Twee mensen in een Apple Store met een iPhone 13 Pro

iPhone reparatie: wat zijn de kosten en beste opties?

Een iPhone reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte iPhone te laten repareren en weer als nieuw te krijgen. Wat zijn de kosten van een iPhone reparatie en wat zijn de voordelen van onafhankelijke reparateurs?

Een kapotte iPhone repareren kan je behoorlijk wat geld kosten. Gelukkig zijn er meerdere aanbieders, zodat je iPhone-reparatie zo goedkoop of zo duur kan worden als je zelf wilt. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een iPhone-reparatiebedrijf?

iPhone-reparatie door Apple

Reparatie door Apple biedt zekerheid. Hoe dit werkt hebben we uitgebreid uitgelegd in onze uitleg over iPhone-garantie en in het artikel over kapotte iPhone omruilen bij Apple. Als je je iPhone bij Apple wil laten repareren, kun je een afspraak maken bij de Apple Store of erkende serviceprovider.

iPhone reparatiekosten bij Apple

De kosten van een iPhone-reparatie wisselen per model. Ook is het zo dat er voor de schermreparatie aparte prijzen gelden.

Hieronder zie je de iPhone reparatiekosten in een overzicht (alle prijzen gelden voor kosten buiten de garantie):

Toestel Scherm Batterij Overig
iPhone 14 Pro Max
(6,7-inch)
€489 €119 €859
iPhone 14 Pro
(6,1-inch)
€405/td> €119 €799
iPhone 14
(6,1-inch)
€338,99 €119 €659
iPhone 14 Plus
(6,7-inch)
€405 €119 €729
iPhone SE 2022 €185 €55 €399
iPhone 13 Pro Max
(6,7-inch)
€405 €75 €729
iPhone 13 Pro
(6,1-inch)
€338,99 €75 €659
iPhone 13
(6,1-inch)
€338,99 €75 €538,99
iPhone 13 mini
(5,4-inch)
€279 €75 €419
iPhone 12 Pro Max
(6,7-inch)
€405 €75 €729
iPhone 12 Pro
(6,1-inch)
€338,99 €75 €659
iPhone 12
(6,1-inch)
€338,99 €75 €538,99
iPhone 12 mini
(5,4-inch)
€279 €75 €419
iPhone SE 2020 €185 €55 €338,99
iPhone 11 Pro Max €405 €75 €729
iPhone 11 Pro €338,99 €75 €659
iPhone 11 €239 €75 €419

Reparatiekosten van eerdere modellen vind je hier. Zie ook ons artikel over de kosten van reparatiediensten bij Apple voor de prijzen van andere modellen.

Bekijk ook

Dit kosten iPhone-reparaties bij Apple

Wat kost het als je een reparatie moet laten uitvoeren aan je iPhone? En wat kost de service aan je batterij? De bedragen kunnen oplopen tot meer dan 300 euro voor een schermreparatie buiten de garantie en meer dan 600 euro als er iets anders kapot gaat.

Als je iPhone binnen de garantie valt en ernstig beschadigd is, krijg je vaak een vervangend exemplaar. Kleine reparaties kunnen meteen in de Apple Store worden uitgevoerd: terwijl jij ergens in de buurt koffie gaat drinken, wordt je iPhone weer als nieuw gemaakt. Het kan ook gebeuren dat je iPhone moet worden opgestuurd. In dat geval ben je je iPhone helaas wel tot een week kwijt.

Woon je niet in de buurt, dan is het slim om via de website of Apple’s Support-app een afspraak te maken.

Wil je een langere garantie, waarbij ook schade door eigen schuld is gedekt, dan is er AppleCare+ voor iPhone. Daarmee kun je twee schades tegen gereduceerd tarief laten herstellen, ook als de schade normaal gesproken buiten de garantie zou vallen.

Bekijk ook

iPhone-garantie: dit moet je weten over garantie op iPhones

Hoe is de iPhone garantie geregeld bij Apple? Geldt de iPhone garantie ook in het buitenland? Is AppleCare iets anders dan gewone garantie? Kortom: je leest hier alles over de garantie op je iPhone.

iPhone-reparatie door Erkende Apple serviceprovider

Zit er geen Apple Store in de buurt, dan kun je ook terecht bij een Erkende Apple serviceprovider. Een erkende serviceprovider heeft toestemming om reparaties namens Apple uit te voeren. Het bedrijf moet wel aan allerlei richtlijnen voldoen, zoals het behalen van de juiste certificaten en moet beschikken over een gemakkelijk toegankelijk bedrijfspand waar klanten langs kunnen gaan.

