Widgets op het toegangsscherm

Zo werken de widgets voor het toegangsscherm van je iPhone in iOS 16 (en zo stel je ze in)

Meer info op je lock screen
Met het nieuwe toegangsscherm sinds iOS 16 heb je de mogelijkheid om widgets te plaatsen. Hoe werkt dit en welke opties heb je? Dat lees je in deze tip!

De widgets op het lock screen hebben een eenvoudigere opzet dan je gewend bent op andere plekken in iOS. Ze zijn eenkleurig en bieden veel informatie op een klein oppervlak. Heb je een iPhone 14 Pro, dan zie je de widgets altijd, ook als je je iPhone niet zelf activeert. Wat er mogelijk is met de widgets op je toegangsscherm lees je hier. We leggen eerst uit hoe je een widget toevoegt. Daarna vertellen we je over de verschillende widgets die er zijn.

Zo kun je een iPhone lock screen widget toevoegen

Het toevoegen van een widget is eenvoudig. Je hebt maximaal 4 hokjes om te vullen. Er zijn twee maten voor widgets onder de klok: 1×1 of 1×2. Dat betekent dat je dus 4 kleine widgets kunt hebben, 2 grote of 1 grote en 2 kleine. Daarnaast kun je boven de klok nog 1 langwerpige widget toevoegen. Zo werkt het:

 1. Bekijk het toegangsscherm van je iPhone.
 2. Houd je vinger ingedrukt op je toegangsscherm tot je in het overzicht komt.
 3. Tik onderin op Pas aan en tik dan onder de klok op Voeg widgets toe. Of tik boven de klok op de huidige datum.
 4. Selecteer een widget of sleep hem naar de juiste plek.
 5. Bij sommige widgets kun je erop tikken om een instelling aan te passen.

Lock screen widgets op iOS 16

Widgets boven de klok op het lockscreen

De klok speelt nog steeds een centrale rol op het toegangsscherm, maar daarnaast kun je boven en onder de klok nog wat extra informatie tonen. In oudere versies van iOS kon je hier alleen de datum zien. Boven de klok kun je deze langwerpige widgets instellen:

 • Aandelenkoers: de koers van je favoriete aandeel of index
 • Agenda: huidige datum of volgende afspraak
 • Conditie: huidige voortgang van je ringen
 • Herinneringen: eerstvolgende taken
 • Klok: huidige tijdstip op een bepaalde plaats, of wekker
 • Weer: diverse opties, o.a. maanfase, tijdstip van zonsondergang, temperatuur, kans op regen, luchtkwaliteit, UV-index of windsnelheid

Widget boven de lock screen klok toevoegen

Het gaat hier steeds om een enkele regel tekst, soms in combinatie met de dag of datum. Het zou natuurlijk nog mooier zijn als je een reeks gegevens zou kunnen tonen, bijvoorbeeld temperatuur, regenkans en UV-index. Maar dat kan momenteel nog niet.

Uiteraard kun je ook de weergave van de klok aanpassen, met een ander lettertype, een andere kleur en een aangepaste achtergrond. Dit bespreken we in de tip over de toegangsscherm klok aanpassen.

Bekijk ook

Opmaak datum en tijd aanpassen op het toegangsscherm van je iPhone doe je zo

Sinds iOS 16 kun je de opmaak van de datum en het tijdstip aanpassen op het toegangsscherm van je iPhone. Je kunt kiezen uit verschillende lettertypes, maar ook uit meerdere kleuren. Ook leggen we hier uit hoe je de datum en het tijdstip op je iPhone en iPad wijzigt op basis van je tijdzone.

Widgets onder de klok op het lockscreen

Onder de klok is veel meer mogelijk: de widgets zijn iets groter en je kunt vier kleine of twee grote naast elkaar zetten. Een combinatie (1x groot en 2x klein) kan ook. Sommige widgets zijn er in twee formaten.

De widgets bieden updates van je standaard apps, zonder dat je je toestel hoeft te ontgrendelen. Ze zijn op het moment nog niet interactief. Wel kunnen ze bijgewerkt worden als bijvoorbeeld de temperatuur wijzigt, of als er een nieuwsbericht is.

 • Aandelen: Kies uit een grote of kleine widget met de huidige status van de aandelenmarkt. Je kun drie aandelen kiezen of de koers van je volglijst tonen.
 • Agenda: Er zijn drie varianten met de huidige datum als vierkante widget, de volgende afspraak of een combinatie van beide.
 • Batterij: Je kunt een kleine of grote widget met de batterijstatus van bijvoorbeeld je AirPods toevoegen.
 • Conditie: Meteen je activiteitenringen zien, klein of uitgesplitst met cijfers van bewegingsdoel, trainingsdoel en staandoel.
 • Herinneringen: Een grote widget toont je volgende herinneringen.
 • Klok: Ook bij de klok zijn er drie widgets. Je kunt het tijdstip op een bepaalde locatie zien (bijvoorbeeld Cupertino), zowel in groot als klein formaat. Ook is er een wereldtijdklok waarmee je de tijd in drie steden kunt zien. Of je kunt de volgende wekker in een widget zetten.
 • Nieuws: Apple’s selectie van nieuwsbronnen, die niet aan te passen is.
 • Weer: Hier heb je heel wat keuze, van maanfasen en zonsondergang tot weer, luchtkwaliteit, UV-index en wind. De meeste zijn klein, maar er zijn ook twee grotere widgets.
 • Woning: Bekijk de temperatuur thuis, gemeten met je klimaatsensoren. Je kunt ook met een knop de lichten in- en uitschakelen en kijken of er onraad is, of zicht houden op een specifiek accessoire.

En dit is nog niet alles, want ontwikkelaars kunnen zelf hun widgets maken met behulp van WidgetKit. We hebben een apart artikel waarin we allerlei apps met iOS 16 ondersteuning noemen.

Bekijk ook

Deze apps zijn al aangepast voor iOS 16 (met nieuwe widgets voor het toegangsscherm)

Nu iOS 16 uit is, hebben veel ontwikkelaars ook updates uitgebracht voor hun apps met uitgebreide ondersteuning voor iOS 16. Het gaat in de meeste gevallen om ondersteuning voor de nieuwe widgets op het toegangsscherm. Deze apps hebben ze al!
Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 16.4.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!