Gedeelde bibliotheek in iCloud

Gedeelde fotobibliotheek gebruiken op iPhone, iPad en Mac: zo stel je het in

Met een gedeelde iCloud-fotobibliotheek kun je samen een fotobibliotheek vullen met foto's van bijvoorbeeld een gezamenlijke vakantie of foto's waar jullie allebei op staan. In deze tip leggen we uit hoe je de gedeelde iCloud-fotobibliotheek instelt en gebruikt.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek op iPhone instellen en gebruiken

Zodra je iOS 16.1 of nieuwer hebt geïnstalleerd, kun je de gedeelde iCloud-fotobibliotheek inschakelen. Dit doe je handmatig, waarna je kunt kiezen met welke personen je een gezamenlijke fotobibliotheek wilt maken. Alles wat je vervolgens kunt doen, zoals het maken van foto’s die je meteen wilt delen met je groep, lees je in onderstaande over het instellen en gebruiken van een gedeelde fotobibliotheek op de iPhone, iPad en Mac.

Hou er bij het maken van de gedeelde iCloud-fotobibliotheek rekening mee dat je maar één gedeelde bibliotheek kan maken. Je kan dus niet een aparte gedeelde bibliotheek maken met je partner en een aparte bibliotheek met je andere familieleden. Je kunt wel iedereen die je wil toevoegen aan deze enkele gedeelde bibliotheek, tot een maximum van zes personen. In onze FAQ over de gedeelde iCloud-fotobibliotheek lees je er meer over.

Bekijk ook

FAQ: Gedeelde iCloud-fotobibliotheek (dit is waarom het handig is)

Apple biedt je vanaf najaar 2022 de mogeljkheid om een gezamenlijke iCloud-foto┬şbibliotheek te maken. Iedereen kan foto's toevoegen en alle foto's van de anderen bekijken, ook als iemand anders ze heeft gemaakt. Dit moet je weten over de gedeelde iCloud-fotobibliotheek.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek inschakelen

Deze functie staat standaard uitgeschakeld, dus je zult eerst actie moeten nemen om het te kunnen gebruiken. Bedenk van te voren met wie je een gezamenlijke bibliotheek wilt maken. Dit moeten mensen zijn waar je vaak nauw contact mee hebt en die je vertrouwt. Dit komt omdat je maar één gedeelde fotobibliotheek naast je persoonlijke fotobibliotheek kunt hebben. Het is dus minder geschikt voor een eenmalig etentje met mensen die je daarna nooit meer ziet.

Ook belangrijk: de deelnemers moeten een Apple ID hebben en een geschikte iPhone, iPad of Mac. Een Android-gebruiker met een Mac kan ook meedoen, maar deze persoon zal de foto’s alleen op de Mac te zien krijgen. Ze verschijnen niet op het Android-toestel.

Zo schakel je de gedeelde bibliotheek in:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Foto’s en tik op Gedeelde bibliotheek > Configureer.
 3. Lees de uitleg en tik op Aan de slag.
 4. Op het volgende scherm kun je deelnemers toevoegen. Klik op het plusje en voeg maximaal 5 personen toe. Dit kunnen gezinsleden zijn of personen van buiten je gezin.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

 1. Geef nu aan welke foto’s je wilt verplaatsen. De optie Al mijn foto’s en video’s is misschien wat te drastisch. De andere opties zijn Personen en Datum of Handmatig. Je kunt ook automatisch laten toevoegen op basis van datum of personen.
 2. Kies je voor Personen of Datum, dan geef je nu aan van welke personen de foto’s uit je bibliotheek verplaatst moeten worden naar de gedeelde bibliotheek. De functie gebruikt hiervoor het Personen-album uit je eigen bibliotheek. Vervolgens kun je ook nog een startdatum voor die persoon kiezen voor de foto’s die je wil verplaatsen. Heb je gekozen voor handmatig, dan kies je per foto welke je wil verplaatsen.
 3. Bekijk een voorvertoning van je gedeelde fotobibliotheek. Je ziet precies welke foto’s allemaal overgezet worden. De foto’s die je wil behouden in je eigen bibliotheek, kun je aanvinken en onderaan tikken op Verplaats naar persoonlijke bibliotheek.
 4. Na het bekijken van de voorvertoning, tik je rechtsboven op de knop om deze goed te keuren en verder te gaan met het instellen.

Gedeelde fotobibliotheek: foto's kiezen

 1. De volgende stap is het daadwerkelijk uitnodigen van de andere personen. Deze krijgen toegang tot de gezamenlijke fotocollectie en kunnen foto’s toevoegen, bewerken en verwijderen.
 2. Verstuur de uitnodiging via iMessage.
 3. Tot slot kun je aangeven of nieuwe foto’s via de Camera-app automatisch in de gedeelde bibliotheek mogen staan. Daarvoor wordt Bluetooth gebruikt en wordt gekeken of degene met wie je deelt bij je in de buurt is.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek: personen uitnodigen

Na het versturen van de uitnodiging, krijgt de ontvanger een bericht in iMessage. Tikt diegene op de uitnodigingslink, dan volgt diegene dezelfde stappen als hierboven. Iedere genodigde kan daardoor meteen bij het accepteren zijn of haar eigen foto’s aan de gedeelde bibliotheek toevoegen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Foto’s meteen uploaden naar de gedeelde fotobibliotheek

Heb je de gedeelde fotobibliotheek ingeschakeld, dan verschijnt er een nieuw icoon in de Camera-app. Bovenin vind je nu een icoon dat eruit ziet als een poppetje. Hiermee kun je wisselen tussen je persoonlijke en de gedeelde fotobibliotheek. Is het icoon geel, dan zal de foto meteen worden doorgestuurd naar de gedeelde bibliotheek, zodat anderen ze te zien krijgen. Staat het icoon doorgestreept, dan wordt de foto zoals gebruikelijk in je eigen fotocollectie gezet.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek camera-app

Voor de zekerheid kun je het beste de schakelaar uit zetten en handmatig inschakelen op het moment dat je een foto maakt die je wilt delen. Kies je voor automatisch, dan wordt via Bluetooth gekeken of degene met wie je de bibliotheek deelt bij je in de buurt is op het moment dat je de foto maakt. Je kunt er ook voor kiezen om foto’s en video’s die je thuis maakt automatisch te delen, ook als diegene met wie je de bibliotheek deelt niet in de buurt is:

 1. Ga naar Instellingen > Camera.
 2. Tik op Gedeelde bibliotheek.
 3. Zet Deel via Camera aan of uit. Kies voor Automatisch of Handmatig.
 4. Deel je automatisch, dan vind je onderaan nog een schakelaar Deel wanneer je thuis bent. Deze staat standaard aan en kun je inschakelen als je alle foto’s en video’s van thuis meteen in de gedeelde bibliotheek wil zetten, ook als diegene met wie je deelt niet aanwezig is.

Gedeelde bibliotheek: instellingen voor de Camera aanpassen

Foto’s bekijken in gedeelde bibliotheek

In de Foto’s-app zelf kun je eenvoudig wisselen tussen je persoonlijke bibliotheek of de gedeelde bibliotheek. Je kunt ook beide bibliotheken in één overzicht bekijken. Dat doe je zo:

 1. Open de Foto’s-app en ga naar een album of een verzameling foto’s. Je kunt ook naar het Albums-tabblad gaan zoner een specifiek album aan te tikken.
 2. Tik rechtsboven op de ronde knop met de drie puntjes.
 3. Kies je weergave: Beide bibliotheken, Persoonlijke bibliotheek of Gedeelde bibliotheek.

Individuele foto’s zijn gemakkelijk te herkennen of deze in een gedeelde bibliotheek staan. Rechtsboven in de miniatuur zie je namelijk een icoontje met twee poppetjes bij foto’s en video’s die in de gedeelde bibliotheek staan. Je kunt dit eventueel uitschakelen via de ronde knop rechtsboven met de drie stipjes. Vink daar Badge voor gedeelde bibliotheek uit.

Instellingen voor gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Als je eenmaal een gedeelde iCloud-fotobibliotheek in gebruik hebt, kun je enkele instellingen langslopen. Via Instellingen > Foto’s > Gedeelde bibliotheek zie je wie er meedoen. Ook kun je met het plusje extra deelnemers toevoegen, totdat het maximum van 6 personen is bereikt.

De iPhone kan ook suggesties en meldingen geven, bijvoorbeeld met welke personen je nog meer kunt delen. Tik je op Suggesties voor gedeelde bibliotheek, dan krijg je personen te zien die vaak op jouw foto’s voorkomen.

Gedeelde bibliotheek verwijderen

Iedereen kan op ieder moment stoppen met de gedeelde bibliotheek, zowel de maker als degene die uitgenodigd zijn. Wat er met de foto’s in de gedeelde bibliotheek gebeurt, verschilt per situatie:

 • Maker van gedeelde bibliotheek stopt met delen: alle foto’s worden overgezet naar de persoonlijke bibliotheek. Iedereen die langer dan 7 dagen deelneemt aan de gedeelde bibliotheek, ontvangt ook alle foto’s in zijn of haar persoonlijke bibliotheek. Ben je korter dan 7 dagen deelnemer, dan ontvangt de genodigde alleen de foto’s die hij of zij zelf toegevoegd heeft in de eigen bibliotheek.
 • Genodigde verlaat de gedeelde bibliotheek: Iedere genodigde kan zelf op ieder moment uit de gedeelde bibliotheek stappen. Diegene krijgt dan de optie om alles uit de gedeelde bibliotheek over te zetten naar de eigen bibliotheek of om alleen de eigen foto’s die hij of zij gedeeld heeft over te zetten naar de persoonlijke bibliotheek.

Stoppen met deelnemen of de gedeelde bibliotheek verwijderen kan via Instellingen > Foto’s > Gedeelde bibliotheek > Verwijder gedeelde bibliotheek. Daarnaast kan de maker van de gedeelde bibliotheek ook deelnemers verwijderen via Instellingen > Foto’s > Gedeelde bibliotheek, tik daar op de naam en kies voor Verwijder uit gedeelde bibliotheek.

Allerlei vragen en antwoorden over de gedeelde iCloud-fotobibliotheek vind je in onze uitleg.

Bekijk ook

FAQ: Gedeelde iCloud-fotobibliotheek (dit is waarom het handig is)

Apple biedt je vanaf najaar 2022 de mogeljkheid om een gezamenlijke iCloud-foto┬şbibliotheek te maken. Iedereen kan foto's toevoegen en alle foto's van de anderen bekijken, ook als iemand anders ze heeft gemaakt. Dit moet je weten over de gedeelde iCloud-fotobibliotheek.