Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iOS 16 toegangsscherm aanpassen

Toegangsscherm iOS 16: dit zijn de 4 grote vernieuwingen

Apple heeft het toegangsscherm in iOS 16 een flinke make-over gegeven met verschillende achtergronden en widgets, realtime informatie en notificaties langs de onderrand. Dit is er nieuw!

Het nieuwe toegangsscherm in iOS 16

Meteen na het installeren van iOS 16 vallen twee dingen op: het tijdstip op je vergrendelscherm wordt weergegeven in een ander lettertype en de notificaties staan helemaal onderaan. De populairste nieuwe iOS 16 functie is hier ook te vinden, want je kunt nu je toegangsscherm aanpassen naar jouw smaak. En het is ook nog eens leuk om te doen: voor je het weet heb je een paar bontgekleurde toegangsschermen vol widgets die (vanaf iOS 16.1) zelfs live worden bijgewerkt. We kunnen ons voorstellen dat het allemaal wat veel is. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste vernieuwingen voor je op een rijtje.


Lees ook onze andere tips over het toegangsscherm:

#1 Het toegangsscherm is persoonlijker

Het toegangsscherm is nu persoonlijker en met de ingebouwde editor kun je allerlei aanpassingen doen. Voorheen waren widgets alleen te zien in de Vandaag-weergave aan de linkerkant van het toegangsscherm. Je kon dan bijvoorbeeld het weerbericht raadplegen of kijken wanneer de eerstvolgende afspraak is. Nu zijn er simpele widgets die direct op het toegangsscherm te zien zijn. Ze zijn eenvoudiger van insteek en minder kleurrijk. Apple heeft dit toegevoegd met het nieuwe iPhone always-on scherm in gedachte, maar de functie is niet exclusief voor de nieuwste iPhone.

Nieuw lockscreen maken op iOS 16

Het nieuwe toegangsscherm beschikt over een nieuwe editor. Als je deze start, kom je op een nieuw scherm waar je allerlei thema’s en stijlen kunt proberen. De kleuren, lettertypes en achtergronden worden dan ook meteen aangepast. Hoe je de klok op het toegangsscherm aanpast lees je in een aparte tip.

Daarnaast kun je eigen foto’s selecteren, die uit meerdere lagen bestaan zodat het lijkt alsof de klok half achter het onderwerp van de foto verdwijnt. Het makkelijkste is het instellen van een ander lettertype voor de klok, maar er is veel meer mogelijk. Wat ons daarbij opviel, is dat het helaas niet mogelijk is om de twee icoontjes voor zaklamp en camera te verwijderen. Je kunt veel aanpassen, maar niet alles.

Bekijk ook

Zo geef je de klok op het iPhone-toegangsscherm een ander uiterlijk

Je kunt in een paar stappen de opmaak van de datum en het tijdstip aanpassen op het toegangsscherm van je iPhone en iPad. Je kunt kiezen uit verschillende lettertypes, maar ook uit meerdere kleuren en zelfs letterdiktes. Ook leggen we hier uit hoe je de datum en het tijdstip op je iPhone en iPad wijzigt op basis van je tijdzone.

#2 Widgets en Live Activities op het iOS 16 toegangsscherm

Je kunt je toegangsscherm informatiever maken door allerlei widgets in te stellen vanuit de widgetgalerij. Zo kun je aanstaande afspraken, weerbericht, nieuws, batterijstatus, wekkers en meer instellen. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat er in de loop van de dag steeds andere foto’s op je beginscherm verschijnen. Apple kiest deze uit je fotobibliotheek. Het zullen vaak selfies en ‘mooie’ foto’s zijn, maar je kunt ook zelf een selectie maken.

Live Activiteiten op de iPhone met Uber in iOS 16

Ontwikkelaars kunnen met WidgetKit zelf widgets bouwen voor het toegangsscherm. Dit zijn kleine, snel te raadplegen informatieblokjes die wel wat doen denken aan de complicaties op de wijzerplaat van je Apple Watch. Ze zijn alleen iets groter en kunnen iets meer informatie bevatten. Bekijk ook ons artikel met apps die al iOS 16 widgets hebben.

Lees meer over de widgets voor het toegangsscherm in iOS 16 in onze aparte tip.

Bekijk ook

Zo werken de widgets op het toegangsscherm van je iPhone en iPad (en zo stel je ze in)

Met het toegangsscherm op de iPhone en iPad heb je de mogelijkheid om widgets te plaatsen. Hoe werkt dit en welke opties heb je? Dat lees je in deze tip!

Ook nieuw zijn de Live Activities, hoewel dit eigenlijk een iOS 16.1 functie is en nu nog niet beschikbaar is. Dit zorgt dat je op de hoogte blijft van realtime gebeurtenissen. Hiermee kun je bijvoorbeeld op de hoogte blijven van de scores tijdens een sportwedstrijd, of checken welk nummer je momenteel luistert via de Muziek-app. Je kunt op je muziekwidget tikken om een schermvullende weergave te krijgen, maar echt interactief zijn deze Live Activities verder niet. Andere toepassingen zijn: kijken hoe lang je Uber-rit nog duurt en de statistieken van een workout raadplegen. Ontwikkelaars kunnen de Live Activities API gebruiken om ze zelf te maken.

Bekijk ook

Live Activiteiten: zo werkt het op het toegangsscherm en in het Dynamic Island

Live Activiteiten, ook wel Live Activities genoemd, is een handige functie voor je iPhone om een gebeurtenis te volgen. In deze tip lees je wat Live Activiteiten zijn, vind je enkele praktische voorbeelden en geschikte apps. En vanaf iPadOS 17 vind je het ook op de iPad.

#3 Meerdere toegangsschermen en Focus-modus

Het mooie is dat je meerdere toegangsschermen kunt maken voor verschillende situaties. Je kunt dit doen door op het huidige toegangsscherm te drukken en zijwaarts te bladeren. Maar het kan ook automatisch: door een bepaalde focus-modus in te schakelen. Maak je bijvoorbeeld een ‘Bioscoop’-toegangsscherm dat helemaal zwart is met alleen een tijdweergave, dan kun je deze activeren door de focus-modus ‘Bioscoop’ in te schakelen. Een ‘Werk’-focus kan ervoor zorgen dat er afspraken en aandelenkoersen op je scherm verschijnen, terwijl een ‘Privé’-focus fotos’ van je kinderen toont. Niet alleen de widgets maar ook de wallpaper en het thema veranderen daarbij mee.

Toegangsscherm koppelen aan Focus en lock screen verwijderen in iOS 16

Lees ook onze tip over de nieuwe Focus-filters in iOS 16.

Bekijk ook

Focus-filters op iPhone, iPad en Mac: zo gebruik je ze (met een nieuwe optie in iOS 17.2)

Je kunt op de iPhone, iPad en Mac filters voor een Focus instellen. Met de handige Focus-filters bepaal je welke content in apps getoond mogen worden, op basis van je geactiveerde focus. Zo krijg je geen last van je werkmail in priv├ętijd of kom je niet in de verleiding om te reageren op priv├ęberichtjes tijdens werktijd.

#4 Heel veel thema’s

Het mooie van het nieuwe toegangsscherm is dat je niet aan één uitstraling vast zit. Je kunt kiezen uit allerlei voorgeconfigureerde thema’s zoals Pride, Unity, Emoji, Weer en Astronomie. Daarbinnen kun je weer kiezen voor verschillende uitvoeringen, zoals een recht of spiraalvormig patroon van groente-emoji. Kies je voor een foto, dan kan het onderwerp dankzij achtergrondherkenning half over de klok heen steken, waardoor een diepte-effect ontstaat. Dit werkt alleen als je geen widgets onder de klok gebruikt op het iOS 16 toegangsscherm.

Lees ook onze andere tips over het toegangsscherm:

Bekijk ook

Toegangsscherm aanpassen op iPhone: dit is er mogelijk

Haal alles uit het toegangsscherm op je iPhone. Kies een ander thema, stel meerdere toegangsschermen in en gebruik widgets. Je bepaalt zelf welke informatie te zien is.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.5.1.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De offici├źle release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.