Vandaag gaat Apple’s WWDC 2018 van start! Om 19:00 Nederlandse tijd start Apple’s presentatie, met nieuwe software en misschien ook wat nieuwe producten. Natuurlijk staan we op de iCulture-redactie in de startblokken om daar verslag van te doen en praten we je bij over onze WWDC 2018 verwachtingen.

Samenvatting
De WWDC 2018-keynote is afgelopen! Ben je benieuwd naar alle aankondigingen, check dan onze WWDC 2018 samenvatting voor alle details.

De verwachtingen in het kort
Er lijkt behoorlijk wat op het programma te staan tijdens de keynote van WWDC 2018. Om het overzichtelijk te houden beginnen we met een kort overzicht met de belangrijkste punten:

  • De WWDC-keynote begint op 4 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd. Er is een livestream.
  • Apple kondigt iOS 12 aan en nieuwe versies van tvOS, watchOS en macOS.
  • Er zal waarschijnlijk veel aandacht zijn voor Digital Health (middelen tegen smartphoneverslaving, meer ouderlijk toezicht).
  • Ook zal Apple waarschijnlijk veel aandacht besteden aan ARKit 2.0, met onder andere multiplayer AR-games.
  • Daarnaast verwachten we veel aandacht voor privacy en beveiliging, na alle kritiek die Facebook, Google en andere bedrijven hebben gekregen.
  • Ontwikkelaars kunnen vlak na de keynote aan de slag met beta’s.
  • Mogelijk krijgen we ook nieuwe iPads, MacBooks en een goedkopere HomePod te zien, maar dit is nog onzeker.

Keynote event livestream: waar en wanneer?

Dit jaar vindt het event plaats op maandag 4 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd. Zoals gebruikelijk is er een Apple-event livestream vanuit de zaal.

McEnery Convention Center in San Jose.

Aankondiging iOS 12

Onze inschatting: zeker

iOS 12 is de eerstvolgende grote update voor de iPhone en iPad. Volgens geruchten legt Apple dit jaar vooral de focus op stabiliteit, waardoor enkele functies uitgesteld moesten worden naar 2019. Dit geldt mogelijk ook voor Project Marzipan, het plan om de iOS en macOS App Store samen te voegen. Toch zitten er ook wat nieuwe vernieuwingen in. Voorgaande jaren was de presentatie van nieuwe iOS- en macOS-functies in handen van Craig Federighi.

Apple gaat in iOS 12 waarschijnlijk meer doen aan iPhone-verslaving, vergelijkbaar met wat Google onlangs aankondigde met ‘Digital wellness’. Denk daarbij aan opties om te zien hoe lang je je iPhone hebt gebruikt, welke apps je het meest hebt gebruikt en een functie die je stimuleert om de telefoon wat vaker weg te leggen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot verbeteringen voor de Niet storen-functie en verbeterde notificaties, die minder opdringerig zijn of die je gemakkelijker kunt snoozen. Voor ouders komen er meer mogelijkheden voor ouderlijk toezicht, zo heeft Apple eerder al beloofd.

Er zijn ook geluiden dat Apple een vernieuwde versie van ARKit uitbrengt, met multiplayer AR-games. Daarnaast zullen er enkele standaardapps waarschijnlijk een update krijgen, zoals de Aandelen-app en FaceTime. Het moet bijvoorbeeld mogelijk worden om Animoji’s te gebruiken op de iPad en in FaceTime-videogesprekken. Verder liggen verbeterde Siri-functies en meer slimme (AI-)functies in de lijn der verwachtingen.

Een donkere modus is nog steeds een erg gewilde functie, maar er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat het er dit jaar in zit. Wel weten we dat voor macOS 10.14 al een donkere modus is gelekt, maar dit is geen aanwijzing dat het ook naar iOS komt. We weten het als de iOS 12 datum dichterbij komt.

iOS 12-concept op iPhone X.

Voor de iPhone X in het bijzonder zal iOS 12 ook wat nieuws bieden. Volgens geruchten kun je vanaf iOS 12 Face ID ook horizontaal gebruiken, waardoor je je iPhone X niet per se rechtop hoeft te houden. Ook verbeteringen voor de bediening met de veegbewegingen liggen in het verschiet, al zijn de details daarover schaars.

De eerste beta van iOS 12 verschijnt vlak na de keynote op 4 juni. De publieke beta volgt zoals afgelopen jaren ergens in de weken daarna, vermoedelijk rond eind juni.

Lees verder in ons iOS 12 overzicht

Aankondiging watchOS 5

Onze inschatting: zeker

De Apple Watch doet het voor Apple steeds beter en ook watchOS wordt elk jaar handiger en vooral sneller. Voorgaande jaren deed Kevin Lynch (ex-Adobe) de aankondigingen tijdens de keynote en dat zal dit jaar waarschijnlijk ook het geval zijn. We verwachten voor watchOS 5 vooral verbeteringen op het gebied van sport en gezondheid. Het zou ons bijvoorbeeld niet verbazen als Apple eindelijk een standaard Slaap-app meelevert, waarmee je je slaapkwaliteit kan meten. Ook zal Apple weer wat nieuwe wijzerplaten toevoegen, waaronder de al gelekte Pride-wijzerplaat met regenboogstrepen.

Apple Watch Pride-wijzerplaat mockup door ICulture

Toch zouden we liever zien dat er wijzerplaten van derden komen.

Er wordt gesproken over een aanpasbaar Bedieningspaneel (zoals in iOS), verbeterde notificaties en verbeterde Niet Storen-functies. Aangezien er al Apple Watch-modellen met 4G zijn, is een standaard Podcast-app voor onderweg geen overbodige luxe. Scribble in het Nederlands zou een zeer welkome toevoeging zijn, maar daarover hebben we nog geen geruchten opgevangen.

Wat we in ieder geval wél zeker weten is dat watchOS 5 alleen native apps ondersteunt. Het is voor ontwikkelaars al een tijdje verplicht om native apps te maken, waardoor de oude en trage WatchKit-apps langzamerhand gaan verdwijnen.

Het zou ons niets verbazen als watchOS 5 niet meer kan draaien op de allereerste generatie Apple Watch (de Series 0, dus niet de Series 1) omdat dit model de nieuwste ontwikkelingen waarschijnlijk niet meer kan bijbenen.

watchOS 5 concept

Voor ontwikkelaars verschijnt de beta van watchOS 5 vlak na de keynote. Voorgaande jaren was er geen publieke beta voor watchOS beschikbaar.

Lees verder in ons watchOS 5 overzicht

Aankondiging macOS 10.14

Onze inschatting: zeker

De nieuwste versie van macOS krijgt waarschijnlijk de naam macOS Mojave, zoals bleek uit de registratie van enkele merknamen. Daarbij bleek de naam Mojave opvallend vaak voor te komen.

Craig Federighi heeft met macOS veel goed te maken. High Sierra kwam regelmatig negatief in het nieuws vanwege allerlei beveiligingsproblemen. We gaan er daarom vanuit dat Apple er dit jaar alles aan doet om macOS 10.14 stabieler en beter te maken.

Qua nieuwe functies zijn al een donkere modus en een Apple News-app gelekt.

macOS 10.14 betekent vrijwel zeker het einde van de 32-bit-apps, omdat Apple nu al bij het opstarten van deze apps aangeeft dat ze ‘binnenkort’ niet meer zullen worden ondersteund.

Qua nieuwe functies hopen we dat Apple eindelijk HomeKit naar de Mac brengt. De Mac is het enige apparaat waarmee je nog geen HomeKit-commando’s via Siri kan geven. Met een aparte Woning-app voor de Mac wordt het makkelijker om al je apparaten vanaf de computer te bedienen, zonder dat je daarvoor steeds je iPhone of een ander Apple-apparaat hoeft te pakken.

macOS 10.14 verschijnt naar verwachting in september. De eerste beta voor ontwikkelaars komt na het WWDC-event beschikbaar, terwijl de publieke beta een aantal weken daarna komt.

Lees verder in ons macOS 10.14 overzicht

Aankondiging tvOS 12

Onze inschatting: zeker

Van alle software-updates is tvOS altijd de minst interessante versie. Vorig jaar besteedde Apple zelfs nauwelijks aandacht aan tvOS 11 tijdens de WWDC-presentatie. Hoewel we er bijna zeker van zijn dat tvOS 12 er aan zit te komen, betwijfelen we of deze update überhaupt iets spannends bevat. Apple legt steeds meer de nadruk op de TV-app, maar die kunnen we in Europa nog niet gebruiken.

Wie weet dat de TV-app een grote rol gaat spelen bij de vele Apple-shows en series die het bedrijf in de maak heeft.

Verdere verwachtingen voor tvOS 12 liggen vrij laag. Het zal waarschijnlijk gaan om een aantal kleinere verbeteringen. Voor Belgische gebruikers duimen we voor een Vlaamse Siri, want na drie jaar is dat hoog tijd. Ook hopen we op ondersteuning voor Dolby Atmos en wat meer HomeKit-functies. De introductie van tvOS 12 zal waarschijnlijk worden gedaan door Eddy Cue.

tvOS 12 zal later dit jaar te downloaden zijn voor de Apple TV 4 en Apple TV 4K en de beta verwachten we vlak na de keynote.

Lees verder in ons tvOS 12 overzicht

Komt de iPhone SE 2 eindelijk?

Onze inschatting: niet waarschijnlijk

Geruchten over de iPhone SE 2 blijven maar naar voren komen, maar de bronnen worden het maar niet eens over de functies en het design. Sommige hoesjesmakers beweren een toestel met volledig scherm met Face ID, terwijl eerdere geruchten wezen op een model dat sterk overeenkomt met de huidige iPhone SE. Mocht de iPhone SE 2 er komen, dan kun je in ieder geval een snellere chip (mogelijk de A10-chip) en betere camera’s verwachten. Het kenmerkende kleinere formaat zal naar alle waarschijnlijkheid behouden blijven.

Het meest harde bewijs voor de komst van de iPhone SE 2 is een registratie bij de EEC die in april opdook. Deze instantie wist al meerdere keren een aantal weken voor de aankondigingen nieuwe producten te voorspellen, zoals de AirPods, MacBooks en een Magic Keyboard. Meestal verschijnen producten binnen een tot twee maanden, dus de WWDC zou prima in dit schema passen. Toch zijn er ook berichten dat er tijdens de WWDC weinig nieuwe hardware aangekondigd wordt, dus wij durven ons geld er niet op in te zetten.

Lees verder in ons iPhone SE 2 overzicht

Komen er nieuwe iPads?

Onze inschatting: onwaarschijnlijk

De nieuwste iPad Pro’s verschenen een jaar geleden tijdens WWDC 2017, maar of we nu al nieuwe versies krijgen is niet heel waarschijnlijk. Apple heeft voor de iPad wel twee grote vernieuwingen gepland, die zijn afgeleid van de iPhone X: smallere bezels en ondersteuning voor Face ID. Maar waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat deze beschikbaar komen.

iPad randloos 2018

Er gaan al langere tijd geruchten over een iPad Pro met iPhone X-achtige functies, zoals dunnere schermranden, geen thuisknop en Face ID. Dit zou één van de grootste veranderingen in tijden zijn, maar de laatste geruchten wijzen op een release in het najaar.

Lees verder in ons iPad Pro overzicht

Komen er nieuwe Macs?

Onze inschatting: onwaarschijnlijk

Wat de MacBook Pro betreft kan de sprong naar de Intel Coffee Lake-processor worden gemaakt, maar deze is waarschijnlijk nog niet zover uitontwikkeld dat de speciale versies voor Apple al klaar zijn om te worden toegepast. Er zijn wel al benchmarks van een MacBook Pro met 6-core Intel Coffee Lake-processor opgedoken, maar we denken niet dat we deze al op de WWDC gaan zien. Voor andere vernieuwingen zoals Face ID op de Mac is het te vroeg. We verwachten nog geen grote updates voor de iMac of iMac Pro. De iMac Pro verscheen pas afgelopen december en in juni vorig jaar kreeg de iMac-lijn nog een flinke update. De vernieuwde Mac Pro komt pas in 2019, dus ook daar is het nu nog te vroeg voor.

Er is wel iets om naar uit te kijken als je op zoek bent naar een nieuwe MacBook. Er gaan al langere tijd geruchten dat Apple werkt aan een nieuwe versie van de MacBook als opvolger van de MacBook Air. In tegenstelling tot de MacBook Air krijgt het nieuwe model wel een Retina-display, maar de timing van deze nieuwe versie is nog onduidelijk. De WWDC zou een goed moment zijn om dit model te onthullen, maar er zijn ook bronnen die beweren dat hij pas later in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komt. Ditzelfde geldt voor een geüpdatet model van de MacBook Pro, met iets betere specificaties.

Lees verder in onsApple MacBook overzicht

Komt de AirPower eraan?

Onze inschatting: waarschijnlijk

De AirPower werd in september vorig jaar aangekondigd, maar het is nog steeds niet bekend wanneer de draadloze oplaadmat in de winkel ligt. Hoewel WWDC niet echt een passend evenement is om het over accessoires te praten, zou Apple wel het event kunnen aangrijpen om de introductiedatum te onthullen, zeker als de nieuwe iPads ook met draadloos opladen volgens de Qi-standaard werken.

Overigens is onduidelijk wat het oponthoud veroorzaakt. De technologie van draadloos opladen is al een paar jaar oud en oplaadmatten voor meerdere apparaten tegelijk zijn al op de markt. Het enige wat Apple eraan toe hoeft te voegen is een eigen design. We hadden dan ook gehoopt dat Apple dit voorjaar al de AirPower op de markt had gebracht en niet wacht totdat er bijna weer nieuwe iPhones aan komen.

Lees verder in ons AirPower overzicht

AirPower met iPhone X

Komt er nieuwe AirPods?

Onze inschatting: onwaarschijnlijk

Als Apple tijdens de WWDC praat over de AirPower, komt ongetwijfeld ook de vernieuwde oplaadcase voor de AirPods aan bod. Deze is voorzien van draadloos opladen, zodat je je AirPods kan opladen via de AirPower. Apple beloofde dat deze nieuwe oplaadcase apart verkrijgbaar zou zijn, zodat ook huidige AirPods-bezitters van draadloos opladen kunnen profiteren.

Tegelijkertijd werkt Apple ook aan een nieuwe versie van de AirPods met Hé Siri, dankzij een verbeterde chip. Er zijn geen aanwijzingen dat dit nieuwe model al tijdens de WWDC onthuld wordt, dus wij denken dat dit pas later dit jaar aan bod komt. Op compleet nieuwe AirPods hoef je dus nog niet te rekenen.

Komt de HomePod snel naar Nederland?

Onze inschatting: onwaarschijnlijk

Apple beloofde dat de HomePod in het voorjaar in Duitsland en Frankrijk beschikbaar zou komen. Inmiddels hebben ze aangekondigd dat de HomePod vanaf 18 juni in Frankrijk en Duitsland te koop is voor €349. Hierdoor weten we dus ook eindelijk de europrijs van Apple’s slimme speaker. Bovendien is de datum interessant voor Nederlandse gebruikers, omdat deze Duitse en Franse modellen voor het eerst een Europese stekker hebben, zodat je geen adapter meer nodig hebt. Apple zal de WWDC mogelijk aangrijpen om deze eerder genoemde datum nog onder de aandacht te brengen.

Dat betekent echter ook dat het onwaarschijnlijk is dat de HomePod snel naar Nederland komt, omdat Frankrijk en Duitsland eerst nog op het programma staan. Nederland volgt dan mogelijk later in het jaar, maar een datum hiervoor hoef je tijdens de WWDC niet te verwachten.

Een bekende analist voorspelt wel dat Apple tijdens de WWDC een nieuwe goedkopere HomePod-achtige speaker aankondigt, die verkocht zal worden onder het Beats-merk. Ook deze versie krijgt nieuwe Siri-functies en zou een prijskaartje van zo’n $200 krijgen. Als Apple deze inderdaad op het podium (of vlak na het event) aankondigt, is het onwaarschijnlijk dat hij meteen in Nederland verkrijgbaar zou zijn.

Lees verder in ons HomePod overzicht

Komt Apple Pay nu naar Nederland en België?

Onze inschatting: mogelijk, maar niet erg waarschijnlijk

Sinds bunq Apple Pay in Spanje en Italië aanbiedt, is het korte tijd mogelijk om je voor Apple’s betaaldienst aan te melden. bunq schakelde het voor Nederland echter snel weer uit, waardoor de meeste gebruikers nog steeds met lege handen zitten. Betekent dit dat Apple Pay nu echt snel naar Nederland komt?

Vestig je hoop er nog maar niet op. Het aankomende event is vooral bedoeld voor ontwikkelaars en Apple heeft de afgelopen tijd de neiging om nieuwe Apple Pay-landen tijdens de kwartaalcijfers aan te kondigen.

Lees verder in ons Apple Pay overzicht

In onze round-up Apple-evenementen in 2018 hebben we ook al een aantal voorspellingen gedaan wat we dit jaar van Apple kunnen verwachten.

Wat kun je van iCulture verwachten?

apple keynoteBij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Het event start op maandag 4 juni om 19:00 Nederlandse tijd en zal zoals gebruikelijk via een livestream te volgen zijn. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons Twitter-account @iCulture en onze iCulture-app doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws.

Livestream op 4 juni
Apple zal een livestream beschikbaar stellen van het evenement. Voor de vierde generatie Apple TV heeft Apple een speciale Apple Events-app uitgebracht waarop je live naar presentaties kunt kijken. Verder kun je het event via een livestream meekijken via je iPhone, iPad, computer (Mac of Windows 10 met Edge) of tweede en derde generatie Apple TV.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juni 2018, 12:20
Categorie Apple
Onderwerpen event, ios 12, keynote
Software iOS 12, macOS 10.13 High Sierra, tvOS 12, watchOS 5

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd opgevolgd door iOS 13.

iOS 12

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.