Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Woning-app in iOS 16

Dit is er nieuw voor de Woning-app in iOS 16

De Woning-app heeft in iOS 16 een compleet nieuw uiterlijk gekregen met welkome verbeteringen. Ook zijn er nieuwe functies toegevoegd. Dit komt ook naar iPadOS 16. Lees hier wat er zoal veranderd is.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

HomeKit verbeteringen in iOS 16

Een langverwachte update voor de Woning-app is eindelijk aangekondigd voor iOS 16 en iPadOS 16. De app heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen. Dat moet de app makkelijker maken om te bedienen, ook als je heel veel HomeKit-accessoires hebt. Daarnaast heeft Apple de app toekomstbestendiger gemaakt.

Woning-app vernieuwd in iOS 16

Apple zegt dat de app helemaal opnieuw is ontworpen en dat blijkt meteen als je de app voor het eerst opent. Knoppen zien er strakker uit en het valt al snel op dat je geen tabbladen meer hebt voor kamers. Alle kamers vind je nu in één lijst, maar nog wel duidelijk van elkaar gescheiden. Bovenin vind je knoppen met allerlei categorieën van apparaten, waaronder beveiliging, verlichting en klimaatregeling. Tik hierop om alles van die categorie te bekijken.

Woning-app in iOS 16

Onder de categorieën vind je al je accessoires met bovenin de scènes en je favoriete apparaten. Heb je beveiligingscamera’s, dan bekijk je deze allemaal bij elkaar. Bij alle kamernamen kun je tikken om een speciale pagina te bekijken. Hier vind je vervolgens alle accessoires in die kamer, maar dan gesorteerd op categorie. Je kunt de volgorde van de kamers aanpassen.

Naast de nieuwe indeling, die wat ons betreft mag blijven, vind je ook nieuwe woningachtergronden in de woninginstellingen. Dit is de wallpaper van de Woning-app. De keuze bestaat uit een foto van een zonsondergang, bloemen en een hele reeks kleurverlopen. Je kunt natuurlijk ook nog steeds een eigen foto instellen.

Andere bediening van Woning-knoppen

Het nieuwe design brengt ook een andere verandering teweeg: de bediening van de knoppen is anders. Je moet nu steeds links tikken voor de bediening (bijvoorbeeld aan/uit bij een lamp of open/dicht bij een raam) en je moet rechts tikken voor scènes en instellingen.

HomeKit widgets op je lockscreen

Eén van de grotere nieuwe functies in iOS 16 is lockscreen widgets. Je kunt kleine stukjes informatie tonen op je lockscreen, zoals je agenda, het weerbericht en dus ook je Woning-app. Je kunt bijvoorbeeld snel zien hoeveel graden het binnen is, of er beveiligingsproblemen zijn of een scène activeren. Omdat de toegangsschermen ook gekoppeld kunnen worden aan een Focus, kun je bijvoorbeeld deze informatie alleen tonen als je op je werk bent. Zo houd je eenvoudig een oogje in het zeil. Heb je een iPhone 14 Pro, dan zie je de widgets altijd vanwege het nieuwe always-on scherm.

Woning widgets op toegangsscherm

Bekijk ook

Zo werken de widgets voor het toegangsscherm van je iPhone (en zo stel je ze in)

Met het nieuwe toegangsscherm sinds iOS 16 heb je de mogelijkheid om widgets te plaatsen. Hoe werkt dit en welke opties heb je? Dat lees je in deze tip!

Verbeterde architectuur in de Woning-app (vanaf iOS 16.1)

Hiervan zul je niets zien, maar waarschijnlijk wel merken. Vooral als je veel HomeKit-accessoires hebt kan het zijn dat de oude Woning-app nog wel eens vastliep of langzaam reageerde. Sinds iOS 16 is dat als het goed is verleden tijd, want Apple heeft onder de motorkap verbeteringen doorgevoerd. Eén van de problemen in de Woning-app vóór iOS 16 is dat hij niet altijd even betrouwbaar was. Hopelijk is dat nu voor eens en voor altijd opgelost.

Ondersteuning voor Matter (vanaf iOS 16.1)

Het zat er al een hele tijd aan te komen, maar Matter komt nu officieel naar iOS. Met Matter kun je meer (soorten) accessoires op een betrouwbare en snelle manier met elkaar verbinden. Matter werkt ook op andere platforms dan die van Apple, zolang de ontwikkelaar maar ondersteuning inbouwt. Als een accessoire met Matter werkt, hoeft het niet nog apart ondersteuning voor Apple, Google én Alexa in te bouwen. Het is vanaf iOS 16.1 beschikbaar.

Matter smart home logo

Bekijk ook

Matter FAQ: dit zijn de plannen van de diverse fabrikanten

Matter komt eraan: dit najaar komen de eerste producten met Matter-certificaat beschikbaar. Wat betekent het voor jou als HomeKit-gebruiker? Moet je nog op het HomeKit-logo letten of zit je met Matter beter?

Offline Siri werkt ook voor HomeKit

Helaas kunnen we er met de Nederlandstalige Siri nog geen gebruik van maken, maar sinds iOS 16 kan de offline variant van Siri ook je HomeKit-accessoires bedienen. Je stemverzoek wordt dan niet meer naar Apple’s server gestuurd, maar kan direct worden uitgevoerd door de iPhone. Dat werkt aanzienlijk sneller. Helaas is offline Siri nog niet in het Nederlands beschikbaar en weten we nog niet wanneer dat gaat veranderen. Je kunt wel Siri op Engels zetten en het gebruiken.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 16.5.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 17 september: Gewijzigde bediening toegevoegd: links tikken voor aan/uit, rechts voor opties.
  • 2022 - 16 september: Verduidelijkt dat Matter en nieuwe architectuur in iOS 16.1 komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.