Nieuw in iOS 13.

Overzicht: Deze 55+ ontdekkingen uit iOS 13 zijn ook superhandig

iOS 13 bevat veel meer handige nieuwe functies dan Apple op het podium heeft laten zien. In dit artikel zetten we meer dan 70 handige iOS 13 ontdekkingen voor je op een rijtje.

iOS 13 ontdekkingen: een overzicht van kleine functies

Tijdens de onthulling van iOS 13 besprak Apple al een groot aantal handige nieuwe functies. In ons aparte artikel over iOS 13-functies hebben we al enkele van onze favorieten op een rijtje gezet, maar er zit nog veel meer nieuws in deze update dat de moeite waard is. Heel veel van deze iOS 13 ontdekkingen gelden ook nog voor de iPad met iPadOS, dus ook dan profiteer je van al deze verbeteringen als iPadOS 13 op 30 september beschikbaar is. Deze meer dan 55 onbekende functies in iOS 13 zijn de moeite waard.

 1. Wi-Fi en Bluetooth via Bedieningspaneel
 2. Filter netwerken
 3. Nieuwe plek app-updates
 4. Apps verwijderen via Updates
 5. Hotspot delen met gezin
 6. Databesparing
 7. Onbekende bellers stilhouden
 8. Apps over mobiel netwerk
 9. Vernieuwd AirPlay-menu
 10. Volledige Safari-pagina screenshots
 11. Automatisch tabbladen sluiten
 12. Losse emoji-knop
 13. Gesprekken stilhouden in Mail
 14. Voorspellende QuickType in Nederlands
 15. Taalherkenning in toetsenbord
 16. Locatie één keer toestaan
 17. Locatie van apps
 18. Locatie verwijderen uit foto’s
 19. Vernieuwde timer
 20. Notities verbeteringen
 21. Nieuwe melding mute-schakelaar
 22. FaceTime en iMessage in dualsim
 23. Herkenning van OV bij Niet storen tijdens autorijden
 24. Meer relaties voor contacten
 25. Verbeterd zoeken in iMessage
 26. Live Photo omzetten in video
 27. Scrollen via scrollbalk
 28. Suggestie voor weer op vakantiebestemming
 29. Geoptimaliseerd opladen
 30. Screenshot in herinnering met koppeling
 31. Tekst ongedaan maken
 32. Nummer 32 tot en met 57

#1 Wi-Fi en Bluetooth kiezen via Bedieningspaneel
Om te verbinden via Wi-Fi of Bluetooth is het niet meer nodig om helemaal naar de instellingen te gaan. Je kan nu ook via het Bedieningspaneel een netwerk of aangesloten apparaat kiezen. Open hiervoor het Bedieningspaneel en hou het vierkante blokje linksboven ingedrukt. Hou dan de Wi-Fi of Bluetooth-knop ingedrukt om deze uit te klappen en netwerken en Bluetooth-apparaten in de buurt te vinden. Daaronder vind je ook een snelkoppeling naar de Instellingen-App.

iOS 13 Wi-Fi en Bluetooth in Bedieningspaneel.

#2 Gefilterde netwerken
Je bekende en verbonden netwerken worden nu apart gefilterd in de Instellingen. Bovenaan vind je nog steeds het netwerk waarmee je verbonden bent, maar daaronder maakt je iPhone nu onderscheid tussen bekende en onbekende netwerken. Het is daarmee een stuk makkelijker om snel te verbinden met een netwerk dat je kent, omdat deze los staat van alle onbekende netwerken in de buurt. Zeker op plekken waar heel veel netwerken zijn, komt dit goed van pas.

iOS 13 bekende Wi-Fi netwerken.

#3 Nieuwe plek voor app-updates
In iOS 13 en iPadOS 13 komt in het najaar Apple Arcade beschikbaar. Dit wordt een aparte knop onderaan de knoppenbalk in de App Store, in plaats van de Updates-knop. Daarom hebben de updates een nieuwe plek gevonden. Je vindt ze nu als je in de App Store naar je profiel gaat. Onderaan zie je vervolgens de lijst met updates van al jouw geïnstalleerde apps. Alle opties zijn nog beschikbaar, zoals alles tegelijk bijwerken of de releasenotes bekijken.

