iCloud Plus header.

iCloud+: deze extra functies krijg je bij een betaald iCloud-lidmaatschap

iCloud+ is Apple's betaalde clouddienst, waar extra functies beschikbaar zijn op onder andere het gebied van privacy. We leggen je uit wat iCloud+ is, hoe je er gebruik van maakt en wat de prijs van iCloud+ is.

Apple biedt iedereen met een Apple ID gratis toegang tot iCloud voor het synchroniseren van contacten, foto’s, documenten, bestanden, agenda’s en nog veel meer. Iedereen krijgt 5GB gratis opslag, voor het bewaren van je fotobibliotheek, documenten en reservekopieën. Maar bij Apple kan je ook kiezen voor extra opslag. Sinds iOS 15 gaat een iCloud-account met extra betaalde opslag door het leven als iCloud+. Je krijgt dan dus naast extra opslag nog een aantal andere extra functies. In dit artikel lees je wat iCloud+, ook wel iCloud Plus, te bieden heeft.

Wat is iCloud+?

iCloud Plus is de betaalde variant van iCloud. Voorheen had Apple daar geen aparte naam voor, maar sinds iOS 15 is iedereen die al betaalt voor iCloud overgezet naar iCloud+. De betaalde versie van iCloud biedt een vijftal extra functies, die je kan gebruiken op toestellen met iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey en nieuwer.

iCloud Plus header.

Voor bestaande gebruikers van de gratis variant van iCloud verandert er niets. iCloud is en blijft gratis te gebruiken voor het synchroniseren van gegevens en online opslaan van bestanden (tot 5GB).

Functies van iCloud Plus: dit is er nieuw

Zoals gezegd biedt iCloud+ een vijftal extra functies, bovenop alle mogelijkheden van het gratis iCloud-abonnement. Dit zijn de functies die je krijgt als je je abonneert op iCloud Plus:

Extra opslag

Net als bij de vorige vorm van het betaalde iCloud-lidmaatschap krijg je extra online opslag bij iCloud+. Er is keuze uit vijf opties:

 • 50GB
 • 200GB
 • 2TB
 • 6TB
 • 12TB

Alle opslagcapaciteiten zijn ook te delen met het gezin, dus ook die met 50GB. In onze tip over iCloud-opslag delen lees je precies hoe dat werkt. Voorheen was de opslagcapaciteit van 50GB niet te delen met een gezin.

Private Relay in iCloud+

Private Relay is een nieuwe functie van iCloud+. Het is een nieuwe dienst (een soort VPN) die ervoor zorgt dat browsen in Safari nog veiliger gaat. Je internetverkeer verloopt via encryptie, waardoor niemand kan zien welke websites je bezoekt. Hierdoor kan niemand je IP-adres, locatie en andere browseractiviteiten gebruiken om je te volgen en een profiel van je op te bouwen. Private Relay is dus een verbeterde manier van privébrowsen. De functie kan ervoor zorgen dat sommige websites en diensten niet goed werken. Een voorbeeld daarvan is inloggen bij DigiD. Je kunt in dat geval Privédoorgifte (tijdelijk) uitschakelen. Privédoorgifte werkt alleen in Safari.

Bekijk ook

iCloud Private Relay: meer privacy tijdens het browsen (of zet het uit bij websiteproblemen)

Met Private Relay (of Privédoorgifte) kun je veiliger browsen op je iPhone. Lees in deze tip wat het inhoudt en hoe je het gebruikt.

Verberg e-mailadres

Hide my Email (Verberg mijn e-mailadres) is een soort verlengde van Log in met Apple. Bij Log in met Apple kon je al kiezen om een willekeurig e-mailadres te gebruiken, die de e-mails die je daarop ontvangt doorstuurt naar je eigen persoonlijke e-mailadres. Met deze functie kan je op ieder moment zelf een nieuw willekeurig e-mailadres aanmaken, dat gekoppeld is aan je eigen persoonlijke e-mailadres. In de instellingen vind je dan ook alle eerdere aangemaakte e-mailadressen van Log in met Apple.

Bekijk ook

Zo maak je willekeurige e-mailadressen met iCloud dankzij Verberg mijn e-mailadres

In deze tip leggen we uit hoe je willekeurige e-mailadressen kan aanmaken via iCloud. Handig, want zo hoeft niet iedereen je echte adres te weten. De functie heet Verberg mijn e-mailadres.

