Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iOS 16 met vernieuwde Focus-functie.

Blijf gefocust: dit is er nieuw voor Focus in iOS 16 en macOS Ventura

De Focus-functie van de iPhone, iPad en Mac heeft in iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura een flinke update gekregen. Er zijn nieuwe focusfilters, meer opties om meldingen van apps wel of niet toe te staan en nog veel meer handige tweaks.

Nieuw voor Focus in iOS 16

Vorig jaar introduceerde Apple met iOS 15 de Focus-functie. Het was één van de grootste belangrijke verbeteringen en nu een jaar later voegt Apple alweer allerlei nieuwe functies en mogelijkheden toe. Sommige nieuwe Focus-functies hebben ook te maken met het nieuwe iOS 16 toegangsscherm, maar er zijn ook verbeteringen voor het instellen en aanmaken van een focus.

#1 Focus koppelen aan toegangsscherm

Beschikbaar op: iOS 16
In iOS 16 heeft het toegangsscherm allerlei nieuwe opties gekregen, zodat je het scherm een stuk persoonlijker kunt maken met een eigen lettertype, widgets en meer. Maar wat daarbij ook goed van pas komt, is de optie om een focus te koppelen aan een toegangsscherm. Op die manier kun je bijvoorbeeld een toegangsscherm voor tijdens het slapen maken, die automatisch verschijnt als de Slaap-focus actief wordt (of andersom). Zo word je ‘s nachts niet verblind door een felle wallpaper.

Focus-modus koppelen aan toegangsscherm

Bovendien geeft iOS nu ook suggesties voor toegangsschermen in de instellingen van een focus. Zo kan er een toegangsscherm voorgesteld worden met een persoonlijke foto en widgets voor je smart home als je je Persoonlijk-focus gebruikt. Of bijvoorbeeld een rustgevend toegangsscherm met zo min mogelijk afleiding als je een Mindfulness-focus instelt.

#2 Focusfilters: bepaal content in apps op basis van een focus

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Met de nieuwe Focusfilters in iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura kun je bepalen welke content zichtbaar is in Apple’s eigen apps. Je kunt bijvoorbeeld een gewijzigde chatlijst in de Berichten-app zien als jouw Werk-focus ingesteld is, zodat je dus alleen maar de gesprekken met je collega’s ziet. Op dezelfde manier kun je ook een koppeling maken met Agenda, Mail en Safari, maar ook met bepaalde systeemfuncties zoals de energiebesparingsmodus en de donkere modus.

Focusfilters instellen en gebruiken op iPhone

Voeg je aan je Werk-focus het filter voor de Mail-app toe, dan zie je in de Mail-app alleen de postbus van je zakelijke e-mailaccount. Of koppel je sportagenda in de Agenda-app met een Trainen-focus, zodat je tijdens het sporten alleen die agenda bekijkt. Het is altijd mogelijk om ter plekke het filter (tijdelijk) uit te schakelen zonder dat je van focus hoeft te wisselen.

Bekijk ook

Focus-filters op iPhone, iPad en Mac: zo gebruik je ze (met een nieuwe optie in iOS 17.2)

Je kunt op de iPhone, iPad en Mac filters voor een Focus instellen. Met de handige Focus-filters bepaal je welke content in apps getoond mogen worden, op basis van je geactiveerde focus. Zo krijg je geen last van je werkmail in privétijd of kom je niet in de verleiding om te reageren op privéberichtjes tijdens werktijd.

#3 Apps en personen: nu ook meldingen stilhouden

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Een flink nadeel van Focus in iOS 15, was dat je alleen aan kon geven welke meldingen van welke apps en personen wél toegestaan zijn. Dat is bijvoorbeeld lastig voor een Persoonlijk-focus, waarin je aan wil geven dat je bepaalde meldingen van collega’s en van apps die je voor je werk gebruikt juist uit wil zetten. Omdat je alleen aan kon geven welke apps en personen wél toestemming hebben voor meldingen, moest je in zo’n situatie dus alles inschakelen, behalve de apps die geen meldingen mogen geven. Nogal omslachtig dus, maar in iOS 16 en de andere updates heeft Apple hier wat aan gedaan. Je kunt nu bij apps en personen apart kiezen of je juist meldingen wil toestaan of wil blokkeren. Je doet dit dus per type melding (apps of personen) apart configureren.

Focus in iOS 16: stilgehouden meldingen.

#4 Beginscherm suggesties

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16
Naast de suggesties voor het toegangsscherm, kan de Focus-functie ook suggesties geven voor het beginscherm. Het was al mogelijk om voor een focus te bepalen welke beginschermen met appicoontjes en widgets zichtbaar mogen zijn. Op die manier kun je een heel eigen aangepast beginscherm hebben voor bijvoorbeeld je Werk-focus. In iOS 16 zijn er ook suggesties voor een passend beginscherm op basis van de apps en widgets die tijdens de ingestelde focus vaak gebruikt worden.

#5 Makkelijker instellen: meteen aan de slag

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Apple belooft dat het instellen van een nieuwe focus in iOS 16 een stuk makkelijker is geworden. Voorheen moest je nog een flink stappenplan doorlopen, waarbij je aan kan geven welke apps en personen wel meldingen mogen sturen en wanneer de focus aan moet gaan. In iOS 16 wordt een nieuwe focus meteen toegevoegd zodra je op het plusje tikt, waarbij je achteraf nog instellingen aan kan passen.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie (met terugkeer van een geliefde optie in iOS 17)

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt en wat er verbeterd is in iOS 17.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiële release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.