Privacy that's iPhone

Met deze privacy-verbeteringen in iOS 16 ben je beter beschermd

Ook in iOS 16 en de andere updates zitten verbeteringen voor de privacy van Apple-gebruikers. Dit jaar kun je rekenen op betere beveiligingsupdates, privacy-verbeteringen voor apps en nog veel meer.

Privacy in iOS 16 en meer

Kies je voor Apple, dan zijn privacy en beveiliging waarschijnlijk ook belangrijke punten voor jou. Apple heeft ook in iOS 16 en de andere updates diverse verbeteringen op het gebied van privacy en beveiliging. Apple lichtte destijds bij de aankondiging van iOS 16 al enkele functies uit, maar er zijn nog meer kleine verbeteringen op dit gebied die niet gepresenteerd werden. We hebben alle privacy-verbeteringen in iOS 16 en meer hier voor je op een rij gezet.

#1 Snelle beveiligingsupdates voor al je apparaten

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Met iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura kan Apple automatisch kleine beveiligingsupdates uitbrengen, zonder dat hier een hele complete software-update voor het besturingssysteem voor nodig is. Dit wordt door Apple ook wel Rapid Security Responses genoemd, in het Nederlands snelle beveiligingsmaatregelen. De updates worden automatisch geïnstalleerd, soms zelfs zonder dat je iPhone, iPad of Mac hoeft te worden herstart. Dergelijke updates worden ook sneller naar je devices gestuurd dan de gewone software-updates. Bij die updates kan het altijd een paar weken of een maand duren voordat ze automatisch geïnstalleerd worden. Hiermee voorkomt Apple dat er een mogelijke bug in een software-versie al vroeg bij gebruikers geïnstalleerd wordt. Maar bij beveiligingsupdates speelt dit niet, vandaar dat deze sneller op je toestel komen te staan.

#2 Veiligheidscontrole: als je je onveilig voelt
Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16
Met de nieuwe functie Veiligheidscontrole kun je snel actie ondernemen als je je om wat voor reden dan ook onveilig voelt. Denk bijvoorbeeld als je je bedreigd voelt door een lastige thuissituatie. Met Veiligheidscontrole kun je zien tot welke gegevens anderen toestemming hebben. Denk bijvoorbeeld aan je locatie of een gedeeld fotoalbum. Met deze functie kun je die toegang in één keer intrekken, waardoor je niet alles handmatig af hoeft te gaan. Behalve voor personen kun je dit ook voor apps uitschakelen. Tot slot schakelt de functie toegang tot je account uit op al je apparaten, met uitzondering van één toestel. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld een gedeelde iPad of Mac hebt. In onze tip over Veiligheidscontrole op je iPhone lees je hoe het werkt.

Veiligheidscontrole iPhone op iOS 16.

#3 Toestemming tot je klembord voor plakken

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16
Apps kunnen je klembord raadplegen, bijvoorbeeld om een trackingcode automatisch in je pakjesapp te zetten. Vanaf iOS 16 moeten apps toestemming vragen om dergelijke informatie automatisch uit je klembord te halen. In je klembord kunnen ook wachtwoorden en andere persoonsgegevens staan. Apps kunnen dergelijke gegevens stiekem uitlezen als ze toevallig in je klembord staan, waarmee ze bijvoorbeeld een profiel van je kunnen opbouwen. In iOS 16 kan dat dus niet zomaar, omdat je een app daar expliciet toestemming voor moet geven. Hieronder zie je hoe dit er in een melding uit ziet.

Toestemming om te plakken in apps in iOS 16.

#4 Vergrendelde foto-albums

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Hier is al vaak om gevraagd: de mogelijkheid voor vergrendelde fotoalbums. In iOS 16 is Apple dit (gedeeltelijk) tegemoet gekomen, want de Verborgen- en Recent verwijderd-albums zijn nu standaard vergrendeld met Face ID, Touch ID of een toegangscode. Dat betekent dat niet zomaar iedereen deze albums kan bekijken als je je iPhone ontgrendelt ergens rond laat slingeren. Je kunt het helaas niet zelf voor eigengemaakte albums instellen, maar beter iets dan niets.

Bekijk ook

Fotoalbum met wachtwoord op de iPhone instellen? Dit is er mogelijk

Heb je een serie foto's die niet iedereen mag zien? Dan wil je die misschien in een speciaal album zetten, voorzien van wachtwoord of pincode. Een fotoalbum vergrendelen op de iPhone is echter niet zomaar mogelijk. In deze tip leggen we uit wat er mogelijk is.

#5 Privacygeschiedenis: zie welke apps wat gebruiken

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16
Je wist misschien al dat je in het Bedieningspaneel kan zien welke apps onlangs je camera en microfoon gebruikt hebben. Maar als er meer apps zijn die onlangs bepaalde sensoren gebruikt hebben, kan je daar nu ook een soort geschiedenis van zien. Open het Bedieningspaneel en tik op de app die daar bovenaan staat. Dit is alleen beschikbaar als er recent een app is die gebruikgemaakt heeft van je locatie, microfoon of camera. Nadat je hierop getikt hebt, zie je per app welke gegevens onlangs gebruikt zijn. Handig!

Privacygeschiedenis van apps in Bedieningspaneel  in iOS 16.

#6 Streamingverbeteringen, bijvoorbeeld Chromecast

Beschikbaar op: iOS 16, iPadOS 16
Als je een film of serie wil streamen via bijvoorbeeld Chromecast, moet een app daarvoor toestemming vragen tot je netwerk of Bluetooth. Geef je die toestemming niet, dan kunnen Chromecast-apparaten in de buurt niet gevonden worden. In iOS 16 heeft Apple dit aangepast. Streamingprotocollen anders dan AirPlay vereisen nu geen toestemming meer tot je lokale netwerk of Bluetooth verbindingen. Dit verbetert je beveiliging, omdat je niet meer complete toegang hoeft te verlenen om gebruik te maken van één functie.

#7 Usb-accessoires op de Mac

Beschikbaar op: macOS Ventura
MacBooks met Apple Silicon-chips krijgen een nieuwe functie waardoor accessoires via usb en Thunderbolt niet zomaar verbinding kunnen maken. Je moet namelijk eerst toestemming geven voordat een aangesloten apparaat daadwerkelijk data kan uitwisselen. We kennen deze functie al van de iPhone en iPad, maar komt nu dus ook naar MacBooks. Het gaat bijvoorbeeld om externe schijven en het is bedoeld om te voorkomen dat een onrechtmatig persoon zomaar gegevens kan uitlezen of op je MacBook kan zetten. Het geldt niet voor accessoires zoals stroomadapters, externe schermen en toegestane hubs. Als je toestemming geeft tot data-uitwisseling met een aangesloten apparaat, heb je drie dagen toegang. Als een accessoire zowel stroom als data doorgeeft, blijft de stroomfunctie behouden.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 21 september: Artikel bijgewerkt na release van iOS 16.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiƫle release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.