Nieuw in iOS 13.

Overzicht: Deze 40 ontdekkingen uit iOS 13 zijn ook superhandig

Bijgewerkt voor ontdekkingen uit Beta 2

iOS 13 bevat veel meer handige nieuwe functies dan Apple op het podium heeft laten zien. In dit artikel zetten we 40 handige iOS 13 ontdekkingen voor je op een rijtje.

iOS 13 ontdekkingen: een overzicht van kleine functies

Tijdens de onthulling van iOS 13 besprak Apple al een groot aantal handige nieuwe functies. In ons aparte artikel over iOS 13-functies hebben we al enkele van onze favorieten op een rijtje gezet, maar er zit nog veel meer nieuws in deze update dat de moeite waard is. De functies zijn ontdekt in de iOS 13 beta. We verwachten dat er de komende maanden nog veel meer nieuwe functies ontdekt worden, dus dit artikel wordt de komende tijd regelmatig bijgewerkt. Heel veel van deze iOS 13 ontdekkingen gelden ook nog voor de iPad met iPadOS, dus ook dan profiteer je van al deze verbeteringen. Deze 40 onbekende functies in iOS 13 zijn de moeite waard.

Deze functies zijn toegevoegd in iOS 13/iPadOS 13 beta 2:

 1. SMB in Bestanden-app
 2. High-Key Light Mono Lighting
 3. Bevestiging bij verwijderen met abo
 4. Nieuw ontwerp voor Huidige in CarPlay
 5. Geluidjes bij reacties in iMessage
 6. Antwoorden zonder bevestiging met Siri
 7. Alle mail selecteren
 8. Nieuwe introductieschermen
 9. Nieuwe Memoji-stickers
 10. Previews in Safari
 11. Webpagina delen
 12. Lijstjes in Notities

Dit zijn de eerdere ontdekkingen in de iOS 13-beta:

 1. Wi-Fi en Bluetooth via Bedieningspaneel
 2. Filter netwerken
 3. Nieuwe plek app-updates
 4. Apps verwijderen via Updates
 5. Hotspot delen met gezin
 6. Databesparing
 7. Onbekende bellers stilhouden
 8. Apps over mobiel netwerk
 9. Vernieuwd AirPlay-menu
 10. Volledige Safari-pagina screenshots
 11. Automatisch tabbladen sluiten
 12. Losse emoji-knop in toetsenbord
 13. Gesprekken stilhouden in Mail
 14. Voorspellende QuickType in Nederlands
 15. Taalherkenning in toetsenbord
 16. Locatie één keer toestaan
 17. Locatie van apps
 18. Locatie verwijderen uit foto’s
 19. Vernieuwde timer
 20. Verbeteringen voor Notities
 21. Nieuwe melding mute-schakelaar
 22. FaceTime en iMessage in dualsim
 23. Herkenning van OV bij Niet storen tijdens autorijden
 24. Meer relaties voor contacten
 25. Verbeterd zoeken in iMessage
 26. Live Photo omzetten in video
 27. Scrollen via scrollbalk
 28. Suggestie voor weer op vakantiebestemming


Ontdekkingen in iOS 13 Beta 2
Deze nieuwe functies zijn allemaal ontdekt en toegevoegd in de tweede beta van iOS 13. Hoogtepunten zijn het nieuwe effect voor de portretbelichting, ondersteuning voor servers in de Bestanden-app en nog veel meer.

#1 SMB in Bestanden-app
De Bestanden-app ondersteunt nu SMB-servers. Dat betekent dat je heel eenvoudig verbinding kan maken met een netwerkschijf en zo de bestanden kan openen en bekijken op je iPhone of iPad. Om dit te doen ga je naar de Bestanden-app, tik je op de drie puntjes bovenaan en kies je Verbind met server. Vervolgens vul je de juiste gegevens in, waarna de app zoekt naar de schijf. Zodra je verbinding hebt, zijn alle mappen en bestanden daarop zichtbaar.

iOS 13 Bestanden-app met server.

