Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
iOS 13 logo.

iOS 13 review: de volgende grote stap voor de iPhone [video]

iOS 13 is de grote nieuwe update voor de iPhone. Wij hebben iOS 13 de afgelopen weken getest en vertellen je er in deze review van iOS 13 alles over. Wat zijn onze ervaringen en hoe gaat dit het gebruik van je iPhone veranderen? Welke functies springen eruit? Je leest onze bevindingen in deze iOS 13 review.

Dit artikel is geschreven in september 2019 en beschrijft de situatie op dat moment. Ondertussen zijn er alweer nieuwere iOS-versies verschenen. De huidige versie is iOS 17.0.

iOS 13 review

Naast de nieuwe iPhones is er in september altijd nóg een moment waar iPhone-bezitters reikhalzend naar uitkijken: de volgende grote iOS-update. Dat komt vooral omdat het (bijna) iedereen aan gaat: of je nu een iPhone 7 hebt of van plan bent om de iPhone 11 Pro in huis te halen: iOS 13 brengt voor alle toestellen grote en kleine veranderingen. Denk aan de nieuwe donkere modus, maar ook allerlei vernieuwde apps en handige kleine verbeteringen zijn zeer de moeite waard. In deze iOS 13 review delen we onze ervaringen met de nieuwste softwareversie. Zijn de verbeteringen direct het updaten waard?


Over deze iOS 13 review:
Voor het testen van iOS 13 voor deze review hebben we gebruikgemaakt van een iPhone XR met de iOS 13 Golden Master. De definitieve versie van iOS 13 die sinds 19 september beschikbaar is, is gelijk aan de versie die wij getest hebben.

iOS 13 review: vooral een evolutie voor de iPhone
Eén van de grootste veranderingen in de opzet, is dat iOS 13 enkel en alleen bedoeld is voor de iPhone. Al sinds de introductie van de iPad was iOS het gezamenlijke besturingssysteem voor zowel de iPhone als iPad, maar vanaf dit jaar is alles anders. Apple geeft de iPad zijn eigen besturingssysteem, met de naam iPadOS 13. In onze eerdere preview van iPadOS 13 lees je meer over onze ervaringen van iPad-specifieke functies. iPadOS 13 verschijnt pas op 30 september en tegen die tijd lees je in onze review wat we daarvan vinden. In deze review van iOS 13 ligt dan ook geheel de focus op functies voor de iPhone.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Donkere modus
Eén van de paradepaardjes is uiteraard de donkere modus op de iPhone. Apple heeft precies gedaan wat je ervan hoopt: alle lichte onderdelen van het besturingssysteem en standaardapps donker maken. Nu we er een aantal weken mee hebben gestoeid, is het toch wel even wennen. Al sinds mensenheugenis zijn veel onderdelen van iOS licht, waardoor de omschakeling naar donker erg groot is.

De uitvoering van de donkere modus is verder prachtig. De Berichten-app zag er nog nooit zo mooi uit en ook de instellingen en de Notities-app zijn dankzij de donkere look een genot voor het oog. Toch moeten we eerlijk bekennen dat we de donkere stand niet continu aan hebben staan. Voor het contrast is de lichte stand vaak wat prettiger voor de ogen, vooral in apps waar heel veel knoppen en opties zitten. Bij de Foto’s-app kan het bijvoorbeeld al snel onoverzichtelijk worden. Gelukkig heeft Apple een functie ingebouwd waarmee je de modus automatisch kan laten overspringen, bijvoorbeeld bij zonsondergang. Dat is wat ons betreft dan ook de favoriete instelling.

Wel vinden we het jammer dat het niet mogelijk is om sommige apps uit te sluiten van de donkere modus. Apple Kaarten ziet er in de lichte variant een stuk overzichtelijker uit en hebben we het liefst altijd in het licht, ook na zonsondergang. Wellicht dat dit in iOS 14 nog mogelijk wordt, maar vooralsnog is het alles of niets. Er zijn ook steeds meer apps van derden die zich aanpassen aan de standaard weergave-instelling van je iPhone. Twitter is één van de eerste apps die dit opgepakt heeft en het is fijn dat de weergave van die app mee kleurt met de overkoepelende instelling op je iPhone. Bij apps van derden vinden we vaak wél een aparte instelling om hem altijd licht of donker te zetten, onafhankelijk van de systeemweergave.

