Nieuw in iOS 13.

Overzicht: Deze 70+ ontdekkingen uit iOS 13 zijn ook superhandig

Bijgewerkt voor beta 6

iOS 13 bevat veel meer handige nieuwe functies dan Apple op het podium heeft laten zien. In dit artikel zetten we meer dan 70 handige iOS 13 ontdekkingen voor je op een rijtje.

iOS 13 ontdekkingen: een overzicht van kleine functies

Tijdens de onthulling van iOS 13 besprak Apple al een groot aantal handige nieuwe functies. In ons aparte artikel over iOS 13-functies hebben we al enkele van onze favorieten op een rijtje gezet, maar er zit nog veel meer nieuws in deze update dat de moeite waard is. De functies zijn ontdekt in de iOS 13 beta, die zowel voor ontwikkelaars als publieke testers beschikbaar is. We verwachten dat er de komende maanden nog veel meer nieuwe functies ontdekt worden, dus dit artikel wordt de komende tijd regelmatig bijgewerkt. Heel veel van deze iOS 13 ontdekkingen gelden ook nog voor de iPad met iPadOS, dus ook dan profiteer je van al deze verbeteringen. Deze meer dan 70 onbekende functies in iOS 13 zijn de moeite waard.

Deze functies zijn toegevoegd in iOS 13/iPadOS 13 beta 6:

 1. Bedieningspaneel voor donkere modus
 2. Previews van links verbergen
 3. Transparantie in mappen
 4. Nieuwe startschermen voor Foto’s en App Store

Deze functies zijn toegevoegd in iOS 13/iPadOS 13 beta 5/publieke beta 4:

 1. iPad-beginscherm icoontjes
 2. Woning-app achtergronden
 3. Nieuw Deel-menu
 4. CarPlay-instelling voor albumart
 5. Nieuwe bewegingsdoelen
 6. Haptische feedback bij volume
 7. Appvensters opnieuw openen
 8. Nieuw introductiescherm
 9. Groter 4G-icoontje
 10. Formaat aanwijzer

Deze functies zijn toegevoegd in iOS 13/iPadOS 13 beta 4/publieke beta 3:

 1. Apps ordenen
 2. Nieuw Quick Action-menu
 3. 3D Touch-instellingen
 4. Microfoon in Berichten
 5. Memoji accessoires
 6. Vergelijkbare foto’s

Deze functies zijn toegevoegd in iOS 13/iPadOS 13 beta 3/publieke beta 2:

 1. FaceTime oogcontact
 2. Icoontje voor dataoverdracht
 3. Aanduiding tijdens Split View
 4. ‘Ik’ in Zoek mijn-app
 5. Woning-app aanpassingen
 6. Noise Cancelation in Bedieningspaneel
 7. Nieuwe schermen
 8. Nieuwe kleur voor Archiveer in Mail
 9. Aanduiding noodcontacten
 10. Doorzichtigheid in screenshots
 11. Herinneringen: verberg voltooide taken

Deze functies zijn toegevoegd in iOS 13/iPadOS 13 beta 2/publieke beta 1:

 1. SMB in Bestanden-app
 2. High-Key Light Mono Lighting
 3. Bevestiging bij verwijderen met abo
 4. Nieuw ontwerp voor Huidige in CarPlay
 5. Geluidjes bij reacties in iMessage
 6. Antwoorden zonder bevestiging met Siri
 7. Alle mail selecteren
 8. Nieuwe introductieschermen
 9. Nieuwe Memoji-stickers
 10. Previews in Safari
 11. Webpagina delen
 12. Lijstjes in Notities

Dit zijn de eerdere ontdekkingen in de iOS 13-beta:

 1. Wi-Fi en Bluetooth via Bedieningspaneel
 2. Filter netwerken
 3. Nieuwe plek app-updates
 4. Apps verwijderen via Updates
 5. Hotspot delen met gezin
 6. Databesparing
 7. Onbekende bellers stilhouden
 8. Apps over mobiel netwerk
 9. Vernieuwd AirPlay-menu
 10. Volledige Safari-pagina screenshots
 11. Automatisch tabbladen sluiten
 12. Losse emoji-knop in toetsenbord
 13. Gesprekken stilhouden in Mail
 14. Voorspellende QuickType in Nederlands
 15. Taalherkenning in toetsenbord
 16. Locatie één keer toestaan
 17. Locatie van apps
 18. Locatie verwijderen uit foto’s
 19. Vernieuwde timer
 20. Verbeteringen voor Notities
 21. Nieuwe melding mute-schakelaar
 22. FaceTime en iMessage in dualsim
 23. Herkenning van OV bij Niet storen tijdens autorijden
 24. Meer relaties voor contacten
 25. Verbeterd zoeken in iMessage
 26. Live Photo omzetten in video
 27. Scrollen via scrollbalk
 28. Suggestie voor weer op vakantiebestemming
 29. Geoptimaliseerd opladen
 30. Screenshot in herinnering met koppeling
 31. Tekst ongedaan maken


Ontdekkingen in iOS 13 Beta 6
Naarmate we dichter bij de release komen, merk je dat er ook steeds minder nieuwe functies toegevoegd worden. De grootste toevoeging in de zesde beta is een nieuwe knop voor de donkere modus.

#1 Donkere modus via Bedieningspaneel
In iOS 13 zat al een knop in het Bedieningspaneel om de donkere modus in of uit te schakelen, maar deze zat verstopt achter de helderheidsregelaar. Daar zit hij nog steeds, maar je kan nu ook direct aan het Bedieningspaneel een knop toevoegen. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan en voeg de optie Donkere weergave toe. Je kan hierdoor direct vanuit het Bedieningspaneel wisselen tussen de twee weergaven.

iOS 13 Bedieningspaneel met knop voor donkere modus.

