Apple Store shopping

Zijn deze iPhones in 2022 nog een goede keuze?

Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, maar hoeft het niet de allernieuwste te zijn? Bekijk in dit artikel wat we vinden van eerdere iPhone-modellen. Welke zijn nog een goede keuze in 2022 en welke kun je beter laten liggen? Ook vertellen we welke iPhones je nog prima nieuw kunt kopen en welke alleen als tweedehands iPhone nog interessant zijn.

Refurbished

Wil je wel een iPhone, maar niet de allernieuwste? Dan is er keuze genoeg uit eerdere modellen. Het zijn er zoveel, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Is het nog wel verstandig om een iPhone 8 aan te schaffen? En hoe lang kan de iPhone XS nog mee? Daar geven we antwoord op in dit artikel! Daarbij maken we onderscheid tussen nieuwe iPhones, refurbished iPhones en tweedehands iPhones kopen.

Check hieronder of deze toestellen in 2022 nog een goede keuze zijn:

iPhones 2020

Is een oudere iPhone nog goed bruikbaar?

Of een toestel nog goed bruikbaar is, hangt vooral af van de processor en de batterij. Qua snelheid zul je weinig te klagen hebben, maar een oudere processor betekent dat je niet meer zo lang updates krijgt.

Vooral bij de wat oudere exemplaren is het de vraag hoe goed de iPhone-batterij nog is. Koop je een nieuwe iPhone, dan zal de batterij nog in topconditie zijn. Bij een refurbished iPhone mag je er vanuit gaan dat de batterij is vervangen en nog voldoende capaciteit heeft (maar vraag voor de zekerheid even na!). Bij een tweedehands iPhone heb je die zekerheid niet: de batterij kan versleten zijn door jarenlang intensief gebruik. Je kunt dit controleren aan de hand van de Batterijconditie. Heeft de accu minder dan 80% van de oorspronkelijke capaciteit of loopt de accu snel leeg, dan is het tijd om de batterij te laten vervangen. Dat kan een goede investering zijn, want voor een paar tientjes gaat je toestel weer veel langer mee.

De beste keuze voor eerdere toestellen

Wil je geen gloednieuw toptoestel uit de iPhone 13-serie, dan raden we de volgende modellen aan. We maken daarbij onderscheid in vier groepen: veeleisende gebruikers en pro’s die bijvoorbeeld veel willen fotograferen, mensen met gemiddelde eisen, mensen die een budget iPhone zoeken en mensen die een gebruikt exemplaar prima vinden. Voor elke behoefte en voor elk budget is er wel iets te vinden!

Je bent pro of fotografeert graag → kies de iPhone 12 Pro.
Als je de iPhone 13 Pro iets te duur vindt, zit je met zijn voorganger ook nog steeds erg goed. Je betaalt rond de 900 euro voor het instapmodel, terwijl dat vorig jaar nog 1150 euro was. Je hebt dan ook het nieuwe design, MagSafe en 5G.

Je bent gewone gebruiker → kies de iPhone 11
Zoek je een goed toestel en hou je bovendien van vrolijke kleurtjes? Dan zit je goed bij de iPhone 11, die bij Apple nog gewoon in het assortiment zit. Wel loop je dan het OLED-scherm en het nieuwe design mis, maar als je dat niet zo belangrijk vindt kun je met de iPhone 11 weer heel lang vooruit. Wil je liever toch het nieuwe design en OLED, neem dan de iPhone 12.

Je hebt een beperkt budget → kies de iPhone SE 2020 of iPhone XR
Deze toestellen zijn al wat ouder en daardoor gunstig geprijsd. Wil je een model met Touch ID en vind je de pas verschenen iPhone SE 2022 nog iets te prijzig, dan kun je prima uit de voeten met zijn voorganger. De iPhone SE 2020 heeft veelal dezelfde eigenschappen. Je mist 5G, maar dat heeft nog niet iedereen dringend nodig.

Nadeel van de SE-modellen is dat ze brede schermranden hebben en nog Touch ID hebben. Zoek je een toestel met Face ID met smalle randen, dan is de iPhone XR misschien iets voor jou. Deze zit niet meer bij Apple in het assortiment maar is nog wel bij sommige winkels te vinden.

Je zoekt refurbished of tweedehands → Kies de iPhone 11 refurbished. Dit toestel is heel veel verkocht, waardoor er genoeg gebruikte exemplaren zijn. Heb je iets meer te besteden, dan kun je ook kiezen voor de refurbished iPhone 12. En wil je juist wat meer geld besparen dan is de eerder genoemde iPhone XR ook refurbished verkrijgbaar. Kies je voor een refurbished iPhone SE, let dan op dat je het 2020-model of nieuwer neemt. Het model uit 2016 zal niet meer zo lang updates krijgen.


Is de iPhone SE 2020 nog een goede keuze in 2022?

Introductiejaar: 2020
Nieuw kopen: ja
Refurbished: ja
Tweedehands: ja

Dit toestel is inmiddels opgevolgd door de iPhone SE 2022 maar de verschillen zijn niet zo heel erg groot. Het uiterlijk is exact gelijk gebleven en ook de kleuren verschillen nauwelijks tussen 2020 en 2022. De belangrijkste toevoegingen zijn de nieuwe processor en 5G. Dat laatste heeft niet iedereen nodig. Zoek je een betrouwbaar toestel en kun je een scherpe deal vinden, dan kun je deze nog met een gerust hart aanschaffen.

Bekijken: iPhone SE 2020 als los toestel, iPhone SE 2020 abonnementen of bekijk de refurbished iPhone SE 2020

Is de iPhone 12 een goede keuze in 2022?

Introductiejaar: 2020
Nieuw kopen: ja
Refurbished: ja
Tweedehands: ja

De iPhone 12 is een recent toestel dat nog steeds in het assortiment van Apple zit, samen met de kleinere versie iPhone 12 mini. Je kunt dit toestel nog prima aanschaffen. Zoek je iets beter specs, dan kun je vaak ook nog de Pro-modellen vinden. Zeker als refurbished toestel kun je op die manier een high-end iPhone voor een heel redelijke prijs op de kop tikken.

Bekijken: iPhone 12 als los toestel, iPhone 12 abonnementen of bekijk de refurbished iPhone 12

Is de iPhone 11 een goede keuze in 2022?

Introductiejaar: 2019
Nieuw kopen: misschien
Refurbished: ja
Tweedehands: ja

Apple is dol op de iPhone 11 en dat blijkt wel uit het feit dat dit toestel nog steeds in het assortiment zit. Volgens Apple is het nog steeds een prima aankoop en volgens ons ook. Maar wie slim is neemt dan wel een refurbished exemplaar, zodat je nog net iets meer kunt besparen. Er zijn ook Pro-modellen in de iPhone 11-serie waarbij je iets betere specs krijgt.

iPhone 11 review in de hand

Omdat dit toestel al wat langer in het assortiment zit zijn er heel wat in omloop, waardoor je keuze genoeg hebt. Zoek je een betaalbaar toestel, dan is de 11 een prima keuze op de langere termijn.

Bekijken: iPhone 11 als los toestel, bekijk de iPhone 11 abonnementen of neem een refurbished iPhone 11


Is de iPhone 11 Pro (Max) in 2022 een verstandige keuze?

Introductiejaar: 2019
Nieuw kopen: misschien
Refurbished: ja
Tweedehands: ja

De iPhone 11 Pro (Max) is niet meer in het assortiment bij Apple, maar is nog wel verkrijgbaar bij diverse aanbieders. We raden aan om te wachten tot je een goede deal tegenkomt voor dit toestel, want die zijn er regelmatig. Hou echter wel rekening met de minpunten: dit is een voormalig high-end toestel, dat weliswaar wat in prijs is gedaald, maar je betaalt er toch nog best een hoop geld voor. Dan is het jammer dat je nieuwe functies zoals 5G en MagSafe moet missen. Ook is het jammer dat dit toestel nog het ‘oude’ design heeft.

iPhone 11 Pro Max kleuren

Wat prestaties betreft is de (Max) echter een prima keuze en je kunt ook zeker nog tot 2025 op updates rekenen. Dit is een goede keuze als je een goede camera zoekt en de modellen uit de iPhone 12-serie nog net iets te duur of te beperkt vindt.

Als refurbished iPhone zul je dit toestel ook wel kunnen aantreffen. De batterij is vaak nog prima en je bespaart een hoop ten opzichte van de prijs die de originele eigenaar heeft betaald.

Bekijken: iPhone 11 Pro als los toestel, iPhone 11 Pro Max als los toestel of bekijk een refurbished iPhone 11 Pro


Nu nog een iPhone XR kopen, is dat verstandig?

Introductiejaar: 2018
Nieuw kopen: nee
Refurbished: ja
Tweedehands: ja

Voor rond de 500 euro haal je een iPhone XR in huis, een toestel dat eigenlijk maar twee nadelen heeft: er zit maar één cameralens achterop en er zit nog een LCD-scherm in. Voor mensen die veel films kijken oogt OLED net iets mooier. Andere functies die je ten opzichte van de nieuwste modellen misloopt zijn 5G, MagSafe en dergelijke, maar echt belangrijk is dat anno 2022 nog niet. Dit was het eerste toestel met Haptic Touch, een techniek die later op alle andere iPhones werd ingevoerd.

iPhone XR met toegangsscherm en Haptic Touch.

De iPhone XR zit niet meer in het assortiment bij Apple en dat is maar goed ook, want aanschaffen bij Apple was de afgelopen tijd geen goed idee. Elders kun je veel scherpere prijzen vinden. Met een refurbished exemplaar kun je nog eens zo’n 100 euro extra besparen. De iPhone XR is een instapmodel maar zo voelt het niet dankzij de de glazen achterkant en de aluminium behuizing. Een prima keuze wat ons betreft.

Bekijken: iPhone XR als los toestel, iPhone XR met abonnement of iPhone XR refurbished


Is de iPhone XS (Max) nog bruikbaar in 2022?

Introductiejaar: 2018
Nieuw kopen: nee
Refurbished: misschien
Tweedehands: misschien

De iPhone XS beschikt over een A12-chip die snel genoeg voor allerlei toepassingen. Dit toestel zal nog wel een tijdje updates krijgen, maar voor vrijwel hetzelfde geld kun je ook een iPhone 11 in huis halen, die iets nieuwer is. Je mist dan wel het OLED-scherm, maar hebt er op langere termijn meer plezier van.

Als refurbished of tweedehands toestel is de iPhone XS (Max) echter een prima keuze, voor mensen die wat krapper bij kas zitten. Als de accu is vervangen kun je je toestel met plezier gebruiken. De camera heeft extra’s zoals Smart HDR en een telefotolens om je onderwerp dichterbij te halen. Dit werkt echter het beste in omgevingen met veel licht, want een nachtmodus zoals op de nieuwere toestellen heb je niet.

Eigenlijk is de iPhone XS (Max) een prima toestel voor wie iets zoekt met een premium uitstraling. Maar check wel goed of je voor hetzelfde geld niet een iets nieuwer model kunt krijgen.

Bekijken: iPhone XS als los toestel en iPhone XS Max als los toestel


Is de iPhone X in 2022 nog een aanrader?

Introductiejaar: 2017
Nieuw kopen: nee
Refurbished: misschien
Tweedehands: misschien

De iPhone X was het jubileumtoestel, waarmee Apple het tienjarige bestaan van de iPhone vierde. Hij oogstte veel bekijks, maar was ook snel weer vergeten. Een jaar later haalde Apple ‘m alweer uit de schappen. Hij is daardoor maar heel kort op de markt geweest en er zijn relatief weinig exemplaren in omloop. Daardoor is dit toestel wat minder goed terug te vinden in het refurbished en het tweedehands circuit. Nieuw kun je de iPhone X helemaal niet meer vinden, tenzij je een absurde prijs wilt betalen. Het gaat dan om oude voorraden die al jarenlang op de plank liggen. Niet doen dus.

Het grootste probleem dat we met de iPhone X hebben is dat er een A11-chip in zit, die waarschijnlijk over een tijdje geen updates meer krijgt. Kun je voor hetzelfde geld een iPhone XS vinden, dan zouden we die eerder aanraden. Qua prestaties en camera’s is er weinig aan te merken op de iPhone X. Heb je dit toestel al, dan kun je er nog prima een tijdje mee vooruit. Maar om nu aan te schaffen vinden we ‘m minder geschikt.

Bekijken: iPhone X als los toestel of refurbished iPhone X


Is een iPhone 8 (Plus) kopen in 2022 nog verstandig?

