tvOS-logo

tvOS 11 voor Apple TV: het complete overzicht met functies, versies en meer

Alles over tvOS 11 voor de Apple TV. Bekijk de nieuwe functies, uitleg over tvOS 11 installeren en voor welke modellen deze update geschikt is.

tvOS 11: alles wat je wilt weten

tvOS 11 is de opvolger van tvOS 10, dat onder andere ondersteuning voor Nederlandse spraakbediening op de Apple TV bevatte. tvOS 11 verscheen in september 2017 voor de Apple TV en bevat relatief weinig nieuwe functies. Je kunt deze update installeren als je een Apple TV HD of nieuwer hebt. In dit overzicht ontdek je welke functies nieuw zijn toegevoegd in tvOS 11.

tvOS 11 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten:

 • Verschenen op 19 september 2017 voor iedereen met een geschikte Apple TV.
 • De update verscheen vlak voordat de Apple TV 4K op de markt kwam.
 • Het was de eerste keer dat er een publieke beta voor tvOS verscheen.
 • De donkere modus is automatisch in te schakelen op een bepaald tijdstip.
 • Je kunt nu de beginschermen van meerdere Apple TV’s synchroniseren.
 • Opgevolgd door tvOS 12.

Apple TV met tvOS

Nieuwe tvOS 11 functies

tvOS 11 is een relatief kleine update. In feite zitten er slechts vijf vernieuwingen in:

 1. Donkere modus automatisch in- en uitschakelen.
 2. Beginscherm synchroniseren tussen meerdere Apple TV’s.
 3. AirPods makkelijker koppelen met je Apple TV.
 4. Nieuwe HomeKit-automatiseringen in de Woning-app.
 5. Amazon Prime Video komt als aparte app beschikbaar.

In de update zitten nog wat kleine verbeteringen, zoals ondersteuning voor notificaties. Ook zijn er nieuwe opties voor het instellen van de bewegende wallpapers toegevoegd.

Donkere modus automatisch activeren

In tvOS 11 kun je automatisch wisselen tussen de lichte en donkere weergave. Je kunt zelf aangeven op welk tijdstip de Apple TV automatisch moet overschakelen van licht naar donker (en omgekeerd). De donkere modus werd in tvOS 10 ingevoerd voor momenten dat je laat op de avond nog een filmpje wilt kijken en slaapkamergenoten niet wilt storen met een felle tv-interface. Om te wisselen tussen de standen, moest je in de instellingen van je Apple TV duiken. In tvOS 11 hoeft dat niet meer, want de Apple TV gaat op basis van de tijd automatisch naar de lichte en donkere stand. Wil je weten hoe je de donkere weergave automatisch instelt, dan lees je daar in onze tip meer over.

Bekijk ook

Weergave op Apple TV aanpassen: van licht of donker (of automatisch)

Je kan op de Apple TV het beginscherm en de menu's donker laten kleuren dankzij de weergave-instelling. In dit artikel lees je de weergave van de Apple TV aanpast en welke opties er zijn.

Beginschermen synchroniseren

Als je meerdere Apple TV’s in huis hebt, is het lastig om op beide apparaten steeds dezelfde instellingen en apps te hebben. In tvOS 11 vind je de mogelijkheid om Apple TV beginscherm te synchroniseren, zodat je de beginschermen van al je apparaten op elkaar kunt afstemmen. Dit kan van pas komen als je in de woonkamer en slaapkamer dezelfde apps wilt gebruiken. Dankzij de synchronisatie van het beginscherm, staan op alle Apple TV’s dus dezelfde apps in exact dezelfde indeling. Meerdere gebruikersprofielen naast elkaar zoals in Netflix is helaas nog niet mogelijk.

Bekijk ook

Zo synchroniseer je de beginschermen van meerdere Apple TV's

Heb je meerdere Apple TV's in huis staan? Dan kun je de beginschermen van deze Apple TV's synchroniseren. In deze tip leggen we je uit hoe je dit instelt en wat je zoal nodig hebt. Dit komt ook van pas als je een nieuwe Apple TV gaat instellen.

AirPods automatisch koppelen

Voorheen moest je de AirPods koppelen via een handmatig proces, zoals Bluetooth oortjes van andere merken. Sinds tvOS 11 gaat dat automatisch als je met het juiste Apple ID bent ingelogd. Deze snelle manier van je AirPods koppelen werkte al op de iPhone, iPad en Mac.