#2 Preview van links verbergen via 3D/Haptic Touch
Er is een nieuwe optie om voorvertoningen van links te verbergen in Safari. Druk hiervoor een link in Safari lang of stevig in, en het extra menu verschijnt. Onderaan staat nu een optie Verberg/Toon linkvoorvertoningen. Deze instelling geldt direct voor alle links die je op deze manier via het menu wil openen.

iOS 13 toon en verberg linkvoorvertoningen.

#3 Transparantie in mappen
Mappen op het beginscherm passen zich qua kleur en transparantie nu aan aan de ingestelde achtergrond. Dat betekent dat een map bij een witte achtergrond ook bijna helemaal wit kleurt, terwijl dit bij een zwarte achtergrond helemaal zwart wordt. In het verleden waren er wel eens trucjes om mappen onzichtbaar te maken met een specifieke achtergrond, maar door de extra transparantie is dat niet meer nodig. Het is echter de vraag of dit om een nieuwe functie of een bug gaat, dus de kans is aanwezig dat dit later weer verwijderd wordt.

iOS 13 transparantie in mappen.

#4 Nieuwe startschermen voor Foto’s en App Store
Er is zoveel nieuw in iOS 13, zo bewijst ook dit artikel, dat het lastig kan zijn om bij te houden wat er allemaal nieuw is. Gelukkig heeft Apple twee nieuwe startschermen toegevoegd die uitlichten wat er nieuw is in de App Store en de Foto’s-app. Bij de App Store worden Apple Arcade en de nieuwe plek voor app-updates uitgelicht, terwijl bij de Foto’s-app onder andere de nieuwe bewerkingsopties onder de aandacht gebracht worden.

iOS 13 startschermen App Store en Foto's.

Ontdekkingen in iOS 13 Beta 5
De vijfde beta voegde weer een aantal nieuwe dingen toe. De belangrijkste verbetering vinden we op de iPad, waar je zelf kan instellen hoe je beginscherm eruit ziet. Ook voor de Woning-app en CarPlay-gebruikers is er wat nieuws te vinden in de vijfde beta.

#5 iPad-beginscherm icoontjes instellen
Je kan zelf kiezen hoe het beginscherm van je iPad eruit ziet. Via de instellingen heb je de keuze tussen twee rasterformaten: een indeling met 6 x 5 icoontjes of 4 x 5 icoontjes. Bij de tweede optie zijn de icoontjes wat groter, maar bij de eerste indeling heb je veel meer apps op één scherm. Deze functie is alleen te vinden in iPadOS 13 en niet op de iPhone in iOS 13.

iPad appicoontjes formaat instellen.

#6 Woning-achtergronden
De Woning-app heeft eindelijk weer eens nieuwe achtergronden. Net als bij de laatste toevoegingen gaat het om gekleurde achtergronden. Je hebt de keuze uit vier verschillende kleuren, namelijk oranje, geel, blauw, paarsachtig, lichtgroen en donkergroen. Elke achtergrond heeft een rookachtig effect. De bestaande meer egaal gekleurde wallpapers zijn helaas niet meer beschikbaar.

iOS 13 wallpapers in Woning-app voor HomeKit.

#7 Vernieuwd Deel-menu
In iOS 13 en iPadOS 13 gaat het deelmenu op de schop. In de nieuwste versie heeft deze een veel mooiere en rustigere uitstraling gekregen. De duidelijke zwart-wit icoontjes laten zien wat de opties zijn en ze zijn ook gegroepeerd per onderdeel. Je kan ook zelf onderdelen toevoegen aan favorieten, zodat deze altijd bovenaan staan.

iOS 13 deelmenu in Safari.

#8 Instellingen in CarPlay voor albumcovers
CarPlay in iOS 13 krijgt allerlei nuttige verbeteringen. Eén van die verbeteringen is een vernieuwde Muziek-app, waarbij albumcovers groot getoond worden naast de afspeelknoppen. Deze albumcovers kun je ook uitschakelen, via een nieuwe instelling die direct in de nieuwe Instellingen-app in CarPlay beschikbaar is.

#9 Nieuwe bewegingsdoelen
Heb je een Apple Watch, dan kan je rekenen op nieuwe medailles voor bewegingsdoelen. Je krijgt nu ook een medaille als je je rode bewegingsdoel 1250, 1500 of 2000 keer gehaald hebt. Nu de Apple Watch alweer vier jaar op de markt is, zijn er steeds meer mensen die de medaille van duizend bewegingsdoelen al gehaald hebben.

#10 Haptische feedback bij volume
De nieuwe volumemelding in iOS 13 kun je ook bedienen door met je vinger over het scherm te vegen. Je kan het volume ook veel nauwkeuriger instellen met de knoppen, want er zijn nu 34 volumeniveau’s. Bovendien krijg je haptische feedback bij het aanpassen van het geluid, zodat je ook met tikjes voelt dat het geluid aangepast is. Een ander leuk detail: als je een screenshot maakt met de volumemelding in beeld, verdwijnt deze vlak voor het maken van de screenshot. Hierdoor staat deze nooit in de weg.
Noot: in beta 6 telt de volumeregelaar weer 16 volumeniveau’s.

#11 Afgesloten appvensters opnieuw openen
Op de iPad kun je meerdere vensters gebruiken van dezelfde app, zodat multitasking nog beter wordt. Heb je een venster gesloten, dan kan je zo’n gesloten venster ook snel weer openen. Je vindt deze optie in de zogenaamde App Exposé. Deze open je door tijdens het gebruik van de app de Dock te openen en op het appicoontje te tikken van de huidige app.

iPad vensters opnieuw openen.

#12 Nieuw introductiescherm met donkere modus
Zodra je de iPhone update naar iOS 13, zie je een nieuw introductiescherm. Dit introductiescherm brengt de donkere modus onder de aandacht. Je kan daardoor direct via dit scherm de weergave in licht of donker instellen. Andere stappenplannen zijn er niet in dit nieuwe introductiescherm.

