Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

iOS 16 FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen over de update

In deze iOS 16 FAQ beantwoorden we veelgestelde vragen over de update. We hebben de afgelopen tijd al veel geschreven, maar als nog niet alles duidelijk is vind je hier ongetwijfeld het antwoord op jouw vragen over iOS 16.

iOS 16 review

Vragen over iOS 16? Hier vind je de antwoorden!

Zodra Apple een nieuwe grote iOS-update aankondigt, duiken er altijd meteen een aantal vragen op. Wanneer kan ik iOS 16 downloaden? Is mijn iPhone geschikt voor iOS 16? En wat verandert er allemaal voor mij? Wat als ik de nieuwe functies niet wil? Kan ik nu al installeren? Antwoorden op deze en vele andere vragen vind je in deze uitgebreide iOS 16 FAQ!

 1. Wat is iOS 16?
 2. Wanneer komt iOS 16?
 3. Kan ik nu al installeren?
 4. Voor welke toestellen?
 5. Welke update krijgt de iPad?
 6. Wat is er nieuw?
 7. Wat gaat er veranderen?
 8. Werken alle functies op mijn iPhone?
 9. Ben ik verplicht de functies te gebruiken?
 10. Welke tips zijn er?
 11. Wordt mijn toestel trager?
 12. Zitten er bugs in?
 13. Moet ik meteen updaten?

#1 Wat is iOS 16?

We beginnen deze iOS 16 FAQ met de meest voor de hand liggende vraag: wat is iOS 16 eigenlijk? iOS 16 is de eerstvolgende grote update die Apple gaat uitbrengen voor de iPhone. Ieder najaar brengt Apple een grote nieuwe update uit, met een nieuw versienummer en talloze grote en kleine verbeteringen en nieuwe functies. De update komt gratis beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel. Het verandert op een aantal manieren hoe je je iPhone gebruikt, maar veel blijft ook hetzelfde. De update zal ook standaard geïnstalleerd zijn op de nieuwste 2022 iPhones, die ook in het najaar verschijnen.

Bekijk ook

iOS 16: alles over de 2022-update voor je iPhone

iOS 16 is de grote nieuwe update voor de iPhone. Wat biedt iOS 16? Welke nieuwe functies heeft iOS 16? En voor welke iPhones is de update geschikt en hoe kun je iOS 16 downloaden? Je leest het in ons complete iOS 16 overzicht!

#2 Wanneer komt iOS 16?

Apple heeft de volledige releasedatum van iOS 16 nog niet officieel bekendgemaakt. Het enige wat Apple tot nu toe gezegd heeft, is dat de update in het najaar komt. Maar waar we bijna wel vanuit kunnen gaan, is dat de update ergens in september beschikbaar komt. Dat is de afgelopen tien jaar ook telkens het geval geweest. Je leest er meer over in ons aparte artikel over de iOS 16-datum.

Bekijk ook

Wanneer komt iOS 16? De releasedatum is bekend (ook van watchOS 9)

De releasedatum van iOS 16 en watchOS 9 is bekend. Vanaf 12 september zijn de update te downloaden voor jouw iPhone en Apple Watch. Maar hoe zit het met de andere software-updates?

#3 Ik wil nu al installeren, kan dat?

Inmiddels kunnen zowel ontwikkelaars als publieke testers de beta van iOS 16 installeren. Ontwikkelaars zijn de makers van apps, die een betaald account hebben bij Apple en de update kunnen testen om Apple te helpen om foutjes eruit te halen en nieuwe functies te verbeteren aan de hand van feedback. Ook kunnen ze met de beta hun eigen apps testen en de nieuwe functies implementeren. Voor die groep is de beta al sinds 6 juni beschikbaar.

Sids midden juli is het ook mogelijk voor publieke testers om de beta te installeren. Je kunt hiermee vroegtijdig aan de slag met de testversie, maar omdat de update nog niet af is, krijg je wel te maken met foutjes en andere betaproblemen. Daarom adviseren we altijd om een beta niet op je dagelijkse toestel te installeren.

We hebben een apart artikel waarin we je advies geven of je wel of niet mee moet doen met de beta’s. Wil je geen risico’s nemen, dan moet je dus wachten tot later dit jaar. Maar als je echt niet kunt wachten, vertellen we je ook hoe je een publieke iOS-beta moet installeren.