Nieuwe HomeKit-automatiseringen

Daarnaast is tvOS 11 nodig om gebruik te kunnen maken van de nieuwe HomeKit-automatiseringen in de Woning-app. De Apple TV kan dan worden gebruikt als woninghub voor je HomeKit-accessoires. In onderstaand artikel lees je meer over deze nieuwe automatiseringen in HomeKit.

Bekijk ook

Deze nieuwe automatiseringen zitten in de Woning-app van iOS 11

Heb je huis vol HomeKit-apparaten? De Woning-app krijgt er in iOS 11 een aantal handige functies bij voor het automatiseren van je accessoires. Zo gebruik je de locaties van meerdere gebruikers, stel je timers in en meer.

Amazon Prime Video-app

De losse Amazon Prime Video-app is bedoeld voor abonnees van deze streaming videodienst. Je kunt met Amazon Prime Video net als bij Netflix naar films en series kijken. Sommige content is exclusief en dus alleen bij Amazon te kijken. De Amazon Prime Video-app verscheen in december 2017, ook in Nederland. Het is een van de vele streaming videodiensten waarmee je zelf bepaalt wat je kijkt.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt streaming videodiensten: Netflix, Apple TV+, Disney+ en meer

Wat zijn de beste streaming videodiensten in Nederland? Kies je voor Netflix, Apple TV+, Disney+, Videoland, HBO Max, Amazon, NLZIET of Viaplay? Of misschien voor SkyShowtime of NPO Start? Er is keuze genoeg uit streaming videodiensten. Wij vergelijken ze op specs.

tvOS 11 installeren

tvOS 11 is voor iedereen beschikbaar die een vierde generatie Apple TV in bezit heeft. Voor de Apple TV 4K hoef je geen verdere actie te ondernemen, omdat hierop tvOS 11 al standaard is geïnstalleerd.

Dit zijn de stappen om tvOS 11 te installeren:

 1. Zet je Apple TV aan.
 2. Open de Instellingen-app.
 3. Kies onderaan voor Systeem.
 4. Als laatste stap kies je voor Software-updates.
 5. Is de update beschikbaar, dan verschijnt onderstaande melding in beeld.

Er is een update beschikbaar voor de Apple TV.

 1. Kies hier voor Download en installeer.
 2. Na het downloaden van de update verschijnt automatisch een melding of je hem meteen wilt installeren. Selecteer hier Werk nu bij om meteen te installeren en selecteer Werk later bij om dit op een ander moment te doen.
 3. Installeer je de update meteen, dan zal de Apple TV een paar keer opnieuw opstarten. Als het installeren voltooid is, kom je weer in het beginscherm terecht.

Mocht je tvOS 11 getest hebben als ontwikkelaar of publieke tester, dan kun je de tvOS 11 Golden Master downloaden. Als je dat al gedaan hebt, is het niet nodig om opnieuw een update uit te voeren.

Bekijk ook

tvOS 11 Golden Master: Apple brengt GM-versie voor Apple TV uit

Apple heeft zojuist de Golden Master van iOS 11 vrijgegeven. De GM-versie van tvOS 11 is te downloaden voor ontwikkelaars. In dit artikel praten we je bij over de tvOS 11 Golden Master.

tvOS 11 aankondiging

tvOS 11 werd tijdens WWDC 2017 aangekondigd en is in de loop van de zomer van 2017 uitgebreid getest door ontwikkelaars en publieke testers. Het was voor het eerst dat er een publieke betaversie van tvOS beschikbaar kwam.

tvOS 11 versies

De volgende tvOS 11 updates zijn verschenen in 2017-2018:

 • tvOS 11: 25 september, de eerste versie met de hierboven genoemde functies.
 • tvOS 11.1: 31 oktober, vooral bugfixes, o.a. oplossing voor lek in WPA2-beveiliging voor Wi-Fi-netwerken.
 • tvOS 11.2: 4 december, voor HDR en framerate kun je de Apple TV 4K nu zo instellen dat hij de instellingen matcht met de getoonde inhoud.
 • tvOS 11.2.1: 13 december, lost HomeKit-bug op.
 • tvOS 11.3: 29 maart, bevat nieuwe beeldinstelling voor Apple TV 4.
 • tvOS 11.4: 29 mei, ondersteuning voor AirPlay 2.
 • tvOS 11.4.1: 9 juli, diverse bugfixes.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Software
tvOS, tvOS 11