iOS 13 logo.

iOS 13 FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen over iOS 13

Veelgestelde vragen over iOS 13 op een rijtje. Wat biedt de update, op welke apparaten, en hoe zit het nu met de iPad? Al je antwoorden op je vragen over deze software-update lees je in deze iOS 13 FAQ!

Dit artikel verscheen in september 2019 en beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels zijn er nieuwere versies van iOS verschenen. De meest recente update is iOS 17.3.1.

iOS 13 is Apple’s software-update voor de iPhone in 2019. Ieder jaar brengt Apple in september een grote nieuwe update uit. iOS 13 biedt heel veel nieuws en er zijn ook wat veranderingen. Daarom hebben wij in deze iOS 13 FAQ de antwoorden op de veelgestelde vragen over iOS 13 voor je op een rijtje gezet.

iOS 13 FAQ: veelgestelde vragen

Of je nu al iOS 13 wil installeren of er nog even mee wacht: de kans dat je er vroeg of laat mee te maken krijgt is groot. Met de antwoorden op deze veelgestelde vragen weet je wat er speelt en vind je snel alle antwoorden op de vragen die je zelf hebt op een rijtje.


Wanneer komt iOS 13?
iOS 13 is beschikbaar sinds donderdag 19 september vanaf 19:00 Nederlandse tijd. Op dat moment rolde Apple de update uit naar alle geschikte iPhones, waardoor je dus je toestel kan bijwerken. Meer daarover lees je in onze uitleg van iOS 13. Wil je iOS 13 installeren, dan lees je de stappen in ons aparte artikel.

Bekijk ook

iOS 13 installeren op je iPhone: zo bereid je je voor

iOS 13 komt eraan! Kan jij niet wachten op deze update, lees dan hier hoe je je kan voorbereiden op iOS 13 installeren! Zo weet je zeker dat je er klaar voor bent zodra de update voor jou beschikbaar is.

Voor welke toestellen is iOS 13 geschikt?
iOS 13 kan worden geïnstalleerd op onderstaande modellen:

Lees meer in ons artikel over de iOS 13 toestellen.

Hoe zit het dan met de iPad?
De iPad krijgt in 2019 een eigen update. Iedereen met een geschikte iPad kan sinds 24 september 2019 updaten naar iPadOS 13, de eerste update die alleen voor de iPad ontwikkeld is. Veel functies van iOS 13 vind je ook in iPadOS, maar er zitten ook veel verbeteringen in die exclusief voor de iPad zijn.

Bekijk ook

iPadOS 13: dit is de grote iPad-update voor 2019

iPadOS 13 is allereerste versie iPadOS. In dit artikel lees je alle belangrijke punten: welke functies erin zitten, voor welke iPads is het geschikt en hoe kun je het installeren?

Heb ik iOS 13 nodig voor watchOS 6?
Heb je een Apple Watch en wil je die bijwerken naar watchOS 6? Dan heb je eerst iOS 13 nodig. iOS 13 is vereist om je Apple Watch te kunnen updaten. Wil je voor iOS 13 eerst de kat uit de boom kijken en de eerste reacties afwachten, dan moet je dus ook wachten met watchOS 6.

Ik heb nu een beta. Moet ik dan updaten?
Als je nu al de beta van iOS 13.1 of de Golden Master van iOS 13 hebt, dan hoef je in principe niets te doen. Ook als je de beta van iOS 13.1 hebt kan je er voor kiezen om dit zo te laten, omdat je dan gewoon verder kan gaan met testen totdat deze versie op 30 september verschijnt.

Voor de exacte stappen voor betatesters die iOS willen updaten, lees je ons uitgebreide artikel. Voor allerlei scenario’s hebben we de stappen voor je op een rij gezet.

Bekijk ook

Stappenplan: updaten van beta naar iOS 17 Final

Heb je een (publieke) beta geïnstalleerd van iOS 17? En wil je meteen naar de definitieve versie, zodra deze uitkomt? Dan lees je in dit artikel welke stappen je moet volgen om de definitieve versie op je toestel te zetten. Dit is het stappenplan voor betatesters!

Wordt mijn toestel trager door de update?
Apple zegt met iOS 13 ook de prestaties te verbeteren. Wat we in ieder geval kunnen bevestigen is dat Face ID een stukje sneller werkt. Verder zijn appdownloads en updates kleiner en starten apps ook sneller op. Toch kan de ervaring op oudere toestellen wat anders zijn, dus als je twijfelt kun je beter de eerste reacties afwachten.

iOS 13 en iPadOS 13 op iPhone en iPad.

Moet ik wachten of kan ik veilig updaten? Zitten er bugs in?
Bij grote releases zoals iOS 13 is er altijd een grotere kans op kinderziektes. Hoewel Apple altijd veel beta’s uitbrengt, zijn er wel berichten dat er wat meer opstartproblemen zijn dan vorig jaar. Ook wij hebben dat zelf ervaren en in onze review van iOS 13 lees je daar alles over.

Bekijk ook

iOS 13 review: de volgende grote stap voor de iPhone

iOS 13 is de grote nieuwe update voor de iPhone. Wij hebben iOS 13 de afgelopen weken getest en vertellen je er in deze review van iOS 13 alles over. Wat zijn onze ervaringen en hoe gaat dit het gebruik van je iPhone veranderen? Welke functies springen eruit? Je leest onze bevindingen in deze iOS 13 review.

