jongeren flickr cc

Zoek mijn Vrienden: zo werkt het (Find my Friends)

Gebruik Zoek mijn Vrienden om snel de locatie van vrienden op de kaart te zien, een berichtje te sturen of af te spreken. Met Zoek mijn Vrienden weet je altijd waar iedereen uithangt.

Met ‘Zoek mijn Vrienden’ kun je familie en vrienden die een iPhone of iPad hebben lokaliseren of (tijdelijk) je eigen locatie doorgeven. Het is handig voor bijvoorbeeld festivals, een afspraak in een onbekende stad of om te weten waar je kinderen zich bevinden. Dit artikel legt uit hoe Zoek mijn Vrienden werkt.

App Zoek mijn Vrienden downladen

zoek mijn vrienden nieuw 1De app Zoek mijn Vrienden is gratis te downloaden en geschikt voor iPhone, iPad en iPod touch. Je hebt wel minimaal iOS 7.0 en een iCloud-account nodig om de app te kunnen gebruiken. De app vraagt je allereerst om in te loggen met je iCloud-account (meestal ook je Apple ID). Vervolgens dien je toegang tot je contacten te geven en je locatie te delen met je volgers. Standaard wordt je locatie gedeeld met je vrienden zodra je hiervoor toestemming geeft. Andersom moeten je vrienden ook toestemming geven voordat je hun locatie ziet. Door op jezelf te tikken kom je terecht in de instellingen. Hier kun je je locatie van een naam voorzien, bijvoorbeeld werk of school, kiezen van welk apparaat je de locatie wil delen of je locatie helemaal verbergen. Vrienden die in de buurt zijn worden getoond op een kaartje zoals hiernaast te zien is. Je ziet hen daarnaast in een lijstje waarin getoond wordt hoeveel kilometers (of meters) ze van jou verwijderd zijn. Door te tikken op een contactpersoon zie je de exacte locatie en krijg je extra opties zoals contactinformatie, meldingen en meer.

Tot voor kort zag de Zoek mijn Vrienden-app er nog heel anders uit. Apple maakte lange tijd gebruik van een principe dat skeuomorphisme heet waarbij objecten qua uiterlijk op echte voorwerpen moeten lijken, maar nam daar met de komst van iOS 7 volledig afstand van. Zoek mijn Vrienden had voorafgaand aan iOS 7 nog een enigszins gedateerd uiterlijk met stiksels.

Functies van Zoek mijn Vrienden

  • Vrienden en familie lokaliseren.
  • Tijdelijk je locatie delen.
  • Notificaties ontvangen.
  • Privacy-instellingen.
  • Ouderlijk toezicht/beperkingen.

Tijdelijk locatie delen

tijdelijk delen locatie zoek vriendenDe Zoek mijn Vrienden-app heeft ook de mogelijkheid om tijdelijk je locatie te delen. Je nodigt iemand uit om jouw locatie weer te geven en vervolgens geef je aan hoe lang je je locatie met hem of haar wilt delen. Handig als je in dezelfde stad heeft afgesproken, maar je weet niet precies waar je elkaar kunt vinden. De complete uitleg over het tijdelijk delen van je locatie vind je in onze aparte tip: Tijdelijk locatie delen met Zoek mijn Vrienden.

Locatiemeldingen

Meldingen in Zoek mijn VriendenZoek mijn Vrienden heeft een handige functie die je meldingen laat ontvangen als iemand een bepaalde locatie betreedt of verlaat. Handig om te kijken of je zoon of dochter veilig op school is aangekomen. Hiervoor moet je eerst toestemming hebben om iemands locatie te volgen. Vervolgens kun je op de persoon tikken voor extra informatie. Daarna geef je aan of je een melding wilt ontvangen als hij/zij de locatie verlaat of betreedt. Tot slot kun je zelf de locatie, bijvoorbeeld een basisschool, aangeven en een straal erom heen.

Locatie van vrienden opvragen met Siri

Als je gebruikmaakt van Apple’s slimme assistent Siri (nog niet in het Nederlands), dan kun je ook met Siri functies van Zoek mijn Vrienden aanroepen. Zo kun je bijvoorbeeld aan Siri vragen waar je zoon, dochter of een vriend(in) zich bevindt: ‘Where is …?’. Siri zoekt de persoon op en toont een kaartje net zoals je in de Zoek mijn Vrienden-app zou zijn. Die moet overigens wel geïnstalleerd zijn en je moet zijn ingelogd. Anders werkt het helaas niet.

Locatie delen in iOS 8 ingebouwd

In iOS 8 heeft Apple het delen van je locatie in iMessage ingebouwd. Je hebt de keuze tussen tijdelijk (een uur of dag) of permanent. Daarmee wordt de losse Zoek mijn Vrienden-app in feite overbodig gemaakt. Of Apple uiteindelijk ook de stekker uit de app trekt is nog de vraag, maar het is zeker een mogelijkheid.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Diensten
Onderwerp zoek mijn vrienden
Devices iPad, iPhone, iPod touch
Software iOS