taptic-engine

Taptic Engine: complete uitleg over Apple’s trilmotor

Met de Taptic Engine op de iPhone, Apple Watch en Mac zijn de trillingen een stuk realistischer, bijvoorbeeld voor de klik van de thuisknop op de nieuwste iPhones. In dit uitlegartikel lees je wat er nog meer mogelijk is.

taptic-engine
In recente iPhones, de Apple Watch en sommige MacBooks heeft Apple een Taptic Engine ingebouwd. De Taptic Engine is Apple’s trilmotor die een stuk geavanceerder is dan standaard trilmotoren in smartphones. Maar wat heb je als gebruiker aan de Taptic Engine en in welke toestellen is het aanwezig? In dit artikel lees je er alles over.

Taptic Engine: wat is het?

De Taptic Engine is een door Apple gemaakt onderdeel in de iPhone, Apple Watch en MacBook. De trilmotor zorgt voor voelbare feedback, waaronder de trilfunctie als je gebeld wordt. In de oudere iPhone-modellen werd nog gebruikgemaakt van een standaard trilmotor die maar één soort trilling kon geven, maar de Taptic Engine is veel nauwkeuriger. Dat betekent dat je iPhone al één klein tikje kan geven dat veel subtieler is dan een complete trilling.

Taptic Engine-animatie in de iPhone 7.

De Taptic Engine werd in 2015 door Apple geïntroduceerd in de allereerste Apple Watch. Later kwam de vernieuwde trilmotor ook voor het eerst naar de iPhone, in september 2015 bij de introductie van de iPhone 6s. Een jaar later bracht Apple een verbeterde versie van de Taptic Engine uit, in de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Deze is nog geavanceerder dan de eerste versie en zorgt onder andere voor systeemsignalen, bijvoorbeeld zodra je schakelaars omzet of op een knop op het scherm drukt. De Taptic Engine is ook verantwoordelijk voor het klikgevoel van de thuisknop op de iPhone 7 en iPhone 8. Voor de MacBook wordt de trilmotor alleen gebruikt in de Force Touch-trackpad. Niet als trilmotor, maar net als bij de thuisknop voor het geven van het klikgevoel.

Bij trilmotoren wordt er een onderdeel in beweging gezet wat zorgt voor de trilling. Het gaat bij standaard trilmotoren dan meestal om een soort cilinder die snel ronddraait. Bij deze trilmotoren duurt het langer voordat deze beweging omgezet wordt in een trilling, omdat er meer acceleratie vereist is. Bij de Taptic Engine is er slechts één cyclus nodig (beweging van links naar rechts) om een trilling te veroorzaken. Er wordt gebruikgemaakt van magneten en krachtige veren die het bewegende onderdeel op zijn plek houden. Door de sterke veren van het nieuwe mechanisme, wordt het bewegende onderdeel ook meteen stopgezet. Dit veroorzaakt de preciezere trilling, omdat er minder ‘natrillingen’ veroorzaakt worden. In onderstaande video zie je hoe de Taptic Engine werkt in combinatie met 3D Touch.

Op welke toestellen is de Taptic Engine beschikbaar?

De Taptic Engine is beschikbaar op de Apple Watch en de iPhone en niet op de iPad en iPod touch. Het gaat om onderstaande modellen:

Let er dus op dat de Taptic Engine vanaf de iPhone 7 geavanceerder is en zorgt voor nog nauwkeurigere trillingen.

Taptic Engine en de thuisknop

De thuisknop in de iPhone 7 en iPhone 8 is geen fysieke knop. Dat betekent dat je deze niet daadwerkelijk indrukt, maar dat een sensor merkt dat je op de knop drukt. De Taptic Engine in deze iPhones zorgt vervolgens voor het klik-gevoel, waardoor de illusie gewekt wordt dat je een echte knop indrukt. Je kunt dit zelf testen door de iPhone 7 of iPhone 8 helemaal uit te schakelen. Als je dan op de thuisknop drukt, zul je voelen dat je in feite niks indrukt. Doordat de iPhone uit staat, voel je dus ook geen klik meer.

Je kunt de sterkte van het klik-gevoel van de Taptic Engine voor de thuisknop zelf instellen. Je hebt daarbij de keuze tussen drie klik-sterktes. De eerste optie geeft een hele subtiel klikje, terwijl de derde stand een veel stevigere klik geeft. Via onderstaande tip lees je hoe je het klikgevoel van de thuisknop instelt.

Taptic Engine werkt ook in apps

Behalve bij trillingen als je wekker af gaat of zodra je gebeld wordt, merk je dat je iPhone ook bij allerlei andere handelingen trilt. Bij het gebruik van een zogenaamde picker (bijvoorbeeld bij het instellen van een tijd voor je wekker), trilt je iPhone alsof je aan een soort rad draait. Ook bij een pull-to-refresh (het verversen van een app) kan je iPhone een klein tikje geven, zodat je weet dat de actie succesvol uitgevoerd is. De Taptic Engine kan ook door ontwikkelaars van apps gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan trillingen in games, om je het gevoel te geven dat je middenin de actie zit.

Deze systeemsignalen zijn ook uit te schakelen. Hierdoor krijg je bij allerlei acties in iOS geen voelbare feedback meer. In de tip hieronder vind je meer informatie over de werking van systeemsignalen en hoe je dit uit zet.

Taptic Engine op de Apple Watch

De Taptic Engine op de Apple Watch wordt gebruikt om je op de hoogte te stellen van binnenkomende meldingen. Met een tikje op je pols weet je zo dat je een melding gekregen hebt, zonder dat je actief op je Apple Watch hoeft te kijken. De trilmotor wordt op de Apple Watch ook gebruikt om je horloge te laten trillen als je erop gebeld wordt. Op de Apple Watch heb je de mogelijkheid om de sterkte van de trilling naar eigen smaak in te stellen.

Taptic Engine op de Mac

De Taptic Engine is ook beschikbaar op de Mac. De trilmotor is ingebouwd in de Force Touch-trackpad. Druk je hier stevig op, dan krijg je een voelbare klik, vergelijkbaar met de thuisknop op de iPhone 7 en iPhone 8. Dit is beschikbaar op MacBook-modellen vanaf 2015. Ook de losse Magic Trackpad 2 bevat een deze sterke trilmotor om het klikgevoel in de trackpad te simuleren.

Trackpad met Taptic Engine.

Taptic Engine bij 3D Touch en Force Touch

Force Touch en 3D Touch zijn twee soortgelijke functies, waarbij je het scherm of een oppervlak extra stevig indrukt om allerlei extra mogelijkheden te benutten. De term Force Touch wordt gebruikt bij de Apple Watch en Mac, terwijl 3D Touch de naam is voor de iPhone 6s en nieuwer. In beide gevallen wordt de Taptic Engine ingezet, zodat je weet dat je stevige druk op het scherm (of de trackpad) geregistreerd is. Zowel bij de iPhone, Apple Watch en Mac gaat het om een klein enkel tikje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Devices Apple Watch, iPhone, MacBook 12", MacBook Pro