Ultra Wideband iPhone 11 Pro

Ultra Wideband: dit moet je weten over de nauwkeurige locatietechnologie

In de iPhone 11 vinden we de Ultra Wideband technologie. Wat is dit precies, wat kun je ermee en wat is Apple hier nog meer mee van plan? In deze uitleg lees je alles over Ultra Wideband.

Apple voorziet de iPhones en haar andere producten vaak van allerlei nieuwe technologieën en chips. Ultra Wideband (UWB) is daar een goed voorbeeld van. Het werd in 2019 geïntroduceerd in de iPhone 11 en iPhone 11 Pro, als onderdeel van de U1-chip. Dit is de eerste toepassing van UWB door Apple.

Wat is Ultra Wideband?

Ulta Wideband is een geavanceerde technologie om de relatieve afstand tot andere apparaten te meten. Net als Wi-Fi en Bluetooth werkt UWB met radiogolven. Een verschil is echter dat UWB alleen op hele korte afstand werkt, maar het is wel nauwkeuriger. UWB werkt met frequenties hoger dan 500 MHz.

Bluetooth en Wi-Fi zijn niet heel geschikt om locatie nauwkeurig te meten. Je kunt namelijk alleen weten of een signaal sterk of zwak is. Een sterk signaal is dichterbij, maar daar houdt het op. Met Ultra Wideband weet je ook wáár andere apparaten zich bevinden. UWB meet namelijk hoe lang het duurt tot het signaal naar het andere apparaat gaat, en weer terugkaatst. Apple noemt dit “GPS, maar dan op huiskamerniveau.” Het voordeel is dus dat je op een nauwkeurige manier de locatie van een apparaat kan achterhalen. Het nadeel is dat het bereik beperkt is tot enkele tientallen meters. Ultra Wideband bestaat al een tijdje, maar pas nu heeft de technologie zijn weg gevonden naar smartphones.

U1-chip Apple website uitleg

Apple introduceerde deze technologie voor het eerst in de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. Het zit verwerkt in de U1-chip, maar er zijn geen precieze details over Apple’s uitwerking van de technologie. Er zijn namelijk verschillende varianten. Er wordt geschat dat de U1-chip op 10 tot 30 centimeter nauwkeurig is.

Mogelijkheden van Ultra Wideband: waarvoor heb je UWB nodig?

Heel knap allemaal, maar wat heb je er als gebruiker nu aan? Op dit moment kun je het alleen voor AirDrop gebruiken. Je kunt namelijk je iPhone richten op een andere iPhone. Als beide telefoons UWB ondersteunen komt de andere persoon als grootste in beeld. Verplaats je je iPhone, dan wordt de afbeelding van de ontvanger kleiner. Wil je een foto, link of iets anders naar iemand AirDroppen en verschijnt diegene niet in de lijst, dan kantel je je iPhone richting de ontvangende iPhone om hem snel te vinden.

Ultra Wideband kan ook gebruikt worden voor indoor-navigatie, hoewel daar nu op de iPhone nog geen toepassing voor is. Ontwikkelaars hebben nog geen toegang tot de U1-chip en kunnen er ook geen gebruik van maken. Mogelijk heeft Apple in de (nabije) toekomst nog veel meer plannen met Ultra Wideband.

AirDrop U1 met Ultra Wideband.

Welke apparaten zijn geschikt voor UWB?

Op dit moment zijn alleen de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro (Max) geschikt om met Ultra Wideband te werken. Er zijn behalve AirDrop ook nog geen andere toepassingen. Komt er dus een Android-telefoon met UWB op de markt, dan betekent dat niet dat de twee systemen met elkaar kunnen praten. Er zijn op dit moment geen geruchten over andere apparaten die Apple zou willen voorzien van Ultra Wideband. We verwachten dat op den duur alle Apple-apparaten de U1-chip en Ultra Wideband krijgen. Op haar eigen website verklapt Apple al de komst van “andere Apple devices met een U1-chip”.

Toekomst van Ultra Wideband

In de toekomst wil Apple deze technologie waarschijnlijk gebruiken voor de AirTag. Dit wordt een tracker om vast te maken aan bijvoorbeeld je sleutelbos, koffer of portemonnee. Omdat Ultra Wideband zo nauwkeurig kan traceren, is het uitermate geschikt voor een tracker. Je kan daardoor mogelijk dus tot centimeters nauwkeurig zien waar je apparaten zich bevinden.

Op dit moment is de AirTag (vermoedelijke naam) nog niet aangekondigd door Apple.

Apple onderzoekt ook de mogelijkheden om de ‘Apple Car’ te ontgrendelen met je iPhone. Door gebruik te maken van Ultra Wideband weet de auto of je daadwerkelijk bij de auto staat. Zo kan niemand de auto openen als deze bijvoorbeeld op de oprit staat. Als je eenmaal in de auto zit kan de auto automatisch gestart worden.

Apple Car met Ultra Wideband.

Check ook het overzicht van Apple’s eigen chips, met onder andere de reeks A-chips en overige processors.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2019
Devices iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max

Actuele iPhone 11 deals