Introductiescherm iOS 13 donker en licht.

#13 Groter 4G-icoontje
Het icoontje voor de type verbinding dat je hebt (4G, 3G, Edge) is nu groter dan voorheen. Het icoontje is nu uitgelijnd met het formaat van het batterijicoontje, waardoor deze fors groter is. In het begin is dit even wennen, maar uiteindelijk ziet het er wel net iets mooier uit. Het Wi-Fi-icoontje is overigens even groot gebleven.
Noot: in beta 6 is het 4G-icoontje weer kleiner.

iOS 13 4G-icoontje groter.

#14 Formaat van de aanwijzer
In iOS 13 en iPadOS 13 kun je een muis gebruiken. Met een aanwijzer op het scherm bedien je op een traditionele manier je iPhone of iPad. De aanwijzer is geen traditioneel pijltje, maar een klein rondje dat je zelf aan kan passen. Je kan nu een extra kleine aanwijzer instellen, naast de opties om de kleur in te stellen en de tijd te kiezen waarna hij automatisch uit beeld verdwijnt.

Ontdekkingen in iOS 13 Beta 4
In de vierde beta is er weer een aantal ontdekkingen gedaan. Vooral op het gebied van 3D en Haptic Touch zijn er veel nieuwe mogelijkheden en verbeteringen ontdekt.

#15 Apps ordenen
Je kan op je iPhone en iPad het beginscherm op je eigen manier indelen. Je doet dit normaal gesproken door een icoontje lang ingedrukt te houden, waarna deze gaat wiebelen en je hem kan verplaatsen. In iOS 13 en iPadOS 13 kan dat ook vanuit een Quick Action. Door stevig op een appicoontje te drukken of door deze lang ingedrukt te houden, verschijnt het Quick Action-menu met daaronder een nieuwe optie Rangschik apps opnieuw. Zodra je hierop tikt, beginnen de apps te wiebelen en kun je ze opnieuw indelen. Je kan apps overigens ook verplaatsen direct nadat je hard op het icoontje gedrukt hebt.

Quick Action rangschik apps.

#16 Nieuw Quick Actions menu
Het Quick Actions-menu heeft een nieuw ontwerp gekregen. Het ziet er allemaal net wat strakker uit en de icoontjes staan nu rechts uitgelijnd, in plaats van links. Ook is het hele menu iets kleiner geworden, waardoor het minder ruimte op het scherm inneemt.

Quick Action menu vernieuwd.

#17 Nieuwe 3D Touch-instellingen
Op toestellen met een drukgevoelig 3D Touch-scherm, zijn er nieuwe instellingen voor de drukgevoeligheid van 3D Touch. Bij Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken is de optie 3D Touch hernoemd naar 3D & Haptic Touch. Je kan nu zowel stevig drukken als een knop lang ingedrukt houden om Haptic Touch te gebruiken. Je stelt hier in hoelang je een knop in moet drukken voordat het extra menu verschijnt. Deze optie was al beschikbaar op de iPhone XR, maar vind je nu dus ook op toestellen met een drukgevoelig scherm.

#18 Nieuwe knop voor audioberichten
Een kleine wijziging vinden we in een chatgesprek in de Berichten-app. De knop voor het opnemen van een audiobericht is aangepast. In plaats van een microfoontje, staan er op de knop nu geluidsgolven. De verandering is klein, maar geeft wel aan dat Apple ook op de details let.

Audiobericht knop in Berichten-app.

#19 Memoji accessoires voor elk oor
In iOS 13 kun je Memoji accessoires in je oren geven. Je kan je digitale versie een setje AirPods of een gehoorapparaat geven. Daarnaast heb je nu de optie om dit voor elk oor apart in te stellen. Dat betekent dat je links een gehoorapparaat in kan doen en rechts een AirPod. Dat geldt ook voor oorbellen en andere ooraccessoires. Je vindt deze optie door bij het bewerken of maken van een Memoji bij Oorbellen en Audio te kiezen voor Combineren of Paar.

#20 Vergelijkbare foto’s
Maak je vaak dezelfde foto’s achter elkaar? In de Foto’s app wordt aangegeven hoeveel vergelijkbare foto’s er zijn. Het gaat om foto’s die verborgen zijn in gecureerde onderdelen, bijvoorbeeld een automatisch samengestelde terugblik. Het getal bij een foto geeft aan hoeveel vergelijkbare foto’s er gevonden zijn.

Ontdekkingen in iOS 13 Beta 3
Onderstaande functies zijn ontdekt in de derde beta van iOS 13 en iPadOS 13. De belangrijkste nieuwe toevoeging is de oogcontact-functie voor FaceTime, verbeteringen voor de Zoek mijn-app en aanpassingen in de Woning-app.

#21 Altijd oogcontact in FaceTime
Een nieuwe functie voor FaceTime zorgt ervoor dat je altijd oogcontact hebt, zonder dat je rechtstreeks in de camera hoeft te kijken. Je kan gewoon tijdens een FaceTime-gesprek naar het scherm kijken. Heb je de nieuwe functie ingeschakeld, dan lijkt het voor je gesprekspartner alsof je rechtstreeks in de camera kijkt. Hierdoor is het dus niet meer zo dat het lijkt alsof je naar onderen kijkt. Meer daarover lees je in ons eerdere nieuwsartikel.

#22 Icoontje voor dataoverdracht
Hoewel de functie nog niet werkt, is hij toch interessant om te vermelden. Er is een nieuw icoontje gevonden die wijst op dataoverdracht via een kabel. In het icoontje zijn twee iPhones te zien die met een kabel aan elkaar verbonden zijn. Mogelijk betekent dit dat je bij een nieuwe iPhone je gegevens over kan zetten door deze op je oude aan te sluiten.

