Apple Sidecar

Zo werkt Apple Sidecar: gebruik je iPad als tweede scherm voor je Mac

Met Apple Sidecar kun je je iPad gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Hoe werkt het en met welke apps werkt Sidecar al? Je leest het in deze tip!

Wat is Sidecar?

In macOS 10.15 Catalina heb je de mogelijkheid om je iPad als tweede scherm te gebruiken. Mensen met een iPad Pro kunnen de tablet bovendien als een invoerapparaat gebruiken door met de Apple Pencil te tekenen op het scherm. Hieronder lopen we alle aspecten langs.

Dit heb je nodig voor Sidecar

Om Sidecar te kunnen gebruiken moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Een geschikte Mac met macOS 10.15 Catalina
 • Een iPad of iPad Pro met iPadOS 13
 • Een app die voor Sidecar is aangepast (zie verderop)
 • Je moet op beide apparaten ingelogd zijn met hetzelfde iCloud-account
 • Wil je Sidecar draadloos gebruiken, dan moeten Bluetooth, Wi-Fi en Handoff ingeschakeld zijn. ook moeten de apparaten maximaal 10 meter van elkaar zijn verwijderd en zowel de iPad als de Mac mogen hun internetverbinding niet delen (bijv. met persoonlijke hotspot).

Sidecar in iPadOS en macOS Catalina

Deze Macs werken met Sidecar

Een simpele vuistregel: als jouw MacBook beschikt over een vlindertoetsenbord, dan is ‘ie ook geschikt voor Sidedar. Deze Macs zijn geschikt voor Sidecar als ze op Catalina draaien:

Deze iPads werken met Sidecar

Ook voor de iPads is er een simpele vuistregel: als jouw iPad werkt met Apple Pencil, dan is deze ook geschikt voor Sidecar.

Dit zijn geschikte iPads voor Sidecar:

 • iPad Pro: alle modellen
 • iPad (6e generatie 2018 of later)
 • iPad mini (5e generatie 2019)
 • iPad Air (3e generatie 2018)

Sidecar: zo kun je je iPad verbinden met de Mac

Om Sidecar te kunnen gebruiken moet je de iPad koppelen met een Mac. Dit kan op twee manieren: via een directe bekabelde verbinding of draadloos via Bluetooth. Het werkt dan binnen een afstand van ongeveer 10 meter. Meestal zul je de iPad en de Mac vlak naast elkaar gebruiken, dus de afstand zal geen probleem zijn.

Voor Sidecar moet je op beide apparaten zijn ingelogd met hetzelfde iCloud-account.

Catalina met Sidecar

Je hebt geen specifieke Sidecar-app nodig om de verbinding te leggen. Je regelt alles via de beeldscherminstellingen van de Mac. Sidecar wordt dus aangestuurd vanuit macOS Catalina en niet vanuit de app. Het is de bedoeling om je desktop uit te breiden of te ‘mirroren’ en niet zozeer als een zelfstandige monitor voor je Mac. Je kunt met Sidecar dus niet een iPad gebruiken als los beeldscherm voor de Mac mini.

Wel is het mogelijk om op je Mac een extra scherm aan te sluiten én gelijktijdig Sidecar op de iPad te gebruiken. Je hebt dan twee externe schermen.

Sidecar gebruiken

Zodra je verbonden bent wordt je iPad een ‘dom’ scherm, al zitten er wel wat handige trucs in. Net als met een standaard tweede scherm kun je dingen verslepen over het scherm. Dat geldt ook voor het muispijltje. Je hebt twee opties om de iPad nu te gebruiken: als uitbreiding (extensie) van je scherm of door te ‘mirroren’. In het laatste geval is de inhoud van beide schermen gelijk. Dit kan handig zijn als je functies aan een publiek wilt laten zien, maar liever niet hebt dat iedereen rondom je Mac gaat staan.

Sidecar op de iPad

Deze apps werken met Sidecar

Apple heeft aangegeven dat de volgende apps ondersteuning voor Sidecar gaan bieden:

 • Adobe After Effects, Illustrator en Premiere Pro
 • Affinity Designer
 • Affinity Photo
 • Cinema 4D
 • CorelDRAW
 • DaVinci Resolve
 • Final Cut Pro & Motion
 • Maya
 • Painter
 • Principle
 • Sketch
 • Substance Designer & Painter
 • ZBrush

Sidecar-apps

Sidecar beschikt over een handige zijbalk met de naam Sidebar. Hierin vind je extra functies. Het is te vinden aan de linkerkant van het scherm en beeft je toegang tot veelgebruikte bedieningsknoppen. Zo vind je er toetsen om shortcuts te gebruiken in apps die dat ondersteunen.

Ook handig: je kunt met Sidebar toegang krijgen tot functies van de Touch Bar, zelfs als jouw Mac daar niet over beschikt. De knoppen hiervoor verschijnen aan de onderkant van het iPad-scherm. Als de apps die je gebruikt Touch Bar-functies hebben, dan kun je die voortaan ook via Sidecar op de iPad bedienen.

Sidecar met Apple Pencil gebruiken

De Sidecar-functie werkt op alle iPads en iPad Pro’s die op iOS 13 draaien. Heb je een iPad Pro, dan kun je bovendien gebruik maken van de Apple Pencil. Daardoor kun je de iPad gebruiken als een digitaal notitieblok, om bijvoorbeeld afbeeldingen te voorzien van handgeschreven markeringen en tekeningen.

Apple Sidecar

Dit werkt alleen als de app ondersteuning biedt voor Tablet Events. Dat geldt voor heel veel creatieve apps, waaronder die van Apple, Adobe en Serif. Je kunt bijvoorbeeld een app zoals Adobe Illustrator starten en met de Pencil op de iPad tekenen. Je hebt dan geen speciaal tekentablet van Wacom meer nodig. Ook een muis of trackpad is overbodig geworden.

Markeringen gebruiken in Sidecar

Een voor de hand liggende toepassing voor Sidecar is om markeringen op foto’s aan te brengen. Open je bijvoorbeeld in de Voorvertoning-app een screenshot of een pdf-bestand op je Mac, dan zal deze op het scherm van de iPad verschijnen, zodat je er meteen op kunt tekenen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je vaak digitale formulieren moet ondertekenen: dat kun je voortaan op de iPad doen.

Sidecar op Mac en iPad

Alternatieven voor Sidecar

Er zijn al een aantal apps die ongeveer dezelfde mogelijkheid bieden als Sidecar. Zo kun je met Luna Display en Duet Display al langer je iPad als een tweede scherm gebruiken. Er zijn wel een paar verschillen. Zo is de oplossing van Apple gratis, heb je geen speciale hardware nodig en hoef je ook geen instellingen te wijzigen. De makers van Luna Display hebben al een vergelijking gemaakt, waarbij de eigen oplossing er natuurlijk het meest gunstig uit komt. Zo werkt Luna Display via Wi-Fi zodat de verbinding ook op meer dan 10 meter te gebruiken is. Bij Luna Display heb je niet de nieuwste versies van iOS en macOS nodig en je kunt er ook een iPad als hoofdscherm voor een Mac mini mee gebruiken. Maar je moet er wel een speciale dongle voor kopen.

Duet Display is gemaakt door een voormalig Apple-engineer. Je kunt hiermee draadloos of bedraad een iPad aansluiten om het scherm van je Mac uit te breiden of te mirroren. Astropad biedt ook apps waarmee je je Mac-scherm kunt uitbreiden naar je iPad. De nadruk ligt daarbij op creatieve toepassingen.

Wacom Cintiq tablet

Wacom heeft met de Cintiq-tablets een oplossing om tekeningen in hoge kwaliteit te maken die je meteen op het Mac-scherm kunt bekijken. Lange tijd was dit voor veel mensen de enige serieuze oplossing. Het nadeel is dat ze zo duur zijn, dat alleen mensen die professioneel ontwerpen zich er eentje kunnen veroorloven. Wacom’s nieuwste 16-inch Cintiq is betaalbaarder (geen 2000-3000 euro, maar ca. 550 euro), maar toch zal Sidecar een bedreiging voor ze zijn.

iPadOS en macOS 10.15 Catalina verschijnen in het najaar van 2019 en zijn nu al als beta beschikbaar voor ontwikkelaars.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerp macOS Catalina