Zo werkt ‘Zoek mijn’ (Find My) om mensen en toestellen te vinden

Het is afgelopen met Zoek mijn iPhone en Zoek mijn vrienden. Apple gaat beide apps samenvoegen tot een nieuwe app met de naam 'Zoek mijn'. In het Engels heet deze app 'Find My'. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze nieuwe app en hoe je het gebruikt!

Wat is ‘Zoek mijn’?

‘Zoek mijn’ is een nieuwe app in iOS 13 en macOS Catalina, waarmee je zowel mensen als toestellen kunt terugvinden. In de toekomst kun je de app waarschijnlijk ook gebruiken voor het terugvinden van een Apple Tag, de speciale trackers die je aan je tas en andere waardevolle voorwerpen kunt vastmaken. De vernieuwde app is beschikbaar op iPhone, iPad en Mac en bevat slimmere functies dan voorheen het geval was. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Wat zijn de voordelen van ‘Zoek mijn’?

Het grote voordeel van Zoek mijn’ is dat je voortaan nog maar één app nodig hebt om zowel mensen als dingen te vinden. Een ander voordeel is dat anderen ongemerkt kunnen meehelpen om jouw spullen terug te vinden.

Alle data is beveiligd en versleuteld. Het is zodanig ontworpen dat andere mensen niet de locatie van jouw toestel kunnen zien. De data wordt verstuurd via het bestaande netwerkverkeer, met minimale impact op batterijduur, datagebruik en privacy.

Find My voor Mac

Wat zijn de nadelen van ‘Zoek mijn’?

Eigenlijk zitten er geen grote nadelen aan het gebruik van deze app. Er gelden alleen de gebruikelijke zaken: door de app te gebruiken ben je afhankelijk van Apple. Er zijn wel alternatieve diensten om een zoekgeraakte MacBook of iPhone terug te vinden (bijvoorbeeld via Tile) en er zijn ook apps om vrienden terug te vinden, maar vaak werkt Apple’s eigen oplossing beter omdat het bedrijf meer mogelijkheden heeft om hardware- en softwarefuncties op elkaar af te stemmen. Externe ontwikkelaars hebben dikwijls te maken met beperkingen vanuit Apple.

‘Zoek mijn’ gebruiken op de Mac

Je kunt een gestolen of zoekgeraakte Mac met ‘Zoek mijn’ zelfs terugvinden als het apparaat in slaapmodus (sluimerstand) staat. Het apparaat zendt dan nog steeds energiezuinige Bluetooth-signalen uit, die kunnen worden gedetecteerd door andere Apple-apparaten die in de buurt zijn. Een wildvreemde persoon die met een iPhone of ander apparaat binnen Bluetooth-bereik komt kan dan meehelpen om jouw spullen terug te vinden. De persoon hoeft daar zelf niets voor te doen. De apparaten sturen de gevonden locatie door naar iCloud zodat jij in de ‘Find My’-app kunt zien waar je moet gaan zoeken.

Find My: MacBook zoeken

Kun je met ‘Zoek mijn’ ook een Mac terugvinden waarvan de batterij leeg is? Als het apparaat zich nog steeds op dezelfde plek bevindt, is dat inderdaad mogelijk. Als de Mac offline is en in sluimerstand staat is het ook nog mogelijk om de locatie te volgen als het apparaat verplaatst wordt.

Mocht je Mac worden gestolen, dan biedt Apple nu een Activatieslot op elke Mac die is voorzien van een T2-chip. Daardoor wordt een gestolen Mac onbruikbaar voor andere mensen. Je kunt de Mac alleen wissen met behulp van jouw Apple ID. Uiteraard kan iemand nog wel de Mac uit elkaar halen voor onderdelen, maar het Activatieslot maakt diefstal minder aantrekkelijk.

Op Macs zonder T2-chip is het nog steeds mogelijk om op afstand te wissen, maar er is geen Activatieslot aanwezig. Een kwaadwillende kan een dergelijke MacBook wissen en opnieuw gebruiken.

Zo gebruik je ‘Zoek mijn’ op iPhone en iPad

Na het installeren van de iOS 13 beta (of de definieve versie die we in september verwachten) start je de nieuwe ‘Find My’-app. Je ziet onderin beeld twee tabbladen: Personen en Apparaten. Maak je keuze.

Zoek mijn-app op iPhone

Voor het delen van je locatie met personen kun je terecht op het tabblad Personen. Wil je de locatie van de andere persoon zien, dan zul je daar eerst toestemming voor moeten vragen. Je kunt gedurende één uur, tot vannacht of voor langere tijd je locatie delen.

Zoek mijn-app op iPhone: Personen

Uiteraard kun je op het tabblad Apparaten zicht houden op de Apple-producten die je bezit, zoals MacBooks en AirPods. Je kunt nog steeds op afstand je toestellen blokkeren en wissen, een geluid laten afspelen en dergelijke. Het belangrijkste verschil hier is, dat er met Bluetooth Low Energy meer mogelijkheden zijn om apparaten terug te vinden. Is er een mede-Apple-gebruiker in de buurt, dan zal deze ongemerkt het signaal oppikken van jouw zoekgeraakte apparaat en meehelpen om de locatie vast te stellen. Die andere gebruiker merkt er zelf niets van en het is dus niet te misbruiken voor het opsporen (en vervolgens stelen) van kostbare Apple-producten.

Zoek mijn-app voor apparaten

De signalen worden versleuteld en anoniem verstuurd via bestaande netwerken. Daardoor blijft je privacy gewaarborgd.

Wil je meer weten over de nieuwe iOS 13-functies? Bekijk dan onze round-up!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Onderwerpen locatie, zoek mijn iphone, zoek mijn vrienden