AppleOS op MacBook

AppleOS: zo kan Apple’s samenvoeging van iOS en macOS eruit zien

iOS en macOS groeien steeds dichter naar elkaar toe. Een samenvoeging zou heel wat voordelen hebben, zoals één App Store en functies die op alle apparaten werken. Wat zijn de mogelijkheden van zo'n AppleOS? Hier lees je alles.

Eén platform voor iPhone, iPad en Mac

AppleOS is geen officiële naam van Apple, maar een werktitel voor de software die zowel op iPhone, iPad en Mac zou kunnen draaien. Apps zijn daarbij uitwisselbaar. Gaat Apple ooit één besturingssysteem maken, dat op verschillende apparaten werkt? Door de komt van Apple Silicon en de overstap naar ARM-processoren wordt dat heel goed mogelijk! Apple heeft zelf overigens altijd ontkend om de verschillende besturingssystemen te willen samenvoegen.

Hieronder lees je over:

AppleOS in het kort

  • Werktitel voor Apple’s universele softwareplatform voor iPhone, iPad en Mac.
  • Samenvoeging van iOS, iPadOS en macOS.
  • Universele apps die op mobiel en desktops werken.
  • Mogelijk dankzij de komst van Apple Silicon.
  • Eén App Store voor zowel iPhone, iPad als Mac.
  • Sommige ideeën zijn al realiteit, dankzij functies die op meerdere platformen werken.

Wat is AppleOS?

Apple heeft altijd gezegd dat iOS en macOS niet samengevoegd worden. Maar sinds iOS 12 is daar veranderingen in gekomen: apps zijn sindsdien uitwisselbaar geworden, zodat ontwikkelaars één app kunnen maken die zowel op de iPhone als Mac draait. Met macOS Big Sur is Apple daarin nog een stap verder gegaan, door het besturingssysteem en de hardware waarop macOS draait nog meer op iPhone en iPad af te stemmen. De platformen groeien steeds verder naar elkaar toe. Maar een echte samenvoeging? Nee, zover is het nog lang niet.

iPad Dock

Zo kan AppleOS eruit zien

Ontwerper Avi Barel laat in onderstaande afbeelding zien hoe een samenvoeging van iOS en macOS er op een iPad uit zouden zien. Als de iPad een apparaat voor de professionele gebruiker moet worden, is het logisch dat het steeds meer functies van de Mac krijgt. De ontwerper stelt zich daarom een toekomst voor, waarin AppleOS beide besturingssystemen samenvoegt.

AppleOS concept

Op het eerste gezicht lijkt AppleOS op macOS, maar er zijn subtiele aanpassingen gedaan voor het touchscreen. Zo zijn de knoppen in het menu iets groter, zodat je ze met de vingers kunt aantikken. Ook zien de vensters er iets anders uit. De iPad kan volgens dit concept wisselen tussen Desktop- en Tablet-mode.

AppleOS concept

Waarom Apple OS?

Waarom zou Apple één besturingssysteem voor iPhones, iPads en Macs willen maken? De afgelopen jaren heeft de Mac steeds meer functies overgenomen van iOS en omgekeerd zien we (vooral bij de iPad) steeds meer Mac-achtige functies op mobiele apparaten. Voor Apple zou het praktisch zijn om beide samen te voegen, zodat ze nog maar aan één besturingssysteem hoeven te werken. De code voor apps en de ontwikkeltools komen nu al grotendeels overeen.

Bovendien zijn rivalen van Apple met hetzelfde bezig. Microsoft heeft al een paar jaar geleden de mobiele versie van Windows afgeschaft en heeft met de Surface een apparaat dat zowel laptop als tablet is. Google werkt met ‘Fuchsia OS’ ook aan de samenvoeging van de mobiele Android-software en de desktopsoftware Chrome OS. Google maakte het eerder al mogelijk om Android-apps in Chrome OS te gebruiken.

iPad Pro Smart Keyboard met multi-touch trackpad

Voor Apple heeft het samenvoegen van de functies van beide platformen als voordeel dat er één App Store kan ontstaan. Dit maakt een einde aan het kwakkelende bestaan van de Mac App Store, die achter loopt op de iOS App Store. Verder geeft het Apple de mogelijkheid om één ARM-gebaseerde chip te maken voor desktops, laptops en zwaardere iPads.

Bekijk ook

Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon is een reeks processoren die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld voor de Mac en iPad. Op deze pagina lees je alles over de generaties Apple Silicon, zoals de M1- en M2-chip en hun varianten.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2023
Software
AppleOS