iOS 13 update

Dit zijn de 11 beste iOS 13 functies

iOS 13 en iPadOS zitten bomvol nieuwe functies. Wij hebben een selectie gemaakt van de 10 belangrijkste functies in iOS 13 en het compleet nieuwe iPadOS, zodat je snel op de hoogte bent.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Veel functies gelden zowel voor iOS 13 als voor iPadOS. Spring meteen naar de functie waar je meer over wilt weten!

 1. iPadOS
 2. Dark Mode
 3. QuickType NL
 4. QuickPath
 5. Sign in with Apple
 6. Look Around
 7. CarPlay Dashboard
 8. Foto’s en Camera
 9. Herinneringen
 10. Performance
 11. Dit komt in iOS 13.1
 12. Wat vind jij?

Behalve de vernieuwingen die we hieronder bespreken zijn er ook allerlei iOS 13.1 functies die pas op een later moment beschikbaar komen. We vinden dan ook dat sommige mensen beter op iOS 13.1 kunnen wachten.

#1 Afsplitsing iPadOS

Het feit dat Apple een aparte afsplitsing voor de iPad maakt zal een opluchting zijn voor veel gebruikers. Bij de iPad Pro was de veelgehoorde kritiek dat iOS niet meer goed paste bij de grotere schermen van de iPad. Met iPadOS heeft Apple nu meer mogelijkheden om functies speciaal voor de iPad te maken, op het gebied van multitasking, aansluiten van accessoires en meer. Meer over iPadOS lees je in onze aparte round-up.

Bekijk ook

iPadOS: alles over het besturingssysteem voor de iPad

iPadOS is het platform waarop de iPad draait. Het is afgeleid van iOS en bevat allerlei aanpassingen, speciaal voor de iPad. De eerste versie iPadOS 13 verscheen in 2019 en daarna zijn elk jaar weer nieuwe versies verschenen.

#2 Dark Mode

Een van de meest gevraagde functies van de afgelopen jaren is Dark Mode en nu komt het er eindelijk aan. Je kunt Dark Mode activeren via het Bedieningpaneel, maar je kunt ook zorgen dat het automatisch wordt ingeschakeld op een bepaald tijdstip. Overdag heb je dan de normale, witte interface. De Dark Mode zorgt ervoor dat zwarte delen van het scherm echt zwart zijn, wat prettiger voor je ogen kan zijn. Bovendien bespaart het energie bij OLED-schermen en is het minder storend voor mensen in je omgeving, als je bijvoorbeeld in een donker café zit.

iPadOS Dark Mode

Apple levert ook wallpapers mee die speciaal voor Dark Mode zijn gemaakt en die automatisch wisselen tussen licht en donker. Op de Mac was dit al langer mogelijk. De donkere modus werkt overal in iOS, ook voor standaard ingebouwde apps en voor instellingen. Ontwikkelaars krijgen de beschikking over programmeertools (API) waarmee ze de Dark Mode in hun eigen apps kunnen inbouwen.

#3 QuickType in het Nederlands

Het wordt eindelijk mogelijk om sneller te typen met QuickType. De functie is al jarenlang beschikbaar in het Engels en andere talen, maar in Nederland en België zaten we nog steeds te wachten. Nu het QuickType-toetsenbord ook Nederlands gaat ondersteunen krijg je boven het toetsenbord een extra balk waarin de woordsuggesties verschijnen. Je hoeft het gewenste woord niet meer helemaal in te tikken; de beginletters zijn voldoende. Alternatieve toetsenborden zoals Gboard hebben deze functie al in het Nederlands.

Meer informatie hierover lees je in ons artikel ‘Voorspellende QuickType eindelijk in het Nederlands

Bekijk ook

Nog sneller typen: voorspellende QuickType eindelijk in het Nederlands

Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk zover: de voorspellende QuickType-functie komt in het Nederlands beschikbaar. In iOS 13 en iPadOS 13 komt de functie beschikbaar voor Nederlandse gebruikers.

#4 QuickPath toetsenbord

Over toetsenborden gesproken: er is nog een andere manier waarmee Apple het typen van teksten sneller maakt. Het QuickType-toetsenbord ondersteunt nu QuickPath. Dit is een veegtoetsenbordje waarmee je woorden kunt invoeren zonder je vinger van het scherm te halen. Je kunt afwisselend tikken en typen, afhankelijk van wat jij het makkelijkst vindt. Er komen ook alternatieve woord-opties in de voorspellende balk, zodat je snel kunt aantikken wat je wilt. Helaas werkt QuickPath nog niet in het Nederlands. Aanvankelijk zullen alleen Engels, Spaans, Duits, Frans, Italiaans, Portugees en Eenvoudig Chinees worden ondersteund. Dergelijke veegtoetsenborden bestaan al langer. Onder andere Swype en Gboard werken ermee. Apple gebruikt machine learning om te voorspellen welk woord je wilt intikken.