#4 Apps verwijderen via Updates
Wat ook nieuw is, is dat je apps direct kan verwijderen vanuit het Updates-scherm. Zie je ineens een update van een app die je nooit gebruikt, veeg deze dan naar rechts en tik op Verwijder. De app verdwijnt dan automatisch van je beginscherm. Dit komt vooral van pas bij apps die je ver weg in een mapje gestopt hebt en daardoor lastig te vinden zijn.

RadioNED is overigens een prima aanrader, dus excuses aan de ontwikkelaar dat we deze voor het screenshot “misbruikt” hebben!

iOS 13 app-updates.

#5 Hotspot delen met gezin
In de instellingen voor je persoonlijke hotspot vind je nu een optie om deze automatisch te delen met je gezin. Je kan per gezinslid aangeven of zij om toestemming moeten vragen of automatisch verbinding mogen maken als jij je persoonlijke hotspot ingeschakeld hebt.

iOS 13 hotspot delen met gezin.

#6 Databesparing
Er is een nieuwe optie genaamd Databesparingsmodus. Je vindt dit bij Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data. Door de databesparingsmodus in te schakelen, zorg je ervoor dat apps minder data verbruiken. Dit komt dus vooral van pas voor mensen met een kleinere databundel. De databesparing geldt voor alle apps, dus je kan dit niet per app aanpassen. Bovendien wordt de functie automatisch ingeschakeld als je persoonlijke hotspot gebruikt.

#7 Onbekende bellers stilhouden
Word je vaak lastiggevallen door onbekende bellers? Dan kun je hier nu iets tegen doen. In de instellingen voor de Telefoon-app is nu een schakelaar Houd onbekende bellers stil. Als iemand jou vervolgens belt die niet in jouw adresboek staat, hoort de beller direct jouw voicemail. Jouw iPhone gaat dan ook niet af, waardoor je niks meer merkt van het belletje. Alleen als diegene een voicemailbericht achterlaat, krijg je daar een melding van.

iOS 13 onbekende bellers stilhouden.

#8 Apps over mobiel netwerk
Sinds een week hebben apps een downloadlimiet van 200MB over het mobiele netwerk. In iOS 13 kun je ervoor kiezen om helemaal geen limiet in te stellen. Bij Instellingen > iTunes Store en App Store vind je nu een optie Appdownloads. Je kan hier kiezen om deze altijd toe te staan, toestemming te vragen indien groter dan 200MB of altijd eerst te vragen. Bij roaming in het buitenland vraagt je iPhone wél altijd eerst toestemming.

iOS 13 app-downloads over mobiel netwerk.

#9 Vernieuwd AirPlay-menu
Apple maakt nu duidelijker een onderscheid tussen je iPhone en iPad en speakers, HomePods en Apple TV’s in het AirPlay-menu. Als je bijvoorbeeld via het Bedieningspaneel op het AirPlay-icoontje tikt, zie je een kopje Luidsprekers en tv’s. Hierdoor zie je in één oogopslag het verschil tussen je eigen apparaat en de speakers in de buurt.

iOS 13 AirPlay-menu.

#10 Volledige Safari-pagina screenshots
Als je een screenshot maakt van een website in Safari en je tikt op de preview linksonder, dan kan je nu bovenin kiezen voor Scherm of Paginavullend. Bij de tweede optie verschijnt aan de rechterkant een voorbeeldweergave van de complete Safari-pagina. Deel je deze, dan wordt er een complete PDF van de website verstuurd. Je hoeft hierdoor niet meerdere Safari-screenshots te maken als je een lange pagina wil delen. Let op dat dit dus alleen werkt in Safari en niet met andere screenshots.

iOS 13 Safari screenshot paginavullend.

#11 Automatisch tabbladen sluiten
Safari maakt ook een einde aan de oneindige opstapeling van Safari-tabbladen. Via de instellingen is er nu een optie om tabbladen automatisch te sluiten. Wil je dat tabbladen na een maand automatisch gesloten worden, dan pas je dat hier dus aan. Behalve een maand kan je ook kiezen voor een dag of een week. Handmatig sluiten is natuurlijk ook nog gewoon mogelijk.

