TrueDepth iPhone X

TrueDepth: complete uitleg over de 3D-camera op iPhone en iPad

Alles over de TrueDepth-camera die tegenwoordig in de iPhone en iPad Pro zit. Deze 3D-camera kan diepte zien voor gezichtsherkenning met Face ID en Animoji. Hier lees je hoe het werkt.

TrueDepth-camera

De TrueDepth-camera is de camera aan de voorkant van de nieuwste iPhones en iPads, die werd geïntroduceerd met de iPhone X en zorgt ervoor dat het toestel diepte kan zien. Deze camera wordt gebruikt voor gezichtsherkenning met Face ID en Animoji. In deze uitleg vertellen we hoe de TrueDepth-camera werkt.

Welke iPhones en iPads hebben een TrueDepth camera?

Apple kondigde de TrueDepth camera aan tijdens de introductie van de iPhone X in 2017. Sindsdien is het een vast onderdeel geworden van de iPhone en sinds oktober 2018 ook van de iPad Pro. Deze toestellen ondersteunen Face ID op dit moment:

Waar zit de TrueDepth camera en welke onderdelen zijn er?

De TrueDepth-camera zit verwerkt in de zwarte hap die aan de bovenkant uit het scherm is genomen. Op de iPad Pro zit de TrueDepth-camera verwerkt in de schermrand, dus je mist geen deel van het scherm. Het is eigenlijk niet eens echt een camera te noemen, want het is een combinatie van acht (!) verschillende onderdelen:

  • Infrarood camera
  • Infrarood belichter
  • Nabijheidssensor
  • Omgevingslichtsensor
  • Speaker
  • Microfoon
  • 7-megapixel camera (12-megapixel op iPhone 11-serie)
  • Rasterprojector

iPhone X TrueDepth sensoren voor Face ID.

De ‘normale’ camera in de TrueDepth-camera is dus een 7-megapixelcamera (met een diafragma van f/2.2). Die is in de basis gelijk aan die van eerdere iPhones en je kunt er dus prima selfies mee maken. De vele andere sensoren maken het verschil. Die maken FaceID mogelijk doordat de TrueDepth-camera hierdoor diepte kan zien (ook in het donker dankzij infrarood) en dankzij slimme software je gezicht kan herkennen. In onderstaand artikel lees je meer over Face ID en gezichtsherkenning.

Bekijk ook

Face ID: Apple's gezichtsherkenning op iPhone en iPad

Met Face ID kun je je Apple-device ontgrendelen, toestemming geven voor aankopen en meer. Face ID wordt gebruikt op recente iPhones en de iPad Pro als alternatief voor Touch ID. Alles wat je wilt weten over Face ID lees je hier!

Je kunt die technologie echter ook gebruiken voor andere doelen, zoals bijvoorbeeld de portretmodus en portretbelichting. Doordat de TrueDepth-camera diepte kan zien, kan deze functionaliteit naar de frontcamera worden gebracht.

portretmodus op de iPhone X

Doordat de geavanceerde frontcamera gemaakt is om een gezicht te analyseren (voor Face ID legt hij 30.000 punten van je gezicht vast) biedt de camera zelfs mogelijkheden die de camera aan de achterkant van je iPhone niet biedt. Zo komt Apple met Animoji in iMessage, dat zijn bewegende emoji die jouw gezichtsuitdrukkingen perfect overnemen.

Ook kan Snapchat je gezicht veel beter scannen voor de maskers die je dankzij Snapchat Lenzen kunt opzetten. Deze functie werkt dankzij de TrueDepth-camera op de iPhone beter dan op welke andere smartphone dan ook, is de belofte.

TrueDepth iPhone X

De TrueDepth-camera bestaat uit een dotprojector, een flood illuminator en een infraroodcamera. Al deze onderdelen worden door verschillende toeleveranciers gemaakt, waarna ze door LG Innotek en Sharp worden geassembleerd tot één camerasysteem.

De dotprojector projecteert 30.000 punten op het gezicht van de gebruiker voor de herkenning van de contouren en het maken van een 3D-dieptekaart. De projector bestaat uit een vertical cavity surface-emitting laser van galliumarsenide en een glazen lens.