iPad mini 2021

Dit is iPadOS 16, de grote update voor je iPad: alles over downloaden en meer

iPadOS 16 is de grote iPad-update van 2022 en is te installeren op alle geschikte iPads. We laten je zien welke functies er nieuw zijn en hoe het installeren werkt.

iPadOS 16 review

Apple bracht de iPadOS 16-update later uit dan gebruikelijk. Dit kwam omdat er iets meer tijd dan gebruikelijk nodig was om alle rimpels rondom de nieuwe functie Stage Manager glad te strijken. Maar sinds oktober 2022 is iPadOS 16 dan toch echt voor iedereen met een geschikte iPad beschikbaar. Wat is er nieuw, hoe kun je iPadOS 16 downloaden en welke modellen zijn geschikt? Dit is alles wat je moet weten over iPadOS 16, inclusief onze iPadOS 16 FAQ.

iPadOS 16 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van iPadOS 16:

  • Grote update voor de iPad in 2022
  • Opvolger van iPadOS 15
  • Speciale functies die geoptimaliseerd zijn voor de tablet
  • Verbeterde en nieuwe standaardapps
  • Nagenoeg alle verbeteringen die je ook in iOS 16 vindt
  • Definitieve release was op 24 oktober 2022

Functies van iPadOS 16

iPadOS 16 zit bomvol met handige en nuttige functies. Naast de verbeteringen die je alleen op de iPad vindt, zijn er ook veel nieuwe functies die je al van iOS 16 kent, zoals het achteraf aanpassen van iMessage- en e-mailberichten.

  • Foto’s: Gedeelde iCloud-fotobibliotheek, zodat je samen een fotocollectie kunt beheren.
  • iMessage: Berichten achteraf intrekken of bewerken.
  • Mail: Verbeterde zoekfunctie en mailberichten inplannen.
  • Safari: Veiliger inloggen met passkeys, gedeelde tabgroepen.
  • Stage Manager: Een nieuwe manier om te multitasken.
  • Externe displays: Een tweede scherm aansluiten op je iPad, komt later in 2022 beschikbaar.
  • Verbeterde weergave: Dankzij Referentiemodus en Weergavezoom alles beter in beeld.
  • Weer-app: Nu ook op de iPad.
  • Vernieuwde Woning-app: Overzichtelijker dan ooit.

Hieronder lopen we de belangrijkste nieuwe functies met je langs.

#1 Stage Manager

Dankzij Stage Manager kun je op een nieuwe manier multitasken. Je kunt de afmetingen van de vensters aanpassen in stappen en meerdere vensters bundelen, om snel te wisselen tussen de apps die je voor een bepaalde taak nodig hebt. Stage Manager is ook op de Mac te vinden. Werkt alleen op de nieuwste modellen.

iPadOS 16 Stage Manager
Bekijk ook

Stage Manager op iPad en Mac: zo werkt het

Met Stage Manager worden je apps en vensters samengevoegd in één weergave, zodat je makkelijker kunt multitasken en van taak wisselen. Dat kun je ook groeperen. Zo werkt Stage Manager op de iPad en Mac!

#2 Weer-app op de iPad

Met iPadOS 16 heeft de Weer-app eindelijk de overstap gemaakt naar de iPad. De app is aangepast voor het grotere scherm, met informatieblokken die over het complete scherm verdeeld zijn.

Weer-app voor iPad op iPadOS 16
Bekijk ook

Haal meer uit de standaard Weer-app op je iPhone, iPad en Mac

De Weer-app is standaard aanwezig op elke iPhone, iPad en Mac. Je kunt in één oogopslag de temperatuur, regen en weersverwachting op verschillende locaties zien. Hoe haal je het maximale uit de Weer-app en welke handige trucjes zitten erin? Je leest het hier!

#3 Betere Bestanden-app

Op de iPad heeft de Bestanden-app een paar verbeteringen gekregen. Zo is de navigatie verbeterd, met knoppen linksboven om een venster of map terug of vooruit te gaan. Andere verbeteringen zijn het kunnen bekijken van de grootte van mappen, het kunnen wijzigen van bestandenextensies en nog veel meer. Een aantal wijzigingen vind je ook op de iPhone in iOS 16, maar op de iPad zul je ze vaker nodig hebben.

#4 Betere ondersteuning externe schermen

Deze functie is uitgesteld naar een later moment.

Als je een iPad wil aansluiten op een extern scherm, werd voorheen het beeld van je iPad 1-op-1 weergegeven. Oftewel: op het externe scherm was hetzelfde te zien als op de iPad. In iPadOS 16 komt er volledige ondersteuning voor externe schermen, waardoor je iPad er een tweede scherm bij krijgt. Dit werkt uitsluitend op een M1 iPad Pro en ook alleen als je een muis of trackpad hebt aangesloten. Het werkt met schermen tot 6K.

