Dit zijn de ontdekkingen en nieuwe functies van iOS 13.6

Nu beschikbaar!
Apple introduceert in iOS 13.6 een aantal nieuwe functies. Ook zijn er nieuwe ontdekkingen gedaan, die mogelijk in iOS 13.6 of later geïntroduceerd worden.

Dat iOS 13 een ongebruikelijk verloop van updates heeft, is al sinds de allereerste versie in september duidelijk. Updates werden in rap tempo achter elkaar uitgebracht, soms met nog geen week ertussen. Ook in de laatste maanden van iOS 13 zorgt Apple voor verrassingen. Ondanks de recente introductie van iOS 14 komt Apple vandaag met nieuwe functies in iOS 13.6. Deze is nu te downloaden op je iPhone en voor de iPad is er nu iPadOS 13.6. Wat zijn de belangrijkste en welke functies kun je verwachten in iOS 13.6?

  1. Automatisch installeren
  2. Symptomen vastleggen
  3. Digitale autosleutels
  4. Apple News+ audio
  5. Niet gekregen

iOS 13.6 nieuwe functies.

#1 Automatisch downloaden én installeren van updates
De iPhone en iPad hebben al een tijdje een optie om automatische iOS-updates te installeren, maar in iOS 13.6 wil Apple dit aanpassen. Er is nu nog maar één schakelaar waarmee je instelt dat de updates ‘s nachts automatisch geïnstalleerd worden zodra ze gedownload zijn, maar in iOS 13.6 vinden we een afsplitsing. Er zijn nu twee schakelaars: Download iOS-updates en Installeer iOS-updates. Je hebt dus zelf in de hand dat een update wel automatisch gedownload mag worden, maar niet zomaar geïnstalleerd wordt.

Automatische updates

Bekijk ook

iOS 13.6 laat je automatisch iOS-updates downloaden, maar niet installeren

Apple gaat het iets gemakkelijker maken om toekomstige iOS-updates te installeren. Er komen aparte schakelaars voor het automatisch downloaden en installeren van de update.

#2 Symptomen vastleggen in Gezondheid
De Gezondheid-app laat je nu al allerlei gegevens vastleggen, zowel via apps als door ze handmatig in te voeren. In iOS 13.6 krijgen we nog de optie Symptomen erbij. Daarmee kan je allerlei kwaaltjes vastleggen, zoals hoofdpijn, acne, pijn op de borst, spierpijn en nog veel meer. De toevoeging van deze functie is ongetwijfeld het gevolg van het coronavirus. De Symptomen-functie helpt je om bij te houden wanneer je voor het eerst last kreeg en hoe lang je al last hebt van dergelijke klachten. Bij elke klacht geeft Apple ook uitleg wat dit precies inhoudt.

Gezondheid-app: symptomen vastleggen in iOS 13.6.

#3 Digitale autosleutels
Tijdens WWDC 2020 kondigde Apple hun nieuwe functie voor digitale autosleutels aan genaamd Car Keys. Hiermee kun je je iPhone gebruiken om je auto te openen en te starten. Je hebt dan geen fysieke autosleutel meer nodig. Het werkt ook met de Apple Watch Series 5. Voorlopig werken alleen BMW’s van na 1 juli 2020 met de functie, maar meer merken zullen volgen. Apple wilde deze functie blijkbaar zo snel mogelijk lanceren, want er wordt niet gewacht tot iOS 14.

Je kunt je autosleutel ook delen met iemand anders waarbij je zelf de toegang kunt bepalen. Zo kan iemand bijvoorbeeld alleen de auto openen om er iets uit te pakken, maar niet starten. Ook kun je instellen hoe snel het optrekken mag gaan en wat de topsnelheid is, eveneens als het maximale volumeniveau. Zo zal een ander geen aso-gedrag vertonen in jouw auto.

Car Key delen van autosleutels

Bekijk ook

Apple CarKey: alles over digitale autosleutels op je iPhone

Met Apple CarKey kunnen gebruikers hun auto via de iPhone ontgrendelen en starten. Ook kun je digitale sleutels uitdelen aan anderen. Je leest alles over Apple CarKey op deze pagina!

#4 Apple News+ Audio
Voor gebruikers in onder andere de VS komt er een functie genaamd Apple News+ Audio. Met de functie kun je als abonnee nieuwsverhalen beluisteren in plaats van dat je ze zelf leest. Er komt een speciale Audio-knop in de menubalk waar je gesproken nieuwsverhalen terugvindt. Hoewel we hier in Nederland voorlopig dus nog geen gebruik van kunnen maken, is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn als de News-app ooit in Nederland beschikbaar komt.

En er is nóg een kleine verbetering ontdekt in Apple News. De app onthoudt namelijk waar je gebleven bent met lezen in een artikel. Als je een groot artikel tijdelijk verlaat om een ander artikel te lezen, keer je weer gewoon terug naar het stuk waar je gebleven bent als je dit artikel weer opent. Dit ontdekte een gebruiker op het MacRumors-forum.

Deze functies hebben we niet gekregen in iOS 13.6

We hoopten op twee functies waar ook aanwijzingen voor zijn gevonden in broncodes van iOS. Helaas zijn ze nu niet teruggevonden in de uiteindelijke versie, maar misschien komt het nog in een toekomstige versie. Het zou in een update van iOS 14 kunnen komen, bijvoorbeeld iOS 14.1, maar daarover is nog niks bekend.

Bundels van diensten

In de broncode werden aanwijzingen gevonden naar de bundeling van meerdere Apple diensten. Zo zou je geld kunnen besparen door je te abonneren op zowel Apple Music als Apple TV+ en Apple News+. Mocht Apple deze functie in een volgende versie wel toevoegen, dan is het ook nog maar de vraag of het wereldwijd beschikbaar komt. Apple News+ ontbreekt namelijk nog steeds in heel veel landen. Het is daarom te hopen dat Apple aparte bundels uitbrengt voor landen waar Apple News+ niet beschikbaar is.

Bekijk ook

'iOS 13.5.5 bevestigt: Apple werkt aan bundel met meerdere diensten'

Er gaan al langere tijd geruchten dat Apple aan een bundel diensten werkt, zodat je voor een vast bedrag per maand kunt genieten van muziek, films, nieuws en games. In de code van iOS 13.5.5 zijn nu meer aanwijzingen gevonden dat het eraan komt.

iPad-helderheid via toetsenbord

Er zijn ook aanwijzingen gevonden naar een nieuwe optie om via sneltoetsen op het toetsenbord de iPad-helderheid aan te passen. Met Apple’s Smart Keyboards en Magic Keyboard voor de iPad kan dat niet, omdat er geen aparte rij functietoetsen op zit. Sommige andere toetsenborden hebben dat wel, maar met een specifieke sneltoets zou je de helderheid met elk toetsenbord kunnen aanpassen.

We zijn inmiddels al bezig met het testen van iOS 14. Daar komen de grotere functies in voor. Wil je weten wat alle iOS 14 functies zijn? Bekijk dan ons overzicht.

Bekijk ook

iOS 14: dé update voor de iPhone in 2020

iOS 14 is dé grote update voor de iPhone in najaar 2020. De update is voor iedereen met een geschikte iPhone beschikbaar. Hieronder lees je alles over iOS 14, de vele verbeteringen en meer.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.