Herinneringen in iOS 13 in het donker.

Last van iOS 13 problemen? Probeer dan deze oplossingen

Bij een grote update zoals iOS 13 kan er altijd iets mis gaan. Heb je last van iOS 13 bugs? Loop je tegen problemen in iOS 13 aan? We verzamelen in dit artikel de belangrijkste bugs en problemen in iOS 13 en geven mogelijke oplossingen.

iOS 13 bugs en problemen: zo los je het op

Heb je na het installeren van iOS 13 last van bugs of andere problemen? Je bent niet de enige. Ondanks de extra updates zijn er nog steeds klachten over foutjes in iOS 13. De meestvoorkomende iOS 13 bugs en problemen verzamelen we in dit artikel. Is door de iOS-update je batterij sneller leeg? Kan je het nieuwe QuickPath niet gebruiken? Werkt de Herinneringen-app niet goed? Je vindt hier de oplossingen.

Heb je problemen met de iOS 13 installatie? Check dan ons artikel met tips bij installatieproblemen in iOS 13. In een paar simpele stappen helpen we je bij het oplossen van dergelijke iOS 13 bugs.

‘iOS 13 maakt mijn batterij sneller leeg’

Bij iedere grote update krijgen we vaak berichten van lezers dat sinds de nieuwe iOS-update de batterij sneller leeg is. Gelukkig zijn daar een paar tips voor om dit op te lossen. Wacht allereerst de komende dagen nog even af. Het installeren van een grote update kan in de uren na de installatie van invloed zijn op de batterijduur. Wacht het een dag of twee af en kijk dan rustig of je al verbeteringen ziet. Je kan ook de batterijconditie bekijken, om te zien of je iPhone-batterij al versleten is.

‘Ik kan geen QuickPath gebruiken. Hoe zit dat?’
QuickPath is het nieuwe veegtoestenbord in iOS 13. Dit veegtoetsenbord ondersteunt alleen Engels en een aantal andere talen. Nederlands wordt officieel nog niet ondersteund. Er is wel een manier om het toch te gebruiken, al is het een beetje hit & miss wat betreft de autocorrectie. Wat je hiervoor moet doen is het Engelse toetsenbord toevoegen aan je instellingen. iOS 13 herkent meerdere talen tegelijk, dus je kan in het Nederlands blijven typen en tegelijkertijd het veegtoetsenbord gebruiken.

‘Ik kan geen apps meer updaten!’
Vanwege de introductie van Apple Arcade is het Updates-tabblad in de App Store verwijderd. Maar geen paniek, het is geen bug in iOS 13. Je kan nog steeds al je apps handmatig updaten. Je vindt de lijst met updates door in de App Store op je profielfoto te tikken. Onderaan de pagina zie je vervolgens de lijst met beschikbare updates. Om de pagina te verversen, trek je deze naar beneden en laat je weer los. Meer over het updaten van apps lees je in onze tip.

‘Ik krijg geen notificaties meer op mijn Apple Watch!’
Er zijn meerdere berichten van gebruikers die melden dat ze geen notificaties meer krijgen op de Apple Watch. Waar dit probleem precies zit, is lastig te achterhalen. Mogelijk helpt het om zowel de Apple Watch als de iPhone opnieuw op te starten. Check ook de notificatie-instellingen, zowel op je iPhone als Apple Watch. Op je iPhone vind je dit bij Instellingen > Berichtgeving. Op de Apple Watch staat dit in de Watch-app bij Mijn Watch > Berichtgeving. Zet de schakelaars even uit en weer aan en probeer het opnieuw.

‘De Mail-app blijft maar crashen of is leeg’
Er zijn veel berichten dat de Mail-app niet goed functioneert. Ook tijdens de beta’s was dit een veelgehoorde klacht. Symptomen zijn een crashende of vastgelopen app of een inbox die helemaal leeg is, terwijl er wel staat dat er een nieuwe ongelezen mail is. Bij het verwijderen van mail-accounts kan de app ook vastlopen. Zorg er in ieder geval voor dat je iOS 13.1 of nieuwer geïnstalleerd hebt. Deze updates lossen een aantal problemen van de Mail-app op.

Wat altijd het proberen waard is, is om je iPhone te herstarten. Je raakt dan geen gegevens kwijt, maar het lost vaak wel dergelijke bugs op. Heeft dit niet geholpen en heb je na de updates nog steeds last van problemen, dan kun je het beste tijdelijk een andere e-mail app voor de iPhone gebruiken. Mogelijk lost Apple de bugs verder op in toekomstige updates.

Lezer Koen voegt nog toe dat het voor hem heeft geholpen de Mail app compleet te verwijderen en deze opnieuw te installeren vanuit de App Store.

