iPadOS 13 functies

iPadOS 13 preview: de iPad is volwassen geworden

Apple deed op WWDC 2019 iets verrassend: er kwam een apart besturingssysteem voor tablets: iPadOS. De iPad houdt nog steeds alle functies van iOS, maar er komen extra functies bij die het werken op de iPad net iets prettiger maken. We hebben de beta van iPadOS 13 meteen geïnstalleerd en vertellen je hieronder over onze ervaringen tijdens het testen.

iPadOS preview

Toen de nieuwste iPad Pro vorig jaar uitkwam waren er heel wat klachten dat de tablet iOS was ontgroeid. Apple wilde de iPad Pro aanprijzen als laptopvervanger, maar de grootste beperking was daarbij de software die erop staat. iOS is ontworpen voor kleine mobiele schermen. Bekijk je het beginscherm, dan is meteen duidelijk dat er niet optimaal gebruik werd gemaakt van de ruimte: de iconen stonden ver uiteen en voor meer informatie moest je swipen of apps openen. Dat kon beter: in iPadOS heeft Apple daarom de appiconen dichter bij elkaar gezet en ruimte gemaakt voor widgets aan de zijkant. Zo waren er wel meer kleine zaken waaraan we ons stoorden. Met iPadOS heeft Apple een hoop van die kleine ergernissen opgelost en heeft het bedrijf de mogelijkheid om de software veel beter aan te passen aan de behoeften van de gebruikers. In deze preview vertellen we je er alles over.

Over het testen van beta’s:
Wij hebben de beta van iPadOS 13 geïnstalleerd op een test-iPad (een iPad mini 2019), die we niet dagelijks nodig hebben. Mocht je ook van plan zijn om de beta te testen, dan raden we aan om dit eveneens te doen op een extra iPad, bijvoorbeeld een model dat je niet meer zo vaak gebruikt.

Van macOS naar iPadOS

De afgelopen jaren hebben we vooral gezien dat iOS-functies naar de Mac werden gebracht. Bij iPadOS zien we op sommige punten juist een omgekeerde beweging. Je kunt nu bijvoorbeeld een muis aansluiten om de cursor makkelijker over het scherm te kunnen bewegen. Gek genoeg is het niet toegevoegd om je productiviteit te verbeteren, maar als toegankelijkheidsfunctie voor mensen die niet in staat zijn een touchscreen te bedienen. Ons maakt het niet uit voor wie het precies bedoeld is: als het goed werkt, gaan we het graag gebruiken.

Iets anders dat we van de Mac kennen is dat de cursor groter wordt als je de muis snel beweegt. Dit gebeurt nu ook op de iPad als je de muis of vinger snel over het scherm beweegt.

Bestandsbeheer is bruikbaarder geworden

Een van de beperkingen in iOS was het feit dat je maar moeilijk met bestanden kan omgaan. Een zipbestand openen of een mapje met bestanden maken lukte niet, omdat iOS niet over een filemanager beschikt. Met de komst van de Bestanden-app is dit verbeterd en in iPadOS heeft Apple gezorgd dat dit op een iPad nog beter bruikbaar wordt. Wij zijn enthousiast over het feit dat je nu USB-sticks, SD-kaarten en andere externe opslagmedia kunt aansluiten en ze ook gewoon kunt uitlezen. Krijg je een zip-bestand toegestuurd, dan kun je die openen en de inhoud opslaan in de Bestanden-app. Je kunt nu zelfs gedeelde netwerkschijven en eigen servers benaderen vanuit de Bestanden-app, waardoro je niet meer bent aangewezen op externe opslagdiensten zoals iCloud of Dropbox. Wie uit privacy-overwegingen het liefst alles in eigen hand houdt, kan nu dus ook in iPadOS terecht. En wil je bestanden uitwisselen met een collega, dan kan dat nu dus ook met een USB-stick.