Bekijk ook

Zo installeer je de publieke beta van iOS 17, iPadOS 17 en macOS 14

Ben je van plan om de publieke beta's te installeren van iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 Sonoma? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

#4 Voor welke toestellen verschijnt iOS 16?

iOS 16 komt beschikbaar voor veel toestellen, maar er vallen er ook veel af. Deze modellen zijn wel geschikt:

Benieuwd welke modellen afgevallen zijn dit jaar? Je leest er meer over in ons artikel over geschikte iPhones voor iOS 16.

iOS 16 review: toegangsscherm aanpassen

#5 Welke update krijgt de iPad?

Net als de afgelopen drie jaar, krijgt de iPad dit jaar zijn eigen update in de vorm van iPadOS 16. Deze bevat voor een groot deel dezelfde functies als iOS 16, maar ook nog een paar extra iPad-gerelateerde verbeteringen. Wil je meer lezen over iPadOS 16, lees dan onze uitlegpagina.

Bekijk ook

Dit is iPadOS 16, de grote update voor je iPad: alles over downloaden en meer

We hadden er even iets langer op moeten wachten, maar iedereen kan iPadOS 16 downloaden voor een geschikte iPad. We laten je zien welke functies er nieuw zijn en hoe het installeren werkt.

#6 Wat is er nieuw in iOS 16?

iOS 16 bevat veel nieuwe functies, maar dit zijn de belangrijkste:

In ons overzicht van de beste iOS 16 functies vind je nog veel meer handige verbeteringen die het meeste opvallen. Daarnaast zijn er nog veel meer kleinere ontdekkingen in iOS 16, oftewel kleine wijzigingen die het besturingssysteem net wat beter maken.

Bekijk ook

Deze iOS 16 functies kun je (bijna allemaal) meteen proberen

iOS 16 zit vol met nieuwe functies waar iedere iPhone-gebruiker wat aan heeft. Maar wat is er nieuw in iOS 16? Wat zijn wat ons betreft de verbeteringen die je echt geprobeerd moet hebben? Wij laten je de belangrijkste nieuwe mogelijkheden van iOS 16 zien.

#7 Wat gaat er allemaal veranderen in iOS 16?

Hoewel veel apps extra functies krijgen, vinden we de grootste veranderingen in het toegangsscherm in iOS 16. Meteen na het installeren van de update, zul je merken dat er veel veranderd is. Het tijdstip is een stuk groter en de meldingen verschijnen standaard onderaan in plaats van bovenaan. Dat kan in het begin best even wennen zijn, maar het is wel iets waar je aan zult moéten wennen als je je iPhone up-to-date wil houden met de nieuwste functies.

Heb je een smart home en gebruik je HomeKit, dan merk je dat de Woning-app in iOS 16 helemaal vernieuwd is. Het nieuwe design zorgt ervoor dat je accessoires net even op een andere plek staan dan je gewend bent. Wij vinden het in ieder geval wel een verbetering.

Bekijk ook

Toegangsscherm iOS 16: dit zijn de 4 grote vernieuwingen

Apple heeft het toegangsscherm in iOS 16 een flinke make-over gegeven met verschillende achtergronden en widgets, realtime informatie en notificaties langs de onderrand. Dit is er nieuw!

#8 Werken alle functies op mijn iPhone?

Als je één van de nieuwere iPhones hebt, werken alle functies van iOS 16 op jouw toestel. Is je toestel al wat ouder, dan ontbreken sommige functies mogelijk. Zo is er een reeks functies die een A12-chip vereisen (in de iPhone XS of nieuwer), waardoor je de functies dus niet op bijvoorbeeld de iPhone 8 vindt. In ons aparte artikel lees je welke functies van iOS 16 niet op oudere toestellen werken.

Bekijk ook

Deze iOS 16 functies vind je niet op alle devices

iOS 16 is te installeren op de iPhone 8 en nieuwer. Maar dat betekent niet dat alle iOS 16 functies ook te gebruiken zijn. In dit artikel lees je welke iPhones je nodig hebt voor welke functies.

#9 Ben ik verplicht de functies te gebruiken?

