iOS 13.5 Final in Nederlands.

iOS 13.5 nu voor iedereen beschikbaar: iPhone klaar voor coronatracking

Dit zijn alle nieuwe functies
Apple heeft iOS 13.5 uitgebracht. De update voegt de coronatracking van Apple en Google toe, waar apps van overheden en officiële instanties nu gebruik van kunnen maken.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple startte eerder dit voorjaar met het testen van de beta van iOS 13.5. Vanaf nu is deze versie geen beta meer, want iedereen kan iOS 13.5 nu downloaden voor zijn of haar iPhone. De update maakt de iPhone geschikt voor apps voor coronatracking, die gebruikmaken van de techniek van Apple en Google. Maar er zit meer in de update, die buildnummer 17L562 heeft gekregen. Daarnaast is iOS 12.4.7 voor oudere iPhones verschenen. Voor de iPad is er iPadOS 13.5 en voor de HomePod versie 13.4.5. De nummering loopt dus niet meer gelijk.

iOS 13.5 nu beschikbaar: coronatracking en meer

iOS 13.5 brengt een aantal belangrijke en praktische verbeteringen. We nemen ze met je door:

#1 Corona-waarschuwing van Apple en Google

De unieke samenwerking tussen Apple en Google is in april aangekondigd en ongeveer een maandje later is de functie nu toegevoegd. Voor de duidelijkheid: met iOS 13.5 geïnstalleerd op je iPhone is de coronatracking nog niet actief. De update voegt de mogelijkheid alleen toe zodat apps daar gebruik van kunnen maken. Je hebt dus nog altijd een app nodig van een officiële instantie. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je nu door de overheid of wie dan ook via deze functie gevolgd wordt.

Blootstelling COVID-19 tracking in iOS 13.5.

De coronatracking werkt via Bluetooth en zorgt ervoor dat iemand anders een waarschuwing krijgt als jij via de benodigde app aangeeft besmet te zijn met het coronavirus. De melding gaat alleen naar mensen waar je onlangs bij in de buurt geweest bent en de functie ook ingeschakeld hebben. Je vindt de instelling via Instellingen > Privacy > Gezondheid > Blootstelling aan COVID-19. In Nederland is er nog geen app beschikbaar die dit gebruikt, maar de overheid werkt hier wel aan. Maak kennis met de experts die de Nederlandse overheid helpen met de corona-app.

Bekijk ook

Zo werkt de coronavirus-tracking van Apple en Google

In Nederland en België maken we gebruik van Apple's coronavirus-tracking, dat in samenwerking met Google is ontwikkeld. Maar hoe werkt het precies? Hoe zit het met de corona-app? Zijn de coronameldingen verplicht? Alles wat je moet weten lees je hier.

#2 Face ID met mondkapjes

Andere verbeteringen vinden we bij het gebruik van Face ID. De iPhone herkent nu namelijk dat je een mondkapje draagt, waarna meteen overgegaan wordt naar het invoeren van je pincode zodra je omhoog veegt. Behalve voor het ontgrendelen van je iPhone, werkt dit ook bij Apple Pay, het kopen van apps, boeken en andere content. Het werkt ook bij apps die Face ID ondersteunen, zoals je bankenapp. Je iPhone ontgrendelen met een mondkapje op is daarom een stuk makkelijker.

#3 FaceTime verbetering

Ook voegt Apple de optie toe om het inzoomen tijdens een FaceTime-groepsgesprek uit te schakelen. Zeker nu veel mensen thuiswerken of thuis moeten blijven, is FaceTime een belangrijk middel on contact te houden. Bij een FaceTime-groepsgesprek kun je nu dus kiezen om het automatisch inzoomen uit te zetten.

Bekijk ook

Zo kun je het automatisch inzoomen tijdens FaceTime-groepen uitschakelen

Bij FaceTime-groepsgesprekken kun je automatisch laten inzoomen op de persoon die aan het woord is. Dit kan bij grote groepen erg onoverzichtelijk worden. Gelukkig kun je het automatisch inzoomen op de spreker uitschakelen.

