iOS 13 logo.

iOS 13 preview: de volgende grote stap voor de iPhone

In het najaar brengt Apple iOS 13 uit, de grote update voor de iPhone. Wij zijn al met een groot aantal functies van de update aan de slag gegaan en vertellen je er in deze preview van iOS 13 alles over. Wat zijn onze ervaringen en hoe gaat dit het gebruik van je iPhone veranderen? Welke functies springen eruit? Je leest onze bevindingen in deze iOS 13 preview.

iOS 13 preview

Naast de nieuwe iPhone is er in september altijd nóg een moment waar iPhone-bezitters reikhalzend naar uitkijken: de volgende grote iOS-update. Dat komt vooral omdat het (bijna) iedereen aan gaat: of je nu een iPhone 7 hebt of van plan bent om de 2019 iPhone in huis te halen: iOS 13 brengt voor alle toestellen grote en kleine veranderingen. Denk aan de nieuwe donkere modus, maar ook allerlei vernieuwde apps en handige kleine verbeteringen zijn zeer de moeite waard. We zijn inmiddels al een paar weken met de iOS 13-beta aan de slag gegaan en delen in deze iOS 13 preview onze ervaringen.

Over het testen van beta’s:
Wij hebben de eerste beta van iOS 13 geïnstalleerd op een test-iPhone (een iPhone XR), die we niet dagelijks nodig hebben. Mocht je ook van plan zijn om de beta te testen, dan raden we aan om dit eveneens te doen op een extra iPhone, bijvoorbeeld een model dat je niet meer zo vaak gebruikt.

iOS 13 vooral een evolutie voor je iPhone
Eén van de grootste veranderingen in de opzet, is dat iOS 13 enkel en alleen bedoeld is voor de iPhone. Al sinds de introductie van de iPad was iOS het gezamenlijke besturingssysteem voor zowel de iPhone als iPad, maar vanaf dit jaar is alles anders. Apple geeft de iPad zijn eigen besturingssysteem, met de naam iPadOS 13. In onze eerdere preview van iPadOS 13 lees je meer over onze ervaringen van iPad-specifieke functies. In deze preview van iOS 13 ligt dan ook geheel de focus op functies voor de iPhone.

Eén van de paradepaardjes is uiteraard de donkere modus. Zoals je in ons artikel met screenshots van de donkere modus kon je al zien hoe dit eruit ziet. Apple heeft precies gedaan wat je ervan hoopt: alle lichte onderdelen van het besturingssysteem en standaardapps donker maken. Nu we er een aantal weken mee hebben gestoeid, is het toch wel even wennen. Al sinds mensenheugenis zijn veel onderdelen van iOS licht, waardoor de omschakeling naar donker erg groot is.

De uitvoering van de donkere modus is verder prachtig. De Berichten-app zag er nog nooit zo mooi uit en ook de instellingen en de Notities-app zijn dankzij de donkere look een genot voor het oog. Toch moeten we eerlijk bekennen dat we de donkere stand niet continu aan hebben staan. Voor het contrast is de lichte stand vaak wat prettiger voor de ogen, vooral in apps waar heel veel knoppen en opties zitten. Bij de Foto’s-app kan het bijvoorbeeld al snel onoverzichtelijk worden. Gelukkig heeft Apple een functie ingebouwd waarmee je de modus automatisch kan laten overspringen, bijvoorbeeld bij zonsondergang. Dat is wat ons betreft dan ook de favoriete instelling.

Wel vinden we het jammer dat het niet mogelijk is om sommige apps uit te sluiten van de donkere modus. Apple Kaarten ziet er in de lichte variant een stuk overzichtelijker uit en hebben we het liefst altijd in het licht, ook na zonsondergang. Wellicht dat dit in iOS 14 nog mogelijk wordt, maar vooralsnog is het alles of niets.

Toetsenbord verbeterd
Eén van de functies waar lezers volgens onze poll het meest naar uitkijken, is de Nederlandse ondersteuning van het voorspellende toetsenbord. De woordvoorspelling in QuickType bestaat al jaren en is dus niet per se nieuw in iOS 13, maar de update brengt wel eindelijk Nederlandse ondersteuning. Wat ons betreft heeft dit veel en veel te lang geduurd. Aan de andere kant geldt: beter laat dan nooit. De functie werkt precies zoals je verwacht en zoals het hoort: de juiste woordsuggesties op het goede moment. Dat maakt het typen net even wat prettiger.

iOS 13 woordvoorspelling en veegtoetsenbord.

Een ander belangrijke nieuwe functie van het toetsenbord is QuickPath, Apple’s naam voor het veegtoetsenbord. Al jarenlang zijn er toetsenborden waar je moet vegen om te schrijven, in plaats van om te tikken. Waarom Apple hier nu pas mee komt is niet helemaal duidelijk, maar het zou ons niet verbazen dat de functie eigenlijk al in iOS 12 toegevoeg had moeten worden, maar door de focus op stabiliteit en performance geen prioriteit had. Het enige nadeel is wel dat het veegtoetsenbord officieel nog niet in het Nederlands werkt, maar door Nederlands en Engels als taal toe te voegen, kun je het toch gebruiken.