Tot op zekere hoogte niet. Als je de nieuwe mogelijkheden van iMessage, de Mail-app of de Focus-modus niet wil gebruiken, hoeft dat niet. Maar sommige functies kun je niet omheen. Dat geldt met name voor het nieuwe toegangsscherm. Toegegeven: als je geen widgets op je toegangsscherm wil zetten of een van de fancy achtergronden wil gebruiken die Apple meelevert (zoals Astronomie of Weer), dan hoeft dat natuurlijk niet. Maar het nieuwe grote lettertype voor de klok en de meldingen die onderaan verschijnen in plaats van bovenaan, zijn niet uit te schakelen. Daar krijgt iedereen die iOS 16 installeert dus mee te maken, of je dat nu wil of niet. Je kunt wel bepaalde instellingen aanpassen (zoals de weergave van meldingen op het toegangsscherm), maar in de basis ziet het er wel anders uit dan in iOS 15.

Anderzijds: als je alle verbeteringen echt niet wil, kun je zo lang als je wil op iOS 15 blijven. Apple verplicht je niet om je iPhone te updaten als je dat niet wil.

Woning-app in iOS 16

#10 Welke iOS 16 tips zijn er?

De afgelopen maanden hebben we op iCulture heel veel nuttige en praktische tips over iOS 16 gepubliceerd. Hier vind je de belangrijkste nog eens op een rijtje:

Nog veel meer iOS 16 tips vind je op onze overzichtspagina.

#11 Wordt mijn toestel trager en hoe zit het met de batterij?

Of jouw iPhone trager wordt na het updaten naar iOS 16, is nu nog lastig te zeggen. Over het algemeen zijn de reacties onder betatesters best positief. Maar hoe dat voor de definitieve versie zal zijn zodra de update voor iedereen te downloaden is, is nog niet te voorspellen. Ieder jaar duiken er wel weer wat bugs en problemen op die in de weken of maanden daarna opgelost worden. Hoewel Apple er alles aan doet om de software op zoveel mogelijk toestellen te testen, gebruikt iedereen zijn of haar iPhone weer net even anders met verschillende instellingen. Dat kan allemaal invloed hebben op de prestaties en ook de batterijduur van de iPhone.

Hoe ouder het toestel, hoe meer deze last kan krijgen van mindere prestaties. Dat hangt ook samen met de leeftijd van de accu. We adviseren dan ook om gebruikers die twijfelen nog even te wachten met updaten.

#12 Zitten er bugs in iOS 16?

Apple gebruikt de betaperiode om bugs en problemen op te sporen, om ervoor te zorgen dat de update zo probleemloos mogelijk is als deze voor iedereen te downloaden is. Maar de realiteit is vaak anders, zo bleek de afgelopen jaren. Elke grote iOS-update krijgt vroeg of laat te maken met bugs. De afgelopen jaren hebben we dan ook telkens na het verschijnen van de grote update een artikel gemaakt met bugs en problemen die veel gemeld zijn door gebruikers. Zo was er na iOS 15 een probleem met de weergave van vrije opslag en kregen gebruikers vaak de melding dat de opslag (onterecht) vol was. Ook was er een probleem met de AirTags, die bij veel gebruikers plotseling verdwenen waren.

iOS 16 samenvatting

Dit wil niet zeggen dat deze problemen in iOS 16 ook weer naar voren komen, maar het geeft wel aan dat Apple bij nieuwe updates vaak opstartproblemen heeft. Wil je zo min mogelijk bugs, dan adviseren we altijd om nog een paar maanden te wachten. Apple brengt meestal kort na het verschijnen van de updates een reeks bugfixes uit die de eerste problemen moeten oplossen.

#13 Moet ik meteen updaten?

Het is niet nodig om meteen te updaten zodra iOS 16 voor iedereen uit is. Je kan zelf op ieder moment kiezen om over te stappen, op een moment dat het voor jou uitkomt. Hoeft het voor jou allemaal niet, dan kan je ook gewoon nog op iOS 15 blijven zitten. Op den duur zal je iPhone automatisch updaten naar iOS 16, als je de instelling voor automatische updates aan hebt staan. Wil je dat niet, check dan van tevoren ook even je instellingen.

Heb je na het lezen van deze iOS 16 FAQ nog mer vragen over de update? Geef het dan aan ons door via de rapportagelink. of lees verder in onze uitleg van iOS 16. Wil je weten wat onze ervaringen zijn met iOS 16 tot dusver? In onze iOS 16 preview lees je er alles over.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.0.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2022
Software
iOS 16