#23 Aanduiding tijdens Split View
Deze verbetering is alleen zichtbaar op de iPad. Tijdens het gebruik van Split View, zie je aan het pilvormige icoontje bovenaan in welke app je tekst invoert. Dit komt van pas als je twee apps naast elkaar hebt waar je allebei tekst in kan voeren. Normaal gesproken verschijnt dan het toetsenbord, maar is het lastig om te achterhalen in welke app je daadwerkelijk typt. Het pilvormige icoontje bovenaan licht nu op bij de app waar je aan het typen bent.

#24 Ik-tabblad in Zoek mijn-app
De nieuwe Zoek mijn-app voor het vinden van toestellen en vrienden, heeft een nieuwe pagina gekregen. Het Ik-tabblad laat nu jouw huidige locatie zien en geeft aan van welk apparaat je locatie gedeeld wordt. Ook pas je hier enkele instellingen aan, zoals het delen van je locatie, het toestaan van vriendenverzoeken en meer.

Zoek mijn-app met Ik-tabblad.

#25 Woning-app aanpassingen
In de Woning-app zijn enkele aanpassingen doorgevoerd. Heb je een camera, dan verschijnt er een nieuw scherm die uitlegt of jouw camera wel of geen ondersteuning biedt voor HomeKit Secure Video. Bij accessoires die bestaan uit meerdere sensoren (zoals een Hue Motion-sensor, die zowel beweging, temperatuur als lichtsterkte meet), worden de sensoren gegroepeerd in één accessoire. Daar zijn ook nieuwe icoontjes voor zodra je dit uitklapt. Een nadeel is daarvan wel dat je nu niet meer in één overzicht kan zien wat bijvoorbeeld de temperatuur is, omdat je nu altijd verder moet drukken. Verder is de animatie aangepast voor het uitklappen van een accessoire.

#26 Noise Cancelation in Bedieningspaneel
Als jouw koptelefoon noise cancelation ondersteunt, dan kan je dit in- of uitschakelen via het Bedieningspaneel. Dit werkt bij ondersteunende koptelefoons, zoals de Beats Studio3. Zodra je het Bedieningspaneel opent, hou je de volumebediening ingedrukt. Onderaan vind je dan de nieuwe knop voor ruisonderdrukking. Is dit een opmaat naar de AirPods 3 met noise-cancelation?

#27 Nieuwe schermen
Er zijn twee nieuwe schermen voor standaardapps. In de App Store is nu een extra uitgebreide uitlegpagina over Apple Arcade, de aankomende gamedienst van Apple. Je bekijkt daar nu bewegende beelden van een aantal games die mee gaan doen en je kan je aanmelden om op de hoogte gehouden te worden zodra de dienst van start gaat. Bij het openen van de Notitie-app verschijnt er ook een nieuw uitlegscherm om je te laten zien wat er nieuw is.

Apple Arcade en Notities startscherm.

#28 Nieuwe kleur voor Archiveer in Mail
Bij Mail-accounts die Archiveer-acties ondersteunen, zoals Gmail, merk je nu dat de Archiveer-knop een nieuwe kleur gekregen heeft. Dit helpt je vooral om de knop beter te herkennen. Voorheen was deze donkerblauw, maar leek daardoor meer op de knop voor het markeren als (on)gelezen. Je ziet de nieuwe knop als je in je mailoverzicht naar links of rechts veegt.

#29 Aanduiding van noodcontacten
In je Medische ID kies je de noodcontacten die gebeld worden zodra je in een noodgeval verkeert. Deze noodcontacten worden nu ook duidelijk gemarkeerd in de Contacten-app. Achter de naam in het overzicht zie je een rood kruisje, om aan te geven dat dit een belangrijk contact is. Er is nog geen mogelijkheid om dit uit te schakelen.

Contacten met noodcontacten.

#30 Doorzichtigheid in screenshots
Bij het bewerken van screenshots heb je nu de mogelijkheid om de doorzichtigheid van de steenshot aan te passen. Maak hiervoor een screenshot, tik op de preview linksonder en kies voor het plusje. Je ziet daar de optie Ondoorzichtigheid. Met de regelaar onderaan pas je de ondoorzichtigheid aan, waardoor er een soort waas over de screenshot gelegd wordt.

#31 Herinneringen: verberg voltooide taken
De vernieuwde Herinneringen-app laat je nu per lijst instellen of voltooide taken verborgen of getoond moeten worden. Voorheen was dit een instelling die gold voor alle lijsten, maar je kan dit nu per lijst aanpassen. Ga hiervoor naar de Herinneringen-app en tik op de lijst waarvoor je dit wil aanpassen. Tik dan op de drie stipjes rechtsboven en kies voor Toon/Verberg voltooide.

Ontdekkingen in iOS 13 Beta 2
Deze nieuwe functies zijn allemaal ontdekt en toegevoegd in de tweede beta van iOS 13 en de eerste publieke beta. Hoogtepunten zijn het nieuwe effect voor de portretbelichting, ondersteuning voor servers in de Bestanden-app en nog veel meer.

#32 SMB in Bestanden-app
De Bestanden-app ondersteunt nu SMB-servers. Dat betekent dat je heel eenvoudig verbinding kan maken met een netwerkschijf en zo de bestanden kan openen en bekijken op je iPhone of iPad. Om dit te doen ga je naar de Bestanden-app, tik je op de drie puntjes bovenaan en kies je Verbind met server. Vervolgens vul je de juiste gegevens in, waarna de app zoekt naar de schijf. Zodra je verbinding hebt, zijn alle mappen en bestanden daarop zichtbaar.

iOS 13 Bestanden-app met server.