Persoonlijk zijn wij iets meer een fan van gewoon typen, hoewel het ook erg ligt aan het soort tekst. Gelukkig kun je typen en vegen moeiteloos afwisselen, dus je hoeft er geen apart toetsenbord voor te activeren.

Een andere fijne verbetering is dat je Engels en Nederlands probleemloos kan afwisselen. Je kan beide talen instellen en in de praktijk geeft iOS 13 vaak de goede suggesties op basis van wat je typt. Vooral als je veel in het Engels typt (tegen een verre vriend of familie) kan dit erg goed van pas komen.

Foto’s en video’s: broodnodige verbeteringen doorgevoerd
Apple heeft in de Foto’s-app ook een aantal stappen gemaakt. Eindelijk is het mogelijk om rechtstreeks vanuit de Foto’s-app je video’s geavanceerd te bewerken. Het was tot iOS 13 nooit mogelijk om zonder omwegen een video te kantelen, maar gelukkig kan dat straks eindelijk wel. Apple is nog veel verder gegaan dan dat, want nagenoeg alle bewerkingen voor foto’s kun je nu ook op video’s toepassen. Dat betekent dat een snelle correctie uitvoeren nu gewoon op je iPhone kan, waar we erg blij mee zijn.

iOS 13 video's in de Foto's-app.

De Foto’s-tab gebruiken we om eerlijk te zijn eigenlijk nooit, omdat het albumoverzicht simpelweg veel overzichtelijker is. Gelukkig heeft Apple deze pagina onder handen genomen. De nieuwe indeling met knoppen voor jaren, maanden dagen en alle foto’s maakt het wel een stuk overzichtelijker. Ook de inzoomfunctie is erg handig, vooral als je foto’s van dichtbij wil bekijken zonder dat je ze meteen schermvullend wil openen.

Grootste update ooit voor CarPlay
Waar we vooral erg over te spreken zijn, zijn alle verbeteringen van CarPlay in iOS 13. We hebben hier al even mee mogen stoeien en worden erg enthousiast over het nieuwe CarPlay Dashboard. Ook de minder grote verbeteringen zoals de vernieuwde Muziek- en Kaarten-app en de lichte weergave kunnen we waarderen. De afgelopen jaren merk je al dat CarPlay een steeds volwassener platform wordt en iOS 13 is daar duidelijk de volgende stap in. De hele werking van CarPlay lijkt ook een stuk stabieler en sneller dan voorheen en daar zijn we erg blij mee.

CarPlay Dashboard met iOS 13 in het licht.

Privacy opnieuw voorop
Zoals we van Apple gewend zijn, speelt privacy in iOS 13 opnieuw een belangrijke rol. We vinden dit een goede zaak, zeker in de wereld van datalekken en informatiedeling van bijvoorbeeld Facebook. De nieuwe Sign in with Apple lijkt ons een uitkomst, hoewel we dit nog niet hebben kunnen testen. Ook de nadruk op privacy in de HomeKit-verbeteringen van iOS 13 spreken ons erg aan, bijvoorbeeld met de nieuwe HomeKit Secure Video en de HomeKit-routers.

Sign in with Apple

Ook het eenmalig delen van je locatie is een uitkomst. Je herkent het misschien wel: iemand vraagt via WhatsApp waar je bent en je wil graag je locatie delen. Maar het is dan niet nodig om WhatsApp altijd toestemming te geven tot je locatie als je de app gebruikt, omdat je het maar één keer nodig hebt. Deze optie komt daarom op veel plekken van pas, vooral bij apps die je wat minder vertrouwt. De kans dat je nu gevolgd wordt is een stuk kleiner en dat is beter voor iedereen.

iOS 13 biedt eigenlijk teveel om op te noemen, helemaal als je ook nog kijkt naar ons overzicht van iOS 13 ontdekkingen. We hebben het nog niet eens gehad over de Herinneringen-app in iOS 13 of de verbeteringen in iMessage en Memoji. Ook de beloofde verbeterde prestaties hebben we nog niet kunnen testen, omdat dit pas in de loop van de betaperiode tot uiting komt.

Conclusie iOS 13 preview

iOS 13 lijkt op alle vlakken een hele fijne update te worden. Onze eerste ervaringen zijn erg positief en dat kan in de loop van de betaperiode alleen nog maar beter worden. Apple heeft heel veel wensen van gebruikers ingewilligd, zoals de donkere modus, het Nederlandse voorspellende QuickType en de mogelijkheid om video’s te bewerken. Het is misschien niet de enorme revolutie met een compleet nieuw beginscherm waar sommige mensen op gehoopt hadden, maar desalniettemin mogen we spreken van een evolutie voor de iPhone. Je gebruik gaat er niet radicaal door veranderen, maar alles wordt wel weer net een stukje beter. iOS 13 is daarmee één van de grootste updates van de laatste jaren. We hebben er alle vertrouwen in dat het Apple gaat lukken om aankomende september een nagenoeg foutloze update uit te brengen.

Meer over iOS 13
iOS 13 is de eerstvolgende grote update voor de iPhone. Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 13, bekijk dan ons artikel met de beste nieuwe functies in iOS 13. Voor nog meer handige vernieuwingen lees je ons overzicht met iOS 13 ontdekkingen. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 13, dan vind je in ons artikel het antwoord. De releasedatum van iOS 13 is gepland voor september 2019.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!