AppleOS op MacBook

AppleOS: zo kan Apple’s samenvoeging van iOS en macOS eruit zien

iOS en macOS groeien steeds dichter naar elkaar toe. Een samenvoeging zou heel wat voordelen hebben, zoals één App Store en functies die op alle apparaten werken. Wat zijn de mogelijkheden van zo'n AppleOS? Hier lees je alles.

AppleOS is een mogelijke nieuwe naam voor de software die zowel op iPhone, iPad als Mac draait. Het gaat om de opvolger van iOS 12 en macOS 10.14 waarbij de apps onderling uitwisselbaar worden. Hieronder lees je over:

AppleOS in het kort

 • Mogelijk nieuwe naam voor Apple’s softwareplatform voor iPhone, iPad en Mac.
 • Samenvoeging van iOS en macOS.
 • Universele apps die op mobiel en desktops werken.
 • Eén App Store voor zowel iPhone, iPad als Mac.
 • Verwacht in najaar 2019.

Wat is AppleOS?

Apple heeft altijd gezegd dat iOS en macOS niet samengevoegd worden. Maar met iOS 12 komt daar veranderingen in: volgens geruchten worden apps uitwisselbaar, zodat je een iPhone-app ook op de Mac kunt gebruiken en andersom. De eerste aanwijzingen daarvan waren al te vinden in iOS 11 op de iPad: de iPad kreeg een dock en de multitasking-functies in iOS 11 geven je meer dan ooit de indruk dat je op een desktop werkt. iPad en Mac groeien steeds verder naar elkaar toe.

iPad Dock

In iOS 12 zullen de apps van iOS en macOS uitwisselbaar worden, een jaar later zou Apple beide besturingssystemen wel eens kunnen samenvoegen. Een logische naam daarvoor is AppleOS (of Apple OS met spatie).

Zo kan AppleOS eruit zien

Ontwerper Avi Barel laat in onderstaande afbeelding zien hoe een samenvoeging van iOS en macOS er op een iPad uit zouden zien. Als de iPad een apparaat voor de professionele gebruiker moet worden, is het logisch dat het steeds meer functies van de Mac krijgt. De ontwerper stelt zich daarom een toekomst voor, waarin AppleOS beide besturingssystemen samenvoegt.

AppleOS concept

Op het eerste gezicht lijkt AppleOS op macOS, maar er zijn subtiele aanpassingen gedaan voor het touchscreen. Zo zijn de knoppen in het menu iets groter, zodat je ze met de vingers kunt aantikken. Ook zien de vensters er iets anders uit. De iPad kan volgens dit concept wisselen tussen Desktop- en Tablet-mode.

AppleOS concept

Waarom Apple OS?

Waarom zou Apple één besturingssysteem voor iPhones, iPads en Macs willen maken? De afgelopen jaren heeft de Mac steeds meer functies overgenomen van iOS en omgekeerd zien we (vooral bij de iPad) steeds meer Mac-achtige functies op mobiele apparaten. Voor Apple zou het praktisch zijn om beide samen te voegen, zodat ze nog maar aan één besturingssysteem hoeven te werken. De code voor apps en de ontwikkeltools komen nu al grotendeels overeen.

Bovendien zijn rivalen van Apple met hetzelfde bezig. Microsoft heeft al een paar jaar geleden de mobiele versie van Windows afgeschaft en heeft met de Surface een apparaat dat zowel laptop als tablet is. Google werkt met ‘Fuchsia OS’ ook aan de samenvoeging van de mobiele Android-software en de desktopsoftware Chrome OS. Google maakte het eerder al mogelijk om Android-apps in Chrome OS te gebruiken.

iPad Pro Smart Keyboard met multi-touch trackpad

Voor Apple heeft het samenvoegen van beide platformen tot AppleOS als voordeel dat er één App Store komt. Dit maakt een einde aan het kwakkelende bestaan van de Mac App Store, die achter loopt op de iOS App Store. Verder geeft het samenvoegen van de platformen Apple de mogelijkheid om één ARM-gebaseerde chip te maken voor desktops, laptops en zwaardere iPads.

iOS 13: functies voor iPhone en iPad

Stel dat Apple toch kiest voor het uitbrengen van een nieuwe iOS-versie in 2019 en vasthoudt aan de naam iOS 13. Ook dat is een denkbaar scenario.

Apple zou een aantal geplande functies in iOS 12 hebben uitgesteld, om meer nadruk te kunnen leggen op stabiliteit. Het gaat dan om de volgende functies die voor 2019 staan gepland:

 • Een vernieuwd beginscherm voor iPhone en iPad.
 • Een vernieuwde Foto’s-app, die suggesties geeft welke foto’s je moet bekijken.
 • Groepsgesprekken voor FaceTime.
 • Alleen iPad: meerdere tabbladen binnen een app, waar je makkelijk tussen kunt wisselen. dit is vergelijkbaar met het gebruiken van meerdere tabs binnen een browser.
 • Alleen iPad: twee schermen van dezelfde app naast elkaar gebruiken.
 • Nieuwe functies voor de Apple Pencil.
 • Nieuwe interface voor CarPlay

AppleOS op MacBook

macOS 10.15: nieuwe functies voor Mac

Terwijl er over iOS 13 al vrij veel gelekt is, geldt dat niet voor de opvolger van macOS 10.14. Eén ding weten we echter zeker: de update van 2019 zal geen 32-bit apps meer ondersteunen. Apple is van plan om al in het najaar van 2018 volledig over te stappen op 64-bit Mac-apps.

iOS 13 of AppleOS: verwachtingen voor 2019

Hoe Apple het platform in 2019 ook gaat noemen, alles wijst erop dat Apple de werkwijze rondom software-updates gaat veranderen. In plaats van een jaarlijkse grote update zou Apple van plan zijn om elke twee jaar een grote update met vernieuwingen uit te brengen, gevolgd door een wat kleinere update met stabiliteitsverbeteringen. Ook zullen nieuwe functies niet meer zo vaak allemaal tegelijk komen. Nu Apple’s software-afdeling is gegroeid tot duizenden medewerkers wordt het steeds lastiger om al die ontwikkelactiviteiten op elkaar af te stemmen.

Apple OS op een MacBook (concept)

Voorheen was het nog zo dat Apple elk jaar een grote update van iOS en macOS uitbracht, waarbij in het najaar honderden nieuwe functies en verbeteringen beschikbaar kwamen voor gebruikers. Dit levert intern steeds meer problemen op: Apple-engineers moesten zich haasten om alle functies op een bepaald moment klaar te hebben. Sommige functies moesten daardoor worden afgeraffeld en vervolgens niet goed werkten, of ze moesten een paar maanden worden uitgesteld. Zo stond het synchroniseren van iMessage-berichten via iCloud gepland voor iOS 11, maar het moest worden uitgesteld naar iOS 11.4.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!