#4 Overige verbeteringen

Er zijn nog meer kleine dingen aangepast in iOS 13.5:

 • Automatisch delen van gezondheidsgegevens en andere essentieel informatie vanaf je Medische ID bij het voeren van een noodgesprek. Dit werkt alleen in de VS.
 • Delen van een Apple Music nummer in een Instagram Story. Dit doe je via het deelmenu bij het huidige afgespeelde nummer.
 • Lost een probleem met een zwart scherm op bij het afspelen van streaming video op bepaalde websites.
 • Lost een probleem op in het deelmenu, waarbij suggesties en acties niet laden.

Waarschijnlijk zijn nu ook alle Pride-wijzerplaten in kleurvarianten beschikbaar.

Hieronder vind je de Nederlandstalige releasenotes.

iOS 13.5 releasenotes

iOS 13.5 versnelt de toegang tot het veld voor de toegangscode op apparaten met Face ID wanneer je een mondkapje draagt en biedt een API voor blootstellingsmeldingen om apps van volksgezondheidsinstanties te ondersteunen die COVID-19-contact traceren. Deze update biedt ook een optie voor het regelen van de automatische focus van videotegels bij FaceTime-groepsgesprekken en bevat probleemoplossingen en andere verbeteringen.

Face ID en toegangscode

 • Vereenvoudigd ontgrendelingsproces voor apparaten met Face ID wanneer je een mondkapje draagt
 • Het veld voor de toegangscode verschijnt automatisch wanneer je onderaan het toegangsscherm naar boven veegt terwijl je een mondkapje draagt
 • Dit werkt ook wanneer je je authenticeert bij de App Store, Apple Books, Apple Pay, iTunes en andere apps die het inloggen met Face ID ondersteunen

Melding bij blootstelling

 • API voor blootstellingsmeldingen om apps van volksgezondheidsinstanties te ondersteunen die COVID-19-contact traceren

FaceTime

 • Optie om de automatische focus bij FaceTime-groepsgesprekken zo te regelen dat videotegels niet van grootte veranderen wanneer een deelnemer aan het woord is

Emergency Services

 • Option to automatically share health and other essential information from your Medical ID with emergency services when you place an emergency call (US only)

Deze update bevat ook probleemoplossingen en verbeteringen.

 • Er is een probleem verholpen waarbij gebruikers een zwart scherm kunnen zien wanneer ze streamingvideo van sommige websites proberen af te spelen
 • Er is een probleem verholpen in het deelpaneel waarbij suggesties en taken mogelijk niet werden geladen

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar. Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/kb/HT201222

HomePod update iOS 13.4.5

Voor de HomePod heeft Apple ook nog update 13.4.5 uitgebracht. Deze update bevat slechts wat bugfixes en geen verdere verbeteringen of nieuwe functies. Er zit ook nog geen Nederlandse ondersteuning in.

In onze tip lees je hoe je je HomePod moet updaten.

Bekijk ook

Zo kun je de HomePod (mini) updaten en de software automatisch bijwerken

Wil je je HomePod of HomePod mini updaten, dan kan dat op twee manieren: handmatig of automatisch. Welke methode voor jou het handigst is, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. In deze tip leggen we uit hoe het handmatig HomePod updaten werkt en hoe je het automatisch updaten kunt in- en uitschakelen.

iOS 13.5 downloaden
Om iOS 13.5 te downloaden, doe je het volgende:

 1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
 2. Tik op Download en installeer.
 3. Wacht tot je toestel opnieuw is opgestart en de installatie voltooid is.

Je kunt de update ook uitvoeren via iTunes of de Finder. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac of pc en open iTunes of de Finder in macOS Catalina. Klik op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

https://www.iculture.nl/tips/over-the-air-updaten-ota-iphone-ipad/

Zit je op de beta van iOS 13.5, dan moet je mogelijk eerst het betaprofiel verwijderen voordat je kan updaten. Je doet dit via Instellingen > Algemeen > Profiel. Vervolgens kun je de update downloaden en installeren volgens de stappen hierboven.

Bekijk ook

Zo kun je je afmelden voor de beta's van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Als je geen publieke betaversies van iOS, macOS en tvOS meer wilt ontvangen, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
66 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.