Eigen domein aanmaken

Een andere extra functie voor je e-mailadres is dat je een eigen domeinnaam kan gebruiken in iCloud. Je kiest dan voor je persoonelijke e-mail geen @icloud.com-adres, maar een eigen gekozen naam op de plek achter het apenstaartje. Denk bijvoorbeeld aan je achternaam, zodat je je e-mailadres nog persoonlijker kan maken. Je kan niet bij Apple zelf direct een domein aanmaken, want deze moet ergens anders gehost worden. Je kan hem met deze functie alleen koppelen aan je eigen iCloud-account. Je kan in ieder geval familieleden uitnodigen om hetzelfde domein te gebruiken voor hun e-mailadres.

Bekijk ook

Eigen e-maildomeinen in iCloud+ nu beschikbaar in beta

Het is nu mogelijk om een eigen domeinnaam voor e-mail te koppelen aan iCloud+. iCloud-abonnees kunnen het via beta.icloud.com instellen en een eigen domein importeren in iCloud.

HomeKit Secure Video: nu met meer camera’s

HomeKit Secure Video is een reeds bestaande functie voor geschikte beveiligingscamera’s in HomeKit. Met HomeKit Secure Video krijg je uitgebreide opnameopties (zoals het kunnen opnemen als je weg bent en alleen streamen als je thuis bent), waarbij alle opnames veilig in iCloud bewaard worden. Deze opnames tellen niet mee voor je iCloud-opslag, maar je hebt er dus wel het betaalde iCloud-lidmaatschap voor nodig. Apple hanteert sinds iOS 15 deze limieten:

 • 50GB: 1 camera
 • 200GB: 5 camera’s
 • 2TB: Onbeperkt aantal camera’s

Bij grotere bundels van 6TB en 12TB heb je dezelfde voordelen als 2TB.

Bekijk ook

HomeKit Secure Video: veiliger opslaan van je camerabeelden

Met HomeKit Secure Video kun je videobeelden van je camera's beveiligd opslaan via iCloud. Wat moet je weten over HomeKit Secure Video, wat heb je nodig om het te gebruiken en welke camera's ondersteunen het? We zochten het voor je uit!

Wat kost iCloud+?

Apple hanteert dezelfde prijzen voor iCloud+ als nu bij de betaalde versie van iCloud het geval is. Dit zijn de prijzen die je betaalt:

 • 50GB iCloud+: €0,99 per maand
 • 200GB iCloud+: €2,99 per maand
 • 2TB iCloud+: €9,99 per maand
 • 6TB iCloud+: €29,99 per maand
 • 12TB iCloud+: €59,99 per maand

iCloud+ is bovendien onderdeel van Apple One, het alles-in-1 lidmaatschap waar nu ook al het betaalde iCloud-lidmaatschap bij zit. Als je al geabonneerd bent voor Apple One, ben je automatisch overgezet naar het nieuwe betaalde iCloud-lidmaatschap.

Bekijk ook

Apple One: de alles-in-1 bundel voor Apple's betaaldiensten

Apple One is een allesomvattende bundel waarin meerdere betaalde diensten van Apple met elkaar gecombineerd zijn. Zo bespaar je geld op diensten die je toch al gebruikte.

Hoe kan ik me aanmelden voor iCloud+?

Als je al betaalde voor iCloud-opslag, heb je automatisch toegang tot iCloud+. Je hoeft je dan dus niet apart aan te melden. Gebruik je een gratis iCloud-account met 5GB opslag, dan kun je je zo aanmelden voor iCloud Plus:

iPhone en iPad

 1. Ga naar Instellingen > je naam > iCloud.
 2. Tik op Beheer opslag en kies voor Koop meer opslag of Wijzig opslagabonnement.
 3. Kies de hoeveelheid opslag die je wil.

Mac

 1. Open Systeemvoorkeuren en klik op Apple ID > iCloud.
 2. Klik rechtsonder op Beheer.
 3. Klik op Koop meer opslag of Wijzig opslagabonnement.
 4. Kies de hoeveelheid opslag die je wil.

Zodra je je opslagcapaciteit bevestigd hebt, ben je automatisch over naar iCloud+.

Bekijk ook

Zo kun je iCloud-opslag uitbreiden, vergroten en upgraden (en dit zijn de prijzen)

Is je iCloud-opslag volgeraakt en wil je deze uitbreiden of blijkt juist dat je veel te veel opslag hebt? In deze tip leggen we uit hoe je je iCloud opslagruimte kunt vergroten en verkleinen.

Wanneer is iCloud Plus beschikbaar?

iCloud+ is beschikbaar sinds 20 september 2021 en werd geïntroduceerd in iOS 15 en de andere software-updates. Je kan het ook gebruiken op alle nieuwere versies van de besturingssystemen. Op oudere versies is de functie niet beschikbaar. Heb je nog een toestel met een oudere softwareversie, dan kan je daar de functies van deze dienst niet gebruiken.