iPad homescreen licht

Het iPad beginscherm is vernieuwd: je favoriete widgets onder handbereik in iPadOS

Apple heeft het beginscherm op de iPad vernieuwd. Het iPadOS homescreen heeft meer widgets en toont meer informatie dan voorheen.

Tijdens WWDC 2019 introduceerde Apple een nieuw besturingssysteem voor de iPad: iPadOS. Dit maakt beter gebruik van het grote scherm. Ook zijn je widgets voortaan te zien naast je apps, waarbij je zelf kan kiezen welke favoriete widgets je op de frontpage wil vastzetten. Er staan meer appicoontjes op het scherm en je krijgt meer informatie in een oogopslag te zien. Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen:

Meer appiconen per scherm

Het vernieuwde beginscherm, dat door sommige mensen ook wel homescreen wordt genoemd, maakt optimaler gebruik van het grotere scherm van de iPad. Apple heeft de iconen wat dichter op elkaar gezet, zodat je meer apps in beeld hebt per scherm. Uiteraard kun je nog steeds meerdere beginschermen maken, met apps en mappen, maar waarschijnlijk passen al je belangrijke apps nu op het eerste beginscherm.

iPad homescreen licht

Widgets

Draai je je iPad een kwartslag naar landschapsweergave, dan zie je in eerste instantie nog steeds alleen de appiconen. Veeg je echter over het scherm, dan verschijnen links de widgets. De appiconen worden daarbij wat dichter naar elkaar toe geschoven. De widgets staan dus naast je apps op het homescreen en geven je meteen informatie over belangrijke zaken zoals komende afspraken en het weer. Je bepaalt zelf welke widgets je het meest nuttig vindt door deze als favoriet in te stellen op het eerste beginscherm. Je kunt widgets gebruiken van alle apps die dit ondersteunen.

Vandaag-weergave vastzetten

Wil je in landschapsweergave altijd de widgets aan de linkerkant van het scherm zien, dan kun je de Vandaag-weergave vastpinnen en favorieten instellen.

  1. Hiervoor blader je door de lijst met widgets totdat je helemaal onderaan bent.
  2. Tik op Wijzig.
  3. Zet de schakelaar aan Toon altijd de Vandaag-weergave, als je dat wilt.
  4. Sleep je favoriete widgets omhoog naar het onderdeel Vastgemaakte favorieten.

iPadOS beginscherm Vandaag-weergave vastzetten

Uiteraard kun je nog steeds de volgorde van de widgets bepalen, door ze over het scherm te slepen naar een nieuwe positie. De favoriete widgets krijg je altijd te zien op het beginscherm, terwijl je de andere widgets te zien krijgt door omlaag te bladeren.

Kun je de widgets ook uitzetten?
Jazeker! Standaard zijn de widgets in de zijbalk niet ingeschakeld. Je zult de zijbalk handmatig moeten inschakelen via de stappen die hierboven zijn genoemd.

Wisselende wallpaper

Een belangrijke eigenschap van iPadOS is dat je kunt wisselen tussen een licht en donker thema. Dat geldt ook voor de wallpaper, dé manier om je beginscherm te personaliseren. In iPadOS (en trouwens ook in iOS 13) heb je daarbij twee instellingsopties:

  • Je kunt automatisch wisselen tussen licht en donker thema, waarbij de wallpaper ook wisselt van licht naar donker. Dit kan op basis van zonsopkomst en -ondergang, maar ook op basis van een zelf ingesteld schema. Dit regel je via Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Weergave.
  • Heb je geen speciale wallpaper voor het donkere thema? Dan kun je ook je normale wallpaper dimmen op momenten dat de donkere modus aan staat. Dit regel je via Instellingen > Achtergrond. Kies een wallpaper en zet de schakelaar aan om de wallpaper te dimmen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Onderwerpen homescreen, iPadOS