Apple iOS 13 Quick Path

Op het gebied van talen is er nog een andere vernieuwing: bij het dicteren wordt automatisch gedetecteerd welke taal je spreekt. Daarbij wordt gekeken naar de talen van de toetsenborden die je hebt geactiveerd, met een maximum van vier. Verder kun je makkelijker tussen talen wisselen, bijvoorbeeld als je Engels en Nederlands door elkaar gebruikt.

#5 Sign in with Apple

Apple heeft in iOS 13 weer diverse verbeteringen op het gebied van privacy en beveiliging doorgevoerd. ‘Sign in with Apple‘ is daarbij de meest opvallende. Daarmee kun je je Apple ID gebruiken om nieuwe accounts voor websites, apps en diensten te gebruiken. Je bevestigt met Face ID of Touch ID dat jij het bent. Alles wat je hoeft te doen is je naam en e-mailadres invoeren. Wil je liever niet je werkelijke e-mail gebruiken, dan kan Apple een uniek mailadres voor het account maken zodat je niet wordt lastiggevallen met reclames. Berichten die je op dit adres ontvangt worden doorgestuurd naar je werkelijke e-mailadres. Je kunt dit gemakkelijk weer stopzetten. De functie ‘Sign in with Apple’ is verplicht voor apps die het inloggen via diensten van derden aanbieden. Meestal wordt daarvoor nu Facebook of Google gebruikt, maar dat is minder privacyvriendelijk.

Inloggen met Apple in iPadOS

iOS 13 bevat ook een optie om met apps eenmalig je locatie te delen. Laat je de locatie-tracking aan staan, dan kan Apple je op de hoogte houden met rapportages, zodat je weet wanneer je locatiedata is gebruikt.

#6 Look Around in Apple Kaarten

Er zitten heel wat nieuwe functies in Apple Kaarten, die we in een apart artikel nog nader gaan bespreken. Een van de grootste verbeteringen is de functie Look Around. Hiermee kun je zien hoe de omgeving eruit ziet, voordat je er naartoe gaat. Je krijgt een 3D-weergave van de omgeving te zien, waarmee je in 360 graden kunt rondkijken. In de demo die Apple liet zien gaat dit erg vloeiend. Je kunt de beelden zowel staand als liggend bekijken.

iOS 13 Look Around

De vernieuwde Apple Kaarten-app laat ook belangrijke gebouwen en andere herkenningspunten zien op de kaart, zodat je je beter kunt oriënteren. Je kunt ook specifieke locaties toevoegen als favorieten en een lijst van plekken maken die je echt nog eens wilt zien. Op basis daarvan kun je zogenaamde Collections maken. Apple heeft de Kaarten-app nog verder verbeterd, met realistischer details voor straten, parken, gebouwen en dergelijke. De nieuwe ‘Junction View’ zorgt ervoor dat je de afslag niet meer mist en je kunt met ‘Share ETA’ je geschatte aankomsttijd delen met vrienden en familie.

#7 CarPlay Dashboard

CarPlay heeft een grote update gekregen, voor het eerst sinds het auto-platform een paar jaar geleden werd geïntroduceerd. Er komt nu een nieuw CarPlay Dashboard met meer informatie, om in één oogopslag te raadplegen. Je kunt vanuit CarPlay straks je garagedeur openen via HomeKit of kijken welke afspraken er zijn. Alles kun je bekijken, zonder de kaartweergave te verlaten.

CarPlay in iOS 13

Je kunt in CarPlay moeiteloos wisselen tussen het klassieke beginscherm en het dashboard. Heb je het dashboard open, dan zie je de kaart aan de linkerkant en de widgets aan de rechterkant. Het gaat bijvoorbeeld om widgets voor muziek, agenda en navigatie.

Er is nu ook een weergave voor de agenda en de Muziek-app is vernieuwd waarbij je op basis van albumhoezen makkelijker muziek kunt uitkiezen. De weergave wordt niet langer geminimaliseerd wanneer je apps wisselt op de iPhone.

