Inzoomen en uitzoomen in Apple Kaarten met één vinger.

De beste tips voor Apple Kaarten: zo haal je meer uit de navigatie-app!

Ben je op zoek naar handige tips voor Apple Kaarten? Hieronder hebben we een aantal nuttige Apple Maps-tips voor je verzameld, zodat jij de app nog sneller gebruikt!

De handigste tips voor Apple Kaarten

Apple Kaarten krijgt gaandeweg steeds meer mogelijkheden. Op sommige plekken kun je met Look Around op straatniveau kijken, je krijgt meldingen voor flitspalen en je kunt info over gebouwen bekijken. Met de Apple Maps tips kun je op nog meer manieren navigeren, slimmer zoeken, instellingen aanpassen en zorgen dat de app meer aan jouw voorkeuren is aangepast. Want er zit meer in dan je denkt!

 1. Tussenstops
 2. Huisnummer eerst
 3. Neem een taxi
 4. Snelwegen en tolwegen
 5. Extra luide stem
 6. Ongevallen melden
 7. Huidige locatie kopiëren
 8. Zoeken op kruising
 9. Gesproken audio pauzeren
 10. Touchscreen en trackpad
 11. Info over gebouwen
 12. Route van desktop naar iPhone
 13. Parkeerplaats van je auto onthouden


#1 Tussenstop zoeken in Apple Kaarten
Met de Apple Kaarten-app kun je gemakkelijk een restaurant of tankstation op de route zoeken. Je hoeft daarvoor niet je huidige reis te onderbreken en een nieuwe route te plannen. Apple Maps laat je namelijk een tussenstop instellen. Als je een route gepland hebt en aan het navigeren bent, veeg je de route omhoog. Via de statusbalk onderin het scherm kies je vervolgens restaurant, benzinestation of iets anders. Je krijgt een aantal opties te zien in de buurt van je huidige route en de extra reistijd. Maak je een keuze, dan zal Apple Kaarten eerst naar de tussenstop navigeren en daarna verder gaan met de oorspronkelijke route, zonder dat je er zelf moeite voor hoeft te doen. Meer informatie lees je in onze tip over tussenstops in Apple Kaarten (en Google Maps).

Bekijk ook

Tussenstops in Apple Kaarten: zo werkt het in iOS 16

Wil je tijdens het navigeren tussenstops maken, dan kan dat zowel in Apple Kaarten als in Google Maps. En sinds iOS 16 gaat dat met Apple Kaarten een stuk beter. In deze tip leggen we uit hoe je zo'n 'via' of tussenstop invoert.

#2 Huisnummer eerst invoeren
Wil je zoeken naar een bestemming op een adres met huisnummer? Dan werkt het sneller om eerst het huisnummer in te voeren. Vooral bij lange straatnamen kost het veel moeite om eerst de volledige straatnaam in te tikken en vervolgens nog het huisnummer. Tik dus ’99 Grote Houtstraat’ als je het adres van de Apple Store in Haarlem wilt invoeren in plaats van ‘Grote Houtstraat 99′. De automatische tekstaanvulling zorgt er namelijk voor dat je na het invullen van ’99 Grote…’ al de juiste suggestie in beeld ziet.

#3 Neem een taxi
Bij het plannen van een route denk je misschien meteen aan de auto, lopen of openbaar vervoer. Maar soms is dat onpraktisch, bijvoorbeeld als je veel spullen bij je hebt of geen gedoe wilt hebben met parkeren. Een taxi kan dan handiger zijn. Bij het plannen van een route kun je met de optie Rit zorgen dat er een geschikte taxidienst wordt gezocht. In Nederland werkt dit bijvoorbeeld met Taxi Amsterdam (TCA) en Taxi.eu, terwijl je wereldwijd Uber, Lyft en andere diensten tegenkomt. Als je deze apps hebt geïnstalleerd kun je meteen een rit plannen. De taxi-apps tonen hoe lang je moet wachten en wat het ongeveer kost. Je kunt meteen je rit boeken.

Apple Kaarten werkt met nog meer extensies, zoals Yelp. Hiermee kun je bijvoorbeeld een tafel reserveren in een restaurant vanuit Apple Maps.

Bekijk ook

Zo kun je restaurants reserveren met Apple Kaarten en Siri

Met Apple Kaarten en Siri is het mogelijk in Nederland restaurants te reserveren. Je geeft een zoekopdracht en je kunt meteen doorgaan met het boeken van je tafeltje. Deze tip legt uit hoe het werkt.

#4 Snelwegen en tolwegen vermijden
Je kunt in de Apple Kaarten-app gemakkelijk snelwegen vermijden door een schuifje om te zetten. Ga naar Instellingen > Kaarten > Navigatie en assistentie. Vervolgens zet je het schuifje uit bij Snelwegen. Op dezelfde manier kun je ook Tolwegen vermijden. We hebben een aparte tip over snelwegen en tolwegen vermijden in Apple Kaarten.

Bekijk ook

Zo vermijd je snelwegen en tolwegen in Apple Kaarten

In Apple Kaarten kun je snelwegen en tolwegen vermijden bij het plannen van routes. In deze tip lees je hoe je ervoor zorgt dat je alleen de mooiere en verrassende routes met Apple Kaarten rijdt. Handig als je geen haast hebt, of als je een vervoermiddel gebruikt dat niet de snelweg op mag, zoals een fiets, scooter of invalidevoertuig.

#5 Extra luide navigatiestem
Heb je moeite om de navigatiestem te verstaan? Zet dan het geluidsvolume een tandje harder! Dit doe je via Instellingen > Kaarten > Navigatie en assistentie. Zet het schuifje bij Stemvolume voor navigatie op Hoog volume. Je kunt overigens ook de navigatiestem wisselen in Apple Kaarten.

Bekijk ook

De navigatiestem in Apple Kaarten aanpassen of alleen voor waarschuwingen instellen

Gebruik je Apple Kaarten voor navigatie, dan is het goed om te weten dat je de navigatiestem kunt aanpassen. Zowel de stem zelf als het geluidsvolume tijdens navigeren en muziek luisteren kun je wijzigen. En sinds iOS 15 kun je ook alleen de stem gebruiken voor belangrijke waarschuwingen. Deze tip legt uit hoe dat werkt.

#6 Ongevallen melden onderweg
Ben je aan het navigeren en kom je een ongeval tegen? Dan kun je dat ongeval melden in Apple Kaarten. Bij genoeg meldingen zal Apple sneller melding maken van bijzonderheden voor andere weggebruikers. Je kunt ook (mobiele) flitsers melden. Zelf heb je er wellicht niet veel aan, maar je helpt andere weggebruikers mogelijk wel. Net als Flitsmeister werkt dit systeem op basis van inzendingen.

Bekijk ook

Zo kun je een ongeluk, gevaar of snelheidscontrole melden in Apple Kaarten

Je kan in Apple Kaarten verkeersinformatie melden, zoals een ongeluk, gevaar of een snelheidscontrole. We laten je zien hoe je stap voor stap een ongeval kan melden in Apple Kaarten.

#7 Snel je huidige locatie kopiëren
Wil je graag je huidige locatie delen zonder veel moeite te doen? Dan kun je razendsnel een link kopiëren om naar anderen te sturen. Gebruikt de andere persoon een Apple-apparaat, dan wordt automatisch Apple Kaarten aan hun kant geopend zodra ze de link openen. Heeft de ander een Android- of Windows-toestel, dan wordt een website geopend met je locatie. Je deelt niet een live locatie, maar slechts de locatie van het moment waarop je deelt.

Locatie delen Apple Kaarten

Om een link naar je locatie te kopiëren tik je in Apple Kaarten op de zoekbalk zodat je toetsenbord tevoorschijn komt. Tik nu nog eens op de zoekbalk en kies dan voor Kopieer. De link zit nu in je klembord en je kunt hem plakken waar je maar wil. Het is niet mogelijk om de link achteraf nog onklaar te maken, dus wees voorzichtig met het delen van je locatie.

#8 Zoeken op kruising in Apple Maps
Met het &-teken kun je gericht zoeken naar een kruising. Dit is gebaseerd op een Amerikaanse gewoonte: bedrijven geven vaak de kruising aan in plaats van een straatnaam met huisnummer. Het werkt ook zo in Apple’s Kaarten-app. Tik bijvoorbeeld ‘Overtoom & Staringstraat’ en je wordt meteen naar de juiste kruising geleid. Dit werkt helaas minder goed in Google Maps.

Kruispunt in Apple Kaarten opzoeken.

#9 Pauzeer gesproken audio
Luister je naar een podcast, audioboek of andere gesproken audio, dan kan het vervelend zijn als er een aanwijzing voor navigatie tussendoor komt. Gelukkig kun je dit voorkomen. Ga naar Instellingen > Kaarten > Navigatie en assistentie. Zorg dat de schakelaar bij Pauzeer gesproken audio is ingeschakeld. Dit werkt bijvoorbeeld bij de podcast-app Overcast: zodra er een gesproken instructie komt zal de podcast pauzeren. Overcast is zelfs zo slim om een paar seconden terug te springen, zodat je niets mist.

#10 Gebruik touchscreen en trackpad om te navigeren
Het is niet altijd duidelijk hoe je kunt rondbladeren in Apple Kaarten. Sommige dingen werken op de trackpad van een MacBook net even anders dan op het touchscreen van een iPhone. Op de iPhone kun je met twee vingers tikken en roteren om de richting van de kaart te wijzigen. Ben je volledig ingezoomd, dan kun je met twee vingers op en neer vegen om de 3D-kaart te kantelen. Met 3D Touch kun je op het Apple Kaarten-icoontje drukken voor snelle opties, zoals het markeren van je locatie of in de buurt zoeken.

Op de trackpad van een MacBook kun je met twee vingers knijpen om in en uit te zoomen. Je kunt dubbeltikken om in te zoomen of je vinger op de Option-toets houden tijdens het dubbeltikken om uit te zoomen. Om te roteren draai je twee vingers over het trackpad. En om zijwaarts te bladeren veeg je met twee vingers in de gewenste richting.

#11 Informatie over gebouwen opvragen
Als je een bekend gebouw in de Kaarten-app ziet, kun je erop tikken om meer informatie op te vragen. Je ziet hoe ver het lopen is, welke afstand en wat de waardering op Foursquare is. Als je nog verder naar beneden bladert krijg je aanvullende informatie zoals website, adres, telefoonnummer en een beschrijving van Wikipedia. Met de knop Meld een probleem kun je laten weten dat er iets niet klopt.

Informatie over gebouwen in Apple Maps.

#12 Route van desktop naar iPhone sturen
Ben je een trip aan het plannen, dan gebeurt het wel eens dat je de route op de desktop hebt uitgezocht en vervolgens op de iPhone wilt gaan navigeren. Gelukkig werken iOS en macOS nauw met elkaar samen. Je kunt dan ook gemakkelijk de route van je desktop naar je iPhone sturen. Je hebt hier geen Wi-Fi-verbinding nodig en de apparaten hoeven dan ook niet op hetzelfde netwerk te zijn aangemeld.

Zoek in Apple Kaarten op de Mac naar een route, klik op de deelknop en je ziet meteen je mobiele apparaat als je daarop met hetzelfde Apple ID bent ingelogd.

De route verschijnt nu vanzelf op je mobiele apparaat. Je kunt op deze manier ook specifieke locaties delen, bijvoorbeeld doorsturen naar de Notities-app of iMessage.

#13 Parkeerplaats van je auto onthouden
Weet jij nog waar je je auto hebt geparkeerd? Met de functie Toon parkeerlocatie vind je je bolide altijd terug. Op het moment dat je uit de auto stapt en je iPhone loskoppelt van het Bluetooth- of CarPlay-systeem, plaatst de Kaarten-app automatisch een Geparkeerde auto-speld. Je krijgt vervolgens een routebeschrijving naar je auto door op het zoekveld te tikken en te drukken op de locatie met de naam Geparkeerde auto. Lees meer over deze handige functie in het onderstaande artikel.

Bekijk ook

Waar staat mijn auto ook alweer? Geparkeerde auto bekijken in Apple Kaarten

De Kaarten-app op de iPhone onthoudt waar je je auto geparkeerd hebt. Apple Kaarten slaat je parkeerlocatie op en toont die vervolgens op de kaart. Je kunt ook een foto uploaden of een notitie toevoegen. Maar je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen.

Meer Apple Kaarten-tips

We hebben nog meer tips om alles uit Apple Kaarten te halen, zoals deze:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!