Op 4 juni gaat Apple’s WWDC 2018 van start! Dat betekent nieuwe software en misschien ook wat nieuwe producten. Natuurlijk staan we op de iCulture-redactie in de startblokken om daar verslag van te doen en lopen we alvast langs wat je tijdens WWDC 2018 zoal kunt verwachten.


De verwachtingen in het kort
Er lijkt behoorlijk wat op het programma te staan tijdens de keynote. Om het overzichtelijk te houden beginnen we met een kort overzicht van onze belangrijkste verwachtingen:

  • De WWDC-keynote begint op 4 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd.
  • We krijgen de belangrijkste vernieuwingen van iOS 12 te zien en ook nieuwe versies van tvOS, watchOS en macOS.
  • Ontwikkelaars kunnen vlak na de keynote aan de slag met beta’s van de nieuwe software.
  • Mogelijk krijgen we ook nieuwe iPads en MacBooks te zien.
  • We hopen dat Apple introductiedata aankondigt voor AirPower, HomePod in Duitsland en Frankrijk en Apple Pay in Nederland en België, maar dit is nog niet zeker.

Keynote event livestream: waar en wanneer?

Dit jaar vindt het event plaats op maandag 4 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd. Zoals gebruikelijk is er een Apple-event livestream vanuit de zaal in San Jose.

McEnery Convention Center in San Jose.

Aankondiging iOS 12

Onze inschatting: zeker

iOS 12 is de eerstvolgende grote update voor de iPhone, iPad en iPod touch. De afgelopen maanden zijn er meerdere geruchten verschenen over wat iOS 12 wel en niet te bieden heeft. Volgens betrouwbare bronnen legt Apple vooral de focus op stabiliteit, waardoor nieuwe functies uitgesteld zouden zijn. Dit geldt mogelijk ook voor Project Marzipan, het plan om de iOS en macOS App Store samen te voegen. Toch zitten er ook wat nieuwe functies in.

Apple gaat in iOS 12 waarschijnlijk meer doen aan iPhone-verslaving, vergelijkbaar met wat Google onlangs aankondigde op Google I/O. Voor ouders komen er meer mogelijkheden voor ouderlijk toezicht, zo heeft Apple eerder al beloofd. Daarnaast zullen er enkele standaardapps waarschijnlijk een update krijgen, zoals FaceTime. Het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn om Animoji’s te gebruiken in videogesprekken, terwijl de Animoji’s ook naar de iPad komen. Verder kun je rekenen op verbeteringen voor Niet storen, de samenwerking met Siri en augmented reality. Een donkere modus is nog steeds een erg gewilde functie, maar er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat het er dit jaar in zit. We weten het als de iOS 12 datum dichterbij komt.

iOS 12-concept op iPhone X.

Voor de iPhone X in het bijzonder zal iOS 12 ook wat nieuws bieden. Volgens geruchten kun je vanaf iOS 12 Face ID ook horizontaal gebruiken, waardoor je je iPhone X niet per se rechtop hoeft te houden. Ook verbeteringen voor de bediening met de veegbewegingen liggen in het verschiet, al zijn de details daarover schaars.

De eerste beta van iOS 12 verschijnt vlak na de keynote op 4 juni. De publieke beta volgt zoals afgelopen jaren ergens in de weken daarna, vermoedelijk rond eind juni.

Lees verder in ons iOS 12 overzicht

Aankondiging watchOS 5

Onze inschatting: zeker

De Apple Watch doet het voor Apple steeds beter en ook watchOS wordt elk jaar handiger en vooral sneller. Net als voorgaande jaren verwachten we voor watchOS 5 verbeteringen op het gebied van sport en gezondheid. Het zou ons niet verbazen als Apple eindelijk een standaard Slaap-app meelevert, waarmee je je slaapkwaliteit kan meten. Ook zal Apple ongetwijfeld nieuwe wijzerplaten toevoegen en zou een aanpasbaar Bedieningspaneel (zoals in iOS) ook een uitkomst zijn. Aangezien er ook al Apple Watch-modellen met 4G zijn, is een standaard Podcast-app waar je je favoriete podcasts kan streamen geen overbodige luxe. Scribble in het Nederlands zou een zeer welkome toevoeging zijn.

We weten in ieder geval zeker dat watchOS 5 alleen native apps ondersteunt. Het is voor ontwikkelaars nu al verplicht om native apps te maken, waardoor de oude en trage WatchKit-apps verleden tijd zijn. Het zou ons niets verbazen als watchOS 5 niet meer kan draaien op de allereerste generatie Apple Watch, maar zeker zijn we hier niet over.

watchOS 5 concept

Voor de Apple Watch verschijnt de beta van watchOS 5 na de keynote. Voorgaande jaren was er geen publieke beta van watchOS beschikbaar, maar wellicht dat Apple het dit jaar aandurft om voor het eerst een publieke watchOS-beta uit te brengen.

Lees verder in ons watchOS 5 overzicht

Aankondiging macOS 10.14

Onze inschatting: zeker

Apple heeft wat betreft macOS veel goed te maken. macOS High Sierra kwam sinds de verschijning regelmatig slecht in het nieuws vanwege beveiligingsproblemen. We gaan er vanuit dat Apple er dit jaar alles aan doet om macOS 10.14 stabieler en beter te maken. macOS 10.14 betekent naar alle waarschijnlijkheid het einde van de 32-bit-apps, omdat Apple nu al bij het opstarten van deze apps aangeeft dat ze binnenkort niet meer ondersteund worden.

Qua nieuwe functies verwachten we dat Apple eindelijk HomeKit naar de Mac brengt. De Mac is het enige apparaat waar je met Siri geen HomeKit-commando’s kunt geven. Met een aparte Home-app voor je Mac zou je dan al je apparaten vanaf je computer kunnen bedienen, zonder dat je daarvoor je iPhone of ander Apple-apparaat moet pakken.

Zoals gebruikelijk geeft Apple de nieuwe macOS-versie een aparte naam. Voor vorig jaar was de verwachting dat Apple koos voor een naam met de letter M, omdat Apple meerdere namen met een M geregistreerd heeft. Uiteindelijk bleek het om High Sierra te gaan, dus het zou zomaar kunnen dat Apple dit jaar uiteindelijk voor een naam met de letter M kiest. Monterey is daarbij een logische optie, omdat ze daarmee weer kiezen voor een water-georienteerde locatie na alle bergen van de laatste jaren.

macOS 10.14 verschijnt naar verwachting in september. De eerste beta voor ontwikkelaars komt na het WWDC-event beschikbaar, terwijl de publieke beta een aantal weken daarna komt.

Lees verder in ons macOS 10.14 overzicht

Aankondiging tvOS 12

Onze inschatting: zeker

Van alle software-updates is tvOS altijd de minst interessante versie. Vorig jaar besteedde Apple zelfs nauwelijks aandacht aan tvOS 11 tijdens de WWDC-presentatie. Hoewel we er bijna zeker van zijn dat tvOS 12 er aan zit te komen, twijfelen we nog of deze aankomende update ook op het podium aan bod komt. Apple zal ongetwijfeld meer de focus gaan leggen op de TV-app. Je vindt daar niet alleen content van andere providers, want Apple gebruikt deze app nu ook zelf om Carpool Karaoke gratis aan te bieden. Wie weet dat de TV-app een grote rol gaat spelen bij de Apple-shows.

Verdere verwachtingen voor tvOS 12 liggen vrij laag. Het zal waarschijnlijk gaan om een aantal kleinere verbeteringen. Voor Belgische gebruikers duimen we wel voor een Vlaamse Siri, want dat is na drie jaar wel eens tijd. tvOS 12 zal later dit jaar te downloaden zijn voor de Apple TV 4 en Apple TV 4K en de beta verwachten we vlak na de keynote.

Lees verder in ons tvOS 12 overzicht

Komt de iPhone SE 2 eindelijk?

Onze inschatting: mogelijk

Geruchten over de iPhone SE 2 blijven maar naar voren komen, maar de bronnen worden het maar niet eens over de functies en het design. Sommige hoesjesmakers beweren een toestel met volledig scherm met Face ID, terwijl eerdere geruchten wezen op een model dat sterk overeenkomt met de huidige iPhone SE. Mocht de iPhone SE 2 er komen, dan kun je in ieder geval een snellere chip (mogelijk de A10-chip) en betere camera’s verwachten. Het kenmerkende kleinere formaat zal naar alle waarschijnlijkheid behouden blijven.

Het meest harde bewijs voor de komst van de iPhone SE 2 is een registratie bij de EEC die in april opdook. Deze instantie wist al meerdere keren een aantal weken voor de aankondigingen nieuwe producten te voorspellen, zoals de AirPods, MacBooks en een Magic Keyboard. Meestal verschijnen producten binnen een tot twee maanden, dus de WWDC zou prima in dit schema passen.

Lees verder in ons iPhone SE 2 overzicht

Komen er nieuwe iPads?

Onze inschatting: goed mogelijk

De nieuwste iPad Pro’s verschenen een jaar geleden tijdens WWDC 2017, dus we denken dat de tijd rijp is voor Apple om nieuwe modellen uit te brengen. We verwachten twee grote vernieuwingen, die zijn afgeleid van de iPhone X: smallere bezels en ondersteuning voor Face ID.

iPad randloos 2018

Er gaan al langere tijd geruchten over een iPad Pro met iPhone X-achtige functies, zoals dunnere schermranden, geen thuisknop en Face ID. Dit zou één van de grootste veranderingen in tijden zijn, al gaan er ook geruchten dat deze modellen pas in het najaar verschijnen.

Lees verder in ons iPad Pro overzicht

Komen er nieuwe Macs?

Onze inschatting: goed mogelijk

Wat de MacBook Pro betreft kan de sprong naar de Intel Coffee Lake-processor worden gemaakt, maar deze is waarschijnlijk nog niet zover uitontwikkeld dat de speciale versies voor Apple al klaar zijn om te worden toegepast. Voor andere vernieuwingen zoals Face ID op de Mac is het waarschijnlijk te vroeg. We verwachten nog geen grote updates voor de iMac of iMac Pro. De iMac Pro verscheen pas afgelopen december en in juni vorig jaar kreeg de iMac-lijn nog een flinke update. De vernieuwde Mac Pro komt pas in 2019, dus ook daar is het nu nog te vroeg voor.

Toch is er misschien wel iets om naar uit te kijken als je op zoek bent naar een nieuwe MacBook. Er gaan al langere tijd geruchten dat Apple werkt aan een nieuwe versie van de MacBook als opvolger van de MacBook Air. In tegenstelling tot de MacBook Air krijgt het nieuwe model wel een Retina-display, maar de timing van deze nieuwe versie is nog onduidelijk. De WWDC zou een goed moment zijn om dit model te onthullen, maar er zijn ook bronnen die beweren dat hij pas later in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komt.

Lees verder in onsApple MacBook overzicht

Komt de AirPower eraan?

Onze inschatting: waarschijnlijk

De AirPower werd in september vorig jaar aangekondigd, maar het is nog steeds niet bekend wanneer de draadloze oplaadmat in de winkel ligt. Hoewel WWDC niet echt een passend evenement is om het over accessoires te praten, zou Apple wel het event kunnen aangrijpen om de introductiedatum te onthullen, zeker als de nieuwe iPads ook met draadloos opladen volgens de
Qi-standaard werken.

Overigens is onduidelijk wat het oponthoud veroorzaakt. De technologie van draadloos opladen is al een paar jaar oud en oplaadmatten voor meerdere apparaten tegelijk zijn al op de markt. Het enige wat Apple eraan toe hoeft te voegen is een eigen design. We hadden dan ook gehoopt dat Apple dit voorjaar al de AirPower op de markt had gebracht en niet wacht totdat er bijna weer nieuwe iPhones aan komen.

Tegelijk zou Apple de introductiedatum van het nieuwe oplaaddoosje voor de AirPods bekend kunnen maken. De AirPods zelf zullen waarschijnlijk nog niet worden vernieuwd.

Lees verder in ons AirPower overzicht

AirPower met iPhone X

Komt de HomePod naar het Europese vasteland?

Onze inschatting: goed mogelijk

Apple beloofde dat de HomePod in het voorjaar in Duitsland en Frankrijk beschikbaar zou komen. Dat is ook belangrijk voor Nederlandse en Belgische gebruikers, want het betekent dat er voor het eerst een model met Europese stekker verkrijgbaar is, zodat je geen adapter meer nodig hebt. Een concrete datum is nog niet genoemd, maar als Apple zich aan de belofte wil houden moet de HomePod voor het einde van juni in de winkel liggen. We wachten af…

Lees verder in ons HomePod overzicht

Komt Apple Pay nu naar Nederland en België?

Onze inschatting: mogelijk, maar niet erg waarschijnlijk

Sinds bunq Apple Pay in Spanje en Italië aanbiedt, is het korte tijd mogelijk om je voor Apple’s betaaldienst aan te melden. bunq schakelde het voor Nederland echter snel weer uit, waardoor de meeste gebruikers nog steeds met lege handen zitten. Betekent dit dat Apple Pay nu echt snel naar Nederland komt?

Vestig je hoop er nog maar niet op. Het aankomende event is vooral bedoeld voor ontwikkelaars en Apple heeft de afgelopen tijd de neiging om nieuwe Apple Pay-landen tijdens de kwartaalcijfers aan te kondigen.

Lees verder in ons Apple Pay overzicht

In onze round-up Apple-evenementen in 2018 hebben we ook al een aantal voorspellingen gedaan wat we dit jaar van Apple kunnen verwachten.

Livestream op 4 juni
Apple zal een livestream beschikbaar stellen van het evenement. Voor de vierde generatie Apple TV heeft Apple een speciale Apple Events-app uitgebracht waarop je live naar presentaties kunt kijken. Verder kun je het event via een livestream meekijken via je iPhone, iPad, computer (Mac of Windows 10 met Edge) of tweede en derde generatie Apple TV.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 mei 2018, 18:11
Categorie Apple
Onderwerpen event, ios 12, keynote
Software iOS 12, macOS 10.13 High Sierra, tvOS 12, watchOS 5

iOS 12

iOS 12 is de toekomstige software-update voor de iPhone en iPad, die in 2018 wordt verwacht. In dit overzicht lees je alles wat er nu al bekend is over deze grote update, die in september 2018 wordt verwacht.

iOS 12

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.