Portretbelichting iOS 11

Zo werkt Portretbelichting op de nieuwste iPhones

Portretbelichting is een nieuwe functie in iOS 11. Hoe werkt Portretbelichting, hoe gebruik je de belichtingsfilters en meer: deze tip legt het allemaal uit.

Met de iPhone kun je mooie portretfoto’s maken, als je beschikt over een recent toestel met dubbele camera. In 2017 heeft Apple daar de nieuwe functie portretbelichting aan toegevoegd, om de belichting van portretten nog mooier te kunnen regelen. In deze tip leggen we uit hoe portretbelichting werkt en hoe je het gebruikt.

Portretbelichting iPhone 8 Plus

Portretbelichting: geschikte toestellen

Portretbelichting geeft je de mogelijkheid om te spelen met de belichting. Portretbelichting is alleen te gebruiken op de volgende toestellen:

 • iPhone 8 Plus: foto’s met portretbelichting maken en bewerken
 • iPhone X: foto’s met portretbelichting maken en bewerken

Een uitzondering is dit toestel:

 • iPhone 7 Plus: alleen bewerken van foto’s met portretbelichting

Op de iPhone 7 Plus kun je wel gewone portretfoto’s maken, maar foto’s met portretbelichting kun je alleen bewerken, niet zelf maken.

Portretfunctie vs gewone portretfunctie

Portretbelichting is een nieuwe functie in iOS 11. Bij de gewone portretfunctie had je de mogelijkheid om foto’s met diepte-effect te maken. Daarbij wordt de persoon softwarematig gescheiden van de achtergrond. De achtergrond wordt daarna onscherp gemaakt.

Portretbelichting plantje

Dit bokeh- of blur-effect is kunstmatig, maar je foto wordt wel iets opgeknapt. Op onderstaande foto valt bijvoorbeeld minder op dat de foto in een bouwmarkt is gemaakt:

Portretfunctie iPhone

Bij het maken van portretfoto’s kijk je via de telefotolens (vandaar dat je niet kunt inzoomen), maar de groothoeklens speelt bij het maken van de foto ook een rol. De groothoeklens meet de afstand tot de objecten en vergelijkt dit met het beeld dat via de telefotolens binnenkomt. Daardoor kan de camera een dieptekaart met meerdere punten maken. Op basis van deze gegevens kan het juiste gedeelte geblurd worden.

Portretbelichting gebruiken: zo werkt het

Wil je zelf met Portretbelichting aan de slag, dan werkt het als volgt:

 1. Start de Camera-app op de iPhone 8 Plus of iPhone X.
 2. Ga naar de portretmodus.
 3. Standaard staat de camera ingesteld op Natuurlijk licht. Tik hierop om een andere belichting te kiezen.

Je hebt keuze uit:

 • Natuurlijk licht: de normale instelling voor de portretmodus.
 • Studiolicht: maakt het onderwerp op de voorgrond lichter.
 • Contourlicht: maakt de randen van het onderwerp donkerder en benadrukt schaduwen in het gezicht.
 • Toneellicht: maakt de achtergrond donkerder.
 • Toneellicht mono: maakt de foto zwartwit en de achtergrond donkerder.

De iPhone geeft je tijdens het maken van de foto instructies, bijvoorbeeld om dichterbij of verder weg van het object te gaan staan.

Studiolicht en contourlicht

Met Studiolicht de persoon of het object op de voorgrond wat lichter gemaakt, zodat het gezicht meer opvalt tegen de achtergrond. Ook kun je een iets te donkere foto ermee oplichten. Met Contourlicht kun je de schaduwen en de contouren van het gezicht beter benadrukken, maar dat geeft soms een wat vreemd effect, alsof iemand zich niet heeft geschoren:

Portretbelichting: Studiolicht en Contourlicht

De Portretbelichting analyseert de scene rondom de persoon en maakt daarvan een 3D-dieptekaart, zodat precies bekend is hoe ver de personen en voorwerpen ten opzichte van elkaar staan. Daarna kun je de belichting ervan aanpassen.

Toneellicht

Je kunt ook kiezen voor Toneellicht en Toneellicht Mono. Beide maken de achtergrond zo donker mogelijk. Het is een kwestie van proberen, want het kan soms een raar ‘afgesneden’ effect geven als je donker haar hebt of zwarte kleding draagt.

Als er wat lichtere items in beeld zijn, ziet het effect er vaak beter uit:

Portretbelichting Toneellicht

Uiteraard werkt portretbelichting ook bij dieren en planten, wat soms leuke effecten kan hebben.

Wil je weten hoe een professionele fotograaf ermee omgaat? Onderstaande foto’s van voormalige Amerikaanse presidenten zijn gemaakt door fotograaf Brad Mangin en gemaakt tijdens een golftoernooi:

Portretten presidenten met iPhone 8 Plus portretfunctie

Portretbelichting achteraf aanpassen

Je hoeft bij het maken van een portret niet meteen te kiezen voor een bepaalde belichting. Het is eigenlijk veel gemakkelijker om een foto met natuurlijk licht te maken en deze pas later aan te passen. Je kunt op elk moment de belichting aanpassen van een gemaakte portretfoto. Deze bewerking is niet-destructief, dus het origineel blijft altijd bestaan. Zo kun je eindeloos veranderen en vergelijken, zonder dat de kwaliteit van je foto erop achteruit gaat.

 1. Open de Foto’s-app op je iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus of iPhone X.
 2. Selecteer de foto die je wilt bewerken.
 3. Tik rechtsboven op Wijzig.
 4. De belichtingsfilters verschijnen onderin beeld. Kies er eentje.
 5. Tik op Gereed als je tevreden bent.

Er zijn geen verdere instellingen voor de belichtingsfilters. Je kunt het studiolicht dus niet extra heftig maken of wat afzwakken. Wel kun je via de normale fotobewerkingsfuncties in de Foto’s-app nog wat aanpassingen doen.

Belichtingsfilter verwijderen

Ben je niet tevreden met het belichtingsfilter dat is toegepast, dan kun je het op elk moment weer verwijderen. Dit werkt op dezelfde manier als hierboven uitgelegd bij het achteraf toepassen van een belichtingsfilter.

 1. Open de Foto’s-app op je iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus of iPhone X.
 2. Selecteer de foto die je wilt bewerken.
 3. Tik rechtsboven op Wijzig.
 4. Kies het belichtingsfilter Natuurlijk licht en tik op Gereed.

Aanvulling over de iPhone 7 Plus via iCulture-lezer Arjan, bedankt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Foto
Onderwerpen fotografie, portret
Devices iPhone 8 Plus, iPhone X
Software iOS 11, iOS 12