#8 Verbeterde Foto’s-app

Als je van fotograferen met je iPhone houdt (wie niet?) dan zul je in de Foto’s- en Camera-app heel wat interessante vernieuwingen vinden. Zo is er de nieuwe portretbelichting, waarmee je makkelijker de intensiteit van de belichting kunt aanpassen. Dit is vergelijkbaar met het dichterbij plaatsen van een lamp. Er zit ook een nieuwe High-Key Mono-functie in, waarmee je een mooi monochromatisch effect krijgt in je portretfoto’s.

iOS 13 Foto's app

De Foto’s-app heeft een nieuw tabblad Foto’s gekregen, waarin je een selectie van je beste foto’s per dag, maand en jaar krijgt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van machine learning om je mooiste foto’s eruit te lichten. Dubbele foto’s en onzinnige plaatjes die onscherp zijn of alleen een screenshot bevatten, blijven daarmee uit het zicht. In de Bibliotheek zullen Live Foto’s meteen afspelen, zonder dat je iets hoeft aan te tikken.

Er komen ook nieuwe tools om je foto’s te bewerken, waarbij je de intensiteit van filters kunt aanpassen. En: vanaf nu is het mogelijk om je video’s te roteren, bij te snijden en mooier te maken. Er zitten zoveel nieuwe functies in, dat we dit in een apart artikel nog nader gaan uitdiepen.

#9 Verbeterde Herinneringen-app

Herinneringen is in iOS 13 ook sterk verbeterd. Er zijn meer apps die een update hebben gekregen, zoals de Mail-app en Berichten. Maar Herinneringen lichten we er even speciaal uit. Er zit nu een Quick Toolbar in om snel datum, tijd, locatie, vlag, foto’s en meer toe te voegen. Van Siri krijg je suggesties, zoals het maken van een herinnering als je in de Berichten-app iets afspreekt met een vriend. En er is een Smart Lists-functie die automatisch je herinneringen rangschikt en groepeert op basis van vlag, datum en meer. Zo kun je bijvoorbeeld snel zien welke taken vandaag nog moeten worden afgerond.

iOS 13 Herinneringen-app

De app heeft een nieuw design gekregen en biedt intelligentere functies. Je kunt zelfs de weergave van de iCloud-lijsten aanpassen, waarbij je kunt kiezen uit 12 kleuren en 60 symbolen.

#10 Betere performance

In iOS 13 heeft Apple opnieuw de performance verbeterd. Face ID ontgrendelt nu 30 procent sneller en apps starten twee keer zo snel op. Ook zijn apps veel kleiner geworden. Ze worden in de App Store nu op een andere manier verpakt, waardoor ze 50 procent kleiner zijn bij het downloaden uit de App Store. Bij updates zullen ze zelfs 60 procent kleiner zijn. Daardoor duurt het minder lang om te downloaden en om ze op te starten.

Dit komt in iOS 13.1
Apple heeft besloten om nog niet alle functies in iOS 13.0 te stoppen. Een aantal functies zijn uitgesteld en komen pas in iOS 13.1 beschikbaar. Er zijn zelfs functies die nog langer op zich laten wachten, zoals iCloud Secure Video.

Alles over de geplande iOS 13.1 functies lees je in onderstaand artikel!

Bekijk ook

Deze functies in iOS 13.1 kun je nu gebruiken

Welke functies zitten in iOS 13.1? In dit artikel zetten we de belangrijkste iOS 13.1 functies op een rij. Wat zit er allemaal in deze nieuwste update? Ook zijn er nog functies waar we op moeten wachten.

Wat vind jij de beste nieuwe iOS 13 functie?

We hebben hierboven de volgens ons 10 belangrijkste vernieuwingen besproken die naar iOS 13 komen. We zijn natuurlijk erg benieuwd welke jij het meest interessant vond. Laat het weten in onze poll of in de reacties!

De poll behorende bij dit artikel is helaas niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Je kunt de poll ook invullen via deze link.

Alle aankondigingen over iOS 13 en meer op een rijtje zien? Bekijk dan onze WWDC 2019 round-up! Of bekijk ons overzicht van iOS 13. We hebben bovendien een iOS 13 review waarin we vertellen wat we van de nieuwe functies vinden.

Bekijk ook

Apple's WWDC 2019 samenvatting: alle aankondigingen op een rijtje

Bekijk hier de WWDC 2019 samenvatting! Bekijk de hoogtepunten, check alle aankondigingen op een rijtje en meer! Dit is de round-up van alle onthullingen tijdens Apple's WWDC 2019-keynote.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13

Reacties: 39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.