Toegangsscherm aanpassen op iPhone: dit is er mogelijk

Haal alles uit het toegangsscherm op je iPhone in iOS 16. Kies een ander thema, stel meerdere toegangsschermen in en gebruik widgets. Je bepaalt zelf welke informatie te zien is.

Het toegangsscherm op de iPhone heeft gaandeweg steeds meer functies gekregen. In het begin kon je alleen datum en tijdstip erop aflezen, zonder dat je je iPhone hoefde te ontgrendelen. Sinds iOS 16 kun je veel meer doen, zoals widgets instellen en tussen meerdere toegangsschermen bladeren. In dit artikel lees je over de vele mogelijkheden van het toegangsscherm op de iPhone en laten we zien hoe je het toegangsscherm kan aanpassen op je iPhone. Op de iPad heb je ook een toegangsscherm, maar zijn de mogelijkheden wat beperkter.

Nieuw sinds iOS 16:

Toegangsscherm aanpassen op de iPhone in iOS 16

Sinds iOS 16 is het mogelijk om je toegangsschermen op de iPhone te voorzien van thema’s, lettertypes, foto’s, wallpapers en meer. Dit vind je alleen op de iPhone, niet op iPads met iPadOS 16. Het lijkt wel een beetje op het instellen van een nieuwe Apple Watch-wijzerplaat. Je kunt maximaal 200 verschillende toegangsschermen instellen.

Hoe je dit instelt lees je hier:

 1. Zorg dat je de iOS 16 hebt geïnstalleerd.
 2. Open het toegangsscherm en houd je vinger even op het scherm.
 3. Tik op Pas aan om het bestaande toegangsscherm te wijzigen of tik op het blauwe plusje om een nieuwe te maken.
 4. Kies een nieuwe achtergrond. Soms zijn er meerdere varianten die je kunt bekijken door opzij te vegen.
 5. Je kunt nu drie dingen wijzigen: de datumbalk boven de klok, de klok zelf en de rij met widgets onder de klok. Tik erop en kies de gewenste optie.

Nieuw lockscreen maken op iOS 16

Apple levert standaard een grote verzameling van achtergronden mee. Onder de noemer Verzamelingen kan je kiezen tussen een reeks standaard achtergronden, zoals Pride, Unity, Regenboog, Dynamisch en de bekende clownsvissen. Maar er zijn ook wallpapers met Emoji, Kleur en Astronomie. Sommige kun je nog verder aanpassen. Bij Emoji kun je zelf kiezen welke emoji getoond worden, hoe ze op het scherm verschijnen en stel je een achtergrondkleur in. Met de Foto’s shuffelen optie kun je meerdere foto’s selecteren die telkens veranderen als je je iPhone oppakt. Zo krijg je telkens een andere eigen foto te zien. Je kunt ook gewoon een eigen foto instellen als achtergrond, waarbij het onderwerp subtiel voor de klok kan verschijnen voor een extra diepte effect.

Een leuke achtergrond is de Weer-achtergrond. Deze gebruikt de animaties van de Weer-app en wat je ziet is afhankelijk van het huidige weer op jouw locatie. Regent het buiten, dan zal het ook op je iPhone regenen waarbij de regendruppels over het scherm vallen. Hoe er wel rekening mee dat je toegangsscherm bij de Weer-wallpaper er soms wat grauw uit kan zien, vooral in de herfst en in de winter. Is het buiten grijs en bewolkt, dan is dat op je iPhone-toegangsscherm ook het geval.

Lock screen widgets op iOS 16

Je kunt de kleur het het lettertype van je lock screen klok aanpassen. Eventueel kun je met de drie puntjes rechtsonder het diepte-effect uitschakelen. Op deze manier kun je het toegangsscherm helemaal naar jouw smaak aanpassen. In onze aparte tip lees je daar nog meer over. Je hebt dus heel veel opties als je het toegangsscherm op je iPhone wil aanpassen en naar je eigen hand wil zetten.

Bekijk ook

Opmaak datum en tijd aanpassen op het toegangsscherm van je iPhone en iPad doe je zo

Sinds iOS 16 kun je de opmaak van de datum en het tijdstip aanpassen op het toegangsscherm van je iPhone. Je kunt kiezen uit verschillende lettertypes, maar ook uit meerdere kleuren. Vanaf iOS 17 is er bovendien wat meer mogelijk. Ook leggen we hier uit hoe je de datum en het tijdstip op je iPhone en iPad wijzigt op basis van je tijdzone.

Wisselen tussen toegangsschermen

In iOS 16 en nieuwer kun je meerdere toegangsschermen instellen, waar je gemakkelijk tussen kunt wisselen:

 1. Open het toegangsscherm en leg je vinger erop om te wijzigen.
 2. Veeg opzij naar een ander toegangsscherm.
 3. Heb je maar één toegangsscherm? Dan kun je met het blauwe plusje een extra toegangsscherm maken, zoals hierboven uitgelegd.

Toegangsscherm koppelen aan een focus-modus

Je kunt een apart toegangsscherm voor ‘Werk’, ‘Privé’, ‘Slaap’ en dergelijke maken. Ze worden automatisch actief als je de bijbehorende Focus-modus inschakelt. Dit doe je door het toegangsscherm te koppelen aan een bestaande Focus.

Het werkt als volgt:

 1. Open het toegangsscherm en leg je vinger erop om te wijzigen.
 2. Tik onderin het scherm op de knop Focus.
 3. Onder Koppel focus kies je een focus-modus.

Zodra je deze focus activeert zal ook het bijbehorende toegangsscherm actief worden met het gewenste thema, lettertype en de gekozen widgets.

Toegangsscherm koppelen aan Focus en lock screen verwijderen in iOS 16

Automatisch toegangsscherm wisselen

Je kunt automatisch wisselen van toegangsscherm op basis van tijd of locatie. Hiervoor gebruik je de focusmodus, zoals hierboven beschreven. Tijdens het maken van een nieuwe Focus-modus kun je meteen een bijbehorend toegangsscherm kiezen. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt:

 1. Ga naar Instellingen > Focus op je iPhone.
 2. Klik op het plus-icoontje rechtsboven om een nieuwe focus te maken.
 3. Kies bijvoorbeeld de focus ‘Lezen’ of maak een aangepaste focus.
 4. Blader omlaag en kies het gewenste toegangsscherm en beginscherm.

Toegangsscherm koppelen aan Focus

 1. Maak een automatisering op basis van tijd, locatie of app. Je kunt de focus bijvoorbeeld activeren als je de Boeken-app opent.
 2. De focus wordt nu automatisch ingeschakeld op het gekozen tijdstip en als je een bepaalde actie uitvoert, bijvoorbeeld het openen van de gekozen app.

Toegangsscherm verwijderen

Om een gemaakt toegangsscherm te verwijderen, doe je het volgende:

 1. Hou je vinger op het toegangsscherm om naar de bewerkmodus te gaan.
 2. Veeg het toegangsscherm dat je wil verwijderen omhoog.
 3. Tik op het rode prullenbakje om deze te verwijderen.

Widgets op het toegangsscherm

Sinds iOS 16 kun je ook widgets op het toegangsscherm zetten. Deze verschijnen onder de klok en tonen nuttige informatie zoals de batterijstatus van je apparaten, je volgende agenda-afspraak, het laatste nieuws of het weerbericht. Veel standaardapps bieden een widget voor het toegangsscherm, maar apps van derden bieden ook eigen toegangsscherm-widgets.

Bekijk ook

Zo werken de widgets voor het toegangsscherm van je iPhone (en zo stel je ze in)

Met het nieuwe toegangsscherm sinds iOS 16 heb je de mogelijkheid om widgets te plaatsen. Hoe werkt dit en welke opties heb je? Dat lees je in deze tip!

De andere uitgebreide widgets kun je ook vanaf het toegangsscherm bekijken, zowel met iOS 16 en nieuwer als in oudere versies. Veeg op het toegangsscherm van links naar rechts en je ziet de widgets. Dit zijn kleine blokjes met informatie vanuit een bepaalde app. Als je toestel vergrendeld is zul je niet alle info te zien krijgen. Zo worden icoontjes voor je favoriete contactpersonen niet getoond. Wil je de bijbehorende app openen voor meer info, dan moet je je toestel wel ontgrendelen. Je kunt sinds iOS 14 en iPadOS 15 de widgets ook op willekeurige plekken op je beginscherm zetten. En vanaf iOS 16 staan widgets ook direct onder de klok op je toegangsscherm (zie bovenaan dit artikel).

Bekijk ook

Widgets instellen op de iPhone en iPad voor een snelle blik op informatie

Op je iPhone en iPad kun je widgets instellen. Deze geven je een snelle blik op de stand van zaken. We leggen uit hoe je widgets op je beginscherm instelt. Ook lees je hoe de widgets in iOS 13 en ouder werken.

Functies van het toegangsscherm

Het toegangsscherm heeft diverse functies:

 • Snel de zaklamp en camera inschakelen.
 • Je iPhone ontgrendelen, door de toegangscode in te tikken.
 • Het Bedieningspaneel openen, voor snelle toegang tot functies zoals rekenmachine, Focus, Bluetooth en schermopnames. Veeg omlaag vanuit de rechterbovenhoek.
 • Meldingen bekijken in het Berichtencentrum/Meldingencentrum. Veeg omhoog vanuit het midden.
 • Widgets bekijken, met bijvoorbeeld weerbericht en batterijstatus van je devices. Bekijk de widgets op je toegangsscherm onder de klok of veeg van links naar rechts over het toegangsscherm.
 • Spotlight openen en vragen aan Siri stellen.

Ook kun je enkele andere functies gebruiken vanaf het toegangsscherm. Je kiest zelf of je dit wilt. Het gaat bijvoorbeeld om: Woningbeheer, Wallet, gemiste oproepen beantwoorden en berichten beantwoorden. Daarnaast kun je medische info op het toegangsscherm laten tonen.

Toegangsscherm activeren

Je activeert het toegangsscherm op verschillende manieren:

Op toestellen met Face ID zal je toestel meteen worden ontgrendeld, waardoor je het toegangsscherm maar heel korte tijd te zien krijgt. Draag je een mondkapje of heb je een toestel met Touch ID, waarbij je je vinger niet op de homeknop hebt gelegd, dan zal het toegangsscherm met nummerpad wat langer in beeld blijven.

Bekijk ook

'Til op om te activeren': zo werkt Raise to Wake op je iPhone

Met 'Raise to Wake' oftewel 'Til op om te activeren' activeer je gemakkelijk het scherm van je iPhone door 'm op te tillen. Je hoeft niet te tikken of op een knop te drukken. In deze tip leggen we uit hoe je 'Til op om te activeren' gebruikt en hoe je het kunt uitschakelen.

Bedieningspaneel op het toegangsscherm

Het Bedieningspaneel geeft snelle toegang tot knoppen voor rekenmachine, schermopnames, Focus, Bluetooth en dergelijke. Je kunt het Bedieningspaneel vanaf elk iPhone-scherm bereiken door vanuit de rechterbovenhoek omlaag te vegen. Dit geldt ook voor het toegangsscherm.

Toegangsscherm met functies op de iPhone

Meldingen op het toegangsscherm

Zie je een melding binnenkomen op je toegangsscherm, dan kun je erop tikken om de bijbehorende app te openen. Ook kun je naar links vegen voor snelle acties, zoals meldingen tijdelijk uitschakelen of wissen. Heb je eenmaal een melding geopend of gewist, dan verdwijnt deze uit de lijst. Sinds iOS 16 verschijnen de meldingen onderaan. Je kunt wel de weergave van meldingen op het toegangsscherm aanpassen.

Bekijk ook

Weergave van meldingen op je toegangsscherm aanpassen: zo zie je weer gewoon een lijst met meldingen

Wist je dat je op de iPhone kan kiezen uit drie verschillende weergaves van meldingen op je toegangsscherm? Standaard worden je meldingen in een stapel weergegeven die je uit moet klappen, maar je kan ook gewoon voor de vroegere lijstweergave kiezen. In deze tip lees je waaruit je kunt kiezen en hoe je de weergave van je meldingen instelt.

Op het toegangsscherm zelf kun je naar het Berichtencentrum/Meldingencentrum bladeren om al je meldingen te zien. Veeg hiervoor omhoog vanuit het midden van het scherm. Dit werkt alleen als het toegangsscherm in beeld is.

Toegang tot camera en zaklamp

Als er een bijzondere gebeurtenis is, wil je zo snel mogelijk de camera erbij pakken. Dit kan op twee manieren: activeer het toegangsscherm en tik op het camera-icoontje. Maar het kan nog sneller: activeer het toegangsscherm en veeg naar links. De camera wordt nu meteen actief. Voor de zaklamp heb je maar één optie: op de knop op het toegangsscherm drukken. Hou je je vinger even op de knop op het scherm, dan kun je wel verschillende lichtsterktes kiezen.


Wallpaper op het toegangsscherm in iOS 15 en eerder

Heb je geen iOS 16, dan kun je je toegangsscherm ook een persoonlijk tintje geven door een achtergrond naar keuze in te stellen. Hoe het instellen van een dergelijke wallpaper werkt, lees je in een aparte tip. Daarnaast kun je voor het beginscherm nog een andere achtergrond instellen. Twee dezelfde wallpapers kan ook.

Bekijk ook

Zo kun je een andere iPhone wallpaper instellen

Hoe kun je een leuke nieuwe wallpaper instellen op je iPhone, iPad of iPod touch? In deze tip lees je alles over wallpapers downloaden, zelf maken en wallpaper instellen.

Meer tips voor het toegangsscherm

Hieronder vind je meer tips om alles uit het toegangsscherm te halen: