google translate app

Google Translate voor iPhone: haal meer uit Google’s vertaaldienst

De Google Translate-app kan teksten rechtstreeks vertalen, zonder een foto te maken of tekst in te tikken. Maar er zitten nog veel meer handige functies in. Haal meer uit Google Translate op de iPhone met deze tips!

Tips voor Google Translate

Stel, je loopt op straat en ziet een ingewikkeld straatnaambordje. Met de Google Translate-app kun je dan meteen de vertaling zien – zonder een foto te maken. Dit werkt dankzij de Word Lens-functie van Google Translate (link). Het is één van de vele functies van de Google Translate-app waarmee je jezelf verstaanbaar kunt maken in allerlei landen. Lees ook onze gids over vertalen op iPhone en iPad voor meer keuze uit apps waarmee je geschreven en gesproken teksten kunt vertalen.

Realtime vertalen met Google Translate

We beginnen met de meest spectaculaire functie van Google Translate: het realtime vertalen van teksten. Het houdt in dat je de camera van de Translate-app op een bord met opschrift richt en meteen een vertaling te zien krijgt. De technologie is afkomstig van de Word Lens-app die Google in 2014 overnam. Een gifje maakt meteen duidelijk hoe het werkt:

google-realtime-translate-16x9

Je richt de camera van de iPhone op een tekst die je wilt vertalen, bijvoorbeeld een straatnaambordje. De vertaling verschijnt meteen in beeld, ook als je geen internetverbinding hebt. De ondersteuning voor realtime vertalen is beperkt: het werkt alleen met Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Russisch en enkele andere talen. Gaandeweg wordt dit verder uitgebreid.

Gesproken teksten vertalen met Google Translate

Google Translate kan ook dienst doen als tolk, door gesproken teksten meteen om te zetten naar je eigen taal. Zo werkt het:

  1. Kies bovenin het scherm het gewenste talenkoppel, bijvoorbeeld Nederlands > Frans.
  2. Tik in het zoekvak op het microfoon-icoontje. Eventueel moet je Translate nog toegang geven tot de microfoon.
  3. Tik op de taal die je wilt spreken: Nederlands. Spreek na de piep je tekst in en de vertaling wordt meteen uitgesproken en verschijnt ook in beeld. Zo kun je meteen zien of Google Translate jouw tekst goed heeft begrepen.
  4. Wil de andere persoon iets terugzeggen, dan tik je op Frans.
  5. Zo kun je afwisselend een zinnetje zeggen en een gesprek voeren in twee talen.

Google Translate: gesproken tekst vertalen

Hieronder zie je een filmpje van de functie in actie:

Geschreven teksten vertalen met Google Translate

Je kunt natuurlijk ook gewoon een tekstje intypen met Google Translate en vervolgens de vertaling bekijken. Dit is de meest bekende toepassing van de app. Bovenin selecteer je de brontaal en de doeltaal, tik een tekst in het Nederlands in en je krijgt meteen de vertaling in het blauw te zien. Wil je meer opties, dan tik je op de blauwe pijl. Je kunt nu een woord of de hele zin laten uitspreken, de vertaling opslaan als favoriet of delen met anderen.

Ook leuk is dat je teksten met de hand kunt opschrijven. Dit is vooral handig bij lastige talen zoals Russisch en Japans, maar het kan ook van pas komen bij talen met vreemde tekens zoals de Franse c-cedille, het omgekeerde Spaanse vraagteken en de Duitse ringel-s. Schrijf met je vinger of een stylus de handgeschreven tekst in het vak en je krijgt de vertaling te zien.

Google Translate: teksten vertalen

Teksten fotograferen met Google Translate

Aan het begin van dit artikel hebben we verteld hoe je makkelijk realtime opschriften op gebouwen kunt vertalen door de camera erop te richten. Je kunt ook een foto maken, bijvoorbeeld van een menukaart of een formulier:

  1. Tik op het camera-icoontje.
  2. Maak een foto van de tekst. Zorg daarbij dat de tekst duidelijk en zo recht mogelijk in beeld staat.
  3. Google Translate analyseert de tekst en geeft met kaders aan waar de tekst is herkend.
  4. Staat er heel veel tekst op een foto, dan kun je met je vinger het gedeelte van de tekst markeren dat je wilt laten vertalen.

Google bewaart alle afbeeldingen die je maakt om de functie verder te verbeteren. Wil je dit niet, dan kun je het uitschakelen. Tik op het tandwiel gevolgd door Instellingen > Camera-invoer > Camera-invoer verbeteren. Zet de schakelaar uit.

Grof taalgebruik en dialecten

Google blokkeert grof taalgebruik, maar als je scheldwoorden wilt uitwisselen kan dat wel: tik op het tandrad en vervolgens op Instellen > Spraakinvoer > Grof taalgebruik blokkeren. Zet de schakelaar uit.

Verder kun je via de instellingen aangeven of je een bepaald dialect of een bepaalde tongval wilt gebruiken. Zo kun je bij het Engels kiezen uit varianten die meer zijn toegespitst op India of Zuid-Afrika.

Zoek je meer apps om teksten te vertalen? Bekijk dan onze applijst!

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!