#2 High-Key Light Mono Lightning in Portretstand
Bij het gebruik van Portretbelichting is er nu een nieuwe optie beschikbaar. Het effect werd al aangekondigd tijdens de presentatie van iOS 13, maar is sinds beta 2 ook beschikbaar. Het is een soort omgekeerde versie van het toneellicht mono-effect. In plaats van dat alles om je heen donker gemaakt wordt, wordt het juist licht. Daarnaast is er een nieuwe knop toegevoegd waarmee je de sterkte van het effect kan regelen. Je vindt de knop rechtsboven en werkt bij alle effecten van portretbelichting.

#3 Bevestiging bij verwijderen met abo
De iPhone en iPad waarschuwen je nu zodra je een app verwijderd waar je nog maandelijks of jaarlijks voor betaald. Steeds meer apps maken gebruik van betaalde diensten in plaats van een eenmalige aanschaf. Zodra je nu een app verwijdert waar nog een betaald lidmaatschap voor loopt, krijg je een melding met daarin de waarschuwing. Je kan dan kiezen om meteen naar het beheren van je lidmaatschappen te gaan of de app toch behouden. Overigens is er in Instellingen > je naam ook een nieuwe optie genaamd Abonnementen waar je al je lidmaatschappen kan beheren.

#4 Nieuw ontwerp voor Huidige bij CarPlay
Als je een muziekje afspeelt via CarPlay, zul je zien dat het Huidige-scherm een nieuw ontwerp gekregen heeft. Zoals al aangekondigd voor de Muziek-app, spelen albumhoezen een grotere rol. Zodra je nu een nummer afspeelt, zie je rechts naast de titel en artiest een afbeelding van de albumhoes. Bovendien is het icoontje van de Huidige-app aangepast, van blauw naar wit met rood. Deze is nu consistent met de soortgelijke app op de Apple Watch.

#5 Nieuwe geluidjes bij reacties in iMessage
Je kent de reacties in iMessage misschien wel, waarmee je een hartje, duimpje of een vraagteken kan zetten bij berichten door ze ingedrukt te houden. In iOS 12 en eerder hadden deze reacties allemaal een zelfde plop-geluidje, maar vanaf de tweede beta van iOS 13 heeft elke actie zijn eigen geluidje. Het geluidje past nu beter bij het soort reactie dat je geeft. Denk aan een wat vragend geluidje bij een vraagteken of een vrolijk deuntje bij een Haha.

#6 Antwoorden zonder bevestiging met Siri
In iOS 13 kan Siri berichten voorlezen via de AirPods. Voor deze optie is er nu een nieuwe instelling waarmee je kan aangeven om te antwoorden zonder bevestiging. Je kan dan direct je antwoord dicteren, waarna deze meteen verstuurd wordt naar de ontvanger. Het antwoorden gaat daarmee een stuk sneller, omdat Siri niet weer je antwoord opnieuw opleest.

#7 Alle mail selecteren
Terug van weggeweest: de functie om direct al je e-mails uit je inboxen te selecteren. Het enige wat je hoeft te doen, is te kiezen voor Wijzig > Selecteer alles. Je kan daarmee bijvoorbeeld snel alle mails selecteren en verplaatsen naar een andere inbox. In de vorige beta was deze functie afwezig.

#8 Nieuwe introductieschermen
Er zijn voor meerdere apps nieuwe introductieschermen. Zo is er een nieuw scherm zodra je Apple Kaarten voor het eerst opent en is er meer uitleg bij het openen van de Woning-app. Zo kun je daar meteen een profiel toevoegen aan je Apple TV en is er een uitleg over het herkennen van meerdere stemmen op de HomePod, al werkt dit alleen in het Engels.

Introductieschermen in iOS 13 Beta 2.

#9 Nieuwe Memoji-stickers
Er zijn in totaal vier nieuwe Memoji-stickers toegevoegd. Het gaat om een sticker met hand in een V-teken, een sticker met gekruiste vingers, een sticker met een vinger voor zijn mond en een sticker met een nadenkend gezicht. De nieuwe uitdrukkingen worden automatisch gemaakt voor elke Memoji die je gecreëerd hebt en zijn beschikbaar op alle devices en in alle apps via het toetsenbord.

iOS 13 Beta 2 memoji stickers.

