar vermoedelijk zal de functie niet beschikbaar zijn voor Nederlands gebruik zodra de update voor iedereen uit is.

#4 Secties in- en uitklappen

Beschikbaar op: iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia

Je kan al een tijdje de opmaak van je notities met tussenkopjes en subkoppen, zodat alles wat overzichtelijker wordt. Vanaf iOS 18 en de andere updates kun je dergelijke tussenkopjes ook in- en uitklappen, zodat de tekst daaronder je aantekeningen niet verstoort. Dit geeft meer overzicht in je notitie, vooral bij veel en langere verhalen.

#5 Woorden markeren met kleur

Beschikbaar op: iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia

Nieuw in de Notities-app in iOS 18 en de andere updates, is dat je individuele woorden of zelfs alleen letters kan markeren met een kleurtje. Niet alleen de letters zelf worden dan in een andere kleur geschreven, maar er verschijnt ook een gekleurd blokje omheen om de markering extra duidelijk te maken. Het is dus niet alleen maar voor de leuk, want het zorgt ervoor dat belangrijke woorden in je aantekeningen extra benadrukt worden. Er zijn in totaal vijf kleuren: paars, roze, oranje, groen en blauw.

Notities in iOS 18: woorden markeren met kleur

Meer over iOS 18

iOS 18 is de grote nieuwe iPhone-update van 2024. In iOS 18 vind je talloze nieuwe functies, waaronder een vernieuwd beginscherm, een opnieuw ontworpen Bedieningspaneel en talloze vernieuwingen in standaardapps zoals Berichten, Foto’s en Mail. Ook komt er een nieuwe Wachtwoorden-appApple Intelligence, het nieuwe systeem voor slimme functies, is ook een belangrijk onderdeel van iOS 18. De geschikte toestellen voor iOS 18 zijn de iPhone XS en nieuwer. De releasedatum van iOS 18 staat gepland voor dit najaar. Tot die tijd is de beta van iOS 18 beschikbaar. Lees ook ons artikel met interessante iOS 18-details en ontdekkingen voor meer geheime functies of onze uitgebreide iOS 18 preview met ervaringen.

Bekijk ook

Round-up: dit zijn de beste iOS 18-functies [poll]

Met iOS 18 vers van de pers, vraag jij je misschien wel af: wat zijn nu de beste iOS 18 functies? Welke hoogtepunten van iOS 18 mag je echt niet missen? In dit artikel lees je wat volgens ons de beste nieuwe functies van iOS 18 zijn.

iOS 18

iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen.

iOS 18

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.