#12 Losse emoji-knop in toetsenbord
Het QuickType-toetsenbord ondersteunt meerdere talen tegelijk, maar als je naast het emoji-toetsenbord en de Nederlandse taal nog een tweede taal toegevoegd hebt, verandert de emoji-knop in een wereldbol. Het is dan een stuk onhandiger om te wisselen van één van de twee talen naar de emoji. In iOS 13 is er nu ook een losse emoji-knop. Deze staat dus geheel los van het wereldbolletje als je meerdere talen ingesteld hebt. Je vindt de emoji-knop naast de spatiebalk.

#13 Gesprekken stilhouden in Mail
Mail groepeert e-mails over dezelfde onderwerpen bij elkaar in zogenaamde gesprekken. In iOS 13 kun je deze gesprekken eenvoudig stilhouden. Als je over een e-mail uit een gesprek veegt, kun je kiezen voor de optie Mute. Je krijgt dan in het vervolg geen meldingen meer van nieuwe e-mails.

#14 Voorspellende QuickType in het Nederlands
Eindelijk krijgen we in iOS 13 de voorspellende QuickType! De functie is al jarenlang beschikbaar in een grote hoeveelheid talen, maar nu komt daar dus ook Nederlands bij. Hierdoor verschijnen er woordsuggesties boven je toetsenbord, zodat je sneller kan typen. Je hoeft dan niet meer elk word volledig uit te schrijven, want een tik op de juiste suggestie is genoeg. In de beta werkt het nog niet met emoji, dus de emoji-voorspellingen lijken niet in het Nederlands beschikbaar te zijn.

#15 Taalherkenning in toetsenbord
Het toetsenbord herkent nu ook automatisch in welke taal je typt. Als je Nederland en Engels ingesteld hebt, verschijnen de woordsuggesties op basis van wat je typt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de voorspellende functie een Engelse zinnen van je Nederlandse teksten probeert te maken, of andersom.

#16 Locatie één keer toestaan
Op het podium toonde Apple een nieuwe instelling waarmee je je locatie voor één keer kan delen als een app erom vraagt. Normaal gesproken had je de keuze tussen nooit, altijd of alleen bij gebruik van app. Nu kan dat dus ook eenmalig, wat bijvoorbeeld van pas komt als je via WhatsApp slechts één keertje je locatie wil delen.

iOS 13 locatie één keer delen.

#17 Meldingen met locatiegeschiedenis
Misschien ben je al bekend met de melding van nieuw geïnstalleerde apps, waarin staat dat de app op de achtergrond je locatie gebruikt wordt. Je kan dan aangeven om daarmee door te gaan, maar je kan het ook direct afwijzen. In iOS 13 zit deze melding er nog steeds in, maar hij toont nu ook een mooi kaartje met daarin alle locaties die de app heeft vastgelegd, inclusief in hoeveel dagen deze locatie bijgehouden is. Dit geeft dan meteen aan hoe nauwkeurig een app je locatie volgt, zodat je beter kan beslissen of je dit wil stoppen of niet.

#18 Locatie verwijderen uit foto’s
Elke foto die je neemt, bevat ook allerlei extra gegevens. Denk aan de datum en het tijdstip waarop de foto genomen is, maar ook de locatie zit daar vaak in verwerkt. In iOS 13 kun je deze locatiegegevens verwijderen voordat je een foto deelt. Zodra je op de Deelknop tikt bij het kiezen van een foto, verschijnt bovenin een melding dat er ook locatiegegevens inzitten. Via de optieknop bij deze melding verwijder je deze informatie. De ontvanger kan dan dus niet meer achterhalen waar de foto gemaakt is.

iOS 13 locatie verwijderen uit fotodeling.

#19 Vernieuwde Timer in Klok-app
De Timer in de Klok-app heeft een aangepast design gekregen. Zodra je een timer gestart hebt, verschijnt een grote ronde aftelklok in beeld. De timer is daarmee een stuk visueler, omdat je aan het aflopende rondje kan zien hoe lang de timer nog duurt. Uiteraard zie je dit ook nog gewoon in cijfers, met als extra het tijdstip eronder waarop de timer afgelopen is.

iOS 13 Timer vernieuwd.

#20 Verbeteringen voor Notities
Als je in de Notities-app heel veel verschillende aantekeningen hebt, kan de lijstweergave wat onoverzchtelijk zijn. Zeker als er afbeeldingen en tekeningen bij zitten, is deze weergave niet altijd gewenst. Apple voegt in iOS 13 een nieuwe gallerijweergave toe, waardoor al je notities in een soort raster weergegeven worden. Dat geldt voor alle type notities, dus ook met tekst, afbeeldingen en tekeningen.

Andere handige verbeteringen voor notities is dat je bij het samenwerken nu kan kiezen voor een alleen-lezen modus. Hierdoor kan degene waar je mee samenwerkt de notitie alleen lezen en niet bewerken. En als je meerdere mappen gebruikt, dan is het ook makkelijker om deze te beheren. Zo kan je nu mappen in mappen plaatsen, zodat je je notities een stuk beter kan ordenen.

#21 Nieuwe melding voor mute-schakelaar
We bespraken op iCulture al de nieuwe volumemelding in iOS 13, die een stuk minder aanwezig is dan voorheen. Datzelfde geldt ook voor de melding bij het in- en uitschakelen van de mute-schakelaar. De melding verschijnt nu midden bovenin het scherm, zowel als je je iPhone verticaal als horizontaal houdt. Ook deze melding blokkeert het scherm dus niet meer!

iOS 13 stil-melding.

#22 FaceTime en iMessage voor dualsim
Mocht je een speciale iPhone met fysieke dualsim gehaald in huis hebben, dan is het goed om te weten dat je nu voor beide nummers FaceTime en iMessage kan gebruiken. Voorheen moest je in de instellingen kiezen welk nummer je voor de diensten gebruikt, maar dat hoeft nu niet meer. Je bent daardoor op beide nummers bereikbaar op zowel iMessage als FaceTime.

#23 Herkenning van ov bij Niet storen tijdens autorijden
Als je Niet storen tijdens het autorijden op automatisch hebt staan, kan het gebeuren dat deze onterecht geactiveerd wordt. Denk bijvoorbeeld als je in de trein of in de metro zit. In iOS 13 moet dat niet meer gebeuren, want Apple voegt herkenning voor ov toe bij Niet storen tijdens het autorijden. Waarschijnlijk geldt dit voor bijvoorbeeld de trein, tram en metro, omdat deze niet gebonden zijn aan een autoweg. Of het dus ook bij een bus werkt, is nog even afwachten.

#24 Meer relaties voor contacten
In je adresboek kan je aangeven wat de relatie van de desbetreffende persoon met jou is. Zo geef je aan wie je moeder, vader, broer of zus is. In iOS 13 zijn er nog veel meer relaties toegevoegd. De mogelijkheden zijn bijna oneindig, met allerlei combinaties van schoonfamilie, geslacht en nog veel meer. Zo is er zelfs een relatie genaamd “jongere neef (zoon van broer of zus van moeder of van zus van vader)”.

iOS 13 relaties voor contacten.

#25 Verbeterd zoeken in iMessage
Zoeken in iMessage is nu niet altijd even handig, maar daar komt gelukkig verandering in. De zoekfunctie maakt nu duidelijk onderscheid tussen personen en zet bijvoorbeeld de links apart, inclusief mooie voorbeeldweergave. De ingevulde zoekterm checkt ook op foto’s en je zoekresultaten verschijnen in beeld terwijl je typt.

#26 Live Photo omzetten naar video
In de Foto’s-app kun je een Live Photo nu eenvoudig opslaan als video. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de Live Photo kiezen, naar het deelmenu gaan en de nieuwe optie Bewaar als video te kiezen. De Live Photo is dan makkelijker te delen op bijvoorbeeld sociale netwerken of andere plekken die Live Photos niet ondersteunen.

#27 Scrollen met scrollbalk
Als je op een pagina naar beneden scrollt, zie je aan de rechter zijkant altijd een scrollbalk mee bewegen. In iOS 13 kun je deze ingedrukt houden en verslepen, zodat je een stuk sneller naar de onderkant van een pagina kan. Dit werkt al jarenlang op de Mac, maar nu dus ook op de iPhone en iPad. Dit werkt met zowel verticale als met horizontale scrollbalken.

#28 Weer-informatie over je vakantiebestemming
Staat er een vliegtuigvlucht in je agenda, dan kan Siri nu een suggestie geven om het weerbericht op je bestemming te bekijken. De Siri-suggesties worden steeds slimmer en de assistent kijkt nu dus ook naar je vakantiebestemming. Dit komt dus vooral van pas als je een vakantie gepland hebt. Met een tik op de suggestie voeg je de locatie toe aan de Weer-app.

#29 Geoptimaliseerd opladen
iOS 13 bevat ook een nieuwe functie genaamd Geoptimaliseerd opladen van de batterij. Dat betekent dat de accu ‘s nachts eerst tot 80% opgeladen wordt, waarna de overige 20% volgemaakt wordt tot het moment dat je hem gebruikt. Hierdoor wordt de accu dus niet meteen tot 100% opgeladen, maar alleen zodra jij hem weer nodig hebt. Je iPhone kijkt daarvoor naar je gebruik en gewoontes, zodat hij op het juiste moment volgeladen is. In de beta stuurt je iPhone zelfs een melding met daarin de verwachte tijd waarop hij helemaal opgeladen is.

#30 Screenshot in herinneringen met koppeling
Als je een screenshot maakt van een ondersteunende app en deze deelt met de Herinneringen-app, wordt er automatisch een koppeling naar de desbetreffende pagina toegevoegd waar je de screenshot van gemaakt hebt. Stel je bent aan het browsen via Safari. Zodra je een screenshot maakt en deze via het deelmenu met de Herinneringen-app deelt, wordt er een link naar de vastgelegde pagina in Safari aan toegevoegd. Je kan dan dus meteen vanuit de herinnering naar de website gaan. Dit werkt ook met de Mail-app, zodat je vanuit de herinnering naar de desbetreffende e-mail springt. Je kan een soortgelijke functie nu al gebruiken door tegen Siri te zeggen “herinner me aan deze pagina” zodra je Safari open hebt.

#31 Tekst ongedaan maken
Je kan nu al op je iPHone tekst ongedaan maken door te schudden, maar in iOS 13 komt daar een nieuwe optie bij. Je kan namelijk ook twee keer met drie vingers op het scherm tikken. Apple toont een melding zodra je op je iPhone de schudfunctie gebruikt, dat je typen ook ongedaan kan maken door met drie vingers twee keer te tikken.

#32 tot en met 57: nog veel meer nieuw!
Er zijn nog veel meer kleinere verbeteringen in iOS 13. Dit zijn ze:

 1. SMB in Bestanden-app: De Bestanden-app ondersteunt nu SMB-servers. Dat betekent dat je heel eenvoudig verbinding kan maken met een netwerkschijf en zo de bestanden kan openen en bekijken op je iPhone of iPad.
 2. High-Key Light Mono Lightning in Portretstand: Bij het gebruik van Portretbelichting is er nu een nieuwe optie beschikbaar. Het is een soort omgekeerde versie van het toneellicht mono-effect.
 3. Bevestiging bij verwijderen met abo: De iPhone en iPad waarschuwen je nu zodra je een app verwijderd waar je nog maandelijks of jaarlijks voor betaald. Steeds meer apps maken gebruik van betaalde diensten in plaats van een eenmalige aanschaf. Zodra je nu een app verwijdert waar nog een betaald lidmaatschap voor loopt, krijg je een melding met daarin de waarschuwing.
 4. Nieuw ontwerp voor Huidige bij CarPlay: Als je een muziekje afspeelt via CarPlay, zul je zien dat het Huidige-scherm een nieuw ontwerp gekregen heeft. Zoals al aangekondigd voor de Muziek-app, spelen albumhoezen een grotere rol. Zodra je nu een nummer afspeelt, zie je rechts naast de titel en artiest een afbeelding van de albumhoes.
 5. Nieuwe geluidjes bij reacties in iMessage: Je kent de reacties in iMessage misschien wel, waarmee je een hartje, duimpje of een vraagteken kan zetten bij berichten door ze ingedrukt te houden. In iOS 13 heeft elke actie zijn eigen geluidje.
 6. Opties voor webpagina delen: Bij het delen van een pagina in Safari, kun je nu bovenaan tikken op Opties. Je kan daar kiezen om de pagina te delen als een PDF en er is een optie genaamd Webarchief.
 7. Lijstjes in Notities ordenen: In de instellingen van de Notities-app heb je nu de keuze om afgevinkte lijstjes automatisch te ordenen. Je kan ervoor kiezen om dingen die je afgevinkt hebt, automatisch naar onderen te verplaatsen. Je vindt dit bij Instellingen > Notities > Sorteer afgevinkte onderdelen.
 8. Aanduiding tijdens Split View: Deze verbetering is alleen zichtbaar op de iPad. Tijdens het gebruik van Split View, zie je aan het pilvormige icoontje bovenaan in welke app je tekst invoert. Dit komt van pas als je twee apps naast elkaar hebt waar je allebei tekst in kan voeren.
 9. Ik-tabblad in Zoek mijn-app: De nieuwe Zoek mijn-app voor het vinden van toestellen en vrienden, heeft een nieuwe pagina gekregen. Het Ik-tabblad laat nu jouw huidige locatie zien en geeft aan van welk apparaat je locatie gedeeld wordt.

Zoek mijn-app met Ik-tabblad.

 1. Woning-app aanpassingen: Bij accessoires die bestaan uit meerdere sensoren (zoals een Hue Motion-sensor, die zowel beweging, temperatuur als lichtsterkte meet), worden de sensoren gegroepeerd in één accessoire. Daar zijn ook nieuwe icoontjes voor zodra je dit uitklapt. Een nadeel is daarvan wel dat je nu niet meer in één overzicht kan zien wat bijvoorbeeld de temperatuur is, omdat je nu altijd verder moet drukken.
 2. Noise Cancelation in Bedieningspaneel: Als jouw koptelefoon noise cancelation ondersteunt, dan kan je dit in- of uitschakelen via het Bedieningspaneel. Dit werkt bij ondersteunende koptelefoons, zoals de Beats Studio3. Zodra je het Bedieningspaneel opent, hou je de volumebediening ingedrukt.
 3. Nieuwe kleur voor Archiveer in Mail: Bij Mail-accounts die Archiveer-acties ondersteunen, zoals Gmail, merk je nu dat de Archiveer-knop een nieuwe kleur gekregen heeft. Dit helpt je vooral om de knop beter te herkennen.
 4. Doorzichtigheid in screenshots: Bij het bewerken van screenshots heb je nu de mogelijkheid om de doorzichtigheid van de steenshot aan te passen. Maak hiervoor een screenshot, tik op de preview linksonder en kies voor het plusje. Je ziet daar de optie Ondoorzichtigheid.
 5. Herinneringen – verberg voltooide taken: De vernieuwde Herinneringen-app laat je nu per lijst instellen of voltooide taken verborgen of getoond moeten worden. Voorheen was dit een instelling die gold voor alle lijsten, maar je kan dit nu per lijst aanpassen.
 6. Apps ordenen: Je kan op je iPhone en iPad het beginscherm op je eigen manier indelen. Je doet dit normaal gesproken door een icoontje lang ingedrukt te houden, waarna deze gaat wiebelen en je hem kan verplaatsen. In iOS 13 en iPadOS 13 kan dat ook vanuit een Quick Action. Door stevig op een appicoontje te drukken of door deze lang ingedrukt te houden, verschijnt het Quick Action-menu met daaronder een nieuwe optie Rangschik apps opnieuw.

Quick Action rangschik apps.