#10 Previews in Safari
Als een soort Peek & Pop-actie kan je bij links in Safari een preview krijgen van de achterliggende pagina. Deze wordt dan in een venster geladen en geeft je alvast een idee hoe de pagina eruit ziet. Deze linkpreviews zijn nu ook uit te schakelen via de instellingen van je iPhone en iPad. Je vindt de optie bij Instellingen > Safari > Toon linkvoorvertoningen.

#11 Opties voor webpagina delen
Bij het delen van een pagina in Safari, kun je nu bovenaan tikken op Opties. Je kan daar kiezen om de pagina te delen als een PDF en er is een optie genaamd Webarchief. Wat deze keuze precies doet is niet helemaal duidelijk, want het delen zelf werkt op dit moment nog niet.

#12 Lijstjes in Notities ordenen
In de instellingen van de Notities-app heb je nu de keuze om afgevinkte lijstjes automatisch te ordenen. Je kan ervoor kiezen om dingen die je afgevinkt hebt, automatisch naar onderen te verplaatsen. Dan zie je dus meteen bovenaan alle nog af te vinken taken, zodat je minder hoeft te scrollen. Je vindt dit bij Instellingen > Notities > Sorteer afgevinkte onderdelen.

Eerdere ontdekkingen in de iOS 13-beta
Deze functies zijn al eerder ontdekt in de beta van iOS 13. Van nieuwe functies voor het toetsenbord tot aan nieuwe instellingen voor Wi-Fi en verbeteringen voor standaardapps: er zit voor iedereen wel wat nuttigs tussen.

#13 Wi-Fi en Bluetooth kiezen via Bedieningspaneel
Om te verbinden via Wi-Fi of Bluetooth is het niet meer nodig om helemaal naar de instellingen te gaan. Je kan nu ook via het Bedieningspaneel een netwerk of aangesloten apparaat kiezen. Open hiervoor het Bedieningspaneel en hou het vierkante blokje linksboven ingedrukt. Hou dan de Wi-Fi of Bluetooth-knop ingedrukt om deze uit te klappen en netwerken en Bluetooth-apparaten in de buurt te vinden. Daaronder vind je ook een snelkoppeling naar de Instellingen-App.

iOS 13 Wi-Fi en Bluetooth in Bedieningspaneel.

#14 Gefilterde netwerken
Je bekende en verbonden netwerken worden nu apart gefilterd in de Instellingen. Bovenaan vind je nog steeds het netwerk waarmee je verbonden bent, maar daaronder maakt je iPhone nu onderscheid tussen bekende en onbekende netwerken. Het is daarmee een stuk makkelijker om snel te verbinden met een netwerk dat je kent, omdat deze los staat van alle onbekende netwerken in de buurt. Zeker op plekken waar heel veel netwerken zijn, komt dit goed van pas.

iOS 13 bekende Wi-Fi netwerken.

#15 Nieuwe plek voor app-updates
In iOS 13 en iPadOS 13 komt in het najaar Apple Arcade beschikbaar. Dit wordt een aparte knop onderaan de knoppenbalk in de App Store, in plaats van de Updates-knop. Daarom hebben de updates een nieuwe plek gevonden. Je vindt ze nu als je in de App Store naar je profiel gaat. Onderaan zie je vervolgens de lijst met updates van al jouw geïnstalleerde apps. Alle opties zijn nog beschikbaar, zoals alles tegelijk bijwerken of de releasenotes bekijken.

#16 Apps verwijderen via Updates
Wat ook nieuw is, is dat je apps direct kan verwijderen vanuit het Updates-scherm. Zie je ineens een update van een app die je nooit gebruikt, veeg deze dan naar rechts en tik op Verwijder. De app verdwijnt dan automatisch van je beginscherm. Dit komt vooral van pas bij apps die je ver weg in een mapje gestopt hebt en daardoor lastig te vinden zijn.

RadioNED is overigens een prima aanrader, dus excuses aan de ontwikkelaar dat we deze voor het screenshot “misbruikt” hebben!

iOS 13 app-updates.

#17 Hotspot delen met gezin
In de instellingen voor je persoonlijke hotspot vind je nu een optie om deze automatisch te delen met je gezin. Je kan per gezinslid aangeven of zij om toestemming moeten vragen of automatisch verbinding mogen maken als jij je persoonlijke hotspot ingeschakeld hebt.

iOS 13 hotspot delen met gezin.

