iMessage chat met iCulture.

Zo kun je verwijderde iMessage- en sms-berichten terughalen

Je kunt eenvoudig verwijderde berichten op de iPhone terughalen. Dit werkt voor zowel iMessage als sms. Wij laten zien hoe het terugzetten van een verwijderde chat op de iPhone werkt. Handig als je bijvoorbeeld iets per ongeluk hebt verwijderd.

Je bent druk met je iPhone in de weer en aan het chatten met je vrienden of familie in bijvoorbeeld de Berichten-app op de iPhone. Je antwoordt op nieuwe berichtjes, je maakt een nieuw gesprek aan of je bent je gesprekken aan het opschonen, maar dan gebeurt het: je hebt per ongeluk een compleet gesprek van je iPhone verwijderd! In de Berichten-app is er voor verwijderde iMessage-gesprekken en sms’jes gelukkig een vangnet om je verwijderde berichten en chats terug te halen. De Berichten-app heeft een soort prullenbak waarmee je je verwijderde berichten en sms’jes kan terugzetten. Wij laten je zien hoe dit werkt.

Verwijderde berichten op iPhone terughalen

Het terughalen van een verwijderd bericht op je iPhone vereist minimaal iOS 16. Het werkt niet alleen op de iPhone, maar ook op de iPad en Mac. Belangrijk om hierbij te vermelden, is dat deze functie alleen werkt voor iMessage en sms’jes.

Hoe zit het met WhatsApp?

Het is met deze stappen niet mogelijk om verwijderde WhatsApp berichten terug te halen. Daar heeft WhatsApp momenteel nog geen functie voor. Wel heb je bij WhatsApp een functie waarmee je berichten die je voor jezelf verwijderd hebt, ongedaan kunt maken. Maar je moet dan wel snel zijn, want de melding voor deze functie komt maar kort na het verwijderen in beeld.

Als je per ongeluk een iMessage-gesprek verwijderd hebt, kun je dit in één keer terughalen. Dat geldt ook als je losse berichtjes of sms’jes uit een gesprek verwijderd hebt: het terughalen van een bericht op je iPhone werkt dan op dezelfde manier:

  1. Open de Berichten-app op de iPhone, iPad of Mac en ga naar het gesprekkenoverzicht.
  2. Afhankelijk van je instelling zie je linksboven een andere knop:
    • Wijzig: Tik op Wijzig > Toon recent verwijderd.
    • < Filters: Je ziet deze knop alleen als Filter onbekende afzenders ingeschakeld is in de instellingen van de Berichten-app. Tik dan op Filters > Recent verwijderd.
Verwijderde iMessage en sms berichten terughalen op de iPhone
  1. Je bent nu in het scherm met alle recent verwijderde chats en berichten. Per contact zie je om hoeveel berichten het gaat. Vink de contacten aan waarvan je berichten wil terugzetten.
  2. Tik onderaan op Zet terug. Je kunt ook alles tegelijk terugzetten door meteen op de knop Zet alles terug te tikken.
  3. De verwijderde chats en berichten staan weer gewoon in je chatoverzicht. Gaat het om individuele berichten, dan worden ze op de juiste datum in het gesprek gezet.
iOS 16: iMessage met map recent verwijderd voor terugzetten berichten en sms

Om verwijderde berichten op de Mac terug te halen, open je de Berichten-app en klik je in de menubalk op Weergave > Recent verwijderd.

Nadeel: het is alles of niets (per contact)

Nadat je een gesprek of bericht verwijderd hebt, heb je tot 30 dagen de tijd om het gesprek terug te zetten. Het kan echter nog tot 40 dagen duren totdat een verwijderd gesprek of bericht definitief verdwenen is. Het is momenteel niet mogelijk om van tevoren te bekijken wat er in het verwijderd gesprek gezegd is. Je ziet alleen per contact om hoeveel verwijderde berichten het gaat die teruggezet worden. Je kan ook geen selectie maken welke iMessage-berichtjes en sms’jes je precies wil terugzetten: het is alles of niets, maar wel per contact.

De functie fungeert dus als een soort prullenbak, waarbij verwijderde iMessage-berichtjes eerst in een apart mapje komen voordat ze definitief verdwenen zijn. Hou er rekening mee dat de gesprekken gesynchroniseerd worden met al je apparaten als je iMessage in iCloud ingeschakeld hebt. Dat geldt ook voor het terugzetten en verwijderen van berichten.

Wist je dat iMessage een functie heeft die oudere berichten automatisch verwijdert? Daardoor blijft iMessage opgeschoond. Je hebt de keuze uit meerdere instellingen.

Bekijk ook

Zo kun je oude berichten in iMessage automatisch verwijderen

In iMessage kun je tekstberichten, audio en video automatisch wissen, zodat je meer opslagruimte vrij houdt. Deze tip legt uit hoe je dit instelt.