#33 High-Key Light Mono Lightning in Portretstand
Bij het gebruik van Portretbelichting is er nu een nieuwe optie beschikbaar. Het effect werd al aangekondigd tijdens de presentatie van iOS 13, maar is sinds beta 2 ook beschikbaar. Het is een soort omgekeerde versie van het toneellicht mono-effect. In plaats van dat alles om je heen donker gemaakt wordt, wordt het juist licht. Daarnaast is er een nieuwe knop toegevoegd waarmee je de sterkte van het effect kan regelen. Je vindt de knop rechtsboven en werkt bij alle effecten van portretbelichting.

#34 Bevestiging bij verwijderen met abo
De iPhone en iPad waarschuwen je nu zodra je een app verwijderd waar je nog maandelijks of jaarlijks voor betaald. Steeds meer apps maken gebruik van betaalde diensten in plaats van een eenmalige aanschaf. Zodra je nu een app verwijdert waar nog een betaald lidmaatschap voor loopt, krijg je een melding met daarin de waarschuwing. Je kan dan kiezen om meteen naar het beheren van je lidmaatschappen te gaan of de app toch behouden. Overigens is er in Instellingen > je naam ook een nieuwe optie genaamd Abonnementen waar je al je lidmaatschappen kan beheren.

#35 Nieuw ontwerp voor Huidige bij CarPlay
Als je een muziekje afspeelt via CarPlay, zul je zien dat het Huidige-scherm een nieuw ontwerp gekregen heeft. Zoals al aangekondigd voor de Muziek-app, spelen albumhoezen een grotere rol. Zodra je nu een nummer afspeelt, zie je rechts naast de titel en artiest een afbeelding van de albumhoes. Bovendien is het icoontje van de Huidige-app aangepast, van blauw naar wit met rood. Deze is nu consistent met de soortgelijke app op de Apple Watch.

iMessage misschien wel, waarmee je een hartje, duimpje of een vraagteken kan zetten bij berichten door ze ingedrukt te houden. In iOS 12 en eerder hadden deze reacties allemaal een zelfde plop-geluidje, maar vanaf de tweede beta van iOS 13 heeft elke actie zijn eigen geluidje. Het geluidje past nu beter bij het soort reactie dat je geeft. Denk aan een wat vragend geluidje bij een vraagteken of een vrolijk deuntje bij een Haha.

#37 Antwoorden zonder bevestiging met Siri
In iOS 13 kan Siri berichten voorlezen via de AirPods. Voor deze optie is er nu een nieuwe instelling waarmee je kan aangeven om te antwoorden zonder bevestiging. Je kan dan direct je antwoord dicteren, waarna deze meteen verstuurd wordt naar de ontvanger. Het antwoorden gaat daarmee een stuk sneller, omdat Siri niet weer je antwoord opnieuw opleest.

#38 Alle mail selecteren
Terug van weggeweest: de functie om direct al je e-mails uit je inboxen te selecteren. Het enige wat je hoeft te doen, is te kiezen voor Wijzig > Selecteer alles. Je kan daarmee bijvoorbeeld snel alle mails selecteren en verplaatsen naar een andere inbox. In de vorige beta was deze functie afwezig.

#39 Nieuwe introductieschermen
Er zijn voor meerdere apps nieuwe introductieschermen. Zo is er een nieuw scherm zodra je Apple Kaarten voor het eerst opent en is er meer uitleg bij het openen van de Woning-app. Zo kun je daar meteen een profiel toevoegen aan je Apple TV en is er een uitleg over het herkennen van meerdere stemmen op de HomePod, al werkt dit alleen in het Engels.

Introductieschermen in iOS 13 Beta 2.

#40 Nieuwe Memoji-stickers
Er zijn in totaal vier nieuwe Memoji-stickers toegevoegd. Het gaat om een sticker met hand in een V-teken, een sticker met gekruiste vingers, een sticker met een vinger voor zijn mond en een sticker met een nadenkend gezicht. De nieuwe uitdrukkingen worden automatisch gemaakt voor elke Memoji die je gecreëerd hebt en zijn beschikbaar op alle devices en in alle apps via het toetsenbord.

iOS 13 Beta 2 memoji stickers.

#41 Previews in Safari
Als een soort Peek & Pop-actie kan je bij links in Safari een preview krijgen van de achterliggende pagina. Deze wordt dan in een venster geladen en geeft je alvast een idee hoe de pagina eruit ziet. Deze linkpreviews zijn nu ook uit te schakelen via de instellingen van je iPhone en iPad. Je vindt de optie bij Instellingen > Safari > Toon linkvoorvertoningen.

#42 Opties voor webpagina delen
Bij het delen van een pagina in Safari, kun je nu bovenaan tikken op Opties. Je kan daar kiezen om de pagina te delen als een PDF en er is een optie genaamd Webarchief. Wat deze keuze precies doet is niet helemaal duidelijk, want het delen zelf werkt op dit moment nog niet.

#43 Lijstjes in Notities ordenen
In de instellingen van de Notities-app heb je nu de keuze om afgevinkte lijstjes automatisch te ordenen. Je kan ervoor kiezen om dingen die je afgevinkt hebt, automatisch naar onderen te verplaatsen. Dan zie je dus meteen bovenaan alle nog af te vinken taken, zodat je minder hoeft te scrollen. Je vindt dit bij Instellingen > Notities > Sorteer afgevinkte onderdelen.

Eerdere ontdekkingen in de iOS 13-beta
Deze functies zijn al eerder ontdekt in de beta van iOS 13. Van nieuwe functies voor het toetsenbord tot aan nieuwe instellingen voor Wi-Fi en verbeteringen voor standaardapps: er zit voor iedereen wel wat nuttigs tussen.

