Apple Watch en MacBooks

Apple-evenementen in 2018: dit kunnen we verwachten

Er staan in 2018 weer meerdere Apple-events gepland. Wat kunnen we tijdens een eventueel maart-event, tijdens WWDC 2018 en in september tijdens het iPhone-event verwachten? Wij hebben de verwachtingen alvast voor je op een rijtje gezet.

Apple organiseert meermaals per jaar een groot Apple-event, waar nieuwe producten worden aangekondigd. Twee gebeurtenissen zijn altijd vaste prik: de WWDC-ontwikkelaarsconferentie in juni en de iPhone-keynote in september. Het is een jarenlange traditie dat Apple op deze twee momenten nieuwe software-functies en nieuwe hardware-aankondigt. Tussendoor zijn er soms ook nog speciale evenementen. In dit artikel lees je wat er voor dit jaar gepland staat en wat we daar kunnen verwachten.


Meestal kondigt Apple deze evenementen ruim van tevoren aan, zodat de media tijd hebben om vliegtickets naar Cupertino te boeken. De meeste Apple-events van 2018 zullen waarschijnlijk in het nieuwe Steve Jobs Theater worden gehouden, dat er speciaal voor gebouwd is. Door een eigen zaal te gebruiken voor de aankondigingen kan Apple de aankleding en het reserveren van de zaal langer geheim houden. Apple doet nooit mee aan grote evenementen zoals de CES in Las Vegas (januari) of de IFA in Berlijn (september).

Steve Jobs Theater

Maart 2018: mogelijk iPad-event

Als er een Apple-event in het voorjaar is, gebeurt dat altijd in maart. Vorig jaar kondigde Apple de nieuwe 9,7-inch iPad 2017 aan met een persbericht. Er werd lange tijd gedacht dat er een speciaal event zou plaatsvinden, maar dit ging niet door. Waarschijnlijk omdat de vernieuwingen niet zo groot waren: Apple kondigde het nieuwe instapmodel van de iPad aan en gewijzigde opslag voor de iPad mini en iPhone SE. In 2015 en 2016 waren er wel Apple-events, met onder andere de eerste Apple Watch, de 9,7-inch iPad Pro en de iPhone SE.

Dit voorjaar kunnen we meerdere aankondigingen verwachten, als we de geruchten mogen geloven. Het gaat om het volgende:

 • iPhone SE 2: Na twee jaar is Apple’s kleinste iPhone hoog toe aan een update. Er zijn al heel wat geruchten over een iPhone SE 2, die dit voorjaar beschikbaar zou moeten komen. Het goedkopere model zal technisch niet zoveel nieuwe functies bevatten. Zo verwachten we geen draadloos opladen, al zijn daar wel geruchten over geweest.
 • Nieuwe iPads: de 9,7-inch iPad zou dit voorjaar een opvolger kunnen krijgen. Ook zou Apple een opvolger van de iPad mini 4 kunnen aankondigen, maar we verwachten op dat punt niet te veel.
 • AirPower: Apple is van plan om een eigen draadloos oplaadmatje voor de iPhone, Apple Watch en AirPods uit te brengen. Maart zou een ideaal moment zijn om dit aan te kondigen, zodat het accessoire in de loop van het voorjaar in de winkel ligt. De AirPower is geen ingewikkeld accessoire, dus we verwachten niet dat Apple tot het najaar zal wachten.
 • Nieuwe AirPods-oplaadcase: Apple gaat met de AirPods 2 wellicht wachten tot het najaar, maar voor het opladen op de hierboven genoemde AirPower zul je een nieuwe oplaadcase moeten hebben. Die case heeft de technologie aan boord om de oordopjes draadloos te kunnen laden. Er waren geruchten dat de speciale oplaadcase al in december 2017 zou uitkomen, maar dat gerucht bleek onwaar.

Juni 2018: WWDC

WWDC 2018 is voor velen het grootste Apple-event van het jaar. Het is hét moment om naar de nieuwe functies voor iOS, macOS, watchOS en tvOS te luisteren. Ook kunnen ontwikkelaars workshops en sessies bijwonen. Maar het hoogtepunt vindt plaats tijdens de keynote op maandag, als Apple de nieuwste ontwikkelingen aankondigt en vaak ook wat hardware-producten introduceert. Meestal vinden de aankondigingen plaats in de eerste of tweede week van juni, dus dit jaar zou dat 4 juni of 11 juni kunnen zijn.

Dit kunnen we verwachten:

 • Mac Pro: eerste details over de vernieuwde, modulair opgebouwde Mac Pro die in 2018 of 2019 op de markt moet komen. Omdat WWDC op professionals is gericht zal Apple waarschijnlijk hier de eerste details onthullen. De nieuwe Mac Pro moet gemakkelijker te upgraden zijn dan het huidige ‘prullenbakje’.
 • iOS 12: Apple’s belangrijkste software-platform, dat daarom ook de meeste vernieuwingen krijgt. Volgens geruchten gaat Apple dit jaar echter focussen op stabiliteit en zal het aantal nieuwe functies meevallen.
 • macOS 10.14: Apple zal de nieuwe naam en functies van de Mac-software onthullen.
 • watchOS 5: bij elke update voegt Apple wel een paar nieuwe functies toe, deze keer mogelijk slaapfuncties.
 • tvOS 12: eigenlijk het minst interessant, omdat Apple meestal maar een handjevol vernieuwingen aankondigt.
 • Beta’s van alle OS’en: van alle bovengenoemde platformen zal Apple vlak na de keynote betaversies uitbrengen, zodat ontwikkelaars meteen aan de slag kunnen gaan.
 • Derde generatie iPad Pro: de tweede generatie werd tijdens WWDC 2017 aangekondigd en Apple lijkt van plan om de zakelijke iPads regelmatig te updaten met nieuwe functies.
 • MacBooks: Apple zou een nieuwe MacBook kunnen aankondigen, mogelijk een nieuwe 13-inch MacBook. Voor de MacBook Pro zou Apple kunnen overstappen naar nieuwere processoren.
 • Nieuw Apple-beeldscherm: Apple heeft beloofd dat ze een opvolger van het Thunderbolt Display gaan uitbrengen. Dit wordt een professionele beeldscherm, bedoeld om in combinatie met de Mac Pro te gebruiken. Het zal waarschijnlijk een 5K-scherm zijn met HDR.

September 2018: iPhone-event

September is het moment dat er nieuwe hardware wordt aangekondigd en dit jaar zou dat wel eens een behoorlijke lijst kunnen zijn. Meestal vinden de aankondigingen plaats in de tweede week van september op een dinsdag of woensdag, dus dan komen we uit op 11 of 12 september. Vanwege de herdenkingen op 9/11 zal Apple eerder de voorkeur geven aan woensdag 12 september.

Dit kunnen we verwachten:

 • Nieuwe iPhones: Apple zou van plan zijn om drie nieuwe iPhones voor 2018 aan te kondigen. Er komt een opvolger van de 5,8-inch iPhone X en een grotere 6,5-inch iPhone X Plus. Maar de meeste belangstelling zal volgens analisten uitgaan naar de 6,1-inch iPhone met LCD-scherm die veel eigenschappen krijgt van de huidige iPhone X, maar voor een veel lager prijspunt.
 • AirPods 2: De AirPods werden in september 2016 aangekondigd, dus twee jaar na dato is het wel weer tijd voor een update met iets nieuwere technologie. Mogelijke vernieuwingen zijn: betere geluidskwaliteit, ruisonderdrukking, een langere batterijduur en misschien een compactere vorm, zonder de huidige ‘tandenborstel-stokjes’.
 • Apple Watch Series 4: Het allernieuwste model voor 2018, met als mogelijke vernieuwingen slaapfuncties dankzij de overname van Beddit en een drukgevoelige Digital Crown. Waarschijnlijk weer in twee uitvoeringen: met en zonder 4G.
 • Apple TV-dienst: Apple heeft niet de gewoonte om elk jaar een nieuwe Apple TV aan te kondigen. De vorige twee modellen waren respectievelijk in september 2015 en 2017. Waar we hopelijk wel meer van horen is over Apple’s tv-plannen. De afgelopen anderhalf jaar is hard gewerkt aan een eigen aanbod van tv-series en documentaires en dit zou kunnen resulteren in een aparte tv-dienst waarop je je kunt abonneren. Tot nu toe biedt Apple de meeste series aan via Apple Music, maar dat is een onlogische keuze voor de geplande comedy- en dramaseries.

Apple Watch en MacBooks

Oktober 2018: Mogelijk Mac of iPad-event

Was dat het? Nou, misschien toch niet. Apple organiseert namelijk ook wel eens een speciaal evenement in oktober. De afgelopen jaren waarin dat gebeurde waren 2012, 2013, 2014 en 2016. Er moet dan wel wat groots aan te kondigen zijn, bijvoorbeeld de MacBook Pro met Touch Bar (2016), de iPad Air 2 en nieuwe iMac (2014) of de iPad Air (2013). Apple zou het oktober-evenement kunnen reserveren voor de nieuwe iPad Pro’s of voor de eerder genoemde modulaire Mac Pro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2018, 21:50
Bron Bron MacWorld
Categorie Apple
Onderwerpen apple event, event, keynote
Devices Accessoires, Apple TV, Apple Watch, iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS 12, macOS 10.14 Mojave, tvOS 12, watchOS 5

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.