Spotlight zoeken in iOS 16

Zoek-knop op beginscherm van je iPhone irritant? Zo zet je hem uit

Op de iPhone vind je standaard een Zoek-knop op het beginscherm waarmee je in één tik Spotlight kunt openen. Maar niet iedereen is daarvan gecharmeerd, dus wij laten het zien hoe je de Zoek-knop uit kunt schakelen.

Spotlight is de handige zoekfunctie van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je snel apps openen, bestanden vinden en nuttige informatie opzoeken. Door de jaren heeft heeft Apple allerlei manieren bedacht om Spotlight op de iPhone en iPad te activeren: van een veeg naar rechts tot aan de huidige manier waarbij je het beginscherm naar onderen veegt. Sinds iOS 16 is er een nieuwe optie bijgekomen. De Spotlight-functie heeft namelijk zijn eigen Zoek-knop op het beginscherm van je iPhone, maar verliest daarbij ook een functie. Wij laten je zien hoe je de Zoek-knop op het iPhone beginscherm kunt uitschakelen en de oude functie terugkrijgt.

Zoek knop op iPhone beginscherm uitschakelen in iOS 16

Onderaan het beginscherm vind je normaal gesproken een reeks stipjes die aangeven hoeveel beginschermpagina’s er op jouw iPhone staan. Je kunt dit ook gebruiken door er met je vinger overheen te vegen om supersnel naar het laatste beginscherm te gaan. Sinds iOS 16 zijn de stipjes vervangen door de nieuwe Zoek-knop. Tik je op Zoek, dan wordt Spotlight meteen geopend. Je kunt ook nog gewoon naar beneden vegen op het beginscherm, maar de apart Zoek-knop maakt het iets duidelijker en makkelijker.

iPhone beginscherm met Zoek-knop voor Spotlight in iOS 16 vs stipjes
Zoek-knop ingeschakeld (links) en uitgeschakeld (rechts).

Maar door de komst van deze Zoek-knop, zijn er altijd maar maximaal drie stipjes zichtbaar zodra je tussen beginschermen wisselt. Het is daardoor lastiger te zien op welk beginscherm je nu precies zit. Ook gaat het wisselen tussen beginschermen minder snel als je er overheen veegt. Gelukkig is er een manier om de Zoek-knop op het beginscherm uit te schakelen, als je liever de oudere werking wil hebben. Dat doe je zo:

  1. Ga op de iPhone naar Instellingen > Beginscherm.
  2. Onderaan staat een schakelaar Toon Spotlight. Zet deze schakelaar uit.

Zoek in iOS 16 uitzetten: Zoek-knop op beginscherm

De Zoek-knop verdwijnt nu van het beginscherm en de oude werking met de stipjes zoals in iOS 15 en eerder keert weer terug.

Bekijk ook

Dit zijn de functies van het iPhone-beginscherm

Het beginscherm is één van de belangrijkste onderdelen in iOS. Op de iPhone is dit het centrale beginpunt: vanuit hier open je alle apps. Maar het beginscherm heeft nog veel meer handige functies. Lees hier hoe ze werken!

Zoekfunctie iPhone uitzetten

Door de Zoek-knop van het beginscherm te verwijderen, kun je niet de zoekfunctie op iPhone uitzetten. Je kunt nog steeds Spotlight openen door op het beginscherm naar beneden te vegen. Met bovenstaande stappen verwijder je dus alleen de speciale knop, maar kun je de zoekfunctie in iOS 16 niet uitzetten. Onthoud dat deze knop Zoek in iOS 16 beschikbaar is op de iPhone en dus niet op de iPad. Lees meer over de Spotlight-zoekfunctie op de iPhone in onze tip.

Bekijk ook

Spotlight gebruiken op iPhone en iPad: alles doorzoeken

Met Spotlight op iPhone en iPad kun je snel apps opstarten, bestanden en e-mail zoeken en informatie binnen apps opvragen. Alles over Spotlight gebruiken in iOS lees je hier.