Apple heeft deze functie uitgesteld naar een later moment, vermoedelijk om eerst alle bugs in Stage Manager op te lossen.

iPad extern scherm

#5 Weergavezoom op iPad: resolutie wijzigen

Weergavezoom, dat je misschien al kent van de iPhone, komt ook naar de iPads met M1- en M2-chip. Maar ten opzichte van de iPhone heb je op de iPad wel meer opties: je kan kiezen voor standaard, ingezoomd en meer ruimte. Met de optie Meer ruimte past er veel meer content op je iPad-scherm. Dat komt vooral van pas als je bijvoorbeeld in Split View wil werken. De optie vind je bij de beeldscherminstellingen van de iPad en is dus alleen beschikbaar op de iPad Air 2022 en iPad Pro 2021/2022.

Weergavezoom op iPad: display schalen.
Bekijk ook

Weergavezoom op iPhone en iPad: pas de resolutie aan voor grotere (of kleinere) tekst

Met Weergavezoom op de iPhone en iPad bepaal je zelf hoe groot alles op het scherm weergegeven wordt. Kies je voor de ingezoomde weergave, dan worden apps, tekst en knoppen allemaal groter weergegeven. Wat zijn precies de consequenties als je het scherm zo instelt en hoe doe je dat precies?

#6 Podcasts-app opnieuw ingedeeld

De Podcasts-app heeft op de iPad een nieuwe indeling gekregen. De onderste menubalk heeft plaatsgemaakt voor de zijbalk, zoals heel veel iPad-apps al sinds iPadOS 15 hebben. Tijdens het afspelen van de podcast verschijnt de speler links, terwijl rechts alle informatie over de desbetreffende aflevering staat. Maar je kan de speler ook minimaliseren.

Podcasts-app in iPadOS 16.

#7 Virtuele geheugenuitwisseling

Deze functie, die in het Engels Virtual memory swap heet, gebruikt de beschikbare iPad-opslag om het beschikbare geheugen uit te breiden voor apps. Hierdoor hebben apps tot 16GB werkgeheugen tot hun beschikking. Dit zal vooral van pas komen voor de meest veeleisende apps. Deze functie werkt alleen voor iPads met M1- en M2-chip en alleen op modellen met 256GB opslag of meer.

iPadOS 16 installeren

Neem deze stappen om iPadOS 16 te installeren:

  1. Zorg ervoor dat je iPad voldoende opgeladen is, of sluit hem aan op de lader.
  2. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update.
  3. Je ziet nu een melding dat er een update beschikbaar is. Is dit niet het geval? Dan moet je nog even geduld hebben. Dergelijke updates zijn niet altijd meteen zichtbaar op alle toestellen.
  4. Check goed dat je de juiste update installeert (iPadOS 16.1) en niet een oudere versie (zoals iPadOS 15.7.1). Tik op de installatielink en accepteer de voorwaarden.
  5. Je kunt nu een tijdlang iets anders doen, bijvoorbeeld onze iPadOS 16 tips lezen.
  6. Tik op de knop Installeren zodra het downloaden voltooid is. Wacht nu totdat de installatie is voltooid en doorloop de stappen om de installatie af te ronden.

Meer informatie lees je in ons artikel iPadOS 16 installeren.

Bekijk ook

Zo bereid je je voor op het installeren van iPadOS 16

Binnenkort kun je iPadOS 16 installeren. Het is een grote update voor je iPad, dus het is belangrijk om je van tevoren goed voor te bereiden. Wij laten je zien hoe je iPadOS 16 kunt installeren en wat je daarvoor moet doen.

iPadOS 16 releasenotes

Dit zijn de releasenotes van iPadOS 16:

Met iPadOS 16 wordt de iPad nog veelzijdiger met krachtige nieuwe productiviteits- en samenwerkingsfuncties. Met de gedeelde iCloud-fotobibliotheek kun je eenvoudig je familiefoto’s up-to-date houden. In Berichten kun je een verzonden bericht bewerken of het verzenden van een bericht ongedaan maken en beschik je over nieuwe manieren om samenwerkingen te starten en te beheren. Mail biedt nieuwe inkomende postbussen en tools voor het schrijven van e‑mails en in Safari kun je nu gebruikmaken van gedeelde tabbladgroepen en passkeys, de beveiliging van de volgende generatie. Stage Manager biedt een geheel nieuwe manier om te multitasken op de iPad, zodat je kunt werken met meerdere overlappende vensters en gemakkelijk tussen deze vensters kunt schakelen.

