Apple Store shopping

Zijn deze iPhones in 2023 nog een goede keuze?

Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, maar hoeft het niet de allernieuwste te zijn? Bekijk in dit artikel wat we vinden van eerdere iPhone-modellen. Welke zijn nog een goede keuze in 2023 en welke kun je beter laten liggen? Ook vertellen we welke iPhones je nog prima nieuw kunt kopen en welke alleen als tweedehands iPhone nog interessant zijn.

Refurbished

Wil je wel een iPhone, maar niet de allernieuwste? Dan is er keuze genoeg uit eerdere modellen. Het zijn er zoveel, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Is het nog wel verstandig om een iPhone 11 aan te schaffen? En hoe lang kan de iPhone XS nog mee? Daar geven we antwoord op in dit artikel! Daarbij maken we onderscheid tussen nieuwe iPhones, refurbished iPhones en tweedehands iPhones kopen.

Check hieronder of deze toestellen in 2023 nog een goede keuze zijn.

Is een oudere iPhone nog goed bruikbaar?

Of een toestel nog goed bruikbaar is, hangt vooral af van drie factoren: processor, batterij en gebruik.

Processor:

Qua performance zul je bij een iPhone niet zo snel tegen problemen aanlopen, maar een oudere processor betekent dat je niet meer zo lang updates krijgt. Op dit moment krijgen de iPhone 8 en iPhone X geen update meer naar iOS 17 en dat betekent dat je geen nieuwe functies meer zult krijgen. Ben je tevreden over je toestel dan kun je deze gewoon blijven gebruiken, maar over een jaar of twee zul je toch een nieuwe willen hebben.

Batterij:

Vooral bij de wat oudere exemplaren kan het zin hebben om de batterij te laten vervangen, zodat deze weer lekker lang mee gaat. Bij een refurbished iPhone mag je er vanuit gaan dat de batterij is vervangen en weer voldoende capaciteit heeft (maar vraag voor de zekerheid even na!). Bij een tweedehands iPhone heb je die zekerheid niet: de batterij kan versleten zijn door jarenlang intensief gebruik. Je kunt dit controleren aan de hand van de Batterijconditie.

Gebruik:

Hoe je je iPhone gebruikt is per persoon heel verschillend. Gebruik je je iPhone maar voor lichte toepassingen en stel je geen hoge eisen, dan kan het prima zijn om een ouder toestel te blijven gebruiken. Zolang het toestel aan jouw behoeften voldoet, zit je goed.


De beste iPhone als je niet het nieuwste wil

Wil je geen gloednieuw toptoestel uit de iPhone 15-serie, dan raden we de volgende modellen aan. We maken daarbij onderscheid in vier groepen: veeleisende gebruikers en pro’s die bijvoorbeeld veel willen fotograferen, mensen met gemiddelde eisen, mensen die een budget iPhone zoeken en mensen die een gebruikt exemplaar prima vinden. Voor elke behoefte en voor elk budget is er wel iets te vinden!

Je bent pro of fotografeert graag → kies de iPhone 14 Pro.
Als je de iPhone 15 Pro iets te duur vindt, zit je met zijn voorganger ook nog steeds erg goed. Kies een model met veel opslag, zodat je genoeg ruimte hebt voor foto’s en video’s. Dit model is ook erg goed als refurbished exemplaar te krijgen, waarbij je een stuk minder betaalt.

Je bent gewone gebruiker → kies de iPhone 14
Zoek je een goed toestel en hou je bovendien van vrolijke kleurtjes? Dan zit je goed bij de iPhone 14, die bij Apple nog gewoon in het assortiment zit. Wil je nog iets goedkoper uit zijn, dan is de neem dan de iPhone 13 ook nog aan te raden. Beide zitten nog in het assortiment bij Apple.

Je hebt een beperkt budget → kies de iPhone SE 2022 of iPhone 11
Deze toestellen zijn wat gunstiger geprijsd. Wil je een model met Touch ID dan is de iPhone SE een aanrader. De modellen uit 2020 t/m 2022 zien er hetzelfde uit, maar de nieuwere modellen krijgen uiteraard nog wat langer updates. Nadeel van de SE-modellen is dat ze brede schermranden hebben en nog geen Face ID hebben. Zoek je een toestel met Face ID, dan is de iPhone 11 een betere keuze.

Je zoekt refurbished of tweedehands → Kies de iPhone 11 refurbished. Dit toestel is heel veel verkocht, waardoor er genoeg gebruikte exemplaren zijn. Heb je iets meer te besteden, dan kun je ook kiezen voor de refurbished iPhone 12. Daarnaast is een refurbished iPhone SE altijd een goede keuze, als je maar niet het model uit 2016 neemt. Want die krijgt geen updates meer.


Is de iPhone SE 2020 nog een goede keuze in 2023?

Introductiejaar: 2020
Nieuw kopen: alleen bij scherpe deal
Refurbished: ja
Tweedehands: ja

Dit toestel is inmiddels opgevolgd door de iPhone SE 2022 maar de verschillen zijn niet zo heel erg groot. Het uiterlijk is exact gelijk gebleven en ook de kleuren verschillen nauwelijks tussen 2020 en 2022. De belangrijkste toevoegingen zijn de nieuwe processor en 5G. Dat laatste heeft niet iedereen nodig. Zoek je een betrouwbaar toestel en kun je een scherpe deal vinden, dan kun je deze nog met een gerust hart aanschaffen.

Bekijken: iPhone SE 2020 als los toestel, iPhone SE 2020 abonnementen of bekijk de refurbished iPhone SE 2020

Is de iPhone 12 een goede keuze in 2023?

Introductiejaar: 2020
Nieuw kopen: ja
Refurbished: ja
Tweedehands: ja

De iPhone 12 is een toestel dat sinds 2023 niet meer in het assortiment van Apple zit. Je kunt dit toestel nog wel aanschaffen bij andere winkels. Zoek je iets beter specs, dan kun je vaak ook nog de Pro-modellen vinden. Zeker als refurbished toestel kun je op die manier een high-end iPhone voor een heel redelijke prijs op de kop tikken.

Bekijken: iPhone 12 als los toestel, iPhone 12 abonnementen of bekijk de refurbished iPhone 12

Is de iPhone 11 een goede keuze in 2023?

Introductiejaar: 2019
Nieuw kopen: alleen bij goede deal
Refurbished: ja
Tweedehands: ja

Apple is dol op de iPhone 11 en dat blijkt wel uit het feit dat dit toestel jarenlang in het assortiment is gebleven. Wie slim is neemt dan wel een refurbished exemplaar, zodat je nog net iets meer kunt besparen. Er zijn ook Pro-modellen in de iPhone 11-serie waarbij je iets betere specs krijgt. Die is alleen nog refurbished te vinden en dat heeft als pluspunt dat (als het goed is) de batterij is vervangen, zodat hij lang meegaat. Omdat dit toestel wat langer in het assortiment heeft gezeten zijn er heel wat in omloop, waardoor je keuze genoeg hebt.

iPhone 11 review in de hand

Bekijken: iPhone 11 als los toestel, bekijk de iPhone 11 abonnementen of neem een refurbished iPhone 11


Is de iPhone 11 Pro (Max) in 2023 een verstandige keuze?

Introductiejaar: 2019
Nieuw kopen: misschien
Refurbished: ja
Tweedehands: ja

De iPhone 11 Pro (Max) is niet meer in het assortiment bij Apple, maar is nog wel verkrijgbaar bij diverse aanbieders. We raden aan om deze refurbished te kopen, want modellen die nog nieuw in de verpakking zitten kunnen al vrij lang in een magazijn hebben gelegdn. Je krijgt ook geen nieuwe functies zoals 5G en MagSafe en dit toestel heeft nog het ‘oude’ design. Voor een voormalig high-end toestel zouden we dan eerder de iPhone 12 Pro kopen.

iPhone 11 Pro Max kleuren

Als refurbished iPhone zul je dit toestel ook wel kunnen aantreffen. De batterij is vaak nog prima en je bespaart een hoop ten opzichte van de prijs die de originele eigenaar heeft betaald.

Bekijken: iPhone 11 Pro als los toestel, iPhone 11 Pro Max als los toestel of bekijk een refurbished iPhone 11 Pro


Nu nog een iPhone XR kopen, is dat verstandig?

Introductiejaar: 2018
Nieuw kopen: nee
Refurbished: misschien
Tweedehands: nee

De iPhone XR heeft twee beperkingen: er zit maar één cameralens achterop en er zit een LCD-scherm in (dus geen OLED). Voor mensen die veel films kijken oogt OLED net iets mooier. Andere functies die je ten opzichte van de nieuwste modellen misloopt zijn 5G, MagSafe en het nieuwe design. Dit was het eerste toestel met Haptic Touch, een techniek die later op alle andere iPhones werd ingevoerd, maar dat zijn mijlpalen die voor jou als koper niet zo belangrijk zijn. Belangrijker is dat de XR nog wel een update naar iOS 17 krijgt, maar daarna waarschijnlijk afvalt. Dit betekent dat je vanaf 2024 vermoedelijk geen updates met nieuwe functies meer krijgt. De levensduur van dit toestel is daardoor beperkt.

iPhone XR met toegangsscherm en Haptic Touch.

Bekijken: iPhone XR als los toestel, iPhone XR met abonnement of iPhone XR refurbished


Is de iPhone XS (Max) nog bruikbaar in 2023?

Introductiejaar: 2018
Nieuw kopen: nee
Refurbished: misschien
Tweedehands: nee

De iPhone XS beschikt over een A12-chip die snel genoeg voor allerlei toepassingen. Dit toestel functioneert nog prima, maar voor ongeveer hetzelfde geld kun je een iPhone 11 in huis halen die veel langer meegaat. Je mist dan wel het OLED-scherm, maar hebt er op langere termijn meer plezier van.

Als refurbished toestel kan de iPhone XS (Max) misschien nog wel een goede keuze zijn voor mensen die wat krapper bij kas zitten. Als de accu is vervangen kun je je toestel nog dagelijks probleemloos gebruiken. De camera heeft extra’s zoals Smart HDR en een telefotolens om je onderwerp dichterbij te halen. Dit werkt echter het beste in omgevingen met veel licht, want een nachtmodus zoals op de nieuwere toestellen heb je niet.

Bekijken: iPhone XS als los toestel en iPhone XS Max als los toestel


Is de iPhone X in 2023 nog een aanrader?

Introductiejaar: 2017
Nieuw kopen: nee
Refurbished: nee
Tweedehands: nee

De iPhone X was het jubileumtoestel, waarmee Apple het tienjarige bestaan van de iPhone vierde. Hij oogstte veel bekijks, maar was ook snel weer vergeten. Een jaar later haalde Apple ‘m alweer uit de schappen. Hij is daardoor maar heel kort op de markt geweest en er zijn relatief weinig exemplaren in omloop. Daardoor is dit toestel wat minder goed terug te vinden in het refurbished en het tweedehands circuit. Nieuw kun je de iPhone X helemaal niet meer vinden, tenzij je een absurde prijs wilt betalen. Het gaat dan om oude voorraden die al jarenlang op de plank liggen. Niet doen dus.

Het grootste probleem dat we met de iPhone X hebben is dat er een A11-chip in zit, die geen updates meer krijgt. Qua prestaties en camera’s is er weinig aan te merken op de iPhone X. Heb je dit toestel al, dan kun je er nog prima een tijdje mee vooruit. Maar om nu aan te schaffen vinden we ‘m minder geschikt.

Bekijken: iPhone X als los toestel of refurbished iPhone X


Is een iPhone 8 (Plus) kopen in 2023 nog verstandig?

Introductiejaar: 2017
Nieuw kopen: nee
Refurbished: nee
Tweedehands: nee

De iPhone 8 heeft het niet altijd makkelijk gehad. Het toestel verscheen in het jubileumjaar van de iPhone X en kreeg daardoor een stuk minder aandacht. Tegenwoordig is de iPhone 8 nog steeds een ondergeschoven kindje omdat de behuizing opnieuw is gebruikt voor de iPhone SE 2020/2022. Die toestellen hebben nieuwere componenten en zijn daarom een veel betere aankoop. De iPhone 8 krijgt geen updates meer en dat is de reden waarom we deze niet meer aanbevelen. Heb je een iPhone 8 in gebruik en ben je er tevreden over, dan kun je er nog best een tijdje mee vooruit, als je er maar rekening mee houdt dat je geen nieuwe functies meer krijgt.

iPhone 8 Apple Store 5th Avenue NY

Nieuw kopen raden we absoluut niet meer aan. Dit toestel wordt al een paar jaar niet meer geproduceerd, dus de modellen die nu nog als ‘nieuw’ worden verkocht liggen al een paar jaar in magazijnen. Je kunt want ons betreft beter kijken naar de iPhone SE-modellen. Bekijk onze iPhone 8 vs iPhone SE vergelijking om te zien welke bij jou past. Met tweedehands en refurbished exemplaren kun je nog wel een goede deal scoren – mits de batterij is vernieuwd.

Bekijken: iPhone 8 als los toestel en iPhone 8 Plus als los toestel

Bekijk ook

iPhone SE 2020 vs iPhone 8: dit zijn de verschillen

Twijfel je tussen de iPhone SE 2020 en de iPhone 8 voor een goedkoop prijsje? Of wil je weten of het een upgrade waard is? In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de iPhone SE 2020 vs iPhone 8, zodat je weet welke je het beste kan kiezen en of je erop vooruit gaat.
Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2023