Problemen met Herinneringen-app in iOS 13
Zodra je de nieuwe Herinneringen-app voor het eerst opstart, krijg je mogelijk een melding dat je deze moet upgraden. De app is helemaal vernieuwd en om alles goed te kunnen synchroniseren met andere apparaten en andere gebruikers (bijvoorbeeld je familie), is het belangrijk dat iedereen zijn of haar toestellen update naar iOS 13 en nieuwer. Je kan daarom het beste kiezen voor de optie Werk later bij zodra je de app voor het eerst opent. Als je kiest voor Werk nu bij, kan je je nieuwe herinneringen niet synchroniseren met andere apparaten die nog niet bijgewerkt zijn. Zodra iedereen of alle apparaten met wie je lijsten en herinneringen wil delen geüpdatet is, kan je in de Herinneringen-app tikken op Werk bij.

Herinneringen updaten in iOS 13.

Heb je per ongeluk al op Werk bij getikt, dan is er helaas geen weg terug. Je moet dan wachten totdat andere gebruikers en apparaten geüpdatet zijn naar de nieuwste versie.

Meer informatie over de vernieuwde Herinneringen-app en de overgang naar iOS 13 lees je in Apple’s supportdocument.

Daarnaast zijn er veel klachten over vertraging bij synchronisatie tussen je eigen apparaten, ontbrekende herinneringen of herinneringen die niet meer kloppen. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd de nieuwste software-update geïnstalleerd hebt. In iOS 13.1 zit een bugfix die ervoor zorgt dat je weer iCloud-lijsten kan delen en in iOS 13.1.1 is een probleem opgelost met de trage synchronisatie. Heb je nog andere klachten, dan helpt het mogelijk om de Herinneringen-app te verwijderen en opnieuw te installeren.

Apps rangschikken loopt vast
Apple heeft in iOS 13 de manier voor het verplaatsen van apps iets aangepast. In het menu dat verschijnt als je een app lang ingedrukt houdt, staat nu de optie Rangschik apps opnieuw. Tik hierop en de apps beginnen met wiebelen. Een aantal gebruikers klaagt dat apps bij het verplaatsen vastlopen of blijven hangen. Heb jij hier ook last van, check dan eens of de Zoomen-optie ingeschakeld staat bij Toegankelijkheid. Je vindt dit via Instellingen > Toegankelijkheid > Zoomen. Zet de optie uit en de kans dat een app blijft hangen als je deze in of uit een mapje verplaatst, is een stuk kleiner.

Voor andere vastlopers zijn helaas nog geen oplossingen. Blijft een app hangen op een vreemde plek in het beginscherm, dan kun je het beste je iPhone herstarten.

Memoji stickers tussen de emoji
Eén van de vernieuwingen in iOS 13 zijn de nieuwe Memoji stickers. Dit zijn plaatjes van je eigen Memoji die je niet alleen in iMessage maar ook in alle andere chatapps kan gebruiken. Vind je deze Memoji stickers maar vervelend? Dan is er een manier om ze niet meer te laten verschijnen. Tik hiervoor op de Emoji-knop en tik daarna op het klokje totdat de Memoji niet meer in beeld staan. Zolang je het beeld niet naar rechts veegt of niet twee keer op het klokje tikt, verschijnen de Memoji-stickers niet in beeld.

Dubbele verjaardagen in de Agenda-app (opgelost)

Update 24 September: Deze vervelende bug met dubbele verjaardagen is opgelost in iOS 13.1. Heb je deze of een nieuwere versie, dan zijn alle dubbele verjaardagen als het goed is uit je agenda verdwenen.

Een hele vervelende bug in iOS 13 was dat veel (zo niet alle) verjaardagen van je contacten dubbel in je agenda verschijnen. Als je bij je contacten een verjaardag ingevuld hebt en in de Agenda-app de Verjaardagskalender ingeschakeld hebt, verschijnen deze twee of meerdere keren bij dezelfde dag. Hieronder zie je hoe dit eruit ziet. Je kan één van de verjaardagen ook niet verwijderen.

Verjaardagen dubbel in Agenda door iOS 13 bug.

Meer over iOS 13
iOS 13 is de nieuwste grote update voor de iPhone. Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 13, bekijk dan ons artikel met de beste nieuwe functies in iOS 13. Voor nog meer handige vernieuwingen lees je ons overzicht met iOS 13 ontdekkingen. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 13, dan vind je in ons artikel het antwoord. De releasedatum van iOS 13 is 19 september 2019. Lees meer in ons artikel over iOS 13 installeren.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 01 oktober: Artikel bijgewerkt na nieuwe iOS-updates.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
1 oktober 2019 om 12:01
Onderwerp
Categorie
iOS
Software
iOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
123 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.