iPadOS Bestanden-app

Safari is geen mobiele browser meer

Het probleem op de iPad was, dat je vaak de mobiele versie van een website kreeg voorgeschoteld, terwijl dat op de grotere iPads met 11- en 12,9-inch scherm helemaal niet nodig is. Sterker nog, het was vaak onpraktisch. Wil je bijvoorbeeld Google Docs in de browser gebruiken, dan is het wel zo prettig als het op dezelfde manier werkt als op de desktop. Safari in iPadOS gedraagt zich nu veel meer als desktopbrowser. Je krijgt geen mobiele weergave meer, hebt nieuwe toetsenbord-snelkoppelingen tot je beschikking en het beste van alles: je hebt een downloadmanager! Die kan bestanden downloaden en zet ze vervolgens neer op de plek waar je het verwacht: in de Bestanden-app. Van daaruit kun je ze weer naar andere opslaglocaties kopiëren, hernoemen of doorsturen naar anderen. Precies zoals je zou willen.

iPadOS Safari browser

Verbeterde multitasking
De verbeterde multitasking-mogelijkheden zullen bij veel mensen in de smaak vallen. Je hebt meer opties en kunt sneller naar verschillende apps en vensters navigeren. Apple heeft Split View uitgebreid, waardoor je nu twee apps tegelijk in beeld kunt hebben en een derde snel vanaf de rechterkant kunt openen. Ook kun je nu twee documenten van dezelfde app naast elkaar gebruiken. Je kunt dus twee pdf’s, twee spreadsheets of twee foto’s naast elkaar zetten om ze te vergelijken. Met App Exposé kun je alle vensters van een bepaalde app in beeld krijgen. Dit gaat het leven van veel mensen gemakkelijker maken. Vaak werk je niet in één bepaalde app, maar moet je iets opzoeken in Safari, terwijl je er in Notes of in Pages iets over opschrijft.

Minder indrukwekkend
Er zitten ook onderdelen in iPadOS die wat minder indruk op ons hebben gemaakt. Zo is het vernieuwde beginscherm best handig met z’n widgets, maar op basis van eerdere geruchten hadden we wat radicalere veranderingen verwacht. Het draait nog steeds om appicoontjes en widgets.

iPadOS beginscherm

We zijn ook niet kapot van de nieuwe veegbewegingen die Apple heeft toegevoegd. Met twee vingers kun je iets selecteren, met drie vingers kun je iets ongedaan maken. Maar je kunt met drie vingers ook knijp- en spreidbewegingen maken om iets te kopiëren en te plakken, alsof je iets oppakt en op een andere plek weer neerzet. Met drie vingers naar links vegen is undo. Het wordt nergens uitgelegd en het zijn bewegingen die je uit jezelf niet zo snel zult ontdekken. In zo’n geval grijp je sneller naar een muis. Andere functies kennen we al langer: dubbeltikken om een woord te selecteren, driemaal tikken voor de hele zin en viermaal voor een alinea. Het maakt niet zoveel uit of je dat met een muis of met je vinger doet, de actie is vergelijkbaar.

Tegelijk vonden we ook allerlei handigheidjes die helemaal niet op het podium besproken zijn, maar die de iPad bij intensief gebruik zoveel gemakkelijker maken. Je kunt nu bijvoorbeeld je Wi-Fi-netwerk wisselen vanuit het Bedieningspaneel. Het duurt even om ze te ontdekken en eraan te denken als je het nodig hebt, maar het maakt je wel een stuk productiever.

Conclusie iPadOS 13 preview

Apple heeft met iPadOS 13 een hoop pijnpunten opgelost en ervoor gezorgd dat de iPad zich meer als een desktopcomputer gedraagt. Alle functies die we tot nu toe getest hebben in de beta van iOS 13 (voorzover ze al beschikbaar zijn) werkten goed. We vonden de de verbeteringen in de Bestanden-app het meest praktisch. Ook de verbeterde multitasking, om bijvoorbeeld meerdere documenten van dezelfde app naast elkaar te zetten, zijn een grote stap vooruit. We zijn verder enthousiast over het feit dat Safari zich nu veel meer als een desktopbrowser gedraagt. De iPad is een veel betere computer voor onderweg geworden.

Verwacht echter niet dat de ervaring nu opeens radicaal anders is. De gebruikerservaring op de iPad is verbeterd en er is meer mogelijk, maar als we thuis of op kantoor zijn en productief willen werken, geven we nog steeds de voorkeur aan de desktop.

Lees meer over dit nieuwe besturingssysteem in onderstaande artikelen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!