iPad mini 6 scherm

Zo gebruik je het iPad beginscherm: widgets en apps binnen handbereik

Lees in deze tip hoe je het beginscherm van je iPad gebruikt. Met eenvoudige trucs kun je meer informatie tonen en het beginscherm naar je hand zetten.

iPadOS beginscherm instellen

Je iPad biedt veel ruimte voor apps. Ook kun je widgets plaatsen, zodat je bijvoorbeeld snel je agenda in de gaten kunt houden. Ook is er een speciale Vandaag-weergave met een overzicht van widgets. Kortom: genoeg mogelijkheden om het iPad beginscherm aan te passen aan jouw voorkeuren en helemaal persoonlijk te maken.

Grotere appsymbolen op de iPad

Het iPadOS beginscherm, dat door sommige mensen ook wel homescreen wordt genoemd, maakt optimaal gebruik van het grotere scherm van de iPad. Apple biedt ruimte voor veel icoontjes, zodat je meer apps in beeld hebt per scherm dan op een iPhone. Het aantal apps is uiteraard wel afhankelijk van welke iPad je hebt. Op een kleine iPad mini passen minder icoontjes dan op een 12,9-inch iPad Pro.

Je kunt echter zelf instellen of je grotere of normale symbolen ziet. Standaard staat de instelling op normaal. Heb je toch niet zo veel apps, of heb je moeite met het vinden van symbolen, dan is het wellicht de moeite waard om grotere symbolen te kiezen. Het ziet er dan hetzelfde uit als op oudere versies van de iPad-software. Zo doe je dat:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Ga naar Beginscherm en Dock.
  3. Zet de schakelaar bij Gebruik grote appsymbolen aan.

iPadOS: gebruik grotere appsymbolen in instellingen voor beginscherm in iPadOS 16

Je kunt nog steeds widgets blijven gebruiken, al zal de verhouding met andere apps wel worden aangepast. De widgets zelf blijven dezelfde informatie tonen. Je kunt overigens ook kiezen voor een andere weergavemodus, waardoor appicoontjes nog groter worden. Je kan dit zelfs combineren met bovenstaande instelling. Meer daarover lees je in onze tip over weergavezoom op iPhone en iPad.

Bekijk ook

Weergavezoom op iPhone en iPad: pas de resolutie aan voor grotere (of kleinere) tekst

Met Weergavezoom op de iPhone en iPad bepaal je zelf hoe groot alles op het scherm weergegeven wordt. Kies je voor de ingezoomde weergave, dan worden apps, tekst en knoppen allemaal groter weergegeven. Wat zijn precies de consequenties als je het scherm zo instelt en hoe doe je dat precies?

Widgets
Ook de iPad heeft ondersteuning voor widgets. Sinds iPadOS 15 kun je deze niet alleen in een Vandaag-overzicht plaatsen (later meer), maar ook tussen je andere apps. Om een widget toe te voegen houd je simpelweg je vinger ergens op je beginscherm ingedrukt, op een plek waar geen app staat. Linksboven verschijnt een plusje. Als je hierop tikt, vind je alle widgets die je kunt kiezen.

Widgets op iPadOS 15 beginscherm

Meer uitleg over widgets op de iPad vind je in onze speciale gids. We bespreken hier formaten, wijzigingen, slimme stapels en meer.

Bekijk ook

Alles over widgets op iPhone en iPad

Widgets zijn kleine handige blokken met informatie. Je vindt ze op het beginscherm en op het toegang apps op het toegangsscherm en beginscherm, waarmee je snel bepaalde informatie kunt opzoeken. Hoe gebruik je widgets en hoe stel je deze in? En wat heb je eraan? Dat lees je in deze gids.

Vandaag-weergave: een vaste plek met widgets voor de iPad

De Vandaag-weergave zit al meerdere jaren in de iPad en het is een prettige manier om je widgets in een overzicht te bewaren. Je bereikt het overzicht door vanaf je eerste beginscherm een keer naar rechts te vegen. Het maakt niet uit of je je iPad rechtop of liggend houdt.

Vandaag-weergave iPad

Een voordeel van de Vandaag-weergave is dat je hier redelijk wat interessante widgets kwijt kunt die je snel wil kunnen bekijken. Tegelijkertijd nemen ze geen ruimte in tussen ja apps. Wil je bijvoorbeeld snel het nieuws kunnen checken, maar niet áltijd de headlines zien, dan is de Vandaag-weergave de juiste plek voor het nieuws-widget.

Je kunt de widgets in dit overzicht op dezelfde manier aanpassen als de widgets tussen je apps. Tijdens het aanpassen veeg je simpelweg eenmaal naar rechts en om hier widgets te verwijderen en toe te voegen.

Wisselende wallpaper voor donkere modus

Een belangrijke eigenschap van iPadOS is dat je kunt wisselen tussen een licht en donker thema, wat prettig kan zijn afhankelijk van de lichtomstandigheden. Dat geldt ook voor de wallpaper, dé manier om je beginscherm te personaliseren. Op de iPad kun je bij sommige standaardachtergronden kiezen om automatisch te schakelen van modus. Heb je een andere wallpaper, dan kun je die laten dimmen.

Zo vind je de wallpapers die automatisch meekleuren:

  1. Open de Instellingen-app en tik op Achtergrond.
  2. Tik op Kies een nieuwe achtergrond en selecteer Stilstaand.
  3. Wallpapers met een licht/donker verschil worden getoond met een speciaal symbool onderin de voorvertoning.

Donkere weergave wallpapers iPad

Hier vind je instellingen voor een gedimde wallpaper op je iPad beginscherm:

  1. Open de Instellingen-app en tik op Achtergrond.
  2. Schakel Met de donkere weergave wordt de achtergrond gedimd in.

Meer over de donkere modus op de iPad, lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo gebruik je de donkere modus op je iPhone en iPad

In deze tip lees je hoe je de donkere modus op de iPhone en iPad werkt. We laten zien hoe je de instelling handmatig wijzigt, maar ook hoe je het automatisch kunt laten wijzigen afhankelijk van de tijd of zonnestand.

iPadOS

iPadOS is het besturingssysteem van de iPad. Voorheen draaide de iPad op iOS, maar sinds iPadOS 13 heeft de iPad zijn eigen variant. iPadOS is wel gebaseerd op iOS, maar dan met extra iPad-specifieke functies. Kenmerkend voor iPadOS zijn de diverse multitaskingfuncties voor de iPad. Voor iPadOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iPadOS-versie.

iPadOS