#44 Wi-Fi en Bluetooth kiezen via Bedieningspaneel
Om te verbinden via Wi-Fi of Bluetooth is het niet meer nodig om helemaal naar de instellingen te gaan. Je kan nu ook via het Bedieningspaneel een netwerk of aangesloten apparaat kiezen. Open hiervoor het Bedieningspaneel en hou het vierkante blokje linksboven ingedrukt. Hou dan de Wi-Fi of Bluetooth-knop ingedrukt om deze uit te klappen en netwerken en Bluetooth-apparaten in de buurt te vinden. Daaronder vind je ook een snelkoppeling naar de Instellingen-App.

iOS 13 Wi-Fi en Bluetooth in Bedieningspaneel.

#45 Gefilterde netwerken
Je bekende en verbonden netwerken worden nu apart gefilterd in de Instellingen. Bovenaan vind je nog steeds het netwerk waarmee je verbonden bent, maar daaronder maakt je iPhone nu onderscheid tussen bekende en onbekende netwerken. Het is daarmee een stuk makkelijker om snel te verbinden met een netwerk dat je kent, omdat deze los staat van alle onbekende netwerken in de buurt. Zeker op plekken waar heel veel netwerken zijn, komt dit goed van pas.

iOS 13 bekende Wi-Fi netwerken.

#46 Nieuwe plek voor app-updates
In iOS 13 en iPadOS 13 komt in het najaar Apple Arcade beschikbaar. Dit wordt een aparte knop onderaan de knoppenbalk in de App Store, in plaats van de Updates-knop. Daarom hebben de updates een nieuwe plek gevonden. Je vindt ze nu als je in de App Store naar je profiel gaat. Onderaan zie je vervolgens de lijst met updates van al jouw geïnstalleerde apps. Alle opties zijn nog beschikbaar, zoals alles tegelijk bijwerken of de releasenotes bekijken.

#47 Apps verwijderen via Updates
Wat ook nieuw is, is dat je apps direct kan verwijderen vanuit het Updates-scherm. Zie je ineens een update van een app die je nooit gebruikt, veeg deze dan naar rechts en tik op Verwijder. De app verdwijnt dan automatisch van je beginscherm. Dit komt vooral van pas bij apps die je ver weg in een mapje gestopt hebt en daardoor lastig te vinden zijn.

RadioNED is overigens een prima aanrader, dus excuses aan de ontwikkelaar dat we deze voor het screenshot “misbruikt” hebben!

iOS 13 app-updates.

#48 Hotspot delen met gezin
In de instellingen voor je persoonlijke hotspot vind je nu een optie om deze automatisch te delen met je gezin. Je kan per gezinslid aangeven of zij om toestemming moeten vragen of automatisch verbinding mogen maken als jij je persoonlijke hotspot ingeschakeld hebt.

iOS 13 hotspot delen met gezin.

#49 Databesparing
Er is een nieuwe optie genaamd Databesparingsmodus. Je vindt dit bij Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data. Door de databesparingsmodus in te schakelen, zorg je ervoor dat apps minder data verbruiken. Dit komt dus vooral van pas voor mensen met een kleinere databundel. De databesparing geldt voor alle apps, dus je kan dit niet per app aanpassen. Bovendien wordt de functie automatisch ingeschakeld als je persoonlijke hotspot gebruikt.

#50 Onbekende bellers stilhouden
Word je vaak lastiggevallen door onbekende bellers? Dan kun je hier nu iets tegen doen. In de instellingen voor de Telefoon-app is nu een schakelaar Houd onbekende bellers stil. Als iemand jou vervolgens belt die niet in jouw adresboek staat, hoort de beller direct jouw voicemail. Jouw iPhone gaat dan ook niet af, waardoor je niks meer merkt van het belletje. Alleen als diegene een voicemailbericht achterlaat, krijg je daar een melding van.

iOS 13 onbekende bellers stilhouden.

#51 Apps over mobiel netwerk
Sinds een week hebben apps een downloadlimiet van 200MB over het mobiele netwerk. In iOS 13 kun je ervoor kiezen om helemaal geen limiet in te stellen. Bij Instellingen > iTunes Store en App Store vind je nu een optie Appdownloads. Je kan hier kiezen om deze altijd toe te staan, toestemming te vragen indien groter dan 200MB of altijd eerst te vragen. Bij roaming in het buitenland vraagt je iPhone wél altijd eerst toestemming.

iOS 13 app-downloads over mobiel netwerk.

#52 Vernieuwd AirPlay-menu
Apple maakt nu duidelijker een onderscheid tussen je iPhone en iPad en speakers, HomePods en Apple TV’s in het AirPlay-menu. Als je bijvoorbeeld via het Bedieningspaneel op het AirPlay-icoontje tikt, zie je een kopje Luidsprekers en tv’s. Hierdoor zie je in één oogopslag het verschil tussen je eigen apparaat en de speakers in de buurt.

iOS 13 AirPlay-menu.

#53 Volledige Safari-pagina screenshots
Als je een screenshot maakt van een website in Safari en je tikt op de preview linksonder, dan kan je nu bovenin kiezen voor Scherm of Paginavullend. Bij de tweede optie verschijnt aan de rechterkant een voorbeeldweergave van de complete Safari-pagina. Deel je deze, dan wordt er een complete PDF van de website verstuurd. Je hoeft hierdoor niet meerdere Safari-screenshots te maken als je een lange pagina wil delen. Let op dat dit dus alleen werkt in Safari en niet met andere screenshots.

iOS 13 Safari screenshot paginavullend.

#54 Automatisch tabbladen sluiten
Safari maakt ook een einde aan de oneindige opstapeling van Safari-tabbladen. Via de instellingen is er nu een optie om tabbladen automatisch te sluiten. Wil je dat tabbladen na een maand automatisch gesloten worden, dan pas je dat hier dus aan. Behalve een maand kan je ook kiezen voor een dag of een week. Handmatig sluiten is natuurlijk ook nog gewoon mogelijk.