Volledige iPadOS 16 releasenotes bekijken

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

  • Afzonderlijke bibliotheek voor het naadloos delen van foto’s en video’s met maximaal vijf anderen
  • Wanneer je een bibliotheek configureert of deelneemt aan een bibliotheek kun je met configuratieregels gemakkelijk foto’s uit het verleden delen op basis van de begindatum of personen die op de foto staan
  • Bibliotheekfilters waarmee je snel de gedeelde bibliotheek, je persoonlijke bibliotheek of beide bibliotheken kunt weergeven
  • Met gedeelde bewerkingen en bevoegdheden kan iedereen foto’s toevoegen, bewerken, als favoriet instellen, van een bijschrift voorzien en verwijderen
  • Met de deeloptie in Camera kun je foto’s die je maakt rechtstreeks naar de gedeelde bibliotheek sturen of je kunt opgeven dat je de foto’s automatisch wilt delen wanneer via Bluetooth wordt gedetecteerd dat andere deelnemers in de buurt zijn

Berichten

  • Je kunt een bericht tot 15 minuten na verzending nog wijzigen en ontvangers zien een overzicht van de wijzigingen
  • Met ‘Maak verzenden ongedaan’ kun je een bericht tot 2 minuten na verzending nog intrekken
  • Met ‘Markeer als ongelezen’ kun je een gesprek gemakkelijk voortzetten op een later tijdstip
  • Met SharePlay via Berichten kun je samen met vrienden naar films kijken, naar muziek luisteren en games spelen terwijl je berichten verstuurt
  • Je kunt anderen eenvoudig uitnodigen om samen te werken aan een bestand via Berichten en in de berichtenreeks zien wanneer iemand een bewerking aanbrengt in een gedeeld project

Mail

  • De resultaten van de verbeterde zoekfunctie zijn nauwkeuriger en vollediger en je krijgt suggesties zodra je begint met typen
  • Met ‘Maak verzenden ongedaan’ kun je het afleveren van een bericht annuleren binnen 10 seconden nadat je op ‘Verstuur’ hebt getikt
  • Met ‘Verstuur volgens schema’ kun je een e‑mail versturen op een specifieke dag en tijd
  • Met ‘Herinnering’ kun je een datum en tijd opgeven waarop je aan een e‑mail wilt worden herinnerd

Safari en passkeys

  • Met gedeelde tabbladgroepen kun je een set tabbladen met anderen delen waarbij de tabbladgroep tijdens het samenwerken onmiddellijk wordt bijgewerkt
  • Op de startpagina’s van tabbladgroepen kun je andere achtergrondafbeeldingen en favorieten toevoegen voor elke tabbladgroep
  • Met vastgemaakte tabbladen in tabbladgroepen kun je veelbezochte websites vastmaken voor elke tabbladgroep
  • In Safari kun je nu ook webpagina’s in het Nederlands, Turks, Thai, Vietnamees, Pools en Indonesisch laten vertalen
  • Passkeys zijn makkelijker en veiliger om mee in te loggen, en nemen de plaats in van wacht­woorden
  • Passkeys worden gesynchroniseerd via iCloud-sleutelhanger waardoor ze beschikbaar zijn op al je Apple apparaten via end-to-end-encryptie

Stage Manager

  • Een nieuwe manier om te multitasken op de 12,9-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer), de 11-inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer) en de iPad Air (5e generatie)
  • Met overlappende en aanpasbare vensters kun je de grootte van je apps aanpassen om je ideale werkruimte te creëren
  • Recente apps worden links op het scherm geplaatst, waardoor je snel tussen apps kunt schakelen
  • Met appgroepen kun je een reeks apps aanmaken waarnaar je snel kunt terugkeren

Nieuwe weergavemodi

  • De referentiemodus biedt referentiekleuren voor populaire kleurstandaarden en videostructuren op de 12,9‑inch iPad Pro met Liquid Retina XDR-scherm en met Sidecar kan deze als referentiescherm voor je Mac met Apple silicon worden gebruikt
  • Met een nieuwe schaalinstelling kun je de pixeldichtheid verhogen, zodat je in je apps meer ziet op de 11-inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer), de 12,9-inch iPad Pro (5e generatie en nieuwer) en de iPad Air (5e generatie)

Weer

  • De Weer-app op de iPad is geoptimaliseerd voor het grotere scherm en biedt indrukwekkende animaties, gedetailleerde kaarten en voorspellingsmodules waar je op kunt tikken
  • In de weerkaarten kun je neerslag, luchtkwaliteit en temperatuur aflezen naast de locatieweergave of schermvullend
  • Met modules waarop kan worden getikt, kunnen meer details worden weergegeven, zoals de temperatuur per uur of neerslagverwachtingen voor de komende 10 dagen
  • Voor de luchtkwaliteit wordt een kleurgecodeerde schaal gebruikt die de luchtkwaliteit, het niveau en de categorie weergeeft, en je kunt de luchtkwaliteit op een kaart bekijken om onder andere gerelateerde gezondheidsaanbevelingen en uitsplitsing van verontreinigende stoffen te zien
  • Geanimeerde achtergronden met de positie van de zon, wolken en neerslag met duizenden variaties
  • Met meldingen voor extreem weer ontvang je een melding wanneer er een weeralarm voor je regio is afgegeven

Game Center

  • Op het in-game dashboard zie je op één plaats de achievements van je vrienden in deze game en wat ze spelen en hun voortgang in alle andere games
  • In Game Center-profielen worden je achievements en ranglijstactiviteit uitgelicht in alle games die je speelt
  • Dankzij de integratie met Contacten zie je de Game Center-profielen van je vrienden, de games die ze spelen en hun achievements in games

Visueel opzoeken

  • Je kunt het onderwerp van een afbeelding uit de achtergrond lichten, zodat je het kunt kopiëren en plakken in apps als Mail en Berichten; deze functie is beschikbaar op de iPad (8e generatie en nieuwer), de iPad mini (5e generatie en nieuwer), de iPad Air (3e generatie en nieuwer), de 12,9-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer) en de 11-inch iPad Pro (alle modellen)

Siri

  • Zodra je een app hebt gedownload, kun je daar nu meteen opdrachten in uitvoeren met Siri, zonder extra configuratie­stappen
  • Met een nieuwe instelling kun je berichten versturen zonder dat Siri je om bevestiging vraagt

Kaarten

  • Met ‘Routes met meerdere stops’ kun je in Kaarten tot vijftien stops toevoegen aan je route
  • Met ov-prijzen kun je zien hoeveel je rit gaat kosten in onder andere de San Francisco Bay Area, Londen en New York

Woning

  • De geheel vernieuwde Woning-app maakt het gemakkelijker om door al je slimme woningaccessoires te navigeren en deze te rangschikken, te bekijken en te bedienen
  • Op het tabblad ‘Woning’ kun je nu in één oogopslag alle informatie over je hele woning zien, zoals je accessoires, kamers en scènes
  • Categorieën voor verlichting, klimaatregeling, beveiliging, luidsprekers, tv’s en water zorgen dat alle relevante accessoires snel toegankelijk zijn. Ze zijn per kamer geordend en je kunt uitgebreide status­informatie bekijken
  • In de nieuwe cameraweergave kun je maximaal vier camera’s weergeven midden op het tabblad ‘Woning’ en door te scrollen kun je er meer zien
  • De symbolen op de vernieuwde accessoiretegels zijn duidelijker herkenbaar en hebben kleuren die overeenkomen met de betreffende categorie. Daarnaast is de werking ervan vernieuwd voor nauwkeurigere bediening van accessoires
  • Ondersteuning voor Matter, de nieuwe connectiviteitsstandaard voor slimme woningen waarmee een breed scala aan slimme woningaccessoires tussen verschillende ecosystemen kunnen samenwerken

Delen met gezin

  • Het is nu eenvoudiger om een account voor een kind aan te maken met de juiste instellingen voor ouderlijk toezicht, inclusief leeftijds­gebonden media­beperkingen
  • Met ‘Begin direct’ configureer je eenvoudig een nieuw iOS- of iPadOS-apparaat voor een kind, met je geselecteerde instellingen voor ouderlijk toezicht al ingeschakeld
  • Met Schermtijd-verzoeken in Berichten kun je snel verzoeken van je kind goedkeuren of afwijzen
  • ‘Checklist voor gezin’ bevat tips en suggesties, zoals het bijwerken van de instellingen voor ouderlijk toezicht van een kind, het inschakelen van locatie delen of een herinnering dat je je abonnement op iCloud+ met iedereen kunt delen

Apps van desktopklasse

  • Met aanpasbare knoppenbalken kun je functies toevoegen die je het vaakst in je apps gebruikt
  • Menu’s bieden extra context voor taken als sluiten, bewaren en dupliceren, waardoor het nog eenvoudiger is om documenten en bestanden in apps als Pages en Numbers te bewerken
  • Zoeken en vervangen is beschikbaar in apps in het hele systeem, waaronder Mail, Berichten, Herinneringen en Swift Playgrounds
  • De beschikbaarheids­weergave in Agenda geeft de beschikbaarheid weer van uitgenodigde deelnemers wanneer je vergaderingen aanmaakt in Agenda

Veiligheidscontrole

  • ‘Veiligheidscontrole’ is een nieuw gedeelte in Instellingen waarmee mensen met een onveilige thuissituatie snel de toegangs­rechten kunnen intrekken die ze anderen hebben gegeven
  • Met ‘Noodherstel’ kun je snel de toegangs­rechten van alle personen en apps intrekken, waarbij ook het delen van je locatie via ‘Zoek mijn’ wordt uitgeschakeld en de privacybevoegdheden van apps opnieuw worden ingesteld
  • Door delen en toegang te beheren kun je bekijken en aanpassen welke apps en personen toegang hebben tot je gegevens

Toegankelijkheid

  • Met deurdetectie in Vergrootglas kun je een deur detecteren, de bijbehorende borden en symbolen lezen en instructies krijgen voor het openen van de deur
  • ‘Partnercontroller’ combineert de invoer van meerdere gamecontrollers tot één controller, zodat vrienden of zorgverleners gebruikers met cognitieve beperkingen een handje kunnen helpen tijdens het gamen
  • VoiceOver is nu beschikbaar in meer dan 20 nieuwe talen en taalversies, waaronder Bengaals (India), Bulgaars, Catalaans, Oekraïens en Vietnamees

Deze versie biedt ook andere functies en verbeteringen:

  • Nieuwe pennen in Notities: ‘Aquarel’, ‘Continue regel’ en ‘Vulpen’
  • Ondersteuning voor de AirPods Pro (2e generatie), waaronder Zoek mijn en ‘Nauwkeurig zoeken’ voor de MagSafe-oplaadcase en
  • ‘Gepersonaliseerde ruimtelijke audio’ voor een nauwkeurige en meeslepende luisterervaring, ook beschikbaar op de AirPods (3e generatie), de AirPods Pro (1e generatie) en de AirPods Max
  • Met Handoff in FaceTime kun je FaceTime-gesprekken naadloos overzetten van je iPad naar je iPhone of Mac, en omgekeerd
  • Er zijn meer houdingen voor stickers, haarstijlen, hoofddeksels, neuzen en lipkleuren toegevoegd voor je memoji’s
  • Vertaal de tekst die je om je heen ziet met de camera in de Vertaal‑app
  • Dubbele foto’s in Foto’s worden automatisch opgespoord, zodat je snel je bibliotheek kunt opschonen
  • Met vastgemaakte lijsten in Herinneringen kun je snel je favoriete lijsten openen
  • Je kunt instellen dat Spotlight direct onder in het beginscherm toegankelijk is, waardoor je snel apps kunt openen, contacten kunt vinden of naar informatie op het web kunt zoeken
  • Met ‘Snelle beveiligings­maatregelen’ zijn belangrijke veiligheids­updates nog sneller beschikbaar op je apparaten, omdat ze automatisch tussen standaard software-updates kunnen worden geïnstalleerd

Deze versie bevat nog meer functies en verbeteringen. Meer informatie vind je op deze webpagina: https://www.apple.com/nl/ipados/ipados-16/features/

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle iPad-modellen beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

Geschikte toestellen iPadOS 16

iPadOS 16 komt beschikbaar op deze modellen:

Dat betekent dat de iPad Air 2 uit 2014 en de iPad mini 4 uit 2015 niet meer mee doen met de grote update. Zij blijven steken op iPadOS 15.

iPadOS 16 review

In onze iPadOS 16 review vertellen we over onze ervaringen met deze update. De conclusie luidt:

We hebben inmiddels alle belangrijke voor- en nadelen van iPadOS 16 in deze review besproken. Er zit echter nog veel meer in, zoals ook besproken in ons iPadOS 16 functies artikel. Of al deze functies de update waard zijn? Voor het grootste deel wel. Het is jammer dat Stage Manager en de ondersteuning voor externe displays alleen voor de iPad Pro is, maar aan de andere kant is er een grote doelgroep van iPad-eigenaren die dat helemaal niet nodig heeft.

Een groot nadeel van iPadOS 16 is de beschikbaarheid. De update is al flink uitgesteld ten opzichte van iOS 16 en dan nóg zijn niet alle functies af. De ondersteuning voor externe displays is echt een goede toevoeging, maar je hebt er nu nog niks aan. Freeform kan ideaal zijn voor studenten, vrienden en collega’s, maar ook dat is niet beschikbaar. Er blijft dan weinig spectaculairs over. Je moet het daarom vooral hebben van de iOS 16 functies die dus niet exclusief voor de iPad zijn.

Bekijk ook

iPadOS 16 review: meer Mac dan ooit (maar is dat wel goed?)

Met iPadOS 16 probeert Apple van de iPad nog meer een 'echte' computer te maken. Dat probeert het bedrijf eigenlijk ieder jaar, maar hoe brengen ze het er nu vanaf? Lees in deze review hoe wij de nieuwe grote update ervaren.

Aankondiging en release iPadOS 16

Apple heeft iPadOS 16 tijdens de WWDC 2022 aangekondigd. In de zomer van 2022 zijn er meerdere beta’s van iOS 16 uitgebracht, waarmee ontwikkelaars en publieke testers aan de slag konden. De definitieve versie is op maandag 24 oktober 2022 officieel uitgekomen voor iedereen met een geschikte iPad.

iPadOS 16 FAQ: veelgestelde vragen

In deze iPadOS 16 FAQ hopen we je te helpen bij het beantwoorden van vragen over de update die je mogelijk hebt na het lezen van onze iPadOS 16 uitleg en de review van iPadOS 16. In deze FAQ lees je over vragen als wanneer iPadOS 16 uit kwam, of iPadOS 16 nog veilig is en welke toestellen hier nog updates voor krijgen.

iPadOS 16 is de grote nieuwe najaarsupdate voor de iPad van 2022. Met de update voegt Apple weer een aantal nieuwe functies en apps toe aan de iPad. De update is in grote lijnen gebaseerd op iOS 16, maar dan met een aantal iPad-specifieke verbeteringen. Vandaar dat de update zijn eigen naam heeft. De update is gratis beschikbaar voor veel verschillende iPad-modellen: van de standaard iPad tot de iPad Pro.

iPadOS 16 is sinds 24 oktober 2022 beschikbaar voor de iPad, als gratis update. Dit is later dan gebruikelijk. Dit had ermee te maken dat er nog veel bugs en problemen in iPadOS 16 aanwezig waren, met name bij de nieuwe functie Stage Manager. Apple nam daardoor extra tijd om de update gereed te maken. In ons artikel lees je meer over de releasedatum van iPadOS 16.

Bekijk ook

Op deze datum komt iPadOS 16 uit voor jouw iPad

Zit je te popelen om iPadOS 16 op je iPad te zetten? Je hoeft niet meer lang te wachten, want de releasedatum van iPadOS 16 is inmiddels bekend!

Apple bracht iPadOS 16 meteen uit als iPadOS 16.1. iPadOS 16.0 is daardoor nooit publiekelijk verschenen, hoewel daar wel betaversies van verschenen.

iPadOS 16 is beschikbaar voor veel toestellen, maar er vielen er ook een aantal af:

Je leest er meer over in ons artikel over geschikte iPad voor iPadOS 16.

iPad met extern scherm met iPadOS 16

iPadOS 16 is inmiddels opgevolgd door iPadOS 17, maar een aantal iPad-modellen draaien nog steeds op iPadOS 16. Dat zijn de iPad Pro 9,7-inch (2016), de iPad Pro 12,9-inch (1e generatie, 2015) en de iPad 2017 (5e generatie).

Het installeren van iPadOS 16 kan alleen nog op iPads die nog op iPadOS 15 zitten en niet geschikt zijn voor iPadOS 17, zoals de eerste generatie iPad Pro. Voor deze modellen verschijnen ook nog nieuwe iPadOS 16-updates. Je kunt in dit geval iPadOS 16 als volgt installeren:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update.
  2. Wacht tot de update gevonden is. Je Ipad zoekt meteen naar de nieuwste iPadOS 16-versie.
  3. Tik op Download en installeer
  4. Wacht tot het proces voltooid is.

Lees ook ons artikel over het updaten van je iPhone en iOS-updates installeren.

Het installeren van iPadOS 16 duurt ongeveer 30 minuten tot een uur, afhankelijk van je internetsnelheid en de grootte van de update. Kleinere updates (te herkennen aan het iPadOS X.X- of iPadOS X.X.X-versienummer) worden meestal veel sneller gedownload. Ook de installatie gaat dan vaak sneller. Dit geldt voor het installeren van elke nieuwe iPadOS-update.

Tijdens het downloaden en installeren van een iPadOS-update kun je de melding krijgen “Update aangevraagd”. Dit kan ook enige tijd in beslag nemen, dus wacht dit rustig af totdat het balkje vol is.

Als het installeren van iPadOS 16 niet lukt, check dan het volgende:

  • Is je iPad geschikt? Je kan alleen nog iPadOS 16 installeren op een eerste generatie iPad Pro en iPad 2017.
  • Zorg dat je een actieve internetverbinding hebt.
  • Laad je iPad voldoende op. Zorg ervoor dat de batterij voor 50% opgeladen is.
  • Check of er voldoende opslagruimte vrij is. Zorg in ieder geval voor zo’n 2GB vrije opslag.
  • Controleer of er al een nieuwere versie op je iPad staat. Teruggaan van iPadOS 17 naar iPadOS 16 (downgraden) is niet meer mogelijk.

Als installeren van de iPadOS-update niet lukt via de normale weg, kun je ook nog via Mac of Windows-pc updaten. Lees daarvoor onze tip over je iPad updaten.

Apple brengt af en toe nog beveiligingsupdates voor iPadOS 16 uit, speciaal voor oudere toestellen. Dit zijn toestellen die niet meer bijgewerkt kunnen worden naar iPadOS 17 of nieuwer, maar nog wel door veel mensen dagelijks en actief gebruikt worden. Als Apple een beveiligingslek ontdekt wat ook iPadOS 16 treft, wordt er speciaal voor die oudere iPads nog een nieuwe versie uitgebracht. In ons overzicht van iPadOS-versies lees je wat de meest actuele versie voor jouw iPhone is.

Ja, iPadOS 16 is nog steeds veilig voor je iPad. Apple brengt af en toe nog beveiligingsupdates voor iPadOS 16 uit, speciaal voor oudere toestellen. Voor iPadOS 16 zijn dat de iPad Pro (1e generatie, 12,9- en 9,7-inch) en iPad 2017 (5e generatie). Nieuwere iPads die nog op een oudere versie van iPadOS 15 draaien, zijn niet meer zo veilig. Aangeraden wordt om een nieuwer toestel te updaten naar de meest recente iPadOS-versie.

iPadOS 16 bevat een aantal belangrijke nieuwe functies. Dit is slechts een greep van de nieuwe functies in iPadOS 16:

  • Stage Manager: Een nieuwe manier om apps te gebruiken op je iPad, met meerdere en aanpasbare vensters.
  • iPad met extern scherm: Volledige ondersteuning voor externe displays, als uitbreiding op je iPad.
  • Weer-app: De Weer-app komt eindelijk naar de iPad, met dezelfde functies als op je iPhone.
  • Meer desktopfuncties op je iPad: Dergelijke functies die je al kent van de Mac, komen ook naar de iPad. Zoals functies voor ongedaan maken en herstellen, nieuwe knoppenbalken en meer.
  • Betere Bestanden-app: Nieuwe mogelijkheden waardoor het meer op de Mac Finder lijkt.

In ons overzicht van de beste iPadOS 16 functies vind je nog veel meer handige verbeteringen voor de iPad. Daarnaast komen veel functies van iOS 16 ook beschikbaar op de iPad.

Nee, de iPad heeft niet alle functies die je in iOS 16 vindt. De belangrijkste verbetering die ontbreekt, zijn die voor het toegangsscherm. De iPad heeft niet de vele vernieuwingen voor het toegangsscherm in iOS 16: geen aanpasbare klok, geen widgets op het toegangsscherm en ook niet de vele nieuwe wallpapers. Wil je deze functies toch, dan heb je iPadOS 17 nodig. In deze update zit het vernieuwde toegangsscherm wel.

iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 en macOS Ventura

In de basis van de iPad verandert er niet zo veel. Door het ontbreken van het nieuwe toegangsscherm, gebruik je je iPad in iPadOS 16 nagenoeg op dezelfde manier als voorheen. Er zijn uiteraard wel functies bijgekomen die meer mogelijkheden bieden, maar daar merk je alleen iets van als je ze daadwerkelijk gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Stage Manager. Deze functie verandert de manier hoe je de iPad gebruikt, maar alleen als jij dat wil en het apart inschakelt. En alleen als het op jouw iPad werkt.

Als je een iPad met M1- of M2-chip hebt, kun je er vanuit gaan dat alle functies van iPadOS 16 op jouw tablet. Het lijkt erop dat Apple steeds meer nieuwe functies beperkt tot de modellen met Apple Silicon, omdat die nu eenmaal wat krachtiger zijn. Ook heb je voor sommige functies minimaal een iPad met A12-chip nodig. In ons eerdere artikel over iOS 16 op oudere toestellen lees je ook welke iPad-functies niet werken.

iPadOS 16 Stage Manager

Stage Manager is nu al een paar keer voorbij gekomen in deze iPadOS 16 FAQ. Het is de belangrijkste nieuwe functie in iPadOS 16. Het biedt meer mogelijkheden om tegelijkertijd in meerdere apps te werken, doordat appvensters elkaar kunnen overlappen en je vensters groter en kleiner kan maken. Je wisselt tussen meerdere sets van apps via de overzichten aan de linker kant en onderaan vind je de iPad-dock.

Het werkt het beste als je een muis of trackpad gebruikt. Maar het is niet zo dat je met deze functie in één klap je iPad in een Mac omtovert. Er zijn nog steeds grote verschillen met hoe een Mac normaal gesproken werkt. Zo kun je vensters op de iPad niet zomaar op elke willekeurige plek op je scherm zetten. Je leest er meer over in ons artikel over Stage Manager, dat overigens ook op de Mac werkt.

Bekijk ook

Stage Manager op iPad en Mac: zo werkt het

Met Stage Manager worden je apps en vensters samengevoegd in één weergave, zodat je makkelijker kunt multitasken en van taak wisselen. Dat kun je ook groeperen. Zo werkt Stage Manager op de iPad en Mac!

Toen Apple iPadOS 16 en Stage Manager aankondigde, was de functie alleen nog bedoeld voor M1-modellen. Apple heeft eerder zelfs uitgelegd waarom Stage Manager alleen op M1-modellen van de iPad werkt. Maar er kwam veel kritiek op en bovendien was Apple’s uitleg op bepaalde punten wat tegenstrijdig. Zo zou de virtual memory swap vereist zijn, waardoor de iPad vrije opslag kan gebruiken als virtueel geheugen.

Uiteindelijk is Apple (deels) overstag gegaan na de aanhoudende kritieken. Stage Manager is ook beschikbaar op oudere iPad Pro’s zonder M1-chip en zonder memory swap. De functie werkt dus daardoor ook op de iPad Pro 2018 en nieuwer.

Bekijk ook

Stage Manager komt ook naar oudere iPads

Apple heeft een flinke wijziging doorgevoerd voor Stage Manager op de iPad. Er komt nu ook ondersteuning voor oudere iPad Pro's, terwijl Apple maandenlang beweerde dat het onmogelijk was.

Krijg je geen Stage Manager op je iPad, dan zijn er toch genoeg andere dingen om naar uit te kijken. Al begrijpen we wel dat je je een beetje bekocht voelt als je bijvoorbeeld een iPad Air uit 2020 hebt en deze belangrijke functie misloopt.

Apple voegt in iPadOS 16 eindelijk de Weer-app toe aan de iPad, voor het eerst sinds het bestaan van de tablet. Hetzelfde werd gehoopt voor de Rekenmachine-app, maar helaas brengt Apple die (nog) niet naar de iPad. We weten niet wat daar de reden voor is. Wat we wel weten is dat Apple de Weer-app tegelijkertijd ook naar de Mac brengt. Het gaat dan grotendeels om dezelfde app als op de iPad.

Maar de Rekenmachine-app was er al op de Mac. Mogelijk ziet Apple daardoor nu niet de noodzaak om alleen een iPad-versie te maken. Apple gaf bovendien eerder aan waarom er nog geen Rekenmachine-app is: ze zoeken nog naar een goede manier om de app naar het grotere iPad-scherm te brengen. Wat ons betreft zijn Split View en Slide Over, twee functies die je niet op de iPhone vindt, redenen genoeg. Maar wie zijn wij.

Weer-app voor iPad op iPadOS 16


Wel een Weer-app, geen Rekenmachine

Op iCulture hebben we heel veel tips over de handige functies en mogelijkheden van alle iPadOS-versies, waaronder ook iPadOS 16. Op onze pagina met iPadOS 16-tips vind je alle handige mogelijkheden van iPadOS 16 en nieuwer op een rijtje.

Of jouw iPad trager wordt na het updaten naar iPadOS 16, is afhankelijk van het toestel. De oudste ondersteunende modellen kunnen mogelijk iets langzamer werken, omdat iPadOS 16 meer van de processor vraagt dan de iPadOS-versie waar die iPad oorspronkelijk op draaide. Hoewel Apple er alles aan doet om de software op zoveel mogelijk toestellen te testen, gebruikt iedereen zijn of haar iPad weer net even anders met verschillende instellingen. Dat kan allemaal invloed hebben op de prestaties van de iPad. Overigens horen we bij de iPad veel minder vaak over klachten over traagheid dan bij bijvoorbeeld de iPhone.

Hoe ouder het toestel, hoe meer deze last kan krijgen van mindere prestaties. Dat hangt ook samen met de leeftijd van de accu. In de meeste gevallen maakt iPadOS 16 een iPad niet trager.

Op dit moment zitten er geen noemenswaardige grote bugs meer in iPadOS 16. Toen de update in 2022 net verscheen, doken er nog wel grotere problemen en bugs op. Maar inmiddels zijn deze problemen allemaal verholpen en zitten er niet meer bugs in iPadOS 16 dan in elke andere iPadOS-versie. Geen enkele softwareversie is 100% bugvrij, maar van grote problemen of niet werkende functies is geen sprake.

iPadOS 16 overzicht.

Heb je na het lezen van deze iPadOS 16 FAQ nog meer vragen over de update? Wil je weten wat onze ervaringen zijn met iPadOS 16? In onze iPadOS 16 review lees je er alles over.

Bekijk ook

iPadOS 16 review: meer Mac dan ooit (maar is dat wel goed?)

Met iPadOS 16 probeert Apple van de iPad nog meer een 'echte' computer te maken. Dat probeert het bedrijf eigenlijk ieder jaar, maar hoe brengen ze het er nu vanaf? Lees in deze review hoe wij de nieuwe grote update ervaren.