Of je meteen moet wachten of toch al wel moet updaten, is afhankelijk van je situatie. In onze iOS keuzehulp geven we advies wat je het beste kan doen. Iets anders om in het achterhoofd te houden, is dat iOS 13.1 al op 24 september beschikbaar komt. Daarin zit een aantal nieuwe functies, maar voert Apple ook de nodige bugfixes door. Wachten op iOS 13.1 is daarom geen gek idee als je het zekere voor het onzekere wil nemen.

Bekijk ook

Waarom je beter kan wachten op iOS 13.1

Apple brengt deze maand maar liefst twee grote updates uit voor de iPhone: zo wel iOS 13.0 als iOS 13.1 verschijnen nog in september. Er zijn meerdere redenen waarom je beter kan wachten op iOS 13.1.

Gaat mijn batterij achteruit?
Een veelgestelde vraag voor deze iOS 13 FAQ is: gaat de batterij achteruit? Bij dergelijke grote updates kan het in het begin altijd zo zijn dat je accu sneller leeg gaat. Dat heeft vooral te maken met allerlei optimalisatieprocessen op de achtergrond. Ook kan je batterij door een iOS-update sneller leeg lopen doordat je volop aan het experimenteren bent met nieuwe functies. Wacht daarom de eerste paar dagen af om te kijken of het daarna nog steeds zo is. Check ook ons artikel met tips en ervaringen van andere gebruikers.

Bekijk ook

Sinds iOS 17 is je iPhone-batterij sneller leeg? Dit kun je eraan doen!

Sinds iOS 17 kan de batterij van je iPhone of iPad sneller leeglopen. In dit artikel lees je tips om te achterhalen waarom de update je batterij leegtrekt en hoe je het oplost. Vooral bij grote updates zoals iOS 17 klagen veel mensen over een batterij die sneller leeg gaat. Dit kan er aan de hand zijn.

Wat zijn de functies?
iOS 13 zit bomvol met allerlei nieuwe functies: het is eigenlijk teveel om op te noemen. In ons artikel hebben we de beste iOS 13 functies op een rij gezet. Check ook onze video waarin we de hoogtepunten in 2 minuten voor je op een rijtje gezet hebben.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Is dit voor jou nog niet genoeg? Er is nog veel meer, zoals je kan lezen in ons artikel met ontdekkingen in iOS 13. Van sneller met Wi-Fi verbinden tot aan nieuwe geluidjes, animaties en nog veel meer: deze 55+ functies zijn ook de moeite waard.

Bekijk ook

Overzicht: Deze 55+ ontdekkingen uit iOS 13 zijn ook superhandig

iOS 13 bevat veel meer handige nieuwe functies dan Apple op het podium heeft laten zien. In dit artikel zetten we meer dan 70 handige iOS 13 ontdekkingen voor je op een rijtje.

Ik kan geen QuickPath gebruiken. Hoe zit dat?
QuickPath is het nieuwe veegtoestenbord in iOS 13. Dit veegtoetsenbord ondersteunt alleen Engels en een aantal andere talen. Nederlands wordt officieel nog niet ondersteund. Er is wel een manier om het toch te gebruiken, al is het een beetje hit & miss wat betreft de autocorrectie. Wat je hiervoor moet doen is het Engelse toetsenbord toevoegen aan je instellingen. iOS 13 herkent meerdere talen tegelijk, dus je kan in het Nederlands blijven typen en tegelijkertijd het veegtoetsenbord gebruiken.

Bekijk ook

Het QuickPath veegtoetsenbord op iPhone en iPad in het Nederlands gebruiken: zo werkt het

QuickPath is het veegtoetsenbord voor de iPhone en iPad. Met QuickPath kun je over het scherm vegen om woorden te maken. Sinds iOS 15 werkt QuickPath ook in het Nederlands! Hoe werkt het veegtoetsenbord? Wij leggen het je uit.

Hoe kan ik nu apps updaten?
Vanwege de introductie van Apple Arcade is het Updates-tabblad in de App Store verwijderd. Maar geen paniek, het is geen bug in iOS 13. Je kan nog steeds al je apps handmatig updaten. Je vindt de lijst met updates door in de App Store op je profielfoto te tikken. Onderaan de pagina zie je vervolgens de lijst met beschikbare updates. Om de pagina te verversen, trek je deze naar beneden en laat je weer los. Meer over het updaten van apps lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo kun je apps updaten op iPhone en iPad

Hoe kun je apps updaten? De apps op je iPhone of iPad moeten regelmatig worden bijgewerkt naar de nieuwste versie. In deze tip leggen we uit hoe je het updaten van iOS-apps werkt via de App Store op je toestel.

Is 3D Touch nu helemaal weg?
In de iPhone 11 en iPhone 11 Pro zit geen drukgevoelig scherm meer. Toch kun je op die modellen dankzij Haptic Touch van nagenoeg dezelfde functies gebruikmaken als bij 3D Touch. Het enige verschil is dat het anders werkt: in plaats van hard drukken hou je een knop lang ingedrukt. Op huidige toestellen met een drukgevoelig scherm (vanaf de iPhone 6s, met uitzondering van de iPhone SE en iPhone XR) werkt 3D Touch nog gewoon zoals je gewend bent, ook in iOS 13.

Heb je na het lezen van deze iOS 13 FAQ nog meer vragen over de update? Check dan onze andere artikelen over iOS 13.

Meer over iOS 13
Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 13, bekijk dan ons artikel met de beste nieuwe functies in iOS 13. Voor nog meer handige vernieuwingen lees je ons overzicht met iOS 13 ontdekkingen. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 13, dan vind je in ons artikel het antwoord. De meest recente iOS-versie is iOS 17.3.1.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021