 1. Nieuw Quick Actions menu: Het Quick Actions-menu heeft een nieuw ontwerp gekregen. Het ziet er allemaal net wat strakker uit en de icoontjes staan nu rechts uitgelijnd, in plaats van links.
 2. Nieuwe 3D Touch-instellingen: Op toestellen met een drukgevoelig 3D Touch-scherm, zijn er nieuwe instellingen voor de drukgevoeligheid van 3D Touch. Bij Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken is de optie 3D Touch hernoemd naar 3D & Haptic Touch.
 3. Nieuwe knop voor audioberichten: Een kleine wijziging vinden we in een chatgesprek in de Berichten-app. De knop voor het opnemen van een audiobericht is aangepast. In plaats van een microfoontje, staan er op de knop nu geluidsgolven. De verandering is klein, maar geeft wel aan dat Apple ook op de details let.
 4. Memoji accessoires voor elk oor: In iOS 13 kun je Memoji accessoires in je oren geven. Je kan je digitale versie een setje AirPods of een gehoorapparaat geven. Daarnaast heb je nu de optie om dit voor elk oor apart in te stellen. Dat betekent dat je links een gehoorapparaat in kan doen en rechts een AirPod.
 5. Vergelijkbare foto’s: Maak je vaak dezelfde foto’s achter elkaar? In de Foto’s app wordt aangegeven hoeveel vergelijkbare foto’s er zijn. Het gaat om foto’s die verborgen zijn in gecureerde onderdelen, bijvoorbeeld een automatisch samengestelde terugblik.
 6. Woning-achtergronden: De Woning-app heeft eindelijk weer eens nieuwe achtergronden. Net als bij de laatste toevoegingen gaat het om gekleurde achtergronden. Je hebt de keuze uit vier verschillende kleuren, namelijk oranje, geel, blauw, paarsachtig, lichtgroen en donkergroen.
 7. Vernieuwd Deel-menu: In iOS 13 en iPadOS 13 gaat het deelmenu op de schop. In de nieuwste versie heeft deze een veel mooiere en rustigere uitstraling gekregen. De duidelijke zwart-wit icoontjes laten zien wat de opties zijn en ze zijn ook gegroepeerd per onderdeel.

iOS 13 deelmenu.

 1. Instellingen in CarPlay voor albumcovers: CarPlay in iOS 13 krijgt allerlei nuttige verbeteringen. Eén van die verbeteringen is een vernieuwde Muziek-app, waarbij albumcovers groot getoond worden naast de afspeelknoppen. Deze albumcovers kun je ook uitschakelen, via een nieuwe instelling die direct in de nieuwe Instellingen-app in CarPlay beschikbaar is.
 2. Nieuwe bewegingsdoelen: Heb je een Apple Watch, dan kan je rekenen op nieuwe medailles voor bewegingsdoelen. Je krijgt nu ook een medaille als je je rode bewegingsdoel 1250, 1500 of 2000 keer gehaald hebt.
 3. Haptische feedback bij volume: De nieuwe volumemelding in iOS 13 kun je ook bedienen door met je vinger over het scherm te vegen. Je krijgt nu haptische feedback bij het aanpassen van het geluid, zodat je ook met tikjes voelt dat het geluid aangepast is.
 4. Preview van links verbergen via 3D/Haptic Touch: Er is een nieuwe optie om voorvertoningen van links te verbergen in Safari. Druk hiervoor een link in Safari lang of stevig in, en het extra menu verschijnt. Onderaan staat nu een optie Verberg/Toon linkvoorvertoningen.

Meer over iOS 13
iOS 13 is de nieuwste grote update voor de iPhone. Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 13, bekijk dan ons artikel met de beste nieuwe functies in iOS 13. Voor nog meer handige vernieuwingen lees je ons overzicht met iOS 13 ontdekkingen. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 13, dan vind je in ons artikel het antwoord. De releasedatum van iOS 13 is 19 september 2019. Lees meer in ons artikel over iOS 13 installeren.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 19 september: Artikel bijgewerkt na de release van iOS 13.
 • 2019 - 08 augustus: Bijgewerkt voor Beta 6.
 • 2019 - 30 juli: Artikel bijgewerkt met nieuwe ontdekkingen uit Beta 5.
 • 2019 - 18 juli: Artikel bijgewerkt met de belangrijkste ontdekkingen uit Beta 4.
 • 2019 - 03 juli: Artikel bijgewerkt met ontdekkingen uit Beta 3.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
60 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.