#18 Databesparing
Er is een nieuwe optie genaamd Databesparingsmodus. Je vindt dit bij Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data. Door de databesparingsmodus in te schakelen, zorg je ervoor dat apps minder data verbruiken. Dit komt dus vooral van pas voor mensen met een kleinere databundel. De databesparing geldt voor alle apps, dus je kan dit niet per app aanpassen. Bovendien wordt de functie automatisch ingeschakeld als je persoonlijke hotspot gebruikt.

#19 Onbekende bellers stilhouden
Word je vaak lastiggevallen door onbekende bellers? Dan kun je hier nu iets tegen doen. In de instellingen voor de Telefoon-app is nu een schakelaar Houd onbekende bellers stil. Als iemand jou vervolgens belt die niet in jouw adresboek staat, hoort de beller direct jouw voicemail. Jouw iPhone gaat dan ook niet af, waardoor je niks meer merkt van het belletje. Alleen als diegene een voicemailbericht achterlaat, krijg je daar een melding van.

iOS 13 onbekende bellers stilhouden.

#20 Apps over mobiel netwerk
Sinds een week hebben apps een downloadlimiet van 200MB over het mobiele netwerk. In iOS 13 kun je ervoor kiezen om helemaal geen limiet in te stellen. Bij Instellingen > iTunes Store en App Store vind je nu een optie Appdownloads. Je kan hier kiezen om deze altijd toe te staan, toestemming te vragen indien groter dan 200MB of altijd eerst te vragen. Bij roaming in het buitenland vraagt je iPhone wél altijd eerst toestemming.

iOS 13 app-downloads over mobiel netwerk.

#21 Vernieuwd AirPlay-menu
Apple maakt nu duidelijker een onderscheid tussen je iPhone en iPad en speakers, HomePods en Apple TV’s in het AirPlay-menu. Als je bijvoorbeeld via het Bedieningspaneel op het AirPlay-icoontje tikt, zie je een kopje Luidsprekers en tv’s. Hierdoor zie je in één oogopslag het verschil tussen je eigen apparaat en de speakers in de buurt.

iOS 13 AirPlay-menu.

#22 Volledige Safari-pagina screenshots
Als je een screenshot maakt van een website in Safari en je tikt op de preview linksonder, dan kan je nu bovenin kiezen voor Scherm of Paginavullend. Bij de tweede optie verschijnt aan de rechterkant een voorbeeldweergave van de complete Safari-pagina. Deel je deze, dan wordt er een complete PDF van de website verstuurd. Je hoeft hierdoor niet meerdere Safari-screenshots te maken als je een lange pagina wil delen. Let op dat dit dus alleen werkt in Safari en niet met andere screenshots.

iOS 13 Safari screenshot paginavullend.

#23 Automatisch tabbladen sluiten
Safari maakt ook een einde aan de oneindige opstapeling van Safari-tabbladen. Via de instellingen is er nu een optie om tabbladen automatisch te sluiten. Wil je dat tabbladen na een maand automatisch gesloten worden, dan pas je dat hier dus aan. Behalve een maand kan je ook kiezen voor een dag of een week. Handmatig sluiten is natuurlijk ook nog gewoon mogelijk.

#24 Losse emoji-knop in toetsenbord
Het QuickType-toetsenbord ondersteunt meerdere talen tegelijk, maar als je naast het emoji-toetsenbord en de Nederlandse taal nog een tweede taal toegevoegd hebt, verandert de emoji-knop in een wereldbol. Het is dan een stuk onhandiger om te wisselen van één van de twee talen naar de emoji. In iOS 13 is er nu ook een losse emoji-knop. Deze staat dus geheel los van het wereldbolletje als je meerdere talen ingesteld hebt. Je vindt de emoji-knop naast de spatiebalk.

#25 Gesprekken stilhouden in Mail
Mail groepeert e-mails over dezelfde onderwerpen bij elkaar in zogenaamde gesprekken. In iOS 13 kun je deze gesprekken eenvoudig stilhouden. Als je over een e-mail uit een gesprek veegt, kun je kiezen voor de optie Mute. Je krijgt dan in het vervolg geen meldingen meer van nieuwe e-mails.