Bekijk ook

Zo gebruik je de donkere modus op je iPhone en iPad

In deze tip lees je hoe je de donkere modus op de iPhone en iPad werkt. We laten zien hoe je de instelling handmatig wijzigt, maar ook hoe je het automatisch kunt laten wijzigen afhankelijk van de tijd of zonnestand.

Toetsenbord verbeterd
Eén van de functies waar lezers volgens onze poll het meest naar uitkijken, is de Nederlandse ondersteuning van het voorspellende toetsenbord. De woordvoorspelling in QuickType bestaat al jaren en is dus niet per se nieuw in iOS 13, maar de update brengt wel eindelijk Nederlandse ondersteuning. Wat ons betreft heeft dit veel en veel te lang geduurd. Aan de andere kant geldt: beter laat dan nooit. De functie werkt precies zoals je verwacht en zoals het hoort: de juiste woordsuggesties op het goede moment. Dat maakt het typen net even wat prettiger.

iOS 13 woordvoorspelling en veegtoetsenbord.

Een ander belangrijke nieuwe functie van het toetsenbord is QuickPath, Apple’s naam voor het veegtoetsenbord. Al jarenlang zijn er toetsenborden waar je moet vegen om te schrijven, in plaats van om te tikken. Waarom Apple hier nu pas mee komt is niet helemaal duidelijk, maar het zou ons niet verbazen dat de functie eigenlijk al in iOS 12 toegevoegd had moeten worden, maar door de focus op stabiliteit en performance geen prioriteit had. Het enige nadeel is wel dat het veegtoetsenbord officieel nog niet in het Nederlands werkt, maar door Nederlands en Engels als taal toe te voegen, kun je het toch gebruiken.

Persoonlijk zijn wij meer fan van gewoon typen, hoewel het ook erg ligt aan het soort tekst. Gelukkig kun je typen en vegen moeiteloos afwisselen, dus je hoeft er geen apart toetsenbord voor te activeren.

Een andere fijne verbetering is dat je Engels en Nederlands probleemloos kan afwisselen. Je kan beide talen instellen en in de praktijk geeft iOS 13 vaak de goede suggesties op basis van wat je typt. Vooral als je veel in het Engels typt (tegen een verre vriend of familie) kan dit erg goed van pas komen.

Foto’s en video’s: broodnodige verbeteringen doorgevoerd
Apple heeft in de Foto’s-app ook een aantal stappen gemaakt. Eindelijk is het mogelijk om rechtstreeks vanuit de Foto’s-app je video’s geavanceerd te bewerken. Het was tot iOS 13 nooit mogelijk om zonder omwegen een video te kantelen, maar gelukkig kan dat straks eindelijk wel. Apple is nog veel verder gegaan dan dat, want nagenoeg alle bewerkingen voor foto’s kun je nu ook op video’s toepassen. Dat betekent dat een snelle correctie uitvoeren nu gewoon op je iPhone kan, waar we erg blij mee zijn.

iOS 13 video's in de Foto's-app.

De Foto’s-tab gebruiken we om eerlijk te zijn eigenlijk nooit, omdat het albumoverzicht simpelweg veel overzichtelijker is. Gelukkig heeft Apple Foto’s-tab onder handen genomen. De nieuwe indeling met knoppen voor jaren, maanden dagen en alle foto’s maakt het wel een stuk overzichtelijker. Ook de inzoomfunctie is erg handig, vooral als je foto’s van dichtbij wil bekijken zonder dat je ze meteen schermvullend wil openen. Hou er ook rekening mee dat de optie Alle foto’s verplaatst is van de albumweergave naar de nieuwe Foto’s-tabblad. Er is nu alleen nog een album met recente foto’s, maar als je door je hele verzameling wil bladeren moet je nu dus bij Foto’s zijn. Het is even wennen, maar uiteindelijk werkt dit net zo handig.

