Originele iPhone

Originele iPhone [2007]: het complete overzicht

Lees hier alles over de originele iPhone. Ontdek de specs, release en waarom deze iPhone zo revolutionair was in 2007. Ook lees je over de eerste iPhones in Nederland en België.

Op 9 januari 2007 kondigde Steve Jobs de originele iPhone aan. Het betekende een revolutie voor mobiele telefoons. Voorheen waren smartphones nog voorbehouden aan early adopters maar sindsdien heeft bijna iedereen een smartphone op zak. De eerste generatie iPhone wordt ook wel iPhone 2G genoemd omdat er nog geen ondersteuning was voor 3G-netwerken. In dit overzicht lees je over de originele iPhone 2007 en wat dit heeft betekent voor Apple en de rest van de wereld.

Originele iPhone in het kort

Dit zijn de belangrijkste specs van de originele iPhone:

  • 3,5-inch multitouch scherm met 480 x 320 pixels resolutie.
  • 2,0 megapixel camera met geotagging
  • Aankondiging op 9 januari 2007, release op 28 juni 2007.
  • Werkte alleen met GPRS- en EDGE-netwerken.
  • Gewicht van 135 gram.
  • Verkrijgbaar met 4GB, 8GB en 16GB opslagruimte.
  • Laatste versie iOS: iOS 3.1.3

Originele iPhone: het begin

Op 28 juni 2007 ging de eerste, originele iPhone in de verkoop. Een half jaar eerder presenteerde Steve Jobs het als “een breedbeeld iPod met touchbediening, een revolutionaire mobiele telefoon en een baanbrekend internettoestel”. Het waren niet drie producten, maar ze waren gecombineerd tot één product. Mensen stonden rijendik te wachten bij de Apple Store. Concurrenten noemden het de Jesus Phone en dachten dat Apple geen schijn van kans maakte, omdat ze geen ervaring hadden in de moeilijke telefoonmarkt, waar providers de dienst uitmaakten. Maar het pakte anders uit.

https://www.youtube.com/watch?v=-3gw1XddJuc

De aankondiging van de originele iPhone staat op ieders netvlies gebrand. Dit is een van de beste optredens van Steve Jobs ooit. Jobs vertelde dat het bijzonder is voor een bedrijf om een revolutie in één productcategorie teweeg te brengen. Apple had op dat moment al twee revoluties veroorzaakt: bij computers (de Mac) en muziekspelers (de iPod). De iPhone moest de derde revolutie worden.

Originele iPhone met schermtoetsenbordje

De eerste iPhone viel vooral op omdat je geen fysiek toetsenbord op zat. In plaats daarvan had Apple gekozen voor een schermtoetsenbordje en er waren destijds maar weinig mensen die geloofden dat je daarop gemakkelijk zou kunnen typen. Andere toestellen uit die tijd hadden een fysiek toetsenbordje onder het scherm. Toch zagen veel mensen ook wel de potentie van de iPhone: het werkte allemaal vrij intuïtief en Apple had een aantal functies slimmer aangepakt dan de concurrentie.

In Nederland was tijdens een bijeenkomst de iPhone voor het eerst te bekijken. Multi-touch en pinchen waren nog niet eerder vertoond. “Zoomen bij foto’s en websites leverde bij veel mensen een wow-reactie op”, schreven we erover. Wel vonden we typen op het toetsenbord inderdaad nog wat lastig, maar dat zou wel wennen.

Eerste iPhones in Nederland

De originele iPhone had nogal wat nadelen. Hij was niet in Nederland verkrijgbaar, dus je moest er eentje ophalen uit de VS. Er zat een simlock van AT&T op, die er met steeds wisselende methoden vanaf gehaald kon worden. Je kon er alleen mee internetten op 2G EDGE-snelheid en hij was ook nog eens heel duur. Toch waren er in Nederland al heel wat mensen die het al aandurfden om er eentje te kopen. Ze kwamen langs op onze website, om te lezen over de steeds wisselende simlock-unlockmethoden.

Originele iPhone kopen en uitvoeringen

Wil je een originele iPhone kopen, dan kan dat helaas niet meer. In de Apple Store is dit toestel al een aantal jaren niet meer verkrijgbaar en ook in webwinkels zul je tevergeefs zoeken. Je zult je toevlucht moeten zoeken tot veilingsites en websites voor tweedehands spullen. Daar worden tegenwoordig best pittige prijzen gevraagd voor nog goed functionerende modellen. Deze zijn vooral interessant voor verzamelaars, want voor dagelijks gebruik is de originele iPhone te traag geworden. Toen het toestel nog verkrijgbaar was kon je kiezen uit 4GB, 8GB en 16GB. De eerste iPhones waren alleen verkrijgbaar met zwart frontje en aluminium achterkant.

Originele iPhone prijzen met abonnement

De eerste generatie iPhone was officieel alleen verkrijgbaar bij de Amerikaanse provider AT&T. Je moest $499 tot $599 betalen voor het toestel zelf, plus de kosten van het vrij prijzige AT&T-abonnement. De eerste iPhone is nooit officieel in Nederland en België verkocht, dus er waren ook geen providers die er abonnementen voor aanboden. Bij de iPhone 3G had Apple betere afspraken over toestelsubsidie gemaakt, waardoor de prijs bij een abonnement omlaag kon naar $199 en $299.

Originele iPhone specs

Bijzonder bij de originele iPhone was dat je geen stylus hoefde te gebruiken, zoals bij de smartphones uit die tijd gebruikelijk was. Je vinger was de stylus. Apple had wat interessante vernieuwingen doorgevoerd, maar op technisch vlak liep het toestel ook wat achter. Zo kon je niet internetten via 3G-netwerken en was je aangewezen op de veel tragere GPRS- en EDGE-netwerken.

Ook ontbrak GPS en kon je geen MMS-berichten versturen. Wel was de iPhone voorzien van Wi-Fi, wat destijds nog niet gebruikelijk was. Apple gebruikte de Wi-Fi ook voor een ruwe variant van locatiebepaling.

Steve Jobs met iPhone in 2007

Het duurste model van de originele iPhone had 16GB opslagruimte en dat was bijzonder voor die tijd. Het moest ook wel, omdat er een kaartslot voor geheugenkaartjes aanwezig was, een kritiekpunt dat nog tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Een ander irritatiepuntje dat nog steeds geldt, is dat de batterij niet verwisselbaar is.

Ondanks al die kleine kritiekpunten werd de eerste generatie iPhone wel meteen een verkoopsucces. Dat was vooral te danken aan de gebruiksvriendelijkheid, het uiterlijk, de mobiele apps en het feit dat je via iTunes makkelijk muziek en films erop kon meenemen.

Originele iPhone als los toestel

De originele iPhone was in 2007 alleen verkrijgbaar in de VS via provider AT&T. Het toestel is eigenlijk niet meer geschikt voor dagelijks gebruik omdat het te oud en te traag is. Heb je nog een eerste generatie iPhone die je zou willen gebruiken, dan kun je daar het beste een sim only met een kleinere databundel bij afsluiten, omdat je er waarschijnlijk toch niet zo intensief gebruik van gaat maken.