Welke bedrijven staan ingeschreven als Erkende Apple serviceprovider kun je vinden op lijst met serviceproviders. Bij iPhones zal Apple meestal verwijzen naar winkels van telecomproviders, voor een reparatie van je Mac kun je terecht bij Amac, Coolblue, Card Services, Microfix en dergelijke. Het voordeel van deze reparateurs is dat je weet dat ze onder toezicht staan bij Apple, omdat ze aan allerlei eisen moeten voldoen. Het nadeel is dat de reparaties erg prijzig kunnen uitvallen. Je kunt dan net zo goed naar de ‘echte’ Apple Store gaan.

Bekijk ook

Apple Authorised Service Provider: alles over erkende Apple serviceproviders (AASP)

Wat zijn Apple Authorised Service Providers, waar vind je ze en waarom zou je reparaties door een AASP laten uitvoeren? Op deze pagina uitleg over Erkende serviceproviders, wat ze doen en wat het verschil is met de Genius Bar in de Apple Store.

iPhone-reparatie door onafhankelijke reparateur

Wil je goedkoper uit zijn en gaat het om een vrij simpele reparatie, dan ben je soms goedkoper uit bij een onafhankelijk reparatiebedrijf. Er zijn twee soorten onafhankelijke reparateurs: winkels die uitsluitend werken met onofficiële onderdelen en winkels die originele onderdelen van Apple krijgen.

Onafhankelijke reparateur met officiële onderdelen (IRP)

Apple heeft een programma voor onafhankelijke reparateurs, waardoor zij toch met officiële onderdelen kunnen werken. Reparaties die door deze winkels uitgevoerd worden, werken dus met de officiële onderdelen en met de diagnosesoftware van Apple. Bovendien zijn de medewerkers door Apple getraind. Iedere reparateur kan zich aanmelden voor het Independent Repair Provider-programma (IRP), maar moet daarbij wel aan een aantal eisen voldoen. Doordat er officiële onderdelen gebruikt worden, vervalt je fabrieksgarantie van Apple ook niet als je een reparatie laat uitvoeren. Reparateurs binnen dit programma hebben alleen officiële onderdelen voor schermen en batterijen en mogen alleen reparaties buiten de garantie doen.

iFixit iPhone 12 mini teardown batterij

In Nederland zijn momenteel ThePhoneLab en IRepair4u een aantal aanbieders van reparaties die binnen het IRP-programma vallen. Je kunt bij dergelijke winkels vaak zonder afspraak naar binnen lopen, zodat je scherm of batterij meteen vervangen kan worden.

Onafhankelijke reparateurs met onofficiële onderdelen

Je kunt ook kiezen voor een reparateur die gebruikmaakt van onofficiële onderdelen. Kies daarbij wel eentje met een goede reputatie die al wat langere tijd bestaat. Bij online reparatiebedrijven kun je vooraf aangeven wat het probleem is en krijg je meteen een offerte. Er zijn ook reparatiebedrijven waar je meteen langs kunt gaan of waarbij je je kapotte iPhone opstuurt en pas daarna een schatting krijgt van de kosten. Het voordeel is dat dergelijke reparaties vaak een stuk goedkoper zijn. Vooral voor oudere toestellen waar toch geen garantie meer op zit, zijn dergelijke reparaties populair. Hou er wel rekening mee dat je eventuele garantie komt te vervallen als je bij dergelijke reparateurs een reparatie laat uitvoeren.

iPhone 7 teardown door iFixit: de componenten

Verschillen IRP en AASP

Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen een IRP (Independent Repair Provider) en AASP (Apple Authorised Service Provider), omdat beide gebruikmaken van officiële onderdelen. De belangrijkste verschillen tussen deze twee zijn:

  • Een IRP kan alleen reparaties doen buiten de garantie. Een AASP voert ook reparaties binnen de garantie uit, net als bij de Apple Store.
  • Een IRP heeft alleen originele onderdelen voor scherm en batterij. Andere reparaties worden gedaan met onofficiële onderdelen. In dat geval vervalt je fabrieksgarantie. AASP’s kunnen alle reparaties doen die ook bij de Apple Store mogelijk zijn.
  • Bij IRP’s kun je vaak zonder afspraak naar binnen, terwijl je bij AASP’s vaker een afspraak moet maken.
  • AASP’s kunnen ook een toestel omruilen als een bepaald onderdeel niet gerepareerd kan worden. Dat is bij IRP’s niet mogelijk.

Er zijn ook enkele overeenkomsten:

  • De prijzen voor de reparaties van schermen en batterijen zijn hetzelfde. Het maakt in die gevallen niet uit waar je de reparatie laat uitvoeren (tenzij het binnen de garantie valt, bijvoorbeeld als een batterij defect blijkt, want dat mag een IRP niet uitvoeren).
  • Voor zowel schermen als batterijen gebruiken beide reparateurs dezelfde officiële onderdelen en diagnostische tools en wordt de reparatie uitgevoerd door Apple opgeleide experts.
  • Je behoudt in beide gevallen de fabrieksgarantie bij reparaties aan het scherm en batterij.

iFixit teardown iPhone 12

Goedkope reparatie: een gokje waard?

De minst verstandige (maar wel de goedkoopste optie) is om op de markt of in smoezelige winkeltjes je iPhone te laten repareren. Goedkoop kan in dat geval duurkoop zijn. Je kunt het beste zelf inschatten of de reparatie eenvoudig genoeg is om door zo’n partij te laten uitvoeren.

iPhone zelf repareren met stappenplannen

Sinds 2022 biedt Apple in enkele landen de Self Service-reparaties aan. Dit is een programma waarmee Apple je helpt om zelf bepaalde onderdelen te vervangen. Apple biedt zelf de onderdelen aan via een externe shop en ook de benodigde tools kun je bij Apple kopen of huren. Op dit moment is dit programma niet beschikbaar in Nederland, maar wel in de VS. Hier zou op een later moment verandering in komen. Alleen de meest gangbare reparaties zijn via dit programma uit te voeren. Lees ook onze FAQ over Apple’s Self Service-reparaties.

Bekijk ook

Self Service-reparaties: alles over Apple's programma voor zelf repareren met originele onderdelen [FAQ]

Apple biedt sinds 2022 een eigen programma aan voor reparaties genaamd Self Service Repair. Wat houdt dat in? Je leest het in deze Self Service-reparatie uitleg!

Heb je weinig geld, dan zou je ook zelf online onderdelen kunnen aanschaffen en de reparatie zelf uitvoeren. iFixit heeft handleidingen waarmee je kleine reparaties zelf kunt doen.

iFixit iPhone 12 mini teardown

Zo kies je een goed iPhone-reparatiebedrijf

Bij het kiezen van een reparateur is het belangrijk om te informeren of er originele onderdelen worden gebruikt. Die zijn wat duurder, maar beter van kwaliteit. Ook moet je informeren of je garantie krijgt op de reparatie. Mocht na een paar dagen blijken dat de iPhone nog steeds defect is, dan kun je verhaal halen. Bij goedkope reparatiebedrijven krijg je geen garantie en worden er niet-officiële onderdelen gebruikt. Wil je zeker weten dat je kwaliteit krijgt, dan kun je beter bij een bedrijf met een goede reputatie aankloppen.

Het voordeel van originele onderdelen (en het laten uitvoeren door erkende reparateurs) is dat alle functies na de reparatie goed blijven werken. Apple heeft maatregelen ingebouwd waardoor de iPhone bijvoorbeeld een foutmelding kan geven als er een batterij vervangen is door een niet-erkende reparateur. De iPhone kan dan bijvoorbeeld niet meer de gezondheid van de accu achterhalen. Er zijn tal van maatregelen, dus wil je de beste iPhone-reparatie, kies er dan één met originele onderdelen en een erkende reparateur.

Goede iPhone-reparatie voor weinig?

Regelmatig krijgen we de vraag of we een adresje weten voor goedkope iPhone reparaties. Liefst iemand die meteen tijd heeft, snel en goedkoop is, met originele onderdelen werkt en alle vereiste diploma’s heeft. Helaas, zo’n reparatiebedrijf zijn we nog niet tegengekomen. Zoals met veel dingen: je krijgt de kwaliteit waarvoor je betaalt.

Wel zijn er manieren om de reparatie goedkoper te maken:

  • Kiezen voor niet-originele onderdelen. Voor sommige onderdelen zoals scherm en microfoon wil je het liefst originele onderdelen (van Apple zelf), maar er zijn ook iPhone-onderdelen waarbij het niet zo nauw erop aankomt. De achterkant of de volumeknoppen hoeven niet origineel te zijn voor een perfect functionerende iPhone. Kijk wat je nodig hebt en op welke onderdelen je kunt besparen. Bij cruciale onderdelen kies je liever voor origineel.
  • Zelf repareren. Als je handig bent kun je proberen de kapotte iPhone zelf te repareren. Er zijn allerlei webshops die iPhone- en iPad-onderdelen verkopen. Je kunt ze rechtstreeks uit China bestellen (langere levertijd) of voor een iets hogere prijs bestellen bij een Nederlandse aanbieder van iPhone-onderdelen. Dit kan natuurlijk alleen als je weet wat het probleem is. Je zult dan zelf de diagnose moeten stellen.

iPhone-reparatie bij toestelverzekering

Heb je een toestelverzekering en valt de schade aan de iPhone onder de verzekering, dan werkt het meestal als volgt. Je neemt contact op met de verzekeraar om de schade te melden. Een paar dagen later komt er een koerier langs die je kapotte iPhone ophaalt en een vervangend toestel achterlaat (dat kan een iPhone zijn, maar ook een smartphone van een ander merk). Enkele dagen later komt de koerier opnieuw langs met jouw gerepareerde iPhone. Het leentoestel geef je weer mee aan de koerier. Soms betaal je een eigen risico per schadegeval.