#55 Losse emoji-knop in toetsenbord
Het QuickType-toetsenbord ondersteunt meerdere talen tegelijk, maar als je naast het emoji-toetsenbord en de Nederlandse taal nog een tweede taal toegevoegd hebt, verandert de emoji-knop in een wereldbol. Het is dan een stuk onhandiger om te wisselen van één van de twee talen naar de emoji. In iOS 13 is er nu ook een losse emoji-knop. Deze staat dus geheel los van het wereldbolletje als je meerdere talen ingesteld hebt. Je vindt de emoji-knop naast de spatiebalk.

#56 Gesprekken stilhouden in Mail
Mail groepeert e-mails over dezelfde onderwerpen bij elkaar in zogenaamde gesprekken. In iOS 13 kun je deze gesprekken eenvoudig stilhouden. Als je over een e-mail uit een gesprek veegt, kun je kiezen voor de optie Mute. Je krijgt dan in het vervolg geen meldingen meer van nieuwe e-mails.

#57 Voorspellende QuickType in het Nederlands
Eindelijk krijgen we in iOS 13 de voorspellende QuickType! De functie is al jarenlang beschikbaar in een grote hoeveelheid talen, maar nu komt daar dus ook Nederlands bij. Hierdoor verschijnen er woordsuggesties boven je toetsenbord, zodat je sneller kan typen. Je hoeft dan niet meer elk word volledig uit te schrijven, want een tik op de juiste suggestie is genoeg. In de beta werkt het nog niet met emoji, dus de emoji-voorspellingen lijken niet in het Nederlands beschikbaar te zijn.

#5 Taalherkenning in toetsenbord
Het toetsenbord herkent nu ook automatisch in welke taal je typt. Als je Nederland en Engels ingesteld hebt, verschijnen de woordsuggesties op basis van wat je typt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de voorspellende functie een Engelse zinnen van je Nederlandse teksten probeert te maken, of andersom.

#59 Locatie één keer toestaan
Op het podium toonde Apple een nieuwe instelling waarmee je je locatie voor één keer kan delen als een app erom vraagt. Normaal gesproken had je de keuze tussen nooit, altijd of alleen bij gebruik van app. Nu kan dat dus ook eenmalig, wat bijvoorbeeld van pas komt als je via WhatsApp slechts één keertje je locatie wil delen.

iOS 13 locatie één keer delen.

#60 Meldingen met locatiegeschiedenis
Misschien ben je al bekend met de melding van nieuw geïnstalleerde apps, waarin staat dat de app op de achtergrond je locatie gebruikt wordt. Je kan dan aangeven om daarmee door te gaan, maar je kan het ook direct afwijzen. In iOS 13 zit deze melding er nog steeds in, maar hij toont nu ook een mooi kaartje met daarin alle locaties die de app heeft vastgelegd, inclusief in hoeveel dagen deze locatie bijgehouden is. Dit geeft dan meteen aan hoe nauwkeurig een app je locatie volgt, zodat je beter kan beslissen of je dit wil stoppen of niet.

#61 Locatie verwijderen uit foto’s
Elke foto die je neemt, bevat ook allerlei extra gegevens. Denk aan de datum en het tijdstip waarop de foto genomen is, maar ook de locatie zit daar vaak in verwerkt. In iOS 13 kun je deze locatiegegevens verwijderen voordat je een foto deelt. Zodra je op de Deelknop tikt bij het kiezen van een foto, verschijnt bovenin een melding dat er ook locatiegegevens inzitten. Via de optieknop bij deze melding verwijder je deze informatie. De ontvanger kan dan dus niet meer achterhalen waar de foto gemaakt is.

iOS 13 locatie verwijderen uit fotodeling.

#62 Vernieuwde Timer in Klok-app
De Timer in de Klok-app heeft een aangepast design gekregen. Zodra je een timer gestart hebt, verschijnt een grote ronde aftelklok in beeld. De timer is daarmee een stuk visueler, omdat je aan het aflopende rondje kan zien hoe lang de timer nog duurt. Uiteraard zie je dit ook nog gewoon in cijfers, met als extra het tijdstip eronder waarop de timer afgelopen is.

iOS 13 Timer vernieuwd.

#63 Verbeteringen voor Notities
Als je in de Notities-app heel veel verschillende aantekeningen hebt, kan de lijstweergave wat onoverzchtelijk zijn. Zeker als er afbeeldingen en tekeningen bij zitten, is deze weergave niet altijd gewenst. Apple voegt in iOS 13 een nieuwe gallerijweergave toe, waardoor al je notities in een soort raster weergegeven worden. Dat geldt voor alle type notities, dus ook met tekst, afbeeldingen en tekeningen.

Andere handige verbeteringen voor notities is dat je bij het samenwerken nu kan kiezen voor een alleen-lezen modus. Hierdoor kan degene waar je mee samenwerkt de notitie alleen lezen en niet bewerken. En als je meerdere mappen gebruikt, dan is het ook makkelijker om deze te beheren. Zo kan je nu mappen in mappen plaatsen, zodat je je notities een stuk beter kan ordenen.

#64 Nieuwe melding voor mute-schakelaar
We bespraken op iCulture al de nieuwe volumemelding in iOS 13, die een stuk minder aanwezig is dan voorheen. Datzelfde geldt ook voor de melding bij het in- en uitschakelen van de mute-schakelaar. De melding verschijnt nu midden bovenin het scherm, zowel als je je iPhone verticaal als horizontaal houdt. Ook deze melding blokkeert het scherm dus niet meer!

iOS 13 stil-melding.

#65 FaceTime en iMessage voor dualsim
Mocht je een speciale iPhone met fysieke dualsim gehaald in huis hebben, dan is het goed om te weten dat je nu voor beide nummers FaceTime en iMessage kan gebruiken. Voorheen moest je in de instellingen kiezen welk nummer je voor de diensten gebruikt, maar dat hoeft nu niet meer. Je bent daardoor op beide nummers bereikbaar op zowel iMessage als FaceTime.