#26 Voorspellende QuickType in het Nederlands
Eindelijk krijgen we in iOS 13 de voorspellende QuickType! De functie is al jarenlang beschikbaar in een grote hoeveelheid talen, maar nu komt daar dus ook Nederlands bij. Hierdoor verschijnen er woordsuggesties boven je toetsenbord, zodat je sneller kan typen. Je hoeft dan niet meer elk word volledig uit te schrijven, want een tik op de juiste suggestie is genoeg. In de beta werkt het nog niet met emoji, dus de emoji-voorspellingen lijken niet in het Nederlands beschikbaar te zijn.

#27 Taalherkenning in toetsenbord
Het toetsenbord herkent nu ook automatisch in welke taal je typt. Als je Nederland en Engels ingesteld hebt, verschijnen de woordsuggesties op basis van wat je typt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de voorspellende functie een Engelse zinnen van je Nederlandse teksten probeert te maken, of andersom.

#28 Locatie één keer toestaan
Op het podium toonde Apple een nieuwe instelling waarmee je je locatie voor één keer kan delen als een app erom vraagt. Normaal gesproken had je de keuze tussen nooit, altijd of alleen bij gebruik van app. Nu kan dat dus ook eenmalig, wat bijvoorbeeld van pas komt als je via WhatsApp slechts één keertje je locatie wil delen.

iOS 13 locatie één keer delen.

#29 Meldingen met locatiegeschiedenis
Misschien ben je al bekend met de melding van nieuw geïnstalleerde apps, waarin staat dat de app op de achtergrond je locatie gebruikt wordt. Je kan dan aangeven om daarmee door te gaan, maar je kan het ook direct afwijzen. In iOS 13 zit deze melding er nog steeds in, maar hij toont nu ook een mooi kaartje met daarin alle locaties die de app heeft vastgelegd. Dit geeft dan meteen aan hoe nauwkeurig een app je locatie volgt, zodat je beter kan beslissen of je dit wil stoppen of niet.

#30 Locatie verwijderen uit foto’s
Elke foto die je neemt, bevat ook allerlei extra gegevens. Denk aan de datum en het tijdstip waarop de foto genomen is, maar ook de locatie zit daar vaak in verwerkt. In iOS 13 kun je deze locatiegegevens verwijderen voordat je een foto deelt. Zodra je op de Deelknop tikt bij het kiezen van een foto, verschijnt bovenin een melding dat er ook locatiegegevens inzitten. Via de optieknop bij deze melding verwijder je deze informatie. De ontvanger kan dan dus niet meer achterhalen waar de foto gemaakt is.

iOS 13 locatie verwijderen uit fotodeling.

#31 Vernieuwde Timer in Klok-app
De Timer in de Klok-app heeft een aangepast design gekregen. Zodra je een timer gestart hebt, verschijnt een grote ronde aftelklok in beeld. De timer is daarmee een stuk visueler, omdat je aan het aflopende rondje kan zien hoe lang de timer nog duurt. Uiteraard zie je dit ook nog gewoon in cijfers, met als extra het tijdstip eronder waarop de timer afgelopen is.

iOS 13 Timer vernieuwd.

#32 Verbeteringen voor Notities
Als je in de Notities-app heel veel verschillende aantekeningen hebt, kan de lijstweergave wat onoverzchtelijk zijn. Zeker als er afbeeldingen en tekeningen bij zitten, is deze weergave niet altijd gewenst. Apple voegt in iOS 13 een nieuwe gallerijweergave toe, waardoor al je notities in een soort raster weergegeven worden. Dat geldt voor alle type notities, dus ook met tekst, afbeeldingen en tekeningen.

Andere handige verbeteringen voor notities is dat je bij het samenwerken nu kan kiezen voor een alleen-lezen modus. Hierdoor kan degene waar je mee samenwerkt de notitie alleen lezen en niet bewerken. En als je meerdere mappen gebruikt, dan is het ook makkelijker om deze te beheren. Zo kan je nu mappen in mappen plaatsen, zodat je je notities een stuk beter kan ordenen.

#33 Nieuwe melding voor mute-schakelaar
We bespraken op iCulture al de nieuwe volumemelding in iOS 13, die een stuk minder aanwezig is dan voorheen. Datzelfde geldt ook voor de melding bij het in- en uitschakelen van de mute-schakelaar. De melding verschijnt nu midden bovenin het scherm, zowel als je je iPhone verticaal als horizontaal houdt. Ook deze melding blokkeert het scherm dus niet meer!

iOS 13 stil-melding.

#34 FaceTime en iMessage voor dualsim
Mocht je een speciale iPhone met fysieke dualsim gehaald in huis hebben, dan is het goed om te weten dat je nu voor beide nummers FaceTime en iMessage kan gebruiken. Voorheen moest je in de instellingen kiezen welk nummer je voor de diensten gebruikt, maar dat hoeft nu niet meer. Je bent daardoor op beide nummers bereikbaar op zowel iMessage als FaceTime.

#35 Herkenning van ov bij Niet storen tijdens autorijden
Als je Niet storen tijdens het autorijden op automatisch hebt staan, kan het gebeuren dat deze onterecht geactiveerd wordt. Denk bijvoorbeeld als je in de trein of in de metro zit. In iOS 13 moet dat niet meer gebeuren, want Apple voegt herkenning voor ov toe bij Niet storen tijdens het autorijden. Waarschijnlijk geldt dit voor bijvoorbeeld de trein, tram en metro, omdat deze niet gebonden zijn aan een autoweg. Of het dus ook bij een bus werkt, is nog even afwachten.

#36 Meer relaties voor contacten
In je adresboek kan je aangeven wat de relatie van de desbetreffende persoon met jou is. Zo geef je aan wie je moeder, vader, broer of zus is. In iOS 13 zijn er nog veel meer relaties toegevoegd. De mogelijkheden zijn bijna oneindig, met allerlei combinaties van schoonfamilie, geslacht en nog veel meer. Zo is er zelfs een relatie genaamd “jongere neef (zoon van broer of zus van moeder of van zus van vader)”.

iOS 13 relaties voor contacten.

#37 Verbeterd zoeken in iMessage
Zoeken in iMessage is nu niet altijd even handig, maar daar komt gelukkig verandering in. De zoekfunctie maakt nu duidelijk onderscheid tussen personen en zet bijvoorbeeld de links apart, inclusief mooie voorbeeldweergave. De ingevulde zoekterm checkt ook op foto’s en je zoekresultaten verschijnen in beeld terwijl je typt.

#38 Live Photo omzetten naar video
In de Foto’s-app kun je een Live Photo nu eenvoudig opslaan als video. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de Live Photo kiezen, naar het deelmenu gaan en de nieuwe optie Bewaar als video te kiezen. De Live Photo is dan makkelijker te delen op bijvoorbeeld sociale netwerken of andere plekken die Live Photos niet ondersteunen.

#39 Scrollen met scrollbalk
Als je op een pagina naar beneden scrollt, zie je aan de rechter zijkant altijd een scrollbalk mee bewegen. In iOS 13 kun je deze ingedrukt houden en verslepen, zodat je een stuk sneller naar de onderkant van een pagina kan. Dit werkt al jarenlang op de Mac, maar nu dus ook op de iPhone en iPad. Dit werkt met zowel verticale als met horizontale scrollbalken.

#40 Weer-informatie over je vakantiebestemming
Staat er een vliegtuigvlucht in je agenda, dan kan Siri nu een suggestie geven om het weerbericht op je bestemming te bekijken. De Siri-suggesties worden steeds slimmer en de assistent kijkt nu dus ook naar je vakantiebestemming. Dit komt dus vooral van pas als je een vakantie gepland hebt. Met een tik op de suggestie voeg je de locatie toe aan de Weer-app.

iOS 13 verschijnt in het najaar voor de iPhone. Ook iPadOS 13 is vanaf het najaar beschikbaar voor een hele reeks iPad-modellen. Wil je de belangrijkste functies van iOS 13 weten, dan lees je ons aparte artikel.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 18 juni, 10:01: Artikel bijgewerkt met nieuwe ontdekkingen uit Beta 2.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juni 2019, 10:00
Categorie iOS
Onderwerp ios 13
Software iOS 13

iOS 13

iOS 13 is de nieuwste software-update voor de iPhone, die in september 2019 verschijnt. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.