Grootste update ooit voor CarPlay
Waar we vooral erg over te spreken zijn, zijn alle verbeteringen van CarPlay in iOS 13. We zijn vooral erg enthousiast over het nieuwe CarPlay Dashboard. Ook de minder grote verbeteringen zoals de vernieuwde Muziek- en Kaarten-app en de lichte weergave kunnen we waarderen. De afgelopen jaren merk je al dat CarPlay een steeds volwassener platform wordt en iOS 13 is daar duidelijk de volgende stap in. De hele werking van CarPlay lijkt ook een stuk stabieler en sneller dan voorheen en daar zijn we erg blij mee.

CarPlay Dashboard met iOS 13 in het licht.

Wel vinden we het jammer dat het nieuwe Dashboard alleen geschikt is voor de standaard Kaarten-app. Hoewel er steeds meer navigatie-apps met CarPlay zijn, zijn deze niet geschikt voor dit nieuwe scherm. Navigeer je graag met Google Maps, Sygic of een andere CarPlay-app, dan heb je dus minder aan het nieuwe Dashboard. We hopen dat Apple dit in de toekomst nog uit gaat breiden, want dat zou de functie nog efficiënter maken.

Privacy opnieuw voorop
Bij het schrijven van een review van iOS 13 kun je niet om de beveiligingsfuncties heen. Zoals we van Apple gewend zijn, speelt privacy in iOS 13 opnieuw een belangrijke rol. We vinden dit een goede zaak, zeker in de wereld van datalekken en informatiedeling van bijvoorbeeld Facebook. De nieuwe Sign in with Apple is een uitkomst voor diensten waarbij je verplicht moet inloggen met een account. Het werkt erg simpel en snel en de optie om zelf te kiezen wat je deelt, vinden we heel erg fijn.

Sign in with Apple op iPhone.

Ook het eenmalig delen van je locatie is een uitkomst. Je herkent het misschien wel: iemand vraagt via WhatsApp waar je bent en je wil graag je locatie delen. Maar het is dan niet nodig om WhatsApp altijd toestemming te geven tot je locatie als je de app gebruikt, omdat je het maar één keer nodig hebt. Deze optie komt daarom op veel plekken van pas, vooral bij apps die je wat minder vertrouwt. De kans dat je nu gevolgd wordt is een stuk kleiner en dat is beter voor iedereen. En heb je per ongeluk wél je locatie gedeeld, dan waarschuwt iOS 13 je daarvoor met een uitgebreide melding. In de melding zie je een kaartje, die aangeeft welke locaties door de app opgehaald zijn. Vanuit dit scherm kan je meteen aangeven dat je dat niet meer wil.

Apple heeft voor deze verbeteringen echt naar de gebruiker gekeken en stelt het gebruikersbelang daarbij voorop. Veel apps zullen er minder blij mee zijn. Zo waarschuwt Facebook al voor de nieuwe locatiedeling in iOS 13. Ze zijn vooral bang dat mensen de optie om de locatie te delen uitschakelen en wat ons betreft kun je dat ook maar beter doen. Bij sommige apps kan de melding behoorlijk confronterend zijn, maar we vinden het goed dat Apple dit ingebouwd heeft.

Herinneringen-app niet vergeten
Apple gebruikt grote iOS-releases vaak ook om standaardapps te vernieuwen. De Herinneringen-app stond al lang op het lijstje en gelukkig is Apple deze niet vergeten. De nieuwe Herinneringen-app is overzichtelijker, biedt veel meer opties en ligt nu veel meer in één lijn met andere geavanceerde takenapps. Het maken van subtaken voor je herinneringen is buitengewoon handig en de tagoptie voor mensen uit je contacten werkt prettig samen met iMessage. Zodra je met die persoon in iMessage praat, verschijnt er automatisch een melding over die herinnering. Dit komt vooral van pas als je iemand nog iets moet vragen of een opdracht voor hem of haar hebt.