#66 Herkenning van ov bij Niet storen tijdens autorijden
Als je Niet storen tijdens het autorijden op automatisch hebt staan, kan het gebeuren dat deze onterecht geactiveerd wordt. Denk bijvoorbeeld als je in de trein of in de metro zit. In iOS 13 moet dat niet meer gebeuren, want Apple voegt herkenning voor ov toe bij Niet storen tijdens het autorijden. Waarschijnlijk geldt dit voor bijvoorbeeld de trein, tram en metro, omdat deze niet gebonden zijn aan een autoweg. Of het dus ook bij een bus werkt, is nog even afwachten.

#67 Meer relaties voor contacten
In je adresboek kan je aangeven wat de relatie van de desbetreffende persoon met jou is. Zo geef je aan wie je moeder, vader, broer of zus is. In iOS 13 zijn er nog veel meer relaties toegevoegd. De mogelijkheden zijn bijna oneindig, met allerlei combinaties van schoonfamilie, geslacht en nog veel meer. Zo is er zelfs een relatie genaamd “jongere neef (zoon van broer of zus van moeder of van zus van vader)”.

iOS 13 relaties voor contacten.

#68 Verbeterd zoeken in iMessage
Zoeken in iMessage is nu niet altijd even handig, maar daar komt gelukkig verandering in. De zoekfunctie maakt nu duidelijk onderscheid tussen personen en zet bijvoorbeeld de links apart, inclusief mooie voorbeeldweergave. De ingevulde zoekterm checkt ook op foto’s en je zoekresultaten verschijnen in beeld terwijl je typt.

#69 Live Photo omzetten naar video
In de Foto’s-app kun je een Live Photo nu eenvoudig opslaan als video. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de Live Photo kiezen, naar het deelmenu gaan en de nieuwe optie Bewaar als video te kiezen. De Live Photo is dan makkelijker te delen op bijvoorbeeld sociale netwerken of andere plekken die Live Photos niet ondersteunen.

#70 Scrollen met scrollbalk
Als je op een pagina naar beneden scrollt, zie je aan de rechter zijkant altijd een scrollbalk mee bewegen. In iOS 13 kun je deze ingedrukt houden en verslepen, zodat je een stuk sneller naar de onderkant van een pagina kan. Dit werkt al jarenlang op de Mac, maar nu dus ook op de iPhone en iPad. Dit werkt met zowel verticale als met horizontale scrollbalken.

#71 Weer-informatie over je vakantiebestemming
Staat er een vliegtuigvlucht in je agenda, dan kan Siri nu een suggestie geven om het weerbericht op je bestemming te bekijken. De Siri-suggesties worden steeds slimmer en de assistent kijkt nu dus ook naar je vakantiebestemming. Dit komt dus vooral van pas als je een vakantie gepland hebt. Met een tik op de suggestie voeg je de locatie toe aan de Weer-app.

#72 Geoptimaliseerd opladen
iOS 13 bevat ook een nieuwe functie genaamd Geoptimaliseerd opladen van de batterij. Dat betekent dat de accu ‘s nachts eerst tot 80% opgeladen wordt, waarna de overige 20% volgemaakt wordt tot het moment dat je hem gebruikt. Hierdoor wordt de accu dus niet meteen tot 100% opgeladen, maar alleen zodra jij hem weer nodig hebt. Je iPhone kijkt daarvoor naar je gebruik en gewoontes, zodat hij op het juiste moment volgeladen is. In de beta stuurt je iPhone zelfs een melding met daarin de verwachte tijd waarop hij helemaal opgeladen is.

#73 Screenshot in herinneringen met koppeling
Als je een screenshot maakt van een ondersteunende app en deze deelt met de Herinneringen-app, wordt er automatisch een koppeling naar de desbetreffende pagina toegevoegd waar je de screenshot van gemaakt hebt. Stel je bent aan het browsen via Safari. Zodra je een screenshot maakt en deze via het deelmenu met de Herinneringen-app deelt, wordt er een link naar de vastgelegde pagina in Safari aan toegevoegd. Je kan dan dus meteen vanuit de herinnering naar de website gaan. Dit werkt ook met de Mail-app, zodat je vanuit de herinnering naar de desbetreffende e-mail springt. Je kan een soortgelijke functie nu al gebruiken door tegen Siri te zeggen “herinner me aan deze pagina” zodra je Safari open hebt.

#74 Tekst ongedaan maken
Je kan nu al op je iPHone tekst ongedaan maken door te schudden, maar in iOS 13 komt daar een nieuwe optie bij. Je kan namelijk ook twee keer met drie vingers op het scherm tikken. Apple toont een melding zodra je op je iPhone de schudfunctie gebruikt, dat je typen ook ongedaan kan maken door met drie vingers twee keer te tikken.

iOS 13 verschijnt in het najaar voor de iPhone. Ook iPadOS 13 is vanaf het najaar beschikbaar voor een hele reeks iPad-modellen. Wil je de belangrijkste functies van iOS 13 weten, dan lees je ons aparte artikel.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 08 augustus: Bijgewerkt voor Beta 6.
 • 2019 - 30 juli: Artikel bijgewerkt met nieuwe ontdekkingen uit Beta 5.
 • 2019 - 18 juli: Artikel bijgewerkt met de belangrijkste ontdekkingen uit Beta 4.
 • 2019 - 03 juli: Artikel bijgewerkt met ontdekkingen uit Beta 3.
 • 2019 - 25 juni: Artikel aangevuld en opnieuw gepubliceerd voor de publieke beta.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 augustus 2019, 10:16
Categorie iOS
Onderwerpen ios 13, iPadOS 13
Software iOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone, die in september 2019 verschijnt. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.