Introductiejaar: 2017
Nieuw kopen: nee
Refurbished: misschien
Tweedehands: nee

De iPhone 8 heeft het niet altijd makkelijk gehad. Het toestel verscheen in het jubileumjaar van de iPhone X en kreeg daardoor een stuk minder aandacht. Tegenwoordig is de iPhone 8 nog steeds een ondergeschoven kindje omdat het chassis opnieuw is gebruikt voor de iPhone SE 2020/2022. Maar die toestellen hebben nieuwere componenten en zijn daarom veel aantrekkelijker.

iPhone 8 Apple Store 5th Avenue NY

Toch kan de iPhone 8 een prima keuze zijn als de batterij is vervangen. De brede schermranden zijn misschien niet zo mooi, maar je ziet ze ook nog steeds bij de iPhone SE. De A11-processor is ook niet de nieuwste, maar kan nog prima alledaagse taken aan, ook als voor de wat zwaardere apps. Met software-optimalisaties heeft Apple ervoor gezorgd dat de iPhone 8 anno 2022 ook nog steeds vlot aanvoelt. Wie veel wil fotograferen kiest de iPhone 8 Plus met dubbele camera. Je mag verwachten dat deze toestellen nog tot ongeveer 2023-2024 software-updates krijgen.

Nieuw kopen raden we niet meer aan. Dit toestel wordt al een paar jaar niet meer geproduceerd, dus de modellen die nu nog als ‘nieuw’ worden verkocht liggen al een paar jaar in magazijnen. Je kunt want ons betreft beter kijken naar de iPhone SE-modellen. Bekijk onze iPhone 8 vs iPhone SE vergelijking om te zien welke bij jou past. Met tweedehands en refurbished exemplaren kun je nog wel een goede deal scoren – mits de batterij is vernieuwd.

Bekijken: iPhone 8 als los toestel en iPhone 8 Plus als los toestel

Bekijk ook

iPhone SE 2020 vs iPhone 8: dit zijn de verschillen

Twijfel je tussen de iPhone SE 2020 en de iPhone 8 voor een goedkoop prijsje? Of wil je weten of het een upgrade waard is? In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de iPhone SE 2020 vs iPhone 8, zodat je weet welke je het beste kan kiezen en of je erop vooruit gaat.


Moet je in 2022 nog een iPhone 7 kopen?

Introductiejaar: 2016
Nieuw kopen: nee
Refurbished: misschien
Tweedehands: nee

Wie voor minder dan 200 euro een iPhone wil aanschaffen kan terecht bij de iPhone 7. Als refurbished of tweedehands exemplaar zouden we ook niet meer dan 200 euro ervoor willen uitgeven. Dit toestel kan een uitkomst zijn voor mensen die niet zoveel met hun toestel doen: bellen, een mailtje versturen, WhatsApp. Is dat wat jij dagelijks met je toestel doet, dan is een iPhone 7 nog prima te gebruiken al moet je er rekening mee houden dat de ondersteuning met nieuwe updates na 2022-2023 wel stopt. Je krijgt er dus geen nieuwe functies meer bij.

De iPhone 7 Plus was het eerste toestel met een dubbele camera en portretfunctie. Als je van fotograferen houdt kan dit een goede keuze zijn ten opzichte van de gewone 7.

iPhone 7 review: kiezen tussen vertrouwd en het nieuwe van volgend jaar

Voor dagelijks gebruik is de iPhone 7 nog steeds snel genoeg, als je niet te hoge eisen stelt. Heb je je zinnen gezet op een iPhone 7, kies dan een refurbished exemplaar waarvan de batterij is vervangen.

Bekijken: iPhone 7 als los toestel en iPhone 7 refurbished


IS de iPhone SE 2016 nog een goede keuze?

Introductiejaar: 2016
Nieuw kopen: nee
Refurbished: nee
Tweedehands: nee

Wat voor de iPhone SE 2016 geldt, is ook van toepassing op de iPhone 6s (Plus). Beide hebben namelijk dezelfde technische basis, maar een ander uiterlijk. De iPhone SE 2016 heeft het hoekige design met platte zijkanten dat de afgelopen jaren weer helemaal terug is. Maar intern is dit toestel sterk verouderd en op updates hoef je ook niet meer te rekenen.

Kijk je echter verder dan het uiterlijk, dan is de iPhone SE 2016 echt niet een goede keuze. Inmiddels zijn de iPhone SE 2020/2022 verschenen, die ook zijn gericht op de kleinere portemonnee en die veel meer up to date zijn. We raden aan om minimaal voor de iPhone SE 2020 te kiezen. Heb je nog een ‘oude’ SE dan kun je die natuurlijk blijven gebruiken, totdat je zelf van mening bent dat ‘ie echt niet meer mee kan.

Bekijken: iPhone SE als los toestel

Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2022