Dichtbij functie in Apple Kaarten

Apple Kaarten in iOS 18 krijgt deze handige functies

Apple lijkt plannen te hebben om Apple Kaarten in 2024 te verbeteren. In dit artikel verzamelen we de functies die volgens de geruchten gepland staan.

Voorafgaand aan de onthulling van iOS 18 lijken er al een paar functies te zijn uitgelekt. Zo wordt er gesproken over aangepaste routes en zouden de topografische kaarten van de Apple Watch naar de iPhone kunnen komen. Op deze pagina lees je meer over mogelijk geplande functies en hints voor nieuwe functies in iOS 18!

Topografische kaarten in iOS 18

Apple lijkt plannen te hebben om topografische kaarten ook beschikbaar te stellen in iOS 18, macOS 15 en visionOS 2. Dat blijkt uit hints in gelekte code. Topografische kaarten kwamen in watchOS 10 al beschikbaar in de VS. Je krijgt daarmee paden, hoogtelijnen en nuttige punten te zien. Deze komen van pas bij wandeltochten en andere outdoor-activiteiten, waarbij een normale wegenkaart tekort schiet. In de back-end van Apple Kaarten is code aangetroffen die de indruk wekt dat de topografische kaarten in ieder geval naar de iPhone, Mac en Vision Pro komen.

We zouden natuurlijk graag zien dat de topografische kaarten naar Europa komen, zodat we ook de Alpen, de Vaalserberg en de Hoge Venen kunnen beklimmen zonder de weg kwijt te raken. Daar lijkt nog geen sprake van.

Topografische kaart op Apple Watch in watchOS 10
Topografische kaart op de Apple Watch in watchOS 10.

Routes op maat in iOS 18 Kaarten

Apple Maps krijgt mogelijk aangepaste routes met iOS 18. Dat blijkt uit code van een iOS 18-bestand dat intern bij Apple wordt getest. Speurneus Nicolas Alvarez ontdekte een bestand met de naam ‘CustomRouteCreation’ in de back-end van Apple Kaarten. Momenteel is het nog niet mogelijk om in Apple Kaarten een zelfgekozen route in te voeren. Je geeft aan dat je van A naar B wilt en krijgt twee of drie routesuggesties: de ene is sneller, de andere zijn net wat korter of hebben minder bochten. Eventueel kun je later nog tussenstops toevoegen, maar de huidige werkwijze bij het plannen van routes is vrij beperkt. In iOS 18 kan dat gaan veranderen.

Met een aangepaste route kun je als gebruiker aangeven welke specifieke weg je wil nemen, bijvoorbeeld vanwege een mooi uitzicht, een toeristische route of omdat je favoriete broodjeszaak aan die weg ligt, zonder dat je er specifiek naartoe wilt plannen. Met aangepaste routes zou je bijvoorbeeld een roadtrip of vakantieroute kunnen plannen, met tussenstops op leuke plekjes om de zoveel kilometer. Bij Google Maps is het al wel mogelijk om zelf een route te plannen op de computer en deze vervolgens naar een smartphone te sturen.

Apple Kaarten Nederland vernieuwd met Scheveningen
Een looproute over de boulevard van Scheveningen en niet de kortste route door een woongebied? Moet mogelijk zijn met deze aanstaande functie.

Nieuwe releases van iOS vergen veel voorbereiding, dus het is goed mogelijk dat Apple al bezig is met het klaarzetten van bestanden aan de serverkant. De naam van het bestand ‘CustomRouteCreation’ laat geen twijfel bestaan over de bedoeling. Verder valt er uit het bestand helaas niet zoveel af te leiden, behalve dan dat de functie bij introductie eerst beperkt zal zijn tot de Verenigde Staten.

Apple gaat de nieuwe functies voor iOS 18 bekendmaken tijdens de WWDC 2024-ontwikkelaarsconferentie, die dit jaar van 10 juni tot en met vrijdag 14 juni plaatsvindt. Vernieuwingen voor Apple Kaarten zullen daar waarschijnlijk maar een kleine rol in spelen. Bij de aankondiging meldde topman Greg Jozwiak dat er Absolutely Incredible nieuws aan komt, een duidelijke verwijzing naar de verwachte AI-functies. Op maandag 10 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd weten we meer.

Bekijk ook

Apple kondigt WWDC 2024 aan: op deze datum wordt iOS 18 onthuld

De datum van de WWDC 2024 is geprikt. Apple heeft laten weten wanneer de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple gehouden wordt, waar onder andere iOS 18 onthuld zal worden.

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.