Toolbar in Herinneringen in iOS 13.

Ook de nieuwe vormgeving van de Herinneringen-app vinden we duidelijk, al is het in het begin wel even wennen waar wat zit. De nieuwe Quick Toolbar vinden we erg handig, want het is daarmee een stuk eenvoudiger dan voorheen om een locatie, afbeelding of tijdstip aan de herinnering te koppelen.

Bekijk ook

Maak kennis met de nieuwe Herinneringen-app in iOS 13

Apple heeft de gloednieuwe Herinneringen-app voor zowel iOS, iPadOS als macOS onthuld. De nieuwe app heeft een compleet nieuw uiterlijk en heeft ook veel meer opties gekregen. Hier lees je er alles over!

Memoji in al je chatapps
Je bent er fan van of niet, maar wat zeker is is dat je de Memoji op veel meer plekken gaat vinden. Nu kan iedereen zijn of haar eigen Memoji maken, ook als je geen toestel met TrueDepth-camera hebt. Nieuw zijn namelijk de Memoji-stickers. Dat zijn stilstaande plaatjes die je overal kan delen, dus ook in WhatsApp, Telegram of andere chatapps. Ze staan links van je meestgebruikte emoji. Gebruik je ze niet, dan kun je ze gelukkig opzij schuiven, waarna ze ook niet meer in beeld komen zodra je op de emoji-knop drukt. Daarover gesproken: de emoji-knop heeft nu zijn eigen plek gekregen in het toetsenbord, waardoor deze nu altijd binnen handbereik is, ook als je meerdere toestenbordtalen toegevoegd hebt.

iOS 13 biedt eigenlijk teveel om op te noemen, helemaal als je ook nog kijkt naar ons overzicht van iOS 13 ontdekkingen.

Bekijk ook

Overzicht: Deze 55+ ontdekkingen uit iOS 13 zijn ook superhandig

iOS 13 bevat veel meer handige nieuwe functies dan Apple op het podium heeft laten zien. In dit artikel zetten we meer dan 70 handige iOS 13 ontdekkingen voor je op een rijtje.

Prestaties beter, maar nog wel met bugs
Apple belooft in iOS 13 betere prestaties, onder met sneller opstarten van apps. Waar wij het vooral gemerkt hebben, is bij het ontgrendelen met Face ID. Je iPhone is nu voordat je het weet ontgrendeld, zodat je nog sneller de inhoud van je meldingen kan bekijken. Bij iOS 12 was het zo dat het nog wel eens een seconde duurde voordat het slotje open ging en de meldingen uitklapten, maar in iOS 13 gaat dat merkbaar een stuk sneller. Voor gebruikers die een iPhone met minder opslag hebben, is het goed om te weten dat app-updates en downloads kleiner zijn dan voorheen.

De accuprestaties onder iOS 13 zijn in onze ervaringen gelijk met die van iOS 12. Apple zorgt er niet voor dat je accu door allerlei optimalisaties ineens langer mee gaat. Het kan zijn dat je batterij door de iOS-update sneller leeg is, maar dat heeft vaak ook te maken met optimalisaties en het feit dat je alle nieuwe functies zelf aan het uitproberen bent. Het beste is dan om een aantal dagen te wachten.

Bekijk ook

Sinds iOS 17 is je iPhone-batterij sneller leeg? Dit kun je eraan doen!

Sinds iOS 17 kan de batterij van je iPhone of iPad sneller leeglopen. In dit artikel lees je tips om te achterhalen waarom de update je batterij leegtrekt en hoe je het oplost. Vooral bij grote updates zoals iOS 17 klagen veel mensen over een batterij die sneller leeg gaat. Dit kan er aan de hand zijn.

Toch loopt alles nog niet zo soepel als het hoort. We vinden de iOS 13 op dit moment minder stabiel dan iOS 12 destijds was bij de release. Hoewel Apple in iOS 12 ook behoorlijk de focus legde op prestaties na de vele klachten van iOS 11, is dit nu merkbaar minder. Spontane crashes waarbij je terugkeert naar het beginscherm zijn geen zeldzaamheid en hoewel we daar zelf geen ervaringen mee hebben, horen we ook veel klachten over de Mail-app die niet goed functioneert. Bij het selecteren van tekst kan je ook tegen foutjes aanlopen. Denk dan aan een selectiestreepje die blijft staan of de gemarkeerde tekst die achterloopt op de beweging van je vinger.

iOS 13 tekstselectie bug.
Het tekstselectie streepje blijft nog wel eens hangen.

We hebben ook een paar vreemde wijzigingen ontdekt, bijvoorbeeld in de standaard videospeler. Daarin kun je sinds iOS 12 eenvoudig het volume aanpassen door over de volumeknop rechtsboven te vegen. In iOS 13 kun je dan alleen het geluid dempen. Of dit een bug of bewuste keuze is weten we niet, maar vervelend is het wel. Je kan daardoor alleen het volume aanpassen via de knoppen.

Als je kleine bugs en glitches niet zo vervelend vindt, dan is updaten naar iOS 13 geen slechte keuze. Ben je iemand zie zich vaak ergert aan dergelijke problemen, dan is het misschien toch beter om te wachten op iOS 13.1. Apple heeft al laten weten dat iOS 13.1 op 30 september komt en we verwachten dat daarin de eerste kreukels gladgestreken worden.

Bekijk ook

Waarom je beter kan wachten op iOS 13.1

Apple brengt deze maand maar liefst twee grote updates uit voor de iPhone: zo wel iOS 13.0 als iOS 13.1 verschijnen nog in september. Er zijn meerdere redenen waarom je beter kan wachten op iOS 13.1.

Score

8.5

iOS 13

iOS 13

Voordelen +

  • Donkere modus voegt echt wat toe
  • Eindelijk de Nederlandse woordvoorspelling
  • Verbeteringen op privacy en beveiliging
  • Prettige app-updates, met onder andere Herinneringen

Nadelen -

  • Helaas niet bugvrij
  • Aantal beloofde functies ontbreken nog

Conclusie iOS 13 review

iOS 13 is op bijna alle vlakken een fijne update geworden. Onze algemene ervaringen zijn positief. Apple heeft heel veel wensen van gebruikers ingewilligd, zoals de donkere modus, het Nederlandse voorspellende QuickType en de mogelijkheid om video’s te bewerken. Het is misschien niet de enorme revolutie met een compleet nieuw beginscherm waar sommige mensen op gehoopt hadden, maar desalniettemin mogen we spreken van een evolutie voor de iPhone. Je gebruik gaat er niet radicaal door veranderen, maar alles wordt wel weer net een stukje beter. iOS 13 is daarmee één van de grootste updates van de laatste jaren.

Toch vinden we het jammer dat het Apple nog niet gelukt is om een nagenoeg foutloze update uit te brengen. Er zitten nog een aantal bugs in die voor een aantal gebruikers erg vervelend kunnen zijn. Twijfel je nog, dan kun je dus maar beter wachten totdat iOS 13.1 uit is, want daar zitten niet alleen meer functies in, maar verwachten we ook meer stabiliteit. Wie toch niet kan wachten en nu de overstap maakt, kan wel al profiteren van de fijne verbeteringen die Apple doorgevoerd heeft.

Bekijk ook

Meteen updaten naar iOS 17, wel of niet doen? [keuzehulp]

Moet je meteen updaten naar iOS 17, of kun je beter even wachten? Met deze iOS keuzehulp helpen we je bij de beslissing of je iOS 17 nu al moet installeren of dat je beter nog even kunt wachten.
Meer over iOS 13
Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 13, bekijk dan ons artikel met de beste nieuwe functies in iOS 13. Voor nog meer handige vernieuwingen lees je ons overzicht met iOS 13 ontdekkingen. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 13, dan vind je in ons artikel het antwoord. De meest recente iOS-versie is iOS 17.0.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021