Apple Kaarten in iOS 16

Deze verbeteringen zitten sinds iOS 16 in Apple Kaarten

Ook Apple Kaarten krijgt wat aandacht van Apple in iOS 16. Er zitten langverwachte functies in en ook wat kleinere verbeteringen, die écht handig zijn. Lees hier wat er nieuw is.

Nieuwe functies voor Apple Kaarten in iOS 16

Fans van Apple Kaarten opgelet, want de app heeft in iOS 16 fijne verbeteringen gekregen. Wij duiken erin en we delen graag de bevindingen! Er is ook minder goed nieuws: de fietsroutes zijn nog steeds niet beschikbaar. Maar we krijgen later dit jaar wel betere kaarten met meer details.

#1 Échte ondersteuning voor tussenstops onderweg

Sinds iOS 16 kun je eindelijk een echte tussenstop toevoegen voor of tijdens het navigeren. Wij hoopten al jaren dat deze functie eindelijk naar Apple Kaarten zou komen. Voorheen kon je alleen tijdens het navigeren kiezen uit wat categorieën van voorgestelde locaties zoals tankstations en restaurants. Daar heb je niets aan als je bijvoorbeeld iemand moet ophalen onderweg.

Route met tussenstop maken in Apple Kaarten

Je kunt 13 extra bestemmingen toevoegen naast je eindbestemming. Dat kan zowel vooraf als tijdens het navigeren, ook met Siri en CarPlay. Helaas is de functie (op dit moment) beperkt tot autonavigatie. Misschien voegt Apple het later ook toe voor wandelroutes en het openbaar vervoer, maar dat is een kwestie van hopen. Lees ook onze tip over tussenstops in Apple Kaarten voor uitleg.

Bekijk ook

Tussenstops in Apple Kaarten: zo navigeer je naar een tussenstop op je route

Wil je tijdens het navigeren tussenstops maken, dan kan dat zowel in Apple Kaarten als in Google Maps. En sinds iOS 16 gaat dat met Apple Kaarten een stuk beter. In deze tip leggen we uit hoe je zo'n 'via' of tussenstop invoert.

#2 Vernieuwde weergave komt naar Nederland en België

Een echte verrassing is het niet, maar Apple heeft dit jaar officieel bekendgemaakt dat de vernieuwde weergave van Apple Kaarten ook naar Nederland en België komt. Dit brengt meerdere verbeteringen teweeg waaronder 3D-gebouwen, verbeterde details tijdens het navigeren, Look Around en meer.

Apple Kaarten vernieuwde kaarten uitbreiding Nederland en België.

Het is nog niet bekend wanneer deze functie beschikbaar komt. Het is voor 2022 beloofd, maar het staat los van de release van iOS 16. Dat komt omdat Apple deze update kan uitvoeren vanaf de server. Je hoeft dus niet je iPhone ervoor te updaten. Uiteraard houden we je hierover op de hoogte.

Bekijk ook

Vernieuwde Apple Kaarten vanaf nu in Nederland en België: zie hier het verschil!

De vernieuwde Apple Kaarten wordt nu voor iedereen in Nederland en België uitgerold. Na een test van ongeveer een maand én de belofte dat wij nog dit najaar aan de beurt zouden zijn, kan nu iedereen de vernieuwde Apple Kaarten in Nederland en België bekijken. De kaarten geven veel meer detail, maar er zijn ook allerlei andere voordelen.

#3 Hoogtestijging tonen voor wandelroutes

Apple noemt het zelf niet op de website, maar iCulture heeft ontdekt dat je nu ook in Nederland en België de hoogtestijging kunt bekijken voor wandelroutes. Kaarten laat ook een symbool zien bij stukken op je route waar mogelijk een steile helling is. Vooraf kun je bekijken hoe hoog de klim is en waar je dit kunt verwachten.

Hoogtestijging en heuvels vermijden in Apple Kaarten

Tik op het hoogteprofiel om een uitgebreidere grafiek te bekijken. Hier zie je ook de totale stijging en daling. Verder heb je de mogelijkheid om heuvels te vermijden. Is een heuvel écht vereist om je bestemming te bereiken, dan krijg je hiervoor een kleine waarschuwing te zien voordat je gaat navigeren.

#4 Openbaar vervoerkaarten toevoegen

Voor gebieden waar je een openbaar vervoerkaart kunt toevoegen aan Wallet, kun je dat sinds iOS 16 ook doen vanuit Apple Kaarten. Je hoeft dan dus niet eerst naar Wallet. Eenmaal toegevoegd kun je ook je resterende tegoed bekijken en dit eventueel ophogen. Hiervoor hoef je Apple Kaarten niet te verlaten, wat prettig is omdat je zo snel weer kunt navigeren. Deze functie is (nog) niet in Nederland en België beschikbaar.

#5 Ritprijzen bekijken voor openbaar vervoer

Ook nog niet in Nederland en België beschikbaar, maar wel handig als het komt: ritprijzen voor het openbaar vervoer. In gebieden waar dit beschikbaar is, zie je in één oogopslag hoeveel je rit kost. Je kunt zelfs kiezen voor betalen met je openbaar vervoerkaart of contant geld, aangezien de prijs dan kan verschillen. Een kaartje kopen kan niet vanuit Apple Kaarten.

Ritprijzen voor openbaar vervoer in Apple Kaarten

#6 Verbeteringen voor VoiceOver

Ten slotte zijn er verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid. Gebruik je VoiceOver, dan ontvang je nu een hoorbaar en voelbaar signaal als je het startpunt van je wandelroute bereikt. Het is één van de vele nieuwe functies voor toegankelijkheid in iOS 16.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 16.5.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.