Twee mensen in een Apple Store met een iPhone 13 Pro

iPhone 2022 line-up: alles over de iPhones van dit jaar

Lees hier alles over de iPhone 2022 line-up. Welke iPhones brengt Apple in 2022 uit? En welke modellen zitten in 2022 in Apple's iPhone line-up? Check dit overzicht van de nieuwste modellen en verkrijgbare iPhones van voorgaande jaren.

2022 is het jaar van de iPhone 14-serie én van de iPhone SE 2022. Als je een nieuwe iPhone zoekt, is er genoeg om naar uit te kijken. Het assortiment is ook in 2022 behoorlijk breed: van betaalbare instapmodellen tot het topmodel iPhone 14 Pro Max. Voor elk budget is er wel iets te vinden. En lukt het toch niet om voor een redelijke prijs een ander toestel te vinden, dan kun je altijd kiezen voor een refurbished iPhone van een vorige generatie, want ook die zijn van prima kwaliteit. Dit is de iPhone line-up van 2022.


Per september 2022 heeft Apple de line-up van de rest van het jaar (tot september 2023) aangepast. Sommige oudere modellen zijn uit het assortiment verdwenen, om plaats te maken voor de nieuwe serie. In dit artikel focussen we dan ook op de modellen die nu nog deel uitmaken van Apple’s line-up en daardoor bij alle winkeliers verkrijgbaar zijn. Sommige oudere modellen vind je nog wel bij andere winkeliers, maar zijn uitlopend en daardoor alleen nog verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Op deze pagina zetten we het iPhone-assortiment van 2022 op een rij.

iPhone 2022 line-up

iPhone-modellen in 2022

Apple’s eerste nieuwe iPhone van het jaar was de iPhone SE 2022. Deze werd aangekondigd op 8 maart tijdens het Peek Performance event. Het model heeft een vertrouwd design met een 4,7-inch scherm: hij ziet er precies zo uit als zijn voorganger, maar heeft wat verbeterde componenten binnenin.

Bij de iPhone 14-serie zijn er grotere verschuivingen. Na de iPhone 13 mini heeft Apple afscheid genomen van het kleine formaat. In plaats daarvan is er naast het standaardmodel met 6,1-inch scherm ook een groot formaat standaardmodel met 6,7-inch scherm. De line-up van de iPhone 14-modellen ziet er dan als volgt uit:

De Pro-modellen uit de iPhone 14-serie zijn niet meer bij Apple verkrijgbaar, maar nog wel bij sommige andere winkels.

Prijzen iPhone 14

Deze modellen zijn ook verkrijgbaar in 2022:

De iPhone 11 en iPhone 12 mini zijn sinds september 2022 uit het assortiment verdwenen, evenals de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. Laatste twee zijn opgevolgd door de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.

iPhone 14-serie: verschenen in september 2022

De iPhone 14-serie bestaat weer uit vier toestellen: de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Deze modellen zijn in september 2022 aangekondigd en vanaf diezelfde maand verkrijgbaar, met uitzondering van de iPhone 14 Plus. Dat model is vanaf oktober 2022 verkrijgbaar. De iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn de nieuwe standaardmodellen met 6,1- en 6,7-inch scherm. Nieuw is de verbeterde camera aan zowel de voor- als achterkant. Aan de achterkant maakt de camera betere foto’s bij weinig licht en aan de voorkant is autofocus toegevoegd voor betere selfies. Ook is de batterijduur verbeterd en zit er processor met extra GPU-core in.

Bekijk ook

iPhone 14: alles over het standaardmodel van 2022

De iPhone 14 is sinds het najaar van 2022 verkrijgbaar. Wat is er verbeterd bij deze nieuwe iPhone en is de iPhone 14 nog steeds een goede aankoop? Dat lees je in dit overzicht!
Bekijk ook

iPhone 14 Plus: het standaardmodel van 2022 in groter formaat

De iPhone 14 Plus is een grotere uitvoering van de iPhone 14. Dit toestel is voorzien van een 6,7-inch scherm en is bedoeld voor mensen die een groot formaat scherm willen, maar zonder de extra kosten van de Pro-functies.

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zijn de twee nieuwe toptoestellen met de meeste verbeteringen. Beide modellen hebben een nieuw always-on scherm en nieuw Dynamic Island. Dat is de uitsnede bovenaan het scherm, ter vervanging van de notch. Dit Dynamic Island past zich aan aan wat er getoond wordt en kan bepaalde opties tonen, zoals een inkomende oproep, het huidige afgespeelde muzieknummer en allerlei andere meldingen. Bovendien hebben deze modellen een sterk verbeterde camera met 48-megapixel groothoeklens en maak je mooiere foto’s met weinig licht. Deze modellen hebben ook een nieuwe A16-chip.

Bekijk ook

iPhone 14 Pro: de iPhone voor professionals

De iPhone 14 Pro is het 6,1-inch toptoestel voor najaar 2022. Het is deze keer extra interessant om voor Pro te kiezen. Lees hier alles over de officiële specs van de IPhone 14 Pro!
Bekijk ook

iPhone 14 Pro Max: de grootste iPhone voor pro's

De 6,7" iPhone 14 Pro Max is het grootste toptoestel dat Apple momenteel verkoopt. Lees hier alle details over prijzen, beschikbaarheid en specificaties.

De Pro-modellen uit de iPhone 14-serie zijn niet meer bij Apple verkrijgbaar, maar nog wel bij sommige andere winkels.

Prijzen iPhone 14

iPhone SE 2022: verschenen in maart 2022

Er komt niet elk jaar een nieuwe iPhone SE uit. Dat hoeft ook niet, want de doelgroep van dit toestel is juist niet op zoek naar het allernieuwste. Een upgrade kan daarom wat langer wachten en we hadden eigenlijk verwacht dat de iPhone SE 2020 nog wel wat langer op de markt zou blijven. Toch koos Apple ervoor om in maar 2022 een opvolger uit te brengen, de iPhone SE 2022. Deze heeft hetzelfde ontwerp als het vorige model met een 4,7-inch scherm en een ronde thuisknop voor Touch ID. Nieuw is de aanwezigheid van 5G.

iPhone SE 2022 sterrenlicht middernacht Product RED

Binnenin vind je een A15 Bionic-processor, dezelfde die je ook in de iPhone 13-reeks vindt. Dit zorgt dat je nog jarenlang software-updates krijgt. Ook heeft Apple de camerafuncties iets verbeterd. Voor meer informatie over de iPhone SE 2022 bekijk je ons aparte artikel. We bespreken hier wat je moet weten over de camera, kleuren, opslagcapaciteit, prijs en meer. Ook hebben we informatie over:

Bekijk ook

iPhone SE 2022: dit is het instapmodel van dit moment

De iPhone SE van 2022 is het betaalbare instapmodel, waar je jarenlang plezier ban hebt. Dit is de beste keuze voor mensen die een goedkope en betrouwbare iPhone zoeken. Op deze pagina vertellen we je alles over wat er nieuw en verbeterd is bij de iPhone SE 3!

iPhone 13: het standaardmodel van 2021

Apple verkoopt ook nog de iPhone 13, in ieder geval tot september 2023. Dit geldt alleen voor het gewone model en de iPhone 13 mini, want de Pro-modellen zijn door Apple uit het assortiment gehaald. De iPhone 13 en iPhone 13 mini lijken in veel opzichten op de gewone iPhone 14. Het scherm heeft dezelfde specificaties, alleen heeft de iPhone 13 mini een kleiner 5,4-inch display. Er zit een A15-chip in en een dubbele camera voor mooie foto’s. Je kan draadloos opladen en er is ondersteuning voor MagSafe. De modellen hebben een kleinere notch dan de iPhones van de jaren ervoor.

Review: iPhone 13 en iPhone 13 mini staand.

Wil je graag een toestel met 120 Hz ProMotion-scherm, betere camera en een roestvrij stalen behuizing, dan zou je kunnen kiezen voor de iPhone 13 Pro of iPhone 13 Pro Max zolang deze nog op voorraad zijn.

Bekijk ook

iPhone 13: alles over de standaard iPhone van 2021

De iPhone 13 is het standaardmodel van 2021. Deze heeft een verbeterde camera, is leverbaar in nieuwe kleuren en is ook op andere punten erop vooruit gegaan. Lees hier wat de iPhone 13 te bieden heeft en of dit nog steeds een goede aankoop is.

iPhone 12: een goed toestel voor een oké prijs

De iPhone 12 wordt als onderdeel van de 2022 iPhone line-up gewoon nog verkocht door Apple. Het is nog steeds een goed toestel, maar we vinden de adviesprijs toch aan de hoge kant. Het verschil met een iPhone 13 is niet heel groot en we raden daarom aan om vooral naar aanbiedingen te zoeken. Met het toestel zelf is immers niets mis.

iPhone 12 kleuren

Je kunt de iPhone 12 nog kopen bij alle winkeliers. De iPhone 12 mini is een uitlopend model en wordt niet meer bij Apple verkocht. Ben je van plan langer met je toestel te doen, dan is de gewone iPhone 12 ons advies boven het kleinere model. Deze is ‘berucht’ om zijn kortere batterijduur. Je moet dan vaker opladen, wat betekent dat de batterij sneller zal slijten en aan vervanging toe is. Alleen als je echt niet veel je telefoon gebruikt, maar toch een goed toestel met een mooi design wil hebben, is de iPhone 12 mini een prima optie.

Bekijk ook

iPhone 12: alles over specs, functies en meer

De iPhone 12 is een kleurrijk toestel met 5G, een prachtig OLED-scherm en een nieuw design met platte zijkanten. Ook vind je op dit toestel bijna alle functies van de duurdere Pro-modellen, maar voor een veel lagere prijs. Op deze pagina lees je alles over de iPhone 12!

Wil je meer weten over de line-up van vorig jaar? Lees dan